Dobro, slike su dosta stare, pa sve to sad izgleda dosta drugačije, ali to bi u principu bilo to, s tim da se na trećoj slici vidi još jedna policana kojoj je oko četiri akvarijuma, ima još levlje jedan sto na kome je još jedan akvarijum, ima jedan ukrasni u kući, ima nekih plastika (dve od 350 litara), ima nekoliko rupa koje su iskopane, ali čekaju male japankice da bi se aktivirale.
Dobro, što se akvarijuma tiče ne bih vas više zamarao, jer smatram da su litre ne bitne, bitno je ono šta pliva u njima i kako se to oseća.
Za početak, (jer ne znam odakle da krenem) predstaviću jedan par red rose diskusa, čija priča je, reklo bi se, veoma zanimljiva....
Zapravo, to i nije pravi red rose varijetet (ili jeste, a ja ne znam). Mužjak je dobijen od para marlboro red i izmrešten je u Novom Sadu, kod jednog starog Novosadskog uzgajivača, koji je na žalost prestao da uzgaja ribe (ali se sad izgleda vraća na mala vrata), a jedan od tih marlboro red ima jednog od roditelja divlju braon ribu. Na žalost to je sve o istoriji tog para što sam uspeo saznati. Ženka je snake skin, međutim ne pravi snake skin na koji ste navikli da vidite. Ona je zapravo pločasta riba sa 12 (ili 14?? nisam baš brojao) šara u stress baru. Videćete slike... Elem, par je bio kod jednog starijeg čoveka, koji je razmišljao da počne da se bavi uzgojem diskusa, ali se baš i nije sjajno osećao (par). Menjao sam se za malu ribu sa njim, svesno da uzimam ribu koja može crći, ali bilo je jače od mene. Ribe su izgledale katastrofalno, položene horizontalno, bez boje, apetita i volje za bilo šta. KATASTROFA ljudi verujte... Stavljene su kod mene u akvarijum , temperatura 30 stepeni i jedino što su od tretmana dobili je smesa hrane i DRONTAL-a koju sam pravim za deheljmentizaciju (inače ništa drugo od lekova moja riba nikad nije dobila niti će dobiti, ali o tom drugom prilikom...) i ništa više, sem mineralnih soli, fishtamina... Oporavak je dugo trajao, obzirom da je riba bila jako loše. Ne znam šta joj se pre dešavalo, jer ni ta ženka nije bila duže kod ovog čoveka od pet dana. Biće da su jeli finog tubifeksa... Mislim da je tretmanu doprinela i hrana koju sam pravim, a ne sadrži juneće srce niti bilo šta od kopnenih životinja (i o tome ćemo drugom prilikom), te je lako varljiva i riba je jako lepo prihvata. Posle određenog vremena, kad sam hteo već da odustanem od njih imao sam jednu mrestilicu slobodnu u ćošku (prva slika sa prvog posta gore levo), tu su bili daleko od očiju drugih, nije ih uznemiravalo kretanje po prostoriji i oporavak je polako bio vidan. Sada je taj par izveo nekoliko mrestova, doduše jako slabo (nikad preko 30 komada), ali je zanimljivo kakva je ta riba mogla biti jer je sad u zajedničkom akvarijumu u kome su sa njima još dva para diskusa (prvi post prva slika srednja polica), jer sam ih spojio usled nedostatka vode (havarija sa vodom usled ove zimoće). Par je preuzeo dominaciju u akvarijumu, nihove su dve trećine akvarijuma, a u jednoj trećini su ostala dva para. U akvarijumu je KH 10 i ph 8 i verovali ili ne ovaj par ima malce koji su zalepljeni na mami, plivaju... Doduše njih je svega desetak i niko ne očekuje da će preživeti i da će išta biti od toga, ali priča bi trebala da bude usmerena na to koliko bi te ribe bile dobre da usu pravilno odgajane i držane. Sad sam ostavio sebi od prošlog mresta oko 15 komada, pa ćemo valjda nešto lepo selektovati. Evo i slika... Prva je u prvih nekoliko dana kod mene, druha je kad su prbačeni u gornji akavarijum, a treća je nedavno, kad sam ih prebacio u zajednički. Nadam se da vam je priča bila barem amlo zanimljiva.
Naravno nastojaću, kako budem imao vremena da predstavim sve ribe, ali za danas mi je dosta opširnog pisanja....