Studeni 04, 2024, 08:13:17 prijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: Shone - predstavljanje akvaristike i riba  (Posjeta: 7300 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Shone

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Shone - predstavljanje akvaristike i riba
« u: Veljača 21, 2012, 07:36:49 prijepodne »
Kao što već rekoh, sebe ne smatram odgajivačem, sve što imam od akvarijuma napravljeno je prvobitno iz želje za zaradom, a kad je žena našla posao, samo je ljubav prema akvaristici održala ribarnicu u životu, jer novac od riba mi i nije previše neophodan (svakako da je dobrodošao, ali se ne opterećujem time koliko će ga biti). Svoje akvarijume i ribe sam predstavljao na većini foruma na kojima učestvujem, a pošto ne volim da se ponavljam i da prepisujem sa drugih foruma, pokušaću u štokraćim crtama (samo uz slike) da predstavim barem jedn deo polica sa akvarijumima...

Offline Shone

• Punopravni član
Odg: Shone - predstavljanje akvaristike i riba
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2012, 08:17:43 prijepodne »
Dobro, slike su dosta stare, pa sve to sad izgleda dosta drugačije, ali to bi u principu bilo to, s tim da se na trećoj slici vidi još jedna policana kojoj je oko četiri akvarijuma, ima još levlje jedan sto na kome je još jedan akvarijum, ima jedan ukrasni u kući, ima nekih plastika (dve od 350 litara), ima nekoliko rupa koje su iskopane, ali čekaju male japankice da bi se aktivirale.
Dobro, što se akvarijuma tiče ne bih vas više zamarao, jer smatram da su litre ne bitne, bitno je ono šta pliva u njima i kako se to oseća.

Za početak, (jer ne znam odakle da krenem) predstaviću jedan par red rose diskusa, čija priča je, reklo bi se, veoma zanimljiva....
Zapravo, to i nije pravi red rose varijetet (ili jeste, a ja ne znam). Mužjak je dobijen od para marlboro red i izmrešten je u Novom Sadu, kod jednog starog Novosadskog uzgajivača, koji je na žalost prestao da uzgaja ribe (ali se sad izgleda vraća na mala vrata), a jedan od tih marlboro red ima jednog od roditelja divlju braon ribu. Na žalost to je sve o istoriji tog para što sam uspeo saznati. Ženka je snake skin, međutim ne pravi snake skin na koji ste navikli da vidite. Ona je zapravo pločasta riba sa 12 (ili 14?? nisam baš brojao) šara u stress baru. Videćete slike... Elem, par je bio kod jednog starijeg čoveka, koji je razmišljao da počne da se bavi uzgojem diskusa, ali se baš i nije sjajno osećao (par). Menjao sam se za malu ribu sa njim, svesno da uzimam ribu koja može crći, ali bilo je jače od mene. Ribe su izgledale katastrofalno, položene horizontalno, bez boje, apetita i volje za bilo šta. KATASTROFA ljudi verujte... Stavljene su kod mene u akvarijum , temperatura 30 stepeni i jedino što su od tretmana dobili je smesa hrane i DRONTAL-a koju sam pravim za deheljmentizaciju (inače ništa drugo od lekova moja riba nikad nije dobila niti će dobiti, ali o tom drugom prilikom...) i ništa više, sem mineralnih soli, fishtamina... Oporavak je dugo trajao, obzirom da je riba bila jako loše. Ne znam šta joj se pre dešavalo, jer ni ta ženka nije bila duže kod ovog čoveka od pet dana. Biće da su jeli finog tubifeksa... Mislim da je tretmanu doprinela i hrana koju sam pravim, a ne sadrži juneće srce niti bilo šta od kopnenih životinja (i o tome ćemo drugom prilikom), te je lako varljiva i riba je jako lepo prihvata. Posle određenog vremena, kad sam hteo već da odustanem od njih imao sam jednu mrestilicu slobodnu  u ćošku (prva slika sa prvog posta gore levo), tu su bili daleko od očiju drugih, nije ih uznemiravalo kretanje po prostoriji i oporavak je polako bio vidan. Sada je taj par izveo nekoliko mrestova, doduše jako slabo (nikad preko 30 komada), ali je zanimljivo kakva je ta riba mogla biti jer je sad u zajedničkom akvarijumu u kome su sa njima još dva para diskusa (prvi post prva slika srednja polica), jer sam ih spojio usled nedostatka vode (havarija sa vodom usled ove zimoće). Par je preuzeo dominaciju u akvarijumu, nihove su dve trećine akvarijuma, a u jednoj trećini su ostala dva para. U akvarijumu je KH 10 i ph 8 i verovali ili ne ovaj par ima malce koji su zalepljeni na mami, plivaju... Doduše njih je svega desetak i niko ne očekuje da će preživeti i da će išta biti od toga, ali priča bi trebala da bude usmerena na to koliko bi te ribe bile dobre da usu pravilno odgajane i držane. Sad sam ostavio sebi od prošlog mresta oko 15 komada, pa ćemo valjda nešto lepo selektovati. Evo i slika... Prva je u prvih nekoliko dana kod mene, druha je kad su prbačeni u gornji akavarijum, a treća je nedavno, kad sam ih prebacio u zajednički. Nadam se da vam je priča bila barem amlo zanimljiva.
Naravno nastojaću, kako budem imao vremena da predstavim sve ribe, ali za danas mi je dosta opširnog pisanja....

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #2 u: Veljača 21, 2012, 12:31:15 poslijepodne »
...pozdrav Shone..lijepi par,meni jedan od najljepših varijeteta,vjerojatno zato što mi sliči na "divlje" braon ribe,iako i ovakvih ima u prirodi,samo sa jače izraženim okomitim prugama(Manacapuru)...da li se taj varijetet ne zove San Merach?Da li je mužjak možda od Gaje?

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 21, 2012, 13:02:53 poslijepodne »
Red rose je evropski naziv, dok bi singapurski bio san merah. U prirodi se mogu naći veoma slični varijeteti, ali ni jedan sa plavim na glavi. Možda se iz slika ne vidi dovoljno jasno, pogledaj bolje prvu sliku, osim šara ima i plavu mrlju. Jeste, mužjaka je izmrestio Gaja, ali gde se nalazio dok nije završio kod ovog, od koga sam uteo nemam pojma...
« Zadnja izmjena: Veljača 21, 2012, 13:08:05 poslijepodne od Shone »

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2012, 07:48:10 prijepodne »
Evo danas reših da predstavim jedan Diamond blue par, koji su uzeti na veličini od oko 5 cm, pre jedno 1,5-2 godine kod Gaje. Njegov taj matični par je uvežen iz Italije, neverovatna linija. Imao sam četiri komada, ostadoše dva i par... Nema tu specijalne priče, riba lepo radi i lepo se ponaša, ženka je do duše malo sitnija, ali kad se bude napravila selekcija, mislim da će linija biti jako dobra. Imam i nekoliko njihovih malaca koje sam ostavio za sebe, a trenutno od poslednjeg mresta je ostalo, mislim oko 50 komada. Malci se lepo ponašaju i mislim da mi je to najkvalitetniji par (što se tiče linije, oblika...). Evo malo slika para, nihovih malaca većih i manjih... Ovi najmanji su jako dobri. Zajedno sa njima ima i oko 15 braonskih malaca koje sam ostavio sebi, ali su diamondi iako mlađi 2 dana veći za barem pola centimetra u proseku. Iako sam ostavio onih većih oko 10 komada, mislim da ću barem četiri pet prodati i ostaviti još deset komada od ovih manjih. Iako su i veći perfektni. Ima tu jedan - dva koji se tako razvijaju da možda mogu biti i takmičarski primeci... Ko zna...

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2012, 11:32:30 prijepodne »
Red flowers
Ovaj varijetet je skoro identičan red tirquiose. Iz početka, dok su bili mali te bele linijice su bili beli kružići, ali sad kad su odrasli ti kružići su se nekako izdužili. Par je uzet u pančevu, sa još oko desetak riba, ove dve su se uparile, ostatak sam menjao, poklonio... Oni imaju oko dve godine i do sada nisu imali neke velike mrestove, ali su me poslednji put iznenadili sa mrestom od oko 200-250 komada. Malih sam poklanjao, prodavao i jš ih ima dosta. Ostaviću i sebi jedno petnaest komada... Na kraju je slika od predhodne generacije malaca...

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2012, 12:53:13 poslijepodne »
Bome da,svaka čast..vidi se tko zna!  :up:
Kad vidim ove malce diskusa dolazim u napast da izvadim svoj par i stavim ga u mrijesni akvarij...a već su se desetak puta mrijestili u zajedničkome! Pa tko zna,možda se i meni posreći!  -?
Ovi red flower su prekrasne ribe!
tom82

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2012, 13:13:17 poslijepodne »
Lijepo, hvala sto dijelis fotke i pricu s nama!

Primijetio sam da imas u svim filterima vatu ko filter medij. Kolko cesto ju mijenjas?

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2012, 13:38:08 poslijepodne »
Zapravo nikad je ne menjam... Stavljam je u slojevima od 3-4 cm. Gornji sloj samo vate se pere jedan put u dve nedelje pod česmom, dok se ostali slojevi peru u akvarijumskloj vodi samo ovlaš jedan put u pola godine. Osim vate tu je i običan džak za krompir ili papriku, negde bio kugle, negde keramički prstenovi, zatim bio sunđer i kod diskusa treset u najlon čarapi...
Nego prometiste li da ne petoj slici ima jedan naglavačke? Kako li se to desilo? Izgleda kao fotomontaža loša....
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2012, 13:53:42 poslijepodne od Shone »

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2012, 13:55:07 poslijepodne »
Nego prometiste li da ne petoj slici ima jedan naglavačke? Kako li se to desilo? Izgleda kao fotomontaža loša....
Misli se na Odgovor #5... Možda je to bio jedan od onih loših sa ne naduvanim mehurom... Ali kako je okrenut....
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2012, 14:12:14 poslijepodne od Shone »

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 23, 2012, 08:50:52 prijepodne »
Da nastavim sa ostatkom diskusa, jer su ostale samo još dve ribe. To je mužjak leopard i ženka diamond, koji su par samo silom prilika. Ženku sam pokušao stavljati sa mužjakom diamondom - neće. Sa leopardom baci, ali je je toliko tuče da moram odmah da ih razdvojim. Malih nisam sebi ostavljao, ali ima slika jednog lepotana koji je kod jednog mog sugrađana koji je član ovog foruma, a koja je na samom kraju. Kada sam mu nosio ribu, razmišljao sam i drhtave ruke sam ga spakovao. Dogovorio sam se sa jednim vašim članom, da ćemo jednog dana menjati ženke diamond za leopard, ali nikako da nas vreme posluži, tako da je ženkica još kod mene. Slike neću posebno komentarisati sem što ću napomenuti da taj veliki mužjak red tirquiose nije na žalost više kod mene, kod jednog prijatelja je...

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 28, 2012, 08:02:21 prijepodne »
Od ostalih riba imam japankice (ryukin i orande), gupija raznih, black mollu, platy crveni balon, ksifo(red, ruby i crveno plave), razbore i microgeophagus ramireze. Neću ih posebno predstavljati, jer nema tu ništa posebno (sem možda ekstra linije ramireza)... Postaviću slike koje imam u računaru, bez posebnih komentara.
Zašto živorodke japanke i diskusi?
Stvar je jednostavna, mora se tu i tamo prodati po koja ribica da bi ove ale imale šta da jedu, pošto su vremena teška, a ljubav prema ribama je jedno, dok je ljubav prema deci drugo. Tako da ribe same sebe hrane, oblače, odevaju, greju, hlade, osvetljavaju i zamračuju.... Planiram uskoro ukoliko se razrade diskusi lepo da polako izbacujem živorodke, a ubacim neke vrste koje ne zahtevaju puno prostora kao što su na prvom mestu crvene neonke, serpe, pa onda možda neki nanostomusi (trilineatuss npr.), možda sekirice... Videćemo.... Evo i slika
« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2012, 08:06:55 prijepodne od Shone »

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 28, 2012, 08:25:05 prijepodne »
E sad, slika ima još, ali su se meni sve ove dosadašnje slike učinile kao dovoljne da bi se predstavila riba. Primetili ste da sam zagriženi diskusar, ali to ipak nema veze, jer i ostalim ribama posvećujem isto toliko pažnje. Nadam se da ćete imati neke kritike, pohvale, žalbe, predloge... Svaka upućena reč je dobrodošla. Primetili ste da su neke slike novijeg datuma, dok su ove bez datuma (neke) starije i od pola godine. No to nema veze, ta riba sva je još kosd mene, samo se stanje bilja popravilo od tad, a riba nekad ima, da ne možeš dlaku ubaciti među njih, a nekad su akvarijumi poluprazni. Sve zavisi...
Voda koju imam je fruškogorska krečnjačka voda sa lepih Gh 38, Ph 8,5. Savršeno za diskuse (šalim se). E sad pošto je voda bunarska imao sam više puta havarije sa hidropakom, cevima, a vše puta mi se i ledila slavina kod riba. Srećom kuća je samo 20 metara od "ribarnice" pa sam kantom od 25 l, zimus menjao vodu. Ako promeniš 1/3 od 3000 l, to je 1000 l vode. Koliko je to kanti? :-) No nije bitno, bitno je da  je ribama bilo ok.
Južnoamere i razbore držim u  gh 4-8, ph 5,5-6,5, T=28-30 (razbore 25), a uslove menjam u ovim intervalima jer sam mišljenja da konstantni uslovi čine ribe flegmatičnim, pa mi šac metoda sama pravi varijacije parametara ( činija meke vode, pa pola meka pola česmuša, pa četiri činije meke, pa činija česmuše, pa onda izmislim neko novo pravilo...). Naravno, za mrest nameštam vodu, ali opet šac metoda. Posle nekog vremena prestao sam meriti parametre vode za mrest, a mrestovi se odvijaju, tako da su valjda dobro podešeni...Obzirom da mi je voda hard rock,  moram omekšavati vodu svim ribama, nekima solim (5 g-na 50 litara-opet šac metoda sa kafenom kašikom), nekima ne...
Sve u svemu nisam previše krut u držanju riba, ali jednostavno sam oslučio šta želim, povukao crtu i ne idem ni previše iznad crte ni previše ispod. To bi bilo to...
Voleo bi da neko napiše šta misli, makar i ne mislio lepo, samo bi da se tema malo razvije jer sigurno imam šta ispričati o svojim ribama, a da to prevazilazi domen jedne strane...

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 28, 2012, 08:34:14 prijepodne »
Jesu ovo na prvoj slici malci ramireza? Ako jesu svaka čast!  :up:  Dugo muku mučim sa njima,i uspio sam ih othraniti ali nikada u ovako velikome broju.
Dali možda držiš šta od apistograma?
tom82

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 28, 2012, 08:54:31 prijepodne »
Jesu ovo na prvoj slici malci ramireza? Ako jesu svaka čast!  :up:  Dugo muku mučim sa njima,i uspio sam ih othraniti ali nikada u ovako velikome broju.

Jesu. Od Apistograma ništa, planirao sam nabaviti vijeite, ali još uvek sam pun ovih živorodki. Mislim da nisam preskočio ni jednu vstu koju držim....

Ramirezi jesu jedni od najkomplikovanijih riba koje sam podizao. Problema je dosta, a neki od njih su:
1.) Ni jedan mrest nije isti, riba je jako ćudljiva i reaguje neočekivano bez ikakvih pravila
2.) Da bi ti mrest ramova bio uspešan, odnosno svi malci koji su se ispileli uspeli da porastu ne smeš izbeći nikako davanje za prvi obrok rotatoriju (čist protein koji se ne kreće, a na ramireze deluje slično kao mukus diskusima ili kolostrum ljudima - uči organizam da radi pravilno) i menjanje vode barem na četiri dana, ali nikako više od jedne trećine. Niko ne kaže da se bez rotatorije ne mogu podići malci, može sitna artemija (ona od 60-80 evra 300 grama), žumance ili šta već, ali ni sa čim nije ovako uspešno.
3.) U drugoj tački pomenuta rotatorija je upravo i najveći problem. Ne znam da ju je iko kultivisao, razmnožavao i uspešno gajio. Ona se sama pojavljuje u dobro ubiljenom uštimanom akvarijumu, ali sama i nestaje povremeno. Da bi se zadržala neko vreme mora sem bilja biti i nekih riba u vodi, koje se hrane bilo kojom hranom, ali to nikako ne smeju biti živorodke, lorikaride i ribe "biljnih akavrijuma". Sad, postoje priče da se mogu hraniti šećerom, ali ako uzmeš prazan akvarijum, staviš npr biljku na kojoj je rotatorija, hraniš je šećerom imaćeš je jedno određeno vreme. Šta kad nestane??? Opet biljka, pa šećer, pa dokle traje traje.... Kod mene se povremeno u par akvarijuma pojavljuje, naravno da moraš imati lupu da bi je video, a izgleda kao sitni beli kristalčići i najčešće je ja vidim na bilju, ma da se skuplja i po staklu, ali ja ne znam da je prepoznam...  Uzmeš biljčicu, protreseš među tek proplivale ramireze i ostaviš još jedan do tri dana (najbolje tri), pa tek onad daješ artemiju. Bitno je samo da riba ima jedan obrok rotatorije....

Već sledeći mrest nisam imao rotatorije i od 150 malaca 120 mi je posle par dana palo na dno (živo, ali na dnu)...

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Veljača 28, 2012, 22:48:24 poslijepodne »

Jesu. Od Apistograma ništa, planirao sam nabaviti vijeite, ali još uvek sam pun ovih živorodki. Mislim da nisam preskočio ni jednu vstu koju držim....

Ramirezi jesu jedni od najkomplikovanijih riba koje sam podizao. Problema je dosta, a neki od njih su:
1.) Ni jedan mrest nije isti, riba je jako ćudljiva i reaguje neočekivano bez ikakvih pravila
2.) Da bi ti mrest ramova bio uspešan, odnosno svi malci koji su se ispileli uspeli da porastu ne smeš izbeći nikako davanje za prvi obrok rotatoriju (čist protein koji se ne kreće, a na ramireze deluje slično kao mukus diskusima ili kolostrum ljudima - uči organizam da radi pravilno) i menjanje vode barem na četiri dana, ali nikako više od jedne trećine. Niko ne kaže da se bez rotatorije ne mogu podići malci, može sitna artemija (ona od 60-80 evra 300 grama), žumance ili šta već, ali ni sa čim nije ovako uspešno.
3.) U drugoj tački pomenuta rotatorija je upravo i najveći problem. Ne znam da ju je iko kultivisao, razmnožavao i uspešno gajio. Ona se sama pojavljuje u dobro ubiljenom uštimanom akvarijumu, ali sama i nestaje povremeno. Da bi se zadržala neko vreme mora sem bilja biti i nekih riba u vodi, koje se hrane bilo kojom hranom, ali to nikako ne smeju biti živorodke, lorikaride i ribe "biljnih akavrijuma". Sad, postoje priče da se mogu hraniti šećerom, ali ako uzmeš prazan akvarijum, staviš npr biljku na kojoj je rotatorija, hraniš je šećerom imaćeš je jedno određeno vreme. Šta kad nestane??? Opet biljka, pa šećer, pa dokle traje traje.... Kod mene se povremeno u par akvarijuma pojavljuje, naravno da moraš imati lupu da bi je video, a izgleda kao sitni beli kristalčići i najčešće je ja vidim na bilju, ma da se skuplja i po staklu, ali ja ne znam da je prepoznam...  Uzmeš biljčicu, protreseš među tek proplivale ramireze i ostaviš još jedan do tri dana (najbolje tri), pa tek onad daješ artemiju. Bitno je samo da riba ima jedan obrok rotatorije....

Već sledeći mrest nisam imao rotatorije i od 150 malaca 120 mi je posle par dana palo na dno (živo, ali na dnu)...
Nema što već nisam čitao o mrijestu ramireza, ali ovo za rotatoriju prvi put čujem... možda je stvarno u tome "ključ" za uspješan mrijest ramireza!? Shone, zanimljivo je čitati to što pišeš, samo tako i dalje! :klap:
Spomenuo si i još neke stvari koje si obećao kasnije obrazložiti, samo nemoj zaboraviti! :-[

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 29, 2012, 08:27:22 prijepodne »
Recept za ramireze mi je dao moj veliki prijatelj i jedan od najvećih akvarista koje sam ikad upoznao (ako ne i najveći), ne bi pominjao imena, samo ću reći da niko nikad ovde nije imao bolje ramireze... Taj mrest sa slike je 171 komad, samo linija nije bila neka, pa se tek sad (posle skoro 5 meseci) farbaju, ali u punom koloritu. Sad sam nabavio super liniju (odhranio), pa ćemo videti kakve malce oni daju...
Hm... Ovo što sam obećao.. Misliš na hranu... Pa dodao sam recept (koji mi je isti prijatelj dao) na nekom postu o ishrani, no nije se teško ponoviti.
Zbog raznovrsnosti (ne velike) riba koje držim bila mi je potrebna jedna hrana koja može za sve živorodke i japanke i druga hrana kojom bi objedinio južno amere i tetre (koje planiram). E sad, isti taj stari mi je dao neke smernice o kojima vredi razmišljati... Ne kažem da sam ja (odnosno on) u pravu, ali stvar mi izgleda kao veoma logična. Zapravo se radi o nekoliko stvari...
1. Juneće srce, kao i bilo šta kopnenih životinja ne potiče iz vode, te samim tim više zagađuje vodu. Na velikim temperaturama na kojima se drže diskusi od ostataka hrane se pojavljuju crvi, ono što ja zovem "paučina", a i količina nitrita koja se stvara je veća nego od tvari koje su nastale i rasle u vodi. Naravno, opet tu važi priča za morsku i slatku vodu po istom principu, ali mislim da je mnogo drastičnija razlika kopno-voda.
2. Sam sistem varenja, kao i ceo organizam - digestivni trakt (najverovatnije) nisu napravljeni da obrađuju namirnice koje potiču od kopnenih životinja, jer je jakomala verovatnoća da se sa njom sretnu u prirodi. Tu sledi primer "ludih krava" koje su biljojedi, a davano im je da jedu samleveno meso i kosti (kravlje), od čega je nastao veliki problem. Primer nisam proveravao, samo sam ga preneo... Taj čovek ima divne primere tipa "Što im ne daš burek sa mesom i on je hranjiv, jebo te..." ili "Bolje ti je da to juneće srce daš meni, znaš kakav ja paprikaš od toga znam da napravim?"...
3. Problem koji spironukleus pravi diskusima se smanjuje kod riba koje nisu jele juneće srce. E tu sad sledi veliki upitnik... Ne znam odakle taj podatak, ali ja stvarno nisam imao problem sa heksamitozom nikad. Zapravo ja nikad nisam lečio ribe ničim, sem jedan put godišnje (otprilike) preventivno koknem svima deheljmentik (to se više odnosi na živorodke...).
Držim ribe u vodi koja im je optimalna hranim ovom hranom i ne razbijam glavu lečenjem... Znam, rećićete mi pa svi od uvek hrane diskuse junećim srcem!! Dobro, jeste, ali niko mi nikad nije dao dobre argumente zašto riba treba da se hrani junećim srcem (misli se na mix), koliko mi je dobre argumente dao ovaj čovek zašto ih ne hraniti. Mrcina od diskusa od 22 cm (koje nisam video, a kažu da ima), nije kvalifikacija za dobru hranu, koliko nije kvalifikacija za dobru hranu čovek od 2,2 metra ili čovek od 250 kg...
E sad, naravno ovo je samo jedan obrok dnevno (radnim danima, odnosno dva vikendom za male) i bilo bi apsurdno da ja jedem svaki dan samo sarmu (ma koliko je voleo). Riba dobija u kombinaciji još i enhitreju, kao i (ja sam se opredelio) tetra diskus granulat, ponekad pro kolor i zamrznuta hrana...
Naravno recept:
pangasijus 2 kg
očišćeni gambor (najbolje škamp) 1 kg
dagnje 500 gr
pivski kvasac 10 tableta
sojino brašno 250 gr
integralno brašno 250 gr
Blitva bllanširana (još bolje sočivica živa) 1 kg
aleva paprika 200 gr
vitamin e 10 tableta
beta karoten 15 tableta
6 tvrdo kuvanih jaja celih (bolje samo žumance)
šargarepa 1 kg
bundeva 500 gr
spirulina 20 tableta

Recept mi je "aminovao" i Heiko Bleher (u prilogu pdf) sa napomenom da bi možda trebalo više šargarepe čak se vidi i da je rekao da mogu i da ga izbacim (juneće srce). Ja npr sve sem škampa , dagnji i integralnog brašna smutim u duplo većoj dozi, zatim prepolovim i u jednu polovinu stavim škampe, dagnje i sojino brašno, a u drugu polovinu stavim 1 kg kukuruznog brašna i to mi je za japanke živorodke razbore...
Ja sam ovu hranu ubeo pre od prilike godinu i po. Moje matice su odrasle na junećem srcu, ali sad imam malaca koji rastu jako lepo i bez njega. Diamond blue su na slici negde gore su pet meseci i imalo je dva komada na 10, 5 cm tada, i još  4 na 9 cm. Ja sam prezadovoljan rezultatima. Riba se lepo ponaša, da prostite govno ko slamka, vesela, hitra... Jednom mi se desilo da sam neke ribe nosio u Pančevo da menjam, pa nisam menjao i vratio se uveče tek, vratio ribe a one su bile u punom sjaju, bez izgubljene boje, čak im se ni stress bar nije pojavio. Odmah sam im dao da jedu, čim sam ih ubacio u akvarijum i jele su. Naravno bile su ceo dan u vodi iz tog akvarijuma, pa se nisu morali navikavati na uslove, ali sve jedno...

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 29, 2012, 10:07:26 prijepodne »
Znači moram smisliti kako napraviti ,i prepoznati rotatoriju i onda će biti ramireza kao u priči.  -?
 Moram ti priznati da se je i meni desilo  to da su mi malci ramireza  ostali na dnu. Ja sam im u početku davao infuzorij,žumanjak,ili mikrocrve ,naravno u minimalnim količinama.
 Nisu svi,ali od tih šta su ostali većina je pokrepala kroz neko vrijeme. Nakon par dana sam im davao artemiju koja je apistogramama bila odlična od samoga početka ali opet je to bilo jako slabo što se tiče broja preživjelih.
Nisam mrijestio diskuse nikada ali mislim da je više ljudi uspjelo izmrijestiti diskuse nego ramireze i općenito se puno toga priča o njima a dosta toga nije istina.
tom82

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 29, 2012, 10:21:06 prijepodne »
Naravno. Mrest diskusa je veoma jednostavan, naspram mresta ramireza. Nema tu ništa strašno. Ostavi maticu odeš na more, a ono plivaju mali ko nokat kad se vratiš... Kod ramireza je stvarno komplikacija, pogotovo što kad sledeći put uradiš isto ne štima drugi put...

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Veljača 29, 2012, 11:08:32 prijepodne »
Svaka čast Shone na postovima  :klap:

Hajde da nađem napokon čovjeka koji ima iste stavove kao i ja glede hranjenja diskusa.

Naime imali smo ovdje na forumu jednu diskusiju o hranjenju diskusa i ja sam bio protiv hranjenja diskusa sa goveđim ili purečim srcem jer je to hrana koju diskusov probavni trakt može provariti u vrlo, vrlo malenom postotku. Ja sam svima predlagao mix od račića i školjki u kombinaciji sa zelenom hranom (blitva, špinat, spirulina (alge)) i krvavim crvima i glistama.

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 29, 2012, 11:14:52 prijepodne »
Svaka čast Shone na postovima  :klap:

Hajde da nađem napokon čovjeka koji ima iste stavove kao i ja glede hranjenja diskusa.

Naime imali smo ovdje na forumu jednu diskusiju o hranjenju diskusa i ja sam bio protiv hranjenja diskusa sa goveđim ili purečim srcem jer je to hrana koju diskusov probavni trakt može provariti u vrlo, vrlo malenom postotku. Ja sam svima predlagao mix od račića i školjki u kombinaciji sa zelenom hranom (blitva, špinat, spirulina (alge)) i krvavim crvima i glistama.

Video sam, čak sam tamo napisao recept, ali ponavljam recept kao recept sam za sebe može biti dobar, ali samo ukoliko se kombinuje sa nekum drugim hranama, gde ne bi smeli izbaciti živu hranu. Ja sam se opredelio za enhitreje, to mogu biti kišne gliste ili šta već. Mora biti i neke suve hrane, jer verujem da je ona najbolje izbalansirana... Mislim više različitih hrana u više obroka...

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 29, 2012, 12:55:06 poslijepodne »
Pozdrav Shone dobra tema i jako dobro predstavljanje svojih riba i svog hobija :klap:

A što se tiče uzgoja ramireza najviše akvarista kod uzogja ramireza pogriješi kod parametara vode i prekomjernim zamjenama vode koju nitko ne može pogoditi točno što se tiče njenog kemijskog sastava, a mlađ najviše reagira na te promjene.
Najviše uzgojenih ramireza sam imao u tzv. buđavoj vodi kako vi u tvojem kraju znate reči za vodu koja se ne mijenja po 2-3mjeseca koja je mutna, tamna i ne previše čista...

Što se tiče ishrane malđi hranio sam sa svim i svačim sa tekućom hranom kupovnom, pa do žumanceta jajeta i infuzorije...

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 29, 2012, 12:59:39 poslijepodne »
Da. ne vole svežu vodu... Neko je nakad davno izmislio naziv osvežavanje vode, pa se nekako podrazumeva da se sipa sveža voda. Sveža nikako, čista bajata (buđava) voda koja stoji što duže to bolje, ali ipak ne voda u kojoj se raspala gomila hrane i koja se ne filtrira.  Najbolje rečeno dugo odstojala voda...

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 01, 2012, 08:31:19 prijepodne »
Sledeća stvar koju sam obećao da ću napisati je recept za deheljmentizaciju... Oko 400 grama hrane koju pravim ubacim izmrvljeno pola drontala ili drontala plus. Tako napravljenu smesu koristiti za hranjenje riba. Hraniti 5 dana, napraviti pauzu 15 dana, pa opet hraniti 5 dana.... To bi bilo to... Koristio sam samo prazikvantel, ali ovo pokriva veći spektar crevnih parazita...

Werther nadam se da nešto nisam propustio. A ako li i jesam, molim te da mi kažeš. Naravno svako drugo pitanje je dobrodošlo....

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • Betta Svijet
« Odgovori #24 u: Ožujak 01, 2012, 09:28:27 prijepodne »
Sledeća stvar koju sam obećao da ću napisati je recept za deheljmentizaciju... Oko 400 grama hrane koju pravim ubacim izmrvljeno pola drontala ili drontala plus. Tako napravljenu smesu koristiti za hranjenje riba. Hraniti 5 dana, napraviti pauzu 15 dana, pa opet hraniti 5 dana.... To bi bilo to... Koristio sam samo prazikvantel, ali ovo pokriva veći spektar crevnih parazita...

Werther nadam se da nešto nisam propustio. A ako li i jesam, molim te da mi kažeš. Naravno svako drugo pitanje je dobrodošlo....
Mislim da bi to bilo to, nisi ništa zaboravio... mada sigurno ima još puno zanimljivih stvari koje tek namjeravaš spomenuti u budućnosti! ;)

Pitao bih te samo još što misliš pod kvalitetnom linijom ramireza? Spominješ da su se ovi tvoji malci dosta kasno obojali... u kojoj je to mjeri povezano s roditeljima?

Najbolja varijanta je sigurno kad oba roditelja (ili samo mužjak) čuvaju malce ramireza onaj prvi period kad je najkritičnije, ali koliko sam do sada čuo nije uopće lako doći do tako dobrog para. Kad su ramirezi mali, koliko se sjećam, i oni jedu sluz sa roditelja (kao i diskusi). Kod nas se u jednom članku (doduše nešto je stariji članak) spominje da je nemoguće odhraniti ramireze bez roditelja, zapravo nije nemoguće ali je prokleto komplicirano i ne preživljava ih puno. Ali vjerovatno se misli baš na to, nemoguće ih je othraniti na kvalitetan način. Ali s druge strane ovo za rotatoriju zapravo baš ima smisla. Ako propadne varijanta s roditeljima koji čuvaju (i hrane) male onda ova rotatorija zapravo taman spašava stvar. Jedino što očigledno niti rotatoriju ne možemo samo tako "kontrolirati" i imati baš kad bi nam bilo idealno. -?

Nego, na nekom od vaših foruma sam pročitao da je netko bio kod jednog od vaših uzgajivača i da je taj doma u tom trenutku imao valjda 15-20 paralelnih mrijestova ramireza (uzgoj za inozemstvo, ako se dobro sjećam). Je li to taj kojeg i ti spominješ da je imao najbolje ramireze ili tamo kod vas ima odličnih uzgajivača "na bacanje"? :-[