Srpanj 25, 2025, 01:44:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj prvi  (Posjeta: 6386 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline snicla

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
Odg: Moj prvi
« Odgovori #25 u: Lipanj 15, 2015, 20:19:48 poslijepodne »
Koji je problem sa podlogom i corydorasom? Početnik sam pa bi te molio ako mi možeš pojasniti jer i ja razmišljam o njima. :)

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #26 u: Lipanj 15, 2015, 21:01:02 poslijepodne »
Slijede slike nakon ubacivanja kamenja i drva. I plan i program sa biljčicama.

Dakle, slika jedan je čisto da se malo pokažem, kako sam si sav važan poslagao nešto u aq  :D,
a slika dva je plan kako planiram saditi bilje, dakle plava strelica pokazuje na tepih u prednjem planu koji i ne mora biti tepih, zamišljao sam to kao niske biljčice koje bi oživile prednji dio aq-a, na to mjesto sam si smislio staviti Lilaeopsis Brasiliensis.
Crvene/roze strelice prikazuju mjesta na kojima bih nekim biljem pokušao sakriti rubove kamenja i drva kako bih dobio efekt cjeline, kao da je svemu tome baš tu mjesto, kao da ga je priroda tutnula tamo a ne ja nakon što sam dobio žulj pokušavajući oblikovati kamen.  :D Sada, nisam stručnjak tako da ću vas moliti prijedloge, što bi tu dobro došlo. Pogostemon helferi mi se jako sviđa međutim čitam da joj je potreba za svjetlom nešto veća (nego što ja imam(plus CO2 Requirements: Moderate)) tako da bi bilo super ako bi me uputili u nešto slično ali manje zahtjevno.
I zadnja, žuta strelica pokazuje mjesto gdje bi išlo "visoko" bilje stražnjeg plana kojime želim kamuflirati filter i grijač. Za tu nisam našao ništa što mi je zapelo za oko tako da sam otvoren za sve prijedloge. Jedino što znam je da su mi one visoke trave (liči na livadnu vlat trave) neprivlačne.

Uh, raspisah se ja a nisam ni počeo :)
Osim toga, napomenuo bih da je ovo sve plan i program, neće još u realizaciju pošto mi uzgajatelji bilja iz Rijeke slabo odgovaraju na poruke tako da ću za sada pokupiti šaroliko bilje od dobrog akvariste koji mi se javio na facebooku da će imati viškove. Tako da ću prvo to posaditi, pokušati iskoristiti to što dobijem a kasnije planiram nabavljati ovo gore navedeno.
Za sve savjete koje ćete mi (nadam se) dati molim vas da uzmete u obzir slabiju rasvjetu. CO2 ako je potreban ću iskemijati a rasvjeta će malo pričekati.

Eto, raspisah se. Baš sam se uživio u ovo dekoriranje i razmišljanje o akvaristici općenito tako da cijenim svaku pomoć i komentar  :up: :up: :up: :up:

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #27 u: Lipanj 16, 2015, 06:58:15 prijepodne »
Koji je problem sa podlogom i corydorasom? Početnik sam pa bi te molio ako mi možeš pojasniti jer i ja razmišljam o njima. :)
Pa ako imaš pijesak nema problema.
Naime soil podloge su rahle pa bi možda corydorasi svojim rovanjem to mogli dodatno usitnjavati.

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #28 u: Lipanj 16, 2015, 18:15:36 poslijepodne »
Pa ako imaš pijesak nema problema.
Naime soil podloge su rahle pa bi možda corydorasi svojim rovanjem to mogli dodatno usitnjavati.

Dobro, ja nemam soila. Imam samo manado i pijesak preko. kasno sam došao do informacije da bi trebao staviti neku vrstu soila na dno ali dobro, valjda će uspjevati i sa ovim.
Sutra idem po višak bilja jednog akvariste kojeg sam našao preko facebooka pa ću to posaditi i nadati se najboljem. Bilje koje ću dobiti je :Pistia,rogolist, bacopa,Hemianthus micranthemoides i još dvije bezimene biljke, jedna je plutajuća a druga je ova sa slike:

Eto, sve ću potrpati unutra, više zbog cikliranja nego zbog dekoracije. pa u poslje vaditi nešto ako mi ne bude pasalo, odnosno puštati što mi se svidi.
Sada me zanima, da li bi trebao imati CO2 zbog tog bilja?

I što bi mi mogli preporučiti što se tiče dobro zacikliranog aq-a? Nisam stavljao apsolutno ništa, ulio sam vodu, stavio dno, kamenje, drvo i sada ću biljke. Da li bi trebao još nešto napraviti da posao bude bolje odrađen?

EDIT: Sjetih se da mi je čovjek od kojeg uzimam bilje rekao da ću sa njim dobiti ramshorn puževe i da dezinficiram bilje ako ih ne želim, planirao sam ih staviti i onda nabaviti helene koje bi ih tamanile. Da li je to problem? Trebam li se riješiti ramshorna prije nego ubacim bilje?
« Zadnja izmjena: Lipanj 16, 2015, 18:23:41 poslijepodne od snicla »

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #29 u: Lipanj 16, 2015, 18:34:17 poslijepodne »
Soil ne ide ispod podloge nego je to kompletna podloga tj. sve u jednom.
Samo se ona stavlja,  ali pošto se s vremenom donji slojevi razrahle postoji mogućnost da to corydorasi iskopaju što bi moglo biti problem.

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #30 u: Lipanj 16, 2015, 21:09:14 poslijepodne »
Hvala kliker na korisnim informacijama :) Zapamtit ću za sljedeće postavljanje aq-a.

Da li se mjenja voda za vrijeme cikliranja?

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #31 u: Listopad 01, 2015, 15:32:02 poslijepodne »
Evo mene nakon dužeg izbivanja.

Trebam informaciju u vezi filtera. Ovaj moj sadašnji je dosta slab, njega sam dobio sa "start paketom" uz akvarij. U manje od tjedan dana se uspije toliko nakupit smeća da mlaz iz izlaza skoro ne ide, ne vide se uopće mjehurići a na prstu jedva da se osjeti da ide voda.

Našao sam na facebooku jedan tip prodaje filter od Aquael-a, Turbo filter 500.

Mislite da je to ok za mojih 54l, hoće li mi biti što bolji od ovoga koji trenutno imam? Koliko sma ja skužio razlika je u protočnosti, moj sadašnji ima 340L/h, a ovaj aquel ima 500l, osim toga, ovaj koji bi kupio uz onu plastično-sužvičasti filter materijal ima i BioCeraMAX Pro 600 keramički filter medij.

Molim vas za savjete, koliko mi se isplati i hoće li biti bolje sa novim?

Ovih dana ću poslikati trenutno stanje akvarija pošto me dugo nije bilo i sve je išlo relativno sporo