Kolovoz 21, 2025, 22:21:20 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Grijanje ribnjaka  (Posjeta: 3028 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline max-max

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Grijanje ribnjaka
« u: Veljača 07, 2016, 21:58:06 poslijepodne »
Kakva su vaša mišljenja i da li ste pomišljali o grijanju ribnjaka preko zimskih mjeseci . Ne mislim na dizanje temperature vode na 20 stupnjeva već bliže 10-12 stupnjeva kako bi se riba mogla umjereno hraniti sa lakše probavljivom hranom . Svi znamo da u našem podneblju koići preko zime ne uzimaju hranu i na taj način im slabi i imunitet pa u proljeće može doći do problema . Gledam ovaj grijač na linku ispod i tak si razmišljam kako bi bilo zgodno usred zime uzeti šalicu kuhanog vina , sjesti si na zaleđenu klupicu i hraniti svoje pajceke dok mi pozadina ne smrzne  :D :D
Ajmo sa mišljenjima oko ovoga  :up:

http://www.koi-eps.com/teichtechnik/heizer/profi-teichheizer-analog.html

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: Grijanje ribnjaka
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2016, 22:06:43 poslijepodne »
Sad vec stvarno sumnjam da uzimas struju od susjeda  :D
Ja sam razmisljao napravit grijanje oko kace koja ce mi sluzit za mrijest,ali onu mrezicu za podno grijanje stavit.

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2016, 22:10:38 poslijepodne »
skupa igračka   :) a i ne volim sjediti na zaleđenim klupicama  :D
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2016, 22:13:21 poslijepodne »
Zašto grijati kacu za mrijest , to je ionako prirodna pojava kod riba i događa se kada se uspostave neki prirodni parametri .
Nisam otvorio temu da raspravljamo o potrošnji struje i koliko to košta , to je neka druga priča .
Idemo sa komentarima oko samog grijanja ribnjaka i utjecaja tj. koristi za ribe  :up:
Melek uvijek možeš ponijeti termofor za ispod stražnjice .

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2016, 22:15:46 poslijepodne »
Krivo sam se izrazio,za mlađ,ne za mrijest.Cuo sam da im najvise smetaju oscilacije u temperaturi a sa tim bi rijesio taj problem.Otvorit cu temu kad mi to bude aktualno

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2016, 22:29:40 poslijepodne »
To ti se zove prirodna selekcija , takvu selekciju ja imam na gruntu . Opstanu samo najkvalitetniji primjerci , koići su poznati po kanibalizmu dok su skroz mali . Kažu ljudi koji se bave uzgojem da brže rastu oni koji pojedu svog brata/sestru i to za dvostruko , takve ribice odmah miču u drugu nastambu kako bi i ovi ostali mogli porast . Kad odrastu koići nemaju više takvih namjera .
Mislim da ti nije svrha da ti prežive svi izleženi koići , poslije ćeš imati problema sa njima . Već vidim puno njuškalo tvojih nekvalitetnih koića  :D :D

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2016, 22:51:48 poslijepodne »
Mislim da je to jedno od onih crno bijelih pitanja koja nemaju niti točan niti pogrešan odgovor...

s jedne strane razumijem potrebu za razmišljanjem o grijanju, jer nije svejedno ako ti ugine neka draga riba (da ne velim skupa). Znam da je muka dati 110 posto od sebe, sve napraviti kako treba da bi te ujutro riba dočekala na leđima, plus kolike muke da ju uopće uspiješ dovesti do sebe. Posljednjih nekoliko  godina vrijeme nije normalno, umjesto zime je proljeće, danas je 15st, sutra bude -15. S tehničke strane da se jezerce izolirati sa stiroporom (ili nećim drugim), da se smanji gubljenje temp, napraviti isto neki poklopac koji bi koliko toliko držao temp na željenoj razini.

s druge strane, na taj se način može od riba napraviti jedinke koje su osjetljive i nikakve. Da, neke ribe mogu uginuti u rano proljeće, imunitet im je u banani, ali te su ribe naviknute na to. Na nama je da ih pripremimo kvalitetnom hranom, dobrom filtracijom i liječenjem ako je potrebno. Omogućavanjem tih nekih optimalnih uvjeta bi možda omogućilo jedinkama koje su inače slabe, koje bi uginule jer su možda "slabije", škart ili kako god ih nazvali, da prežive, "prošvercale" bi se i razmnožavale i dalje prenosile tu slabost. Hebiga dogodi se da riba ugine bez da izgleda bolesno ili nešto treće, tu se ne može ništa.

Bila stvar u novcu ili ne, htjeli ili ne, sve se svodi na njega. Imati jezerce je skup hobi, pogotovo sa ribama od 100+ eura. Što ne znači da je ovo loša ili dobra ideja. Treba pokušati proučiti, naći nešto o tome na netu, literaturi, vidjeti ako je tko to radio i kako je to napravio. Na kraju krajeva možda treba i probati, a možda i ne. Velim crno-bijela tema  :ying:
Kako je max-max rekao prirodna selekcija....

Offline s.mozar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2016, 00:22:04 prijepodne »
Ja smatram da nije loša ideja.U Japanu su zime brutalne(nekim djelovima)i sve ribulje su u zatvorenim grijanim pondovima ili prostorijama(halama).Ako su tako hladne kod tebe  i postoji vjerovatnost od smrzavanja i uginuća ribe zašto ne.Ujedno  hibernacija je isto tako i neophodna,preporučljiva ,jer njihov metabolizam odmara,proizvodi se ikra u ženki i cijeli niz procesa koi odlikuju hladnovodne ribe.Nekakva konstantna temperatura na 12 stupnjeva nebi bitno narušila sam tijek hibernacije a i ti bi bio mirniji.Suprotna stvar je u Suptropskim i tropskim krajevima tamo su KOI vječito aktivni i mrijeste se dva puta godišnje,i nemogu se "odmarati".Ali zato im je kvalitet loš i nikako se nemogu uspoređivati s Japanskim.Ja te podržavam ili uvijek se možeš doći preseliti na more,mi takovih problema nemamo. :)

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2016, 17:55:45 poslijepodne »
Pokrenuo sam to pitanje samo da vidim vaša razmišljanja . Kod mene je ribnjak prezimio prvu zimu , izoliran je sa 10 cm stiropora i pokriven sa 8 mm lexana . Temperatura vode na dnu nije pala ispod +4 , površina se počela lediti kad je par dana bilo onih -10 i bez snijega , da je bio snijeg mislim da se ne bi uopće stiglo lediti . U to vrijeme sam upalio pumpu za zrak i površina se nije zaledila . Koliko sam uspio vidjeti ispod pokrova ribeki lagano plivaju pri dnu i svi su aktivni , mislim da su za sada svi ok. Kad bi se odlučio na grijanje ribnjaka to bi bilo na 10-12 stupnjeva , nikako više od toga . Na toj temperaturi bi oni ostali relativno aktivni a hranu bi dobivali jednom do dva puta tjedno . Mislim da bi to bilo ok sve dok ne bi susjedi došao račun za struju  :D :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #9 u: Veljača 08, 2016, 18:09:55 poslijepodne »
Ja sam razmisljao da stavim preko zime montazni plastenik, mozda ga i napravim ako mi bude bilo dosadno. Generalno, bas i nema neke koristi, jedino bi me starci prestali tlacit sa pitanjima jel su ribe zive.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 08, 2016, 18:13:46 poslijepodne »
Ko zna možda taj plastenik jednom preraste u nešto fiksno sa grijanim klupicama i grijanom vodom .
Sjeti se samo početaka kad si starcima rekao da misliš kopati ribnjak  :D :D

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2016, 19:23:20 poslijepodne »
kad je jezero ukopano  možda i ima koristi jer je u zemlji i ima tu toplotu a gore plastenik čuva od smrzavanja , pa kod mene je bazen sav iznad zemlje  i samo je jednom uspjeo da uhvati led povrsinu i to veoma tanko i brzo se otopi ..  a kad bi sve bilo ukopano možda bi bilo kao oni WALPINI podzemni staklenici koji koriste prednost zemljine prirodne topline i tako omogućavaju rast povrća tijekom cijele godine , u našem slučaju rast riba  :D

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 08, 2016, 19:30:57 poslijepodne »
Melek jesi ti čuo za grijane plastenike , ubaciš jednu peć i staviš klupicu , eto ti kvalitetnog zimskog vrta i za ribe i za bilje a i stražnjica ti se neće smrznuti  :D :D

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 08, 2016, 19:36:35 poslijepodne »
ja gledam samo ove opcije sa što manje potrošnje  :D