Travanj 23, 2025, 00:16:36 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Izrasline po guppyju  (Posjeta: 833 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Abigail

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 38
Izrasline po guppyju
« u: Rujan 22, 2010, 08:20:08 prijepodne »
Sestra je formirala akvarij i kupila guppyje. Uzela je dvije zenke i jednog muzjaka i stavila ih u akvarij. Nakon nekog vremena je primjetila da guppy ima cudnu izraslinu na glavi, izgleda vise kao tumor nego kao mjehur.
Kad sam dosla do nje vidila sam da ima kvrzicu pri bazi repa i na trbuhu, ali ne s vanjske strane, nego s unutrasnje, ispod ljusaka.
Nismo uspjele uslikat, ali nasla sam na netu sliku koja otprilike opisuje stanje.

A sad sto se tice parametara akvarija, to je krs. Nije bas htjela cekat s cikliranjem pa je stavila ribe nakon 5 dana. U akvariju su 4 zenke i 2 muzjaka guppyja, 2 kulija i zasad dvije neonke (planira uzet jos tri).
akvarij je mali, oko 25 litara vode ima. Ja sam pomogla najbolje sto sam mogla, ali to je ipak njen akvarij i cini sto zeli.

Hvala na pomoci :)
A Serpent guard, a Horus guard, and a Setesh guard meet on a neutral planet. It is a tense moment. The Serpent guard's eyes glow. The Horus guard's beak glistens. The Setesh guard's nose drips...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Izrasline po guppyju
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2010, 09:57:34 prijepodne »
Abigail, neko sam vrijeme razmišljao da li uopće davati bilo kakve savjete za liječenje ili samo pustiti da tvoja sestra zbog svoje sebičnosti i razmaženosti ubija ribe i dalje... ali zbog ljubavi prema ribama ali i prema ljudima koji drže, njeguju i pomažu ribama da u ovako skučenom životnom prostoru ipak žive, odlučio sam napisati nekoliko riječi.

1. Ovo na fotografiji je tumor, isti se ne može izliječiti ali se može dobrom kvalitetom vode usporiti njegov rast i ribici omogučiti dug život.
2. Na ribi tvoje sestre vjerojatno se nalaze gnojni čirevi (Furunkule) a oni su rezultat bakterija koje su napale ribicino tijelo u "nezreloj" ili "neiscikliranoj" akvarijskoj vodi. Ta bi se ribica trebala liječiti, ako su ranice malene tada u Serinom Bactopuru ili ako su već dosta velike rane tada se treba liječiti sa antibioticima: Sera "Bactopur Direct" ili JBL "Furanol 2". Riba se treba liječiti u karanteni ili u staklenci koja pliva u akvariju (zbog temperature vode" te mora biti ukljkučena jaka aeracija.

U akvariju se hitno treba popraviti kvaliteta akvarijske vode pa stoga predlažem da se odmah napravi 40% promjene vode (usisati podlogu) te uliti duplu dozu FFM-a ali isto tako i "žive bakterije" -
Easy Life "Aquastart". Savjetuj joj tjedne promjene vode i ostalo što si ti već i naučila te neka obavezno pročita naš priručnik (nalazi se ispod moga Avatara) i neka prije kupnje nove ribe dobro pročita sve o toj vrsti koju nabavlja i o uvjetima života.

Offline Abigail

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 38
Odg: Izrasline po guppyju
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2010, 18:23:31 poslijepodne »
Hvala puno na odgovoru  :)

U vezi akvarija sam napravila sve sto sam mogla, ali nije htjela cekati mjesec-dva da se ciklira  :punch:
proslijedila sam tiskanu verziju vodica i proslijedit cu link na ovu temu.

ocekivala sam ovakvu reakciju na temu i apsolutno razumijem.
ja osobno nisam imala problema s bolestima ribica (kuc u drvo) pa nisam mogla pomoc.

Hvala jos jednom, javit cu ako se situacija promijeni  :)
A Serpent guard, a Horus guard, and a Setesh guard meet on a neutral planet. It is a tense moment. The Serpent guard's eyes glow. The Horus guard's beak glistens. The Setesh guard's nose drips...