Pozdrav,
Zamolio bih vas za pomoć. Primijetio sam promjenu u ponašaju ribica.
Imam 3 zlatne ribice već skoro 2 godine, ali nedavno (2 tjedna) su počele dane provoditi u špilji i samo uz nju (špilja je skoro 2 godine u akvariju). I prije im se sviđala, ali nikad se nisu dugo u njoj zadržavale. Normalno jedu i zainteresirane su ako se dođe do akvarija, ali se onda brzo opet vrate u špilju. Također, nisam se uspio riješiti alge na biljkama, a trebao bih i pomoć u identifikaciji o kojoj se vrsti radi, mislio sam da je riječ o cijanobakteriji, ali Blue Exit nije radio...
Ispunio sam upitnik:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža- 54 L (planiram veći)
- temperatura - 26 °C (ovisi o dobu godine, 22-27, dosad nije bilo problema po ljeti)
- parametri vode: pH 7.2, NO2 0 mg/l, NO3 25 mg/l, GH 14 i KH 10 (testirano danas, 3 dana prije sljedećeg mijenjanja vode)
- vrijeme od pokretanja akvarija – 2 godine
- koliko često i koliko mijenjate vode – jednom tjedno 30% vode
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija – da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) – unutarnji, Eheim pickup 60; 150-300 L/h
- način i periodi čišćenja filter materijala - jednom tjedno opran u izvađenoj akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju - spužva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi – kamenčići na dnu + špiljica, tamna sluz na špilji i biljkama
- grijač - ne
- pumpa za zrak – samo ona uz filter
- CO2 sustav – ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? Easy Life FFM
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 1 teleskop, 1 nepoznata dugorepa + 1 bijeli karas, svi podjednake veličine
- starost ribica - 2 godine dugorepe, karas 1 godina
- ima li potencijalnih „terorista“ - da, karas je ponekad znao naguravati dugorepu (ne i teleskopa)
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom – sera goldy + spirulina, hranilica namještena na male regularne porcije u 10h, 15h i 20h, vrlo brzo pojedu i nema ostataka.
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke – ne
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - da, nisam siguran radi li se o cijanobakteriji jer blue exit nije radio, redovito ih stružem; vide se na anubiasu na slici
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - prije pola godine, dva puta sam pokušao dvotjednu terapiju blue exitom, ali nije pomoglo
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi – supstrat, kamenčići
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - ne
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - nema
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) – nema
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - ribice se gužvaju u špilju i rijetko izlaze van nje, prvo je bila samo jedna, onda se pridružio i teleskop, a sada i kratkorepa
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima – ne
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje – normalno jedu i plivaju, ali su velik dio vremena u špilji
- kakav izmet imaju ribe - normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili – prije dva tjedna
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - ne
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća – čudno se ponašaju sve 3, nije nedavno (u akvariju je prije godinu dana bio žuti karas, izoliran nakon što se skvrčio i počeo plivati ukrug, bio je liječen (grašak, kasnije Baktopur Direct, eutanaziran na preporuku veterinara, pretpostavio je da je vjerojatno bilo nešto genetski. Nakon ovoga je u akvarij došao bijeli karas.)
- stanje ostalih stanovnika – nema ostalih stanovnika
Unaprijed hvala na odgovoru