Pozdrav,
Već dugo vremena se zanimam za akvaristiku i to mi se čini kao savršen hobi. Samo, nikada nije bilo mogućnosti nabavke akvarija. Sad je sin nedavno počeo gnjaviti da hoće ribicu (ima 4 godine i skoro svaki dan idemo u susjedstvo gledati ribice u jezercu) pa sam nekak kroz njega uspio dobiti dozvolu za nabavku akvarija. Ima tu još dodatnih stvari, mitologija da bude dobar i sve, ali je najvažnije da ću preko njega napokon moći u kuću staviti akvarij.
I naravno, pitanja milion. Dosta sam pročitao ovdje na forumu i neke osnovne stvari sam pohvatao.
Htjeli bi zlaticu, najvjerojatnije pajčolanku. Mislim da neću moći ići s velikim akvarijem, maksimalno do nekih 30l (zbog raspoložibog prostora i financijskih mogućnosti), ali se nadam u budućnosti da ću uspjeti nagovoriti na veće (pa možda manji akvarij staviti u svoj ured s nekim drugiom setupom).
E sad, nakon kaj sam isppričao svoju priču, idu pitanja. Da li zlatna ribica može u kvadratni akvarij ili joj je boplji pravokutni oblik? NEkak si mislim da u pravokutnom ima više mjesta za plivanje, jelda? Po cijeni i dostupnosti mi nekak paše ovaj set:
https://www.pet-centar.hr/aquael-akvarijski-set-shrimp-smart.aspxTo je za kozice, da li bi ribica bila sretna u tome? Barem za početak?
Ako ne to i ako bih išao s normalnim akvarijem, da li netko ima kakav prijedlog za dobar, a ne preskup, filter? Gledao sam, ali sam se malo pogubio u tome kaj bi valjalo. Vjerujem da bi ovakav bio OK (800l/h):
https://www.pet-centar.hr/aquael-viseci-filter-versamax.aspxIli je to overkill za takav akvarij?
Za poglodu sam mislio ići sa šljunkom 3 - 6 mm granilacije, to se čini OK?
Htio bih i neko bilje, znam da će zlatice to sve pojesti, ali bih ipak da se malo zeleni, nije mi bed dodavati novo ako pojedu. Ne bih više pun o natrpavao, još moram smisliti za neki ukras (grana neka ili kamen). Ako sam dobro vidio, komad loze (nakon brušenja kore i proikuhavanja) bi bio dobar, jelda?
I još jedno pitanje koje me muči. Kak vi svi rješavate akvarij kada vas nema doma? Odlazak na more, i tako? Znam da postoje automatske hranilice ali ne znam koliko je to učinkovito i kak ta cijela priča izgleda? NAravno, ako nema nekoga tko bi mogao doći dati ribicama jesti i provjeriti da li je sve u redu.
I napomena, iako bi to bio kao "poklon" djetetu, ja bih preuze svu brigu i odgovornost za akvarij.
Ako je nekaj kaj sam napisao glupost ili sam negdje nekaj jako fulao, otvoren sam za sve kritike