Svibanj 20, 2024, 09:58:34 prijepodneNajnoviji Član: Vena

Autor Tema: Molyju otpada repic  (Posjeta: 475 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gizzzmo

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 31
  • Spol: Ženski   Lokacija: Banja Luka
Molyju otpada repic
« u: Prosinac 26, 2010, 20:05:33 poslijepodne »
Akvarijum mi je procurio, te sam tu trazila pomoc na forumu Novi u akvaristici...
Ribice su privremeno bile u posudi koja nije bila odgovarajuca, ali su bile ok, sve dok se nije desilo sljedece>

Taman kada sam pripremala sve za novu postavku akvarijuma, bacim pogled na ribice i primijetim da nema crvenih ribica. Onako, bez veze, prevrnuh biljke i kamenje i shvatih da zaista nema dvije crvene ribice!!  -?Pomislih da su uginule, da su ih ove druge pojele, ali ne, nigdje nisam pogla pronaci ostatke...    -?Onda, sasvim slucajno pogledah na pod malo dalje od posude u kojoj su bile i vidjeh da je jedna na podu, iskocila!!  :dead:Zaista nisam mogla da vjerujem!   Brzo je pokupih sa poda i mahinalno je saprah pod mlazom vode te se ona vrati u zivot i ja je ubacim u posudu sa ostalim ribicama... Onda je uslijedila potraga za drugom crvenom ribicom.. Nakon 10-minutnog trazenja (pobogu, pa nema noge da ode toliko daleko!!!) pomjerih kravet i nadjoh je ispod kreveta!! Uzas, ova se vec odavno bila ukocila i ko zna kada je bila iskocila.   
Ova sto je prezivjela je prilicno mirovala i kada sam sve ubacila u akvarijum, ostale ribice su se normalno ponasale, a ona se skrivala medju biljkama.
Pitam se zasto ribice uopste iskacu iz akvarijuma/posuda????

Danas je stanje sljedece>
Ta prezivjela ribica je jutros imala po tijelu bijelu providnu mrenu i dio repa joj je poceo otpadati. Takodje je bila povucena i jedva sam je nekako dozvala da jede. Medjutim, poslije podne stanje je za nijensu bolje. Bijela mrena se dijelom povukla i ona je malkice zivnula uprkos tome sto je jedan dio repa potpuno otpao. Nije ni cudo, s obzirom da je ispala sa visine od 70 ili vise centimetara i drmnula o parket i samim tim dozivjela stres!
Cistaci (sarancici) se cudno ponasaju - citav dan plivaju po povrsini vode, nenormalnom brzinom, zaista su zivahni, rijetno se spuste na dno! Ne znam sta je sad njima??? Juce su bili ok.
Ostale ribe se ponasaju normalno.

Moze li mi neko odgovoriti tj. moze li prognozirati sta ce se desiti sa crvenim molijem, i sta se to desava sa cistacima...

Inace, akvarijum ima 36 litara..i molyje.

Kad bih imao jednu malu, malenu kućicu.
Kad bih u njoj imao jedan mali tepih
I kad bi sve to bilo moje...

Offline 985plavi

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4520
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • Lokacija: Zagreb (Vrbani III) - Vukovar
    • Facebook profil
Odg: Molyju otpada repic
« Odgovori #1 u: Prosinac 27, 2010, 09:35:52 prijepodne »
Pozdrav Gizzzmo,

Čuj molija bi bilo najbolje odvojiti u staklenku (koja pliva u kavarijskoj vodi s uključenoom aeracijom) i trebalo bi provesti liječenje Serinim Bactopurom kako bi se spriječio razvoj bakterijske infekcije koja je već započela na oštečenim dijelovima tijela.

Corydorasi se čudno ponašaju zbog akvarijske vode u kojoj je naglo porasla količina amonijaka i ostalih štetnih nusprodukata jer se ta voda sada mora ponovo isciklirati a otpadne se tvari trebaju izbalansirati. Preporučio bih ti za ubrzavanje cikliranja Easy Life "AquaStart" (žive dobre bakterije) te upotrebu Easy Life FFM-a.

Pozdrav i javljaj što si poduzeo, sretno.