Poštovane kolege,
sve vas srdačno pozdravljam nakon prilično dugog vremenskog perioda! Doduše, nisam baš sačekao sa slanjem priloga pet godina, koje je kolega Slim pomenuo u prethodnoj poruci! Nisam želeo da baš toliko odugovlačim – za svaki slučaj, u ovakvim - ne baš sjajnim okolnostima…!
Mislim da sadržaj teme postaje pogodan za nešto kao što je to bila nekadašnja rubrika u pojedinim štampanim medijima pod nazivom “Verovali ili ne”…! U najkraćem, par klovnova
Amphiprion ocellaris je tu, ribe izgleda još uvek uživaju u životu u akvarijumu i relativno se često mreste !!! Evo snimka od zimus koji je načinjen na samom početku jednog od mrestova.
Kratak podsetnik “istorijata” u vezi ovih riba. Klovn “metuzalem” je doputovao ovamo sredinom aprila 1988. godine direktno iz Singapura u veličini od oko 3 centimetra u kesici! Stari prijatelj, morski akvarista i ja smo ubedili jednog od tadašnjih uvoznika “na veliko” slatkovodnih akvarijumskih riba da u sadržaj porudžbine doda nekoliko paketića morskih organizama. Naime, maloprodaja morskih organizama je u to doba ovde bila u samom povoju... Partnera prastarog klovna doneo mi je vrlo dobar prjatelj, takođe morski akvarista, sa putovanja u Budimpeštu u avgustu 1999. godine, neposredno nakon završetka poslednjeg od onih užasnih ratova “na ovim prostorima“. Ta riba ni tada nije bila sasvim mlada, dužine od oko pet centimetara. Tako, na leto bi trebalo da napuni dvadeset dve godine života u mojim akvarijumima! U prilogu je i kombinacija sasvim svežih fotografija ovih riba.
Još jedan veeeliki pozdrav svima!
ZorK
P.S. Žao mi je što aktivnost na Forumu već duže vreme upadljivo jenjava, nadam se da ovaj neće doživeti sudbinu više drugih foruma na kojima sam godinama pisao. A možda je tako nešto i „suđeno”, noviji vidovi komunikacije izgleda neumitno preovladavaju…