Srpanj 25, 2025, 01:42:53 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: karnister filter 60litara + potopna pumpa gotov  (Posjeta: 7470 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jagoda31551

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: karnister filter 60litara + potopna pumpa gotov
« Odgovori #25 u: Listopad 08, 2015, 20:08:10 poslijepodne »
i što se tiće poplave zašto bi se osugurao na koji naćin će zakazati kadice koje su spojene direktno u odvod ?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Listopad 08, 2015, 20:36:54 poslijepodne »
Neznam sto te tocno izaslo 3000kn, dali tu racunas i filter materijal, medjutim....

1. potopna pumpa.. sto ne mislis da ti pod a) treba protok od 8000l, b)da je potopna pumpa tako dobra ideja kao sto zvuci, puno ljudi bi je koristilo, a opet, ja stvarno neznam puno primjera gdje se koriste neke pumpe za ispumpavanje necega, vec svi zagrizu, i uzmu akvarijsku pumpu.

2. sudeci po onom videu kojeg si postavio, tesko je ocjeniti na koju visinu ta pumpa dize, kao ni dimenzije kante u koju vraca vodu, ali...protok ti je jako slab. neznam dali je ovo testni rad s praznim buretom, ili je filter materijal vec unutra, ali obicna kineska povratna pumpa od 2000-3000 litara, koja dize na visinu od 1,5m ili tu negdje, radi takav propuh u kanti da voda frca na sve strane van. Da ne pricam o jacim ili kvalitetnijim pumpama koje imaju veci hmax. Neznam koji je promjer crijeva koji vraca vodu.... ali, zar ne mislis da postoji razlog zasto svi vanjski filteri imaju jedan promjer ulaza i izlaza, i zasto on nikad u pravilu nije toliko extreman, vec se ide na 12,16, eventualno 22mm (mozda ima i veci promjer, nisam siguran, nikad me nije zanimalo). Da vidis koliko efektivnog protoka imas, jednostavno stopaj koliko vode pumpa prebaci u kantu na visinu akvarija u periodu od 10 sekundi, zatim to pomnozi sa 6, pa opet pomnozi sa 60...mislim da ces se iznenaditi koliko gubis od tih deklariranih 8000litara. To je neizbjezno, ali osim visine dizanja, i druga konstrukcijska rjesenja mogu utjecati i uzrokovati velike gubitke protoka.

3. posebni prikljucci i cijevi su tu zbog tvoje sigurnosti, kad radis s njima, onda ne razmisljas o kadicama i ne osiguravas se na taj nacin od eventualnog curenja, onda znas da curenja nece biti. Nije problem u samoj kadi i odvodu vode koja eventualno iscuri, problem je sto svaka kap koja iscuri ide iz akvarija, nebitno je gdje ce ona zavrsti - u kanalizaciji ili na parketu.

Da rezimiram, pothvat je dobar, ideja dobra, funkcionalnost nebi bila upitna, a ni sigurnost, sve sto ti treba su 2 bulka 20 ili 32mm, par koljena, ljepilo i malo cijevi ili obicnog vrtnog crijeva tog promjera. trosak ni 500kn, ne racunajuci samu bacvu.

Ovakve filtere su ljudi vec odavno radili, raznih dimenzija, promjera i litraza, dali od bacvi, kanalizacijskih cijevi ili slicnog, i stvar funkcionira odlicno i sigurno, ti si malo to sve prezakomplicirao, a za djelic tih novaca koje si dao si mogao sloziti sump, koji bi ti pruzio daleko vise mogucnosti i kolicinu filter materijala....i bio sigurniji od bilo kakve bacve. I bolje bi funkcioniralo.

No, u krajnoj liniji, akvarij je tvoj, kao i filter, ako si siguran da ce sve funkcionirati, probaj, pa ces u radu vidjeti sve eventualno nedostatke, i ispraviti ih.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Listopad 08, 2015, 21:06:23 poslijepodne »
što se tiće protoka i gubitka izmjerit ću pa javim, a što se tiće potopne pumpe ljudi ju ne stavljaju jer većinom imaju manje akvarija pa nisu ni potrebne. ideja sa vrtnim crijevom i šelnom nije loše ako ovo poćne kapat napravit ću tako.a što se tiće cijene da filter materijal je 90 posto cijene.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Listopad 08, 2015, 21:23:27 poslijepodne »
A cuj, da me krivo ne shvatis, 800l i nije neka enormna litraza, neznam dali si negdje napisao dimenzije, to je dobra velicina u svaoom slucaju.

Najvise me ustvari brine ta pumpa, neznam kakva je, ali da nema kakvih metalnih dijelova ili slicno, da ti nebi radilo probleme, akvarijske pumpe su ipak prilagodjene 24/7 radu, i tome da su konstantno u vodi, pa opet nije rijetko da osovina prohrdja, posebice kod jeftinih kineza.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 08, 2015, 22:14:19 poslijepodne »
dimenzija je 60x60x243 a što se tiće ove pumpe već  sam ju imao ustvari imam ih dvije tako da ću probati sa njom ako ne uspije kupit ću EcoPlus Eco 2245.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Listopad 08, 2015, 22:16:56 poslijepodne »
Mislim da sam ti vec spomenuo, ali jesi razmisljao o jebao pumpama? Jake su, umjerene cjene, i navodno tihe i pouzdane.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Listopad 08, 2015, 22:20:14 poslijepodne »
mislim da jesi oko 1400 ili 1700kn ako se ne varam

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Listopad 08, 2015, 22:30:10 poslijepodne »
dc8000 koja je meni zanimljiva bila je kostala ako se ne varam 80 eura, pitaj u zoo pandi,neznam kako se kod njih krecu cijene.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 09, 2015, 08:40:37 prijepodne »
ta panda online nema tu pumpu pa ako nađeš javi.

Offline Aquosus

• Novi član
  • *
    • Aquosus Aquariums
« Odgovori #34 u: Listopad 09, 2015, 08:53:59 prijepodne »

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Listopad 09, 2015, 10:55:48 prijepodne »
koja je cijena te pumpe

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Listopad 09, 2015, 11:08:20 prijepodne »
Imas ih svuda, ebay,fishstreet....ali ces vjerovatno to najlakse i najbrze rjesiti kod pande....

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Listopad 09, 2015, 11:08:54 prijepodne »
ali nisam skužio koliko panda traži za nju

Offline Aquosus

• Novi član
  • *
    • Aquosus Aquariums
« Odgovori #38 u: Listopad 09, 2015, 11:10:02 prijepodne »
Javim cijenu čim stignem u trgovinu.

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Listopad 09, 2015, 11:10:23 prijepodne »
ok hvala

Offline jagoda31551

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Listopad 09, 2015, 18:17:11 poslijepodne »
kod pande 974kn to je oko 131 euro možda je prije koštala 80e ali sad je poskupila i to dosta.

Offline Aquosus

• Novi član
  • *
    • Aquosus Aquariums
« Odgovori #41 u: Listopad 09, 2015, 18:53:15 poslijepodne »
kod pande 974kn to je oko 131 euro možda je prije koštala 80e ali sad je poskupila i to dosta.

Nije poskupila...takva joj je cijena. Na Fish streetu joj je cijena 90 dolara + 30 dolara shipping.