Travanj 27, 2024, 22:55:43 poslijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Raznorazne bolesti ili paničarim....  (Posjeta: 22539 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Raznorazne bolesti ili paničarim....
« u: Siječanj 30, 2012, 11:27:13 prijepodne »
Pozdrav,

Akvarij
Juwel 240L Rio
22°
Parametri: NH4 = 0, FE = 0.05, PH = 7.5 - 8 (nešto između),  NO2 = 0,2mg/l, NO3 = 5mg/l, KH = 8, GH = ??
Pokretanje 16 dana prije uvođenja riba. Uveli smo ih jer je mali akvarij jednostavno, po nama, bio okrutan jer su razine nitrita bile ogromne..
Voda se mijenja jednom tjedno, 40L s tim da se voda prije ostavi da odstoji vani.
Dno se isisava dio po dio, znači svakim isisavanjem se vadi oko 25% dna akvarija.

Filter
Unutrašnji filter. Juwel Rio 600h/l (bioflow 3.0)
Za sada smo mijenjali samo gornji sloj filtera (bijela vuna) - mijenjanje = kompletno novo umetanje jer je uvijek zmazana te su rekli da treba.. ali sada je pitanje što je njihov marketing a što je istina.

Bio flow se sastoji od sljedećih dijelova:

  • 1. Bijela vuna - mehanički pre-filter (kažu da treba mijenjati svaki tjedan
  • 2. Aktivni ugljen spužva (kažu da treba mijenjati svaki mjesec)
  • 3. Spužva za micanje nitrata - odnosno za nastanjivanje bakterija koje razgrađuju nitrat (kažu da treba mijenjati svaki drugi mjesec)
  • 4. Gruba spužva koja služi za nastanjivanje bakterija koje razbijaju kemijske substance (kažu da treba mijenjati svaki treći mjesec
  • 5. Fina spužva koja služi za nastanjivanje bakterija za najmanje nečistoće (kažu da treba mijenjati svake godine)
  • 6. Cirax? - velika spužva odnosno površina koja služi za održavanje kvalitete vode... (gornja površina = svakih 9 mjeseci, donja površina = godišnje)

Pitanje vezano uz ovo.. Dal' moramo stvarno stavljati nove spužve ili možemo isprati samo u aq. vodi?

Ostala oprema
Imamo samo male kamenčiće koji su prije prokuhani, a prije toga su bili okupani u octu. Nema sluzi, ali su se nastanile alge.
Nema grijača.
Nema pumpe za zrak.
Nemamo CO2 sustav iako bi nam trebao jer biljke nemaju dovoljno CO2 (naime, većina biljka izgleda da odumire a kako smo uzeli vrijednosti KH i PH i usporedili s jednom tablicom na internetu izgleda da nemamo dovoljno CO2). Tablicu smo vidjeli ovdje: http://www.mein-aquarium.com/tipps/co2/co2tabelle.php .
Dodajemo gnojivo(EasyLife ProFito tjedno po uputama) i željezo(EasyLife Ferro tjedno po uputama) za biljke. Iako, kada smo uveli ribe, ne bacamo sve odjednom nego razbijemo količinu po tjednu kako nebi otrovao ribe. Ne znam jel' ih mogu otrovati ali kada se akvarij ciklirao, pri dodaji tekućeg gnojiva i željeza nam se aq. zamutio te je izgledao kao oblak smrti za ribice stoga raspodjeljujemo tjednu količinu na 3 dijela.
Na početku ciklliranja smo dodavali hranu, imali smo biljke unutra te smo dodali TerraSafe za 300L akvarij.

Stanovnici
Zlatne ribice (veilteil gold fish) [količina: 2]
Misgurnus [količina: 1]
Puž jabučar [količina: 3]

Za starost ribica ne znam točno, ali vjerujem da su stare cca. dvije godine.
Hranim ih tri puta dnevno s prstohvatom "hrane za ribice". Kako se razina nitrita nije spustila na nulu, to činim sada jednom na dan. Isto tako smo jednog dana uveli "krastavac" u akvarij za puževe ali su ih i ribice jele. Kontrolirano, niti jedna riba nije ostala duže na njoj od minute s tim da od tog dana mala ribica imala problema s orijentacijom kada je pri dnu (čitaj: bila je okrenuta s trbuhom prema stropu). Krastavac je bio dodan prije dva dana, a danas već ribica normalno prilazu dnu te ostaje u "normalnoj" poziciji (čitaj: ne okreće se više).

Promjene
Vjerujem da nam umiru biljke. Odnosno, gotovo sam siguran ali tu nisam ekspert.
U akvarij nismo dodavali ništa novog osim "mahovine" (java moss).
Kvaliteta vode: ista, miris je ostao isti. Naime, jedini miris u vodi od samog početka jest miris zemlje. Dodali smo na početku 2 x TetraPlant CompleteSubstrate - long-term substrate fertilizer-concentrate te voda ima miris po toj zemlji.

Simptomi
Brinem se radi samo jedne ribice a to je manja zlatna ribica. Naime, ne znam jel' muško ili žensko ali bilo kako bilo ova veća zlatna je uvijek iza manje te ju "tjera". Izgleda da se nakon toga umori, pa leži dolje itd. Od uvođenja krastavca mala ribica je imala problema s "orijentacijom" - odnosno na dnu je ležala s trbuhom prema stropu. S tim da je plivala bez problema s trbuhom prema podu. Isto tako, hrani se normalno.
Ono što me zabrinulo jest kada sam vidio izmet koji je bio ljubičasto-bijele boje ali nisam vidio koja riba je to imala. Onda sam sjedio pred akvarijem, neću reći cijeli dan, ali skoro : ). Izgleda da velika riba nema problem s izmetom - smečkaste boje. Ali sam vidio da mala riba izbacuje ljubičasto-bijelu boju. Nakon toga, i smanjenja hranjenja i micanja krastavca sljedeći izmet je bio smečkaste boje ali je imala bijele linije/točkice između smečkastih boja da bi na kraju imala veoma dugu bijelu končastu nit. Danas nisam vidio ništa.

Isto tako, od prije dva dana pojavila se velika točka na desnoj prednjoj peraji a jučer se pojavila veća točka na leđnoj peraji. A istovremeno izgleda ko da je povređena na repu...

Ostali stanovnici su u redu. Nije bilo uginuća.

Slike:

Slike manje zlatne ribice

Ovo su slike od prekjučer/jučer slikane s lošijim fotoaparatom kada je bila okrenuta s leđima prema dolje:







Ove male točkice nisu fizički na maloj ribici već su na staklu akvarija/vodi od micanja a što od čišćenja jučerašnjog. Još nam je ostalo očistiti staklo akvarija ali nisam htio dodatno uzrujavati ribice.



Slike veće zlatne ribice





Ove flekice na perajama je imao oduvijek kako sam ga ja vidio. Ali eto, moram poslati pa da pitam jel on izgleda u redu : ).

Što se tiče Misgurnusa, ne mogu dobiti sliku jer se lik miče ko luđak : ).

« Zadnja izmjena: Siječanj 30, 2012, 11:35:10 prijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4520
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • Lokacija: Zagreb (Vrbani III) - Vukovar
    • Facebook profil
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2012, 12:55:55 poslijepodne »
Pozdrav Akviziter,

Za sada se ne moraš brinuti za zdravlje svojih ribica ali moraš hitno rješiti neke stvari kako se ne bi počele pojavljivati ozbiljne bolesti.

1, radi redovne tjedne promjene vode sada dok imaš samo 3 ribe u 240l vode dovoljno je promijeniti tjedno cca 10 do 15% uz usisavanje cijelog dna
2. imaš preslab filter trebao bi imati bakrem filter protoka 1000l/h
3. imaš loš sastav filter materijala pa predlažem da:

- izbaciš vunu (vatu) napolje i zamijeniš ju akvarijskom spužvom
- ugljen isto napolje i zamijeni sa spužvom
- spužva za neutralizaciju nitrata napolje (neće ti rasti bilje) i zamijeni ju sa akvarijskom spužvom

4. ribe hraniti manje i to može 2 puta dnevno po vrlo malo (da se ne bi prejele) jer se tada javljaju problemi sa plivanjem glavom dolje i obrnuto.

Bjelkasti izmet je znak stresa vjerojatno zbog loše kavalitete vode a zbog toga su se pojavile i bjelkaste flekice po perajama. Drži se ovih redovitih tjednih promjena vode kupi jači filter (svakako vanjski) te nakon svake promjene vode akvarij tretiraj sa propisanom dozom Easy Life FFM-om a slijedeći dan sa propisanom dozom vitamina. Za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2012, 13:24:37 poslijepodne »
uz to da dodam - krastavac ne bih nikako preporučila zlatnim ribicama, pogotovo pajčolanskog (loptastog) tipa
naime, one su dosta osjetljive na napuhavanje, a krastavac, kako znamo, napuhava
pretpostavljam da je mala riba zbog toga imala problema s plivanjem i zato je kakala u najmanju ruku "čudesa"
(ribice kad se prejedu biljne hrane koja napuhava znaju kakati čudne kakance i bijele niti...zato treba biti oprezan kod dijagnoze!)
kad se potpuno isprazni, trebalo bi biti sve OK
ako im želiš davati domaću hranu - preporučam za njih kuhani grašak stisnut među prstima (tako nastane fini pire), 2-3 zrnca po ribici, po obroku, i može tri puta na dan...
zatim mogu, jednom u dva tjedna , ne češće, dobiti istrgani list sirove salate (uzmeš iz sredine glavice i opereš pod jakim mlazom vode) - to će štrumfovati cijeli dan - dakle, ne samo
da je fina hrana, već i sjajna igračka - ostatke izvadi navečer da ne trunu!
svakako mogu jesti i list blitve ili špinata, ali neće vjerojatno biti toliko oduševljene..
dakle - krastavac nemoj im davati!

što se tiče biljiki - na žalost, evo, godinama se bavim zlatnima i do sad nismo uspjeli da nam biljke opstanu dulje vrijeme - prvo što ih malene tamane na veliko, a drugo
što biljke koje su nama na raspolaganju ipak vjerojatno vole više topliju vodu, a i dodavanje gnojiva i drugih dodataka koje nikako ne bih preporučila sa zlaticama...

sretno!
« Zadnja izmjena: Siječanj 30, 2012, 13:27:39 poslijepodne od babyboom »

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2012, 13:29:13 poslijepodne »
Gledao sam već vanjske filtere... EHEIM itd. ali to mi je sve sada preskupo a i ovako/onako sam potrošio previše para te me zanima dal' će zamjena filter materijala, za sada, biti dostatna?

@babyboom:
Ja se bojim tih preparata... meni je užasan osjećaj i svaki put imam knedlu da mi jedna ne prođe kroz ubačeno gnojivo/željezo pa da ne udahne i još ugine..

Što se tiče krastavca, ubacili smo ih primarno za puževe ali eto, nisam znao za to : ). Napravit ćemo onda tako da ću krastavac ubaciti u dio gdje riba nemože doći pa neka se nahrane.

Hvala na komentarima.

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #4 u: Siječanj 30, 2012, 13:32:08 poslijepodne »
za sada, dok su ribice još malene, bit će neko vrijeme dosta
samo zamijeni sav materijal spužvama i redovito pregledavaj (ako nije pre-prljavo - samo otresi, ako jest, isperi vodom koju si izvadio iz
akvarija)...
ali, "uzmi" si u zadatak u nekom srednjeročnom periodu nabaviti vanjski filter - bude ovdje na forumu u oglasnima na ponudi dosta povoljnih!

iako - eheim, classic (prastari model koji se još da nabaviti) i nije toliko skup, pogotovo ako imaš mogućnosti nabavi iz Austrije, recimo - filter jest
da je kanta ali je jednostavan i odličan!  ....

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #5 u: Siječanj 30, 2012, 13:34:01 poslijepodne »
Ja sam trenutačno u NJemačkoj (akvarij je ovdje) pa ćemo potražiti nešto po forumima : ). Ako možda znaš nešto/nekoga, slobodno "nabaci" poveznicu!

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #6 u: Siječanj 30, 2012, 13:35:21 poslijepodne »
joooj, pa onda nemaš beda: http://www.zajac.de/
pa pronađi Aussenfiltere, recimo ovoga: http://www.zajac.de/Eheim:-Ecco-Pro-300.htm?websale7=zoo-zajac&pi=E2036020&ci=002120 :)
iako, preporučam profi liniju, ali imam i classica praaaaaaastarog- radi još ko sat
i inače, nema čega nema kod njih!

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #7 u: Siječanj 30, 2012, 13:37:43 poslijepodne »
Budemo pogledali! Hvala lijepa : ).
Nadam se da ćemo naći nešto kvalitetno : ).

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #8 u: Siječanj 30, 2012, 13:38:24 poslijepodne »
sigurno hoćete
oni su vam i za ostalu opremu dosta OK

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #9 u: Siječanj 31, 2012, 00:27:44 prijepodne »
Niti danas nije bila ništa bolje. Ono što me isto zabrinjava da su ribe aktivne dok se hrane te tu i tamo proplivaju. Ne znam dal' je to u genima ovih riba ali eto.. u zadnje vrijeme mi se čini da ih vidim sve više na dnu akvarija. (danas nisam mogao promatrati aq. cijeli dan, ali mi se učinilo da je bilo 50\50 da plivaju\leže). Misgurnus je i dalje aktivan, ruje, itd.

E sada, vidio sam izmet veće zlatne i bio je u redu dok je manja zlatna ribica ponovno imala neku čudnu ljubičasto-smeđu boju s bijelom končastom niti. Znam da je sada dost' toga u igri te može biti da je samo stres a može biti i nešto ozbiljnije - bolest. Što kažete o "Esha2000"? Piše da je protiv više bolesti (njih 18) pa me zanima dal' bi bilo u redu to nabaviti just in case? Želio bih imati nešto u slučaju da je ribicu zadesilo nešto gore kako bih mogao promptno reagirati. Dosta su mi važne ribice..

Sutra mijenjamo filter materijal sa aq. spužvama ali me zanima da li treba nabaviti neke preparate za vodu? Tipa bakterije itd. pošto ćemo izbaciti dosta filter materijala koji su bili unutra te time izgubiti i dragocjene bakterije? Našao sam dost', po meni, glupih dokumenata pa tako i stavljanje ribica unutar posude u kojoj je otopljeno previše soli što mi se ne sviđa. Isto tako, jedina sol koju imamo doma jest jodirana pa će trebati sačekati do sutra da ne kupim čistu sol a mislim onda istu unijeti unutar velikog aq.

Da li je moguće da se ribice umaraju zbog previše prostora? Prije su uvijek bile skučene... Isto tako, od sutra počinjem raditi na malom aq. te ga idem namjestiti kako bih u najgorem slučaju izolirao malu ribicu te odradio tretman.

EDIT: isto tako, od sutra ih hranim samo s graškom (obustavljam "listiće" odnosno hranu za zlatne ribice).

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #10 u: Siječanj 31, 2012, 08:40:11 prijepodne »
ajmo redom:
moguće da su mirne i zbog stresa, ali i zbog kvalitete vode!
umorile se sigurno nisu jer su to veseli plivači i vole puno prostora!
no, kad budeš mijenjao filter materijal, dodaj u vodu i dobre bakterije, recimo, pola potrebne doze za litražu akvarija (pola, jer sigurno u podlozi i vodi i na biljkama ima određena količina bakterijica!);
osim toga, kad mijenjaš vodu, uvijek ostavi da odstoji najmanje preko noći, a bilo bi dobro i 24 sata (ne znam gdje si u NJ., ali koliko znam, vaša je voda jako klorirana) radi toga da se klor koliko god više moše nataloži na dnu posude (- zato pazi kad sipaš, nikad nemoj do dna, i nastoj što manje uzmučkati, tako da talog ostane na dnu! );
nemoj nabavljati bez veze lijekove, pogotovo te "širokog spektra" koji su često samo preblagi bućkuriši!
ako već želiš, nabavi ciljani antibakterijski + ciljani antigljivični lijek i jako pazi na rok trajanja! ali NIKAKO nemoj bez veze koristiti dok nisi siguran što je s ribicom
naime, u 99,99% slučajeva razlog bolesti je nekvaliteta vode

no, što sad napraviti?
promijeni im prilikom mijenjanja filter materijala 20-30-ak % vode, dodaj dobre bakterije i, na 100 l vode stavi 1 punu žličicu soli (rastopljenu prethodno u čaši vode da ne ostane niti jedna mrvica jer može izazvati opekline na ribici)...i prati stanje

solne kupke za zlatne ribice nikako ne bih preporučila jer im uništi onu sluzavu opnu preko ljuskica i "pali" kožu!!!! iako, postoji metoda liječenja određenih bolesti u solnim kupkama nakon kojih se ribica "ispire" u moru čiste vode, no...to je stara metoda, danas ima dobrih lijekova i bez toga...

mali akvarij svakako imaj spreman kao karantenski - dakle, bez podloge, čist i očišćen, spreman za stavljanje u pogon u trenutku
ako bi ova mala posranka nastavila proizvoditi čuda - viči, pa ćemo vidjeti treba li je premještati!
no, zasad, nakon graška, vidi što onda producira!
drži ih na graškastoj dijeti 3-4 dana, ali nikako stalno, dakle, nakon dijete, vrati se na uobičajenu prehranu!

Offline Marko_Sp

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3234
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Lokacija: Zagreb
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #11 u: Siječanj 31, 2012, 11:41:25 prijepodne »
pošto ćemo izbaciti dosta filter materijala koji su bili unutra te time izgubiti i dragocjene bakterije?

hoćete, i zato se ne preporoćujue kompletna zamjena filter materijala. najviše pola, po mogućnosti samo jednu trećinu. izbaci one specijalizirane - aktivni ugljen, anti fosfate i sl. koji su dosad već vjerovatno potrošeni, i vatu koja se začepljuje.

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #12 u: Siječanj 31, 2012, 13:10:21 poslijepodne »
mali akvarij svakako imaj spreman kao karantenski - dakle, bez podloge, čist i očišćen, spreman za stavljanje u pogon u trenutku
: D.. joj eto mene revnog i glupog. Kamenje koje je bilo prije sam čistio jučer navečer još jednom a aq. i kamenje je bilo očišćeno s octom i vodom nakon prijenosa ribica u veći aq. Da mičem kamenje sada ili da ostavim?

Isto tako, dao sam im prvu dnevnu dozu graška na sljedeći način: maknuo sam "ljusku" te sam zgnječio srednji dio graška u kvazi-pire te sam im tako davao dok sam za misgurnusa dijelio grašak na manje dijeliće kako bi došli do njega i kako bi se i on mogao nešto pojesti. OK?

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #13 u: Siječanj 31, 2012, 14:04:03 poslijepodne »
Što kažete na ovu spužvu? http://media.zooplus.com/bilder/filterschaum/blau/grob/0/300/188858_filterschaumgrob_1_0.jpg

Isto tako nabavljamo i vitamine JBL Atvitol i pumpu za aeraciju akvarija (just in case).

Isto tako moram unijeti poveznicu za početni post gdje se vidi sve što je unutar akvarija: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=68029.0

Isto tako svi govorite da može biti zbog loše kvalitete vode.. pa mene zanima o čemu je sada priča. Nisam testirao fosfate jer nemam test, ali o čemu se priča? Meni je glavni problem što voda ima miris po zemlji ali to je zbog zemlje koju smo stavili na dno akvarija. Testiramo svaki dan vodu na nitrite/nitrate/amonijak itd. te su nitriti jedini zanimljivi jer ih je 0,2mg/l što je 0,2mg/l previše. A prije su imale i lošije uvjete (sve se da pročitati iz uvodnog post-a). Isprike što sam "naporan" ali ne želim da mi ribice sada uginu a imam jednostavno i preloš osjećaj kada se jadnice loše osjećaju.
« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2012, 14:17:32 poslijepodne od Akviziter »

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #14 u: Siječanj 31, 2012, 14:24:19 poslijepodne »
Trenutačno ima  bijelu nit:



Nastavim se javljati dalje uz čitanje svega i svačega što ovaj forum nudi (čitaj: čitanje bolesti slatkovodnih ribica).

Isto tako moram nahraniti puževe.. cura mi paničari da nisu već dugo ništa jeli a da ove alge koje počiste nisu ništa za njih. Mislim prokuhati cijelu mrkvu te je ubaciit ispod umjetnog "panja" gdje ribe ne mogu doći da se ne prejedu. Što mislite? Što se tiče puževa s njima sam malo više bezobzirniji pa ih pohvatam kroz akvarij i postavim odmah pored hrane kako bi što prije mogli započeti s procesom hranjenja da ne ostavljam mrkvu unutra više od cijelog dana.
« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2012, 14:34:16 poslijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4520
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • Lokacija: Zagreb (Vrbani III) - Vukovar
    • Facebook profil
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #15 u: Siječanj 31, 2012, 14:34:34 poslijepodne »
Može ona spužva za koju si podlao link.

Čuj očito je ova ribica bolnije reagirala na vodu loše kvalitete pa joj treba još neko vrijeme da dođe k sebi i da se izbalansira probavni trakt.

Vidio sam tvoj akvarij i probleme koje si imao a svemu tome su bile izložene i tvoje ribe pustimo ih još neko vrijeme uz češće izmjene vode sa dodavanjem FFM-a a slijedeći dan vitamina i sa raznolikom prehranom. Sretno.

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #16 u: Siječanj 31, 2012, 14:36:22 poslijepodne »
puno upitnika!
no, ajmo od početka!

vidim da nisi pustio dovoljno dugo da se akvarij ciklira te doista postoji mogućnost da voda još nije zrela i da se nije uspostavila ravnoteža u njoj
naime, kod većih akvarija, period cikliranja (sazrijevanja sustava) je dulji, pa čak i nekoliko tjedana, ne samo mjesec dana!
aktivni ugljen u filteru nije pomogao u tome jer je "počistio" sve što je mogao

dakle, ako ukloniš filter materijal (možeš ostaviti samo spužve, ako ih je bilo, i eventualno ako je bilo nutra kamenčića ili keramičkih komadića), odnosno, makneš sve, a vatu iscijediš
na novu spužvu (koja je btw., OK), te ako dodaš dobre bakterije, s vremenom bi se stanje moralo uravnotežiti
za to vrijeme ribice neće biti presretne i zato im moraš pomoći prehranom, vitaminima, dobrim bakterijama
i - ne prevelikim prčkanjem po akvariju i izlaganjem stresu!

ukratko - promijeni dio vode, ne više od 30 %
dodaj dobre bakterije i promijeni filter materijal - na nove spužve nakapaj dobre bakterije da se što prije nasele nutra!
hranjenje vrati na ritam dva do tri puta na dan, a sad dva tri dana im daj grašak (dobro si napravio)
svakako dodaj vitamine

i ubuduće mijenjaj vodu do 15 % tjedno (u početku, recimo još dva do tri puta dodaj i odnosnu količinu dobrih bakterija, ali više ne jer i one se mogu povampiriti)
hrani dva do tri puta na dan, listićima-granulicama-jednom tjedno povrćem...
dodavaj vitamine po uputi proizvođača
izlaži ribice što manjem prčkanju po akvariju...

znam koliko se brineš za ribice - no, na žalost, ovdje jedino strpljenje pomaže....nikako ne žurba!
svakako nabavi pumpu jer zlatne ribice vole "više" kisika u vodi (troše brže i više!) a i vole se igrati na mjehurićima...
ne kužim jel još imaš dio akvarija sa crvenim šljunkom - ako imaš, miči to, ili pokrij jer ih to vjerojatno isto uznemiruje

eto ...

P.S. vidim slikicu ribice
ovo može i ne mora biti znak parazitske bolesti - moje nekad kakaju cijela klupka bijelih niti....
dakle, nemoj paničariti, već polako
ako je ribica jako letargična i kakanje bijelih niti koje nikako da se odlijepe od guze (dakle, vise satima iz nje) - to je znak za uzbunu i izdvajanje ribice
u mali akvarij na liječenje...
u tom slučaju ćemo "uhvatiti" plavoga....tu je on majstor, no, dok se ne javi
ribici u karanteni treba dati što jaču aeraciju (mreškanje vode), čistu vodu netretiranu ničim, samo odstajalu,
vitamine....i lijek protiv parazita
no - ne žuri s time....barem dok ne vidiš kakance nakon graška!
ako budu debeli zeleni...bit će sve OK!

i da - molim te, pročitaj na početnoj stranici (morat ćeš malo potražiti) članak o zlatnima...ima tu dosta odgovora koji te muče!

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #17 u: Siječanj 31, 2012, 14:37:11 poslijepodne »
eto - plavi i ja se slažemo

smiri loptu i pusti ribicama i akvariju da se stabiliziraju
uz mjere koje smo ti već napisali!

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #18 u: Siječanj 31, 2012, 15:02:30 poslijepodne »
Budem : ).
Hvala lijepa.

No dodana aeracija (mjehurići) u velikom akvariju će mi vjerojatno ubiti biljke. Ali, što se mene tiče mogu to napraviti bez problema.
« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2012, 15:10:47 poslijepodne od Akviziter »

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #19 u: Veljača 01, 2012, 12:22:30 poslijepodne »
Ažuriranja radi:

Prvu nuždu je odradila jučer navečer gdje se prvo pojavio mjehurić napunjen zrakom te je onda slijedila zelena kakica sa koncem zelene boje. Ono što mi se ne sviđa jest kako si "savija" kralježnicu. -_- Nadam se da to nije naznaka onog najgorega.



Izmet odvojen od ribe:



Isto tako, danas je imala kratku bijelu nit koja je visila. Taj proces traje cca 15minuta (izmet visi 15 minuta).

Offline babyboom

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 7280
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #20 u: Veljača 01, 2012, 12:45:17 poslijepodne »
daj im još dan-dva papati samo grašak - da se crijeva pročiste do kraja
a onda pomiješaj taj zdrobljeni grašak s pahuljicama dan-dva i onda prijeđeš samo na pahuljice

kakanac izgleda OK nakon takvog obroka
ovo što se izvija može biti znak milijun stvari - od toga da je tibica još boli, do laganih neuroloških smetnji  -?

taj bijeli končić .... jel jaaaaaaaaaako dugačak?
i, jeli možda probala trljati se o dno akvarija, kao da je koža svrbi? -?

kako malena izgleda (prelijep/a je!), čini mi se da je ipak u pitanju stabilizacija stanja u akvariju

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #21 u: Veljača 01, 2012, 12:52:53 poslijepodne »
Kada ide prema dnu ili s dna, onda se očeše o desnu peraju/stranu i od toga možda ova oveća točkica na toj strani. Ne češe se često. nego samo kada ide prema/s dna.

Što se tiče ljepote.. : ) ne znam, ja kad' sam je vidio to mi je najdraža bila u bratovom akvariju. Nadam se da bude sve u redu. Danas isto imaju skuhani grašak (jednu dozu su dobili u 10, kada se upali svijetlo akvarija) { doza = po ribi cca dva graška bez ljuske}. U 18 dobivaju još tako nešto a za pred-spavanje(11) dobivaju pol graška.

Bijeli končić nije toliko dugačak; rekao bih max. 2 cm (sigurno manje). Pratim je cijelo vrijeme pa ću vidjeti što "izbacuje" van.

A i ako niste upoznati... te ribe su stare dvije godine i bile su u malom akvariju u vodi koja se nije čistila previše itd. : / Ne znam jel' ju je to obilježilo ili ne.
« Zadnja izmjena: Veljača 01, 2012, 12:59:20 poslijepodne od Akviziter »

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #22 u: Veljača 01, 2012, 19:39:43 poslijepodne »
Eto mene opet.

Prvo bih htio reći da još nije došla spužvica s potrebnim preparatima koje smo naručili online jer u gradu, u malom dućanu, nisu imali potrebne stvari pa smo odlučili i spužvu naručiti s ostalim stvarima. Još jednom sam testirao vodu: amonijak je i dalje nula. Nitriti su i dalje na 0,2mg/l i ne žele dolje. Kada dođu spužve, onda ćemo isprati iste akvarijskom vodom te unutar njih unijeti bakterije. Što se preko noći događalo - ne znam. Jučer je imala više-manje "normalnu" kakicu dok je danas ujutro izbacila bijeli končić i to veoma brzo da bi onda oko 13:10 do 14:00 imala duži bijeli konac (7cm) a između konca je bio jedan mjehurić te smečkaste "okruglice" (izmet) ali koji je bio razdijeljen bijelim koncem. Isto tako, ne češe se tako često te je pitanje dal' ima problema s plivanjem ili ju stvarno svrbi. Ali da to neprestano radi - ne. Uglavnom, u 18:30 je izbacila veoma brzo duguljastu nit zelene boje dužine 1.6cm te deblje od konca.

Ono što mene brine jest sada i veća ribica. Naime, na stražnjim perajama (kraće, ispod a. otvora) su se pojavile tvrđe bijele flekice koje prije nisam primjetio. Sada, dal' su tamo bile - ne znam ali bi ih vjerojatno vidio i prije. Ono što znam jest da su obe ribice aktivne, dobile su hranu a i mole za još.. Čim me vide, k'o da znaju da im ja dajem hranu : /.

Sutra im svakako mijenjamo vodu koju smo pripremili u plavoj kanti a u nju ćemo ubaciti i sol kako bi se prije otopila. U međuvremenu sam odlučio snimiti i kratki filmić te pokušati uhvatiti malu ribicu u više položaja kako bih što vjernije predočio kako izgleda. No, svakako je aktivnija nego jučer te se ne obrće ali mi se čini da se više "češe" od pod nego jučer (jučer se nije toliko micala... moja baka bi mi sigurno rekla da ima crve u guzici ali se nadam da bu sve ok). Crveni pijesak koji je bio desno u kutu, miješam s crno-bijelim ali za sada neću ništa prtljati po akvariju da ne povećavam koncentraciju stresa. Čišćenje stakla isto tako.

Isto tako, ... ribe nisu samo na grašku? Imaju sve ovo bilje okolo sebe. Nadam se da to nema prevelikog utjecaja.

Cijeli video ovdje:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GcLYGChfc9k#t=201s

Tko ne želi gledati cijeli video a htio bi pogledati točkice na većoj ribi to može učiniti tako da preskoči video na 3:20.
« Zadnja izmjena: Veljača 01, 2012, 19:45:08 poslijepodne od Akviziter »

Offline Akviziter

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 189
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #23 u: Veljača 01, 2012, 20:14:52 poslijepodne »
Double post ali još nisam našao način da editiram prijašnji post. Ima tanku kakicu samo što je ovaj puta obojana u zeleno.

Miče se previše okolo pa nisam mogao uhvatiti dobru sliku a za video nemam baterije.



Sutra nam dolaze sve stvari - barem su tako najavili. Onda ćemo krenuti u mijenjanje filter materijala itd.

Isto tako isprike radi učestalog postavljanja stanja, ali eto... takav sam u prirodi. ^_^

Offline 985plavi

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4520
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • Lokacija: Zagreb (Vrbani III) - Vukovar
    • Facebook profil
Odg: Raznorazne bolesti ili paničarim....
« Odgovori #24 u: Veljača 02, 2012, 08:53:55 prijepodne »
Ovako, tvoja ribica definitivno ima problema sa probavom.

Vjerojatno je usljed stresa došlo do poremećaja u probavi a što se manifestiralo: a) bijelim izmetom i b) nakupljanjem plinova u stražnjem dijelu crijevnog trakta.

Ribica taj problem pokušava rješiti gutanjem zraka na površini vode sa kojim pokušava: a) izbalansirati plinove u plivajučem mjehuru i b) prodihtati eventualni začep i izbalansirati probavu.

Dakle, postoji mogučnost da riba ima začep a kada sam vidio podlogu puno mi je bilo jasnije što bi mogao biti uzrok. Naime, zlatne ribe gramzivo usisavaju hranu u usni otvor a kako je kod tebe pješćana podloga sa hranom usiše i dosta sitnih kamenčića pjeska koji se nakupljaju u donjem dijelu želuca te iz probavnog trakta izlaze uz oštečenje crijeva i stvaranje začepa...

Predložio bih slijedeće:

1. da ovu podlogu ODMAH prekriješ kamenčićima krupnije granulacije
2. kreni sa ishranom: prvi dan kuhani grašak, drugi dan kuhanom blitvom, treči dan kuhani špinat, četvrti kuhani kelj a sve u cilju da biljna masa protjera kamenčiće napolje.
3. dok se situacija sa vodom ne popravi radi češće promjene vode recimo svaki 5 dan po cca 20% uz lagano usisavanje podloge
4. izlaznu cijev iz filtera usmjeri prema površini vode da ju mreška te da se tako otapa O2 a to će biti dovoljno što se tiće kisika jer imaš i bilje koje ga proizvodi pa ne treba aeracija zračnom pumpom
5. očito da ne koristiš FFM kada NO2 nisu na nuli pa ga počni koristiti nakon svake promjene vode

Ovo na repu te ne mora brinuti jer je i to jedan od znakova stresa (koi herpes virus koji se ispoljava samo kada je riba pod stresom, odnosno, kada joj padne imunitet)

Za sada toliko, molim te ispuni ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i dr) a radi lakše komunikacije i davanja savjeta za nabavku preparata i sl.