Mislim da ih zapravo ustima čiste i slažu na mesta na koja žele da ih vide, a to za hranjenje sa njihovih tela prvi put čujem. Sad, da li je bolje da odrastu sa roditeljima ili bez, svakako sam mišljenja da je bolje sa roditeljima. Mišljenja sam da ipak neki genetski zapisi moraju da se pokrenu. Nazovimo to nekim sećanjem (ako to uopšte može da se nazove tako), odnosno mislim da će ribe koje su odhranila oba roditelja i sama biti dobar roditelj. Slična priča kao i sa diskusima iz veštačkog uzgoja. Možda potrefe mrest... Naravno da se dešava da dominantni parnjak ramirez bije slabijeg. To je iz prostog razloga jel je ramirez, kako sebi dopuštam da ga nazovem "riba hormon" i kad testosteron (progesteron kod ženki) udari u glavu pri čuvanju malaca može se desiti da ih i od samog sebe brani, pa u ti mslučajevima obično se odvaja ženka, jer je neko generalno pravilo da su kod ciklida očevi bolji roditelji (ma da ne mora da znači). Dešavalo mi se da mužjak ramirez, ali samo kad je u punom sjaju, kad blješti u oči (i taj sjaj je od hormona) satera u ćošak 6 matičnih diskusa. Prizor neverovatan!! Mala ribica stoji i sija sa glavom oborenom na dole, a šest lopata od diskusa ćure u ćošku i ne smeju da mrdnu...