Travanj 28, 2025, 15:04:52 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: cuba  (Posjeta: 12870 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
Odg: cuba
« Odgovori #75 u: Prosinac 08, 2010, 09:19:18 prijepodne »
imam pitanje vec nekoliko godina kupujem kubu i svake godine mi se ne primi a napravim joj sve uvijete za rast  :nerv:pa kako vi uspijete zakorijenit tu kubu -?

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #76 u: Prosinac 08, 2010, 12:38:21 poslijepodne »
Ja sam je stavljao u akvarij iz emerznog uzgoja. Uzimao sam oko 2 x 2 cm skupa sa podlogom (zemljom i vulkanitom) i to zapiknuo duboko u podlogu. Tako je korijen skoro nedirnut kod premještanja iz emerznog u vodu. Ovdje je problem ako je akvarij pun vode pa se sva zemlja raspadne dok uroniš cubu u vodu. Ja sam zato ispraznio vodu iz akvarija tako da je ostala mokra podloga. Naravno, nemam riba unutra pa je bilo lakše.. Mislim da se tako cuba najlakše uhvati...

:up:

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #77 u: Prosinac 08, 2010, 13:02:02 poslijepodne »
da to je za sada jedini način da stvarno uspiješ zasadit cubu, a da korijen ne zezneš. Nažalost mnogi od nas imaju ribe, a iskreno meni se ne bi dalo 300 l vode praznit radi jedne biljke koja je razmažena i bezobrazna.  :D
Ako ću ju ikad više sadit u akvarij to će biti tako da ću napraviti postav na suho i tek kad se ona razraste ću saditi drugo bilje i nadoljevat vodu. Ako tad propadne, onda čekić u staklo i doviđorno akvaristici.  8)

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Prosinac 08, 2010, 13:19:03 poslijepodne »
Pa da, malo teško onu tvoju mrcinu praznit i sadit cubu. Ja sam planirao sadit emerzno u akvariju prema uputama Barr-a, al nisam mogo izdržat da ne sipam vodu unutra  :D :D

A mislim da bi emerzno zasađena u akvariju i s adekvatnim svjetlom bez problema prekrila podlogu i to brzo. I najvažnije, bez algi  :up:
Slijedeći koji planiram radit bit će s cubom i sadit ću ju emerzno dok ne prekrije podlogu. Al ne još...

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #79 u: Prosinac 08, 2010, 13:20:18 poslijepodne »
Ja sam danas po X-puta sve iso presadjivat i odlucio da Cubu necu ni sadit vise.
Na vasu zalost jer mi prebrzo raste i cini mi se onda puno posla sa njom,tesko ju je sisat kad je tako niska.....a inace ce pocet zutit.
Tako da sam je zamjenio sa E.parvula-om :roll:
E sad,parvula mi puno puno sporije raste a kao trebala bi brzo.
Na stranim forumima sam trazio zasto i procitao dosta puta da il ljudima raste cuba ili parvula...hoce oboje i onda im uspjeva samo jedno kako spada!
Tako da bi i tu mogao biti neki "trik" al sumnjam da se to moze jednostavno saznat...da imam neke testove mozda bi nesto bilo jasnije,jedino mislim da je voda kod mene malo meksa ako bi to moglo imat veze i da cubi pase flourite podloga.
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline kresimirt

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #80 u: Prosinac 19, 2010, 10:09:30 prijepodne »
imam pitanje vec nekoliko godina kupujem kubu i svake godine mi se ne primi a napravim joj sve uvijete za rast  :nerv:pa kako vi uspijete zakorijenit tu kubu -?

Ja sam imao isti problem.. stalno muke s HC. Neki jadni frcleki su u polu-zivom stanju polagano trunuli oko mjesec dana, da bi odjednom pokazali znakove rasta.
Kupio sam onda jos i sadio pincetom vlat po vlat i sada se krenula siriti. Mozda ju je potjeralo to sta sam krenuo mjenjati 50% vode 1 do 2x tjedno (za razliku od 20% 1xtj).. Tko bi ga znao.

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Prosinac 20, 2010, 14:55:00 poslijepodne »
ajde da ne otvaram novu temu...

dakle cuba mi raste, ALI... stari listovi nakon 2 dana počinju trunut... posmeđe i istrunu, dok su novi listići koji izlaze svjetlo zeleni onak kako treba...e sad jel do rasvjete ili nečeg drugog...

inače akvarij je Wave cubo 25 (18 lit.) rasvjeta wave solaris 9W, podloga akadama, CO2 pići non stop ko lud, gnojenje EI sistem mikro + makro + EC svaki dan 0,3 ml...

a moram priznat da sam i kod hydrocotile primjerio slične simptome....

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #82 u: Prosinac 20, 2010, 16:05:51 poslijepodne »
Nemam Cubu, ali to mi se događalo na nekom drugom bilju. Otkad dodatno dodajem kalij puno je bolje.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #83 u: Prosinac 20, 2010, 17:34:35 poslijepodne »
Uspjela hemić zasaditi u akvač pun vode BEZ IKAKVIH dodatnih alata (samo 40 L- prvi pokušaj biljnog - al' nije nikakav aquascape u pitanju već za riblji gušt'). Raščupkala sam iz košarice komad po komad (strpljivo žensko) i u hrpicama od 5-6 i 1 po 1 sam ih upikivala u podlogu - bez pincete (činilo mi se da oštećuje stabljičice), samo s prstima. Za sada su samo 2-3 ficleka isplivala - imam pigmejske koriće (čini mi se da su jučer i danas baš po njoj keljili jaja), 2 zelena šverta, 3-4 koze, 2 otića i jabučara.

Evo kak' to kod mene izgleda (low tech - samo malo varam- žarulja je za reptile od 60w iznad + ProFito 3 kapi tjedno):

40L

Čekam da se sve lijepo razraste i pecam još neš' dr. bilja (limnophila heterophylla,limnophila aromatica, cardamine lyrata i rotalu...)

Nakon sadnje - kubi ostaje nadimak- hemić.  :-X Za sad' raste... Ali malo bih da to brže ide- al' low tech ne da... :)
« Zadnja izmjena: Prosinac 20, 2010, 17:39:07 poslijepodne od Iris »

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Prosinac 20, 2010, 18:18:46 poslijepodne »
Moji su jabučari navalili na cubu ko podivljali, ni špinat ih nije zanimao dok ju nisu pobrstili. Onda sam ih se riješio. Zato pripazi, a ovo tvoje mi više lići na HM nego na HC koji ima okrugle listiće.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #85 u: Prosinac 20, 2010, 19:16:40 poslijepodne »
...a ovo tvoje mi više lići na HM nego na HC koji ima okrugle listiće.

:D :D :D :D

...pa zar ispočetka ...  :D  :zagrljaj:

Offline koraljka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #86 u: Prosinac 20, 2010, 19:38:00 poslijepodne »
 :D :D :D

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Prosinac 20, 2010, 20:46:23 poslijepodne »
...hemić je i jedno i drugo - kaj sad?  Bukva bila, bukva ostala.  :dead: Nisam još ziher kaj je jer se dio pruži po zemlji, a dio ide u vis dok su mu listići okrugli. :D
Jabučar ne jede živo bilje, bar ovi moji ne (pomacea bridgesii ne jede, pomacea ampullariidae jede živo bilje).
 Ima on dovoljno klope sa strane da mi bilje ne dira a još i dobije pofurenu salatu ili pofureni krastavac svaku večer. Živcira me jedino kaj mi se prešetava po hemiću.  8)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Prosinac 20, 2010, 22:12:11 poslijepodne »
 :-X, nisam znao da ima dvije vrste jabučara  :zagrljaj:
kako god ovaj tvoj izgleda isto kao i moji žderonje - zapravo jeli su samo cubu, nisam vidio da šišaju i ostalo bilje. u čemu je razlika između te 2 vrste?

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Prosinac 20, 2010, 23:27:49 poslijepodne »
:-X, nisam znao da ima dvije vrste jabučara  :zagrljaj:
kako god ovaj tvoj izgleda isto kao i moji žderonje - zapravo jeli su samo cubu, nisam vidio da šišaju i ostalo bilje. u čemu je razlika između te 2 vrste?

U većini pet shopova označavaju jabučare samo s ampullariidae a to je opći naziv za dva roda.

Another predator specific adaptation in the apple snail genera Pomacea and Pila, is the tubular siphon at their left side, used to breathe air while they stay submerged, thus making them less vulnerable to snail eating birds. Kod tog sifona, "dobri" jabučar nema svinutu kućicu na van (to ima maculata) nego ima jednaki oštri otvor bez ikakvih zavoja oko poklopca (bridgesii).

Ima tu neš' o tome:

http://www.applesnail.net/content/species/pomacea_maculata.htm
http://www.applesnail.net/content/species/pomacea_bridgesi.htm

ima još vrsta...

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Prosinac 22, 2010, 18:49:42 poslijepodne »
nego iris jesu se uspijeli izleči mali jabučari
 -?

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Prosinac 22, 2010, 19:17:35 poslijepodne »
Biosvera,  već počinjem sumnjati da jaja nisu oplođena - a samo jedan/ jedna nosi jajca... Ima još 10 dana pa ćemo vidjeti... Nakotili mi se puževi u 40 L, al' svi su neželjeni, sunca im... Botije, naravno, likuju- al' ih iz 40L moram ručno hvatati i bacati u pužinjak da narastu za hranu botijama za 300L - ni na mrkvu ni na krastavac se ne nalove. Hemić ne jedu, al' na pistiji divljaju - samo dižem korijenje i vadim ih van.  :-X

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Prosinac 22, 2010, 21:35:31 poslijepodne »
blago se tebi što ti se ti nametnici kote  ;)meni se isto kote ali ne u tolkoj mijeri da ih ima toliko pa kako je krenulo ću morat kupovat nametkike  jer su mi helene potamanile cc 500 nametnika u 2-3 tjedna i užasno su narasle još ako se počnu razmnožavat joooj :(

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Prosinac 22, 2010, 22:24:01 poslijepodne »
pa mijenjaj onda. 20 braon pužića za helenu  :D

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Prosinac 24, 2010, 18:31:39 poslijepodne »
može slika tih puževa nemrem ih nać na googlu :)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Prosinac 27, 2010, 14:16:35 poslijepodne »
Marko_Sp valjda pod braon misli na ove smeđe barske koji su mi se nakotili.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Siječanj 05, 2011, 12:39:50 poslijepodne »
ni tih nikako da ih nakotim dovoljno vec mi polako idu na živce nikako sa njima na zelenu granu :(