Travanj 30, 2025, 05:48:38 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Proizvodnja vode za akvariste  (Posjeta: 7300 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Proizvodnja vode za akvariste
« u: Ožujak 01, 2012, 13:21:32 poslijepodne »
Kolega sa Fakulteta (kemijskog inženjerstva i tehnologije) je imao manufakturu proizvodnje deionizirane vode u svojoj garaži.
Kako sam ja godinama radio na Fakultetu kao asistent, on mi je davao vodu vrlo dobre kvalitete (bolje nego primjerice koju smo dobivali na Faksu).
U razgovoru s njime sam mu spomenuo koje probleme akvaristi - laici u kemiji imaju.
Pitao sam ga da li može proizvesti veće količine vode željenih svojstava primjerice točno određenog pH i točno određene tvrdoće.
Primjerice ako imate diskuse u 350 L akvariju i da želite vode čiji je pH = 6,5 i tvrdoća gH = 4. Rekao je da bi to bez problema mogao proizvesti.
Pitanje je da li bi se mogla oformiti proizvodnja vode većih kapaciteta za dostavu na području Zagreba.
Da li bi ljudi bili zainteresirani za tako nešto?
Evo npr. napamet cijena  1 kn za 1 L za veće količine s dostavom.
Koje je vaše mišljenje?

Offline ra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
Odg: Proizvodnja vode za akvariste
« Odgovori #1 u: Ožujak 01, 2012, 13:57:15 poslijepodne »
preskupo

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #2 u: Ožujak 01, 2012, 14:03:36 poslijepodne »
Mislim da bi previše razmazili naše vodene ljubimce!
Bolje ih naviknuti na naše "domaće uvjete" ili prirodnim putem postići uvjete.
Ako krenemo tako, tvoj frend recimo prekine proizvodnju, što onda?
Mislim da nema smisla, a i drugi razlog - nekome tko ima akvarij iznad 200litara je ovo neisplativo, jer mjenja tjedno minimalno 70 litara vode...da na pričam o akvarijima od 1000litara!
Tu je još energija utrošena na prijenos tih karnistera, transport...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 01, 2012, 14:08:44 poslijepodne »
meni netreba ali s obzirom na cijenu vode mislim da bi 1kn s dostavom bila i vise nego ok cijena.. kod amera je sasvim normalno da se takve stvari prodaju po pet shopovima, itd.. a ako mogu dat par kuna za flasiranu u ducanu koja nije nista puno 'izvorski' cisca nego pipovaca.. mnogi ljudi trose lovu na bufere, itd, a s ovim dobiju tocnu vrijednost i jos ciscu vodu nego svoju.  a sad, kosta, da, nije beplatno, ali nista u zivotu nije besplatno
-a usput da pitam, ima mozda sta smole za prodati? trebam oko 1-2kg kationske i isto toliko anionske, ako mozda ima kakvog viska na tom faksu ;)

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Ožujak 01, 2012, 15:10:02 poslijepodne »
@ stomed
Ne znam moram ga pitati, imao je jako puno smole, ali zadnje što mi je rekao da je sve bacio  -?

Da se razumijemo ne prodajem ništa.
Niti namjeravam.
Pozadina mog topica je ispitivanje potencijalne poduzetničke ideje.

Računica je poprilično jednostavna RO filtri su na e-bayu od 100 dolara na više.
Akvarijski JBL-ov je od 130 funti:
http://www.123aquatics.co.uk/products/reverse-osmosis-filter/jbl-osmosis-120-ro-system-1331.aspx
Recimo da košta 1000 kn.

Tjedna izmjena 30% akvarija od 350 L neka je 100 L.
Uz cijenu od 1 kn za 1L RO uređaj se isplati nakon 10 tjedana.
Međutim tjedna izmjena akvarija od 100 L je 30 L pa se uređaj isplati nakon 33 tjedna.

Jasno, ako ne računamo cijenu struje niti izmjenu membrani.
A i deionizirana voda je puno čistija od RO vode pa je manje potrebno vode.

Kako je kapacitet RO uređaja 130 L na 24 h on će zapravo često biti nekorišten.
Pa bi prodaja vode mogla imati opravdanje za kupnju.

Posebice ako bi taj potencijalni "obrt" za vodu imao i monitoring - preciznu analitičku podršku.
Dobri analitički instrumenti su jako skupi i takvo ulaganje bi jedino moglo opravdati "unajmljivanje" instrumenata koje bi se pokrilo i prodajom vode te praćenjem kvalitete vode.

Ideja je nastala iz potrebe za boljom "kemijskom" potporom akvarsitike.
Ima gomile skupih i nefunkcionalnih proizvoda po shopovima.
Postoji gomile stručnjaka bez osnovnog znanja kemije.
Tako da bi taj obrt imao i neku vrstu ekspertnog znanja.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Ožujak 01, 2012, 17:00:05 poslijepodne »
Nažalost i meni se čini preskupo. Ima firmi po oglasnicima koji prodaju 1l 1kn (a i nize) čiste RO.
Pa si onda racunas da ti (govorim napamet) treba 2 dijela pipovace, 1 dio RO pa to onda ne izađe neka cifra (ovisno o akv, naravno)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #6 u: Ožujak 01, 2012, 17:46:16 poslijepodne »
Analiza vode mi se čini zanimljivom, a RO voda mi čini preskupa. Po tomu bih ja trebao 400kn mjesečno, odnosno moj RO mi se isplati već nakon 16 tjedana. Da ne pričam o teglenju vode do akvarija...

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Ožujak 01, 2012, 18:17:58 poslijepodne »
Računica je poprilično jednostavna RO filtri su na e-bayu od 100 dolara na više.
Akvarijski JBL-ov je od 130 funti:
http://www.123aquatics.co.uk/products/reverse-osmosis-filter/jbl-osmosis-120-ro-system-1331.aspx
Recimo da košta 1000 kn.

Ima takovih RO uređaja ala JBL i za 380kn sa rezevnom membranom popuno novi tako da računica ide u korist kupovine vlastitog RO uređaja kome treba...

Svojevremeno sam prodavao takve uređaje tu po forumu po 350kn potpuno nove

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 01, 2012, 19:50:43 poslijepodne »
ajd ak saznas sta za smolu, javi, treba mi svakako.
-racunica je jos veca jer ovo sto je vecinom po ebayu su u najbolju ruku osrednji ro uredaji, bolji nego nikakav, naravno, ali u konacnici izide skuplje nego da kupujes pravu stvar iz pocetka. vecina tih membrana je 96% max uz pritisak koji nitko nema bez booster pumpe sto kod nas znaci., realnije je reci 94-5, a one od 100gal/day i vise su jos gore po tom pitanju, onda filteri, vecina sedimenta je 5 mikrona i veci, stim da je to jos i nominalna a ne apsolutna vrijednost, jako stopaju karbonski koji je cesto granulirani pa prolazi na membranu, a ako i je u bloku lose je kvalitete, upravo zato ih dosta stvalja i vise u seriju, a preporucaju mjenjati svakih 3-6mj sto si kod nas rjetko tko moze dopustiti, pa onda zbog svega toga mjenjaj membanu svake 2-3god i vrti se u krug... s druge strane, tvoj kolega bi mogao proizvesti vodu kvalitetniju nego ijedan sami ro uredaj

-rezervna membrana vecini nas nepomaze puno jer se membrana nemoze skladistiti na duze vrijeme, svaka firma koja ista znaci prepruca do max.godine dana, i to jos u frizideru. a ako je vec uredaj takve kvalitete da moram elemente mjenjati svako malo...onda mi je racunica puno veca nego da kupim pravu stvar iz prvog puta

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Ožujak 02, 2012, 08:51:41 prijepodne »
Da, cijena te vode je previsoka, a osim toga kod mene u blizini postoji izvor mekane i pitke vode tako da kupovina bilo kakve vode (osim one za tuširanje i pranje suđa) nema smisla.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 02, 2012, 16:33:44 poslijepodne »
medicinska destilirana a i ona obicna sto ide u vodo aparate i nije bas jeftinija. za oglasnike neznam jer nisam pratio ali i tu je upitna i ta kvaliteta vode.  a koja je u biti onda realna cijena te vode za npr. 100l s dostavom? 50kn? 30kn? za koliko novaca bi vi nekome nosili toliko vode doma da je i obicna pipovaca? a na di vodu dolaze i dodatni troskovi, mozda se on moze snaci pa nabaviti povoljno ali nacelno.. a 1kg smole se prilicno brzo zapusi, sumnjam da moze vise od stotinjak litara napravit, ili mjenjaj smolu koja je skupa ili ju regeneriraj, sto je vremenski zahtjevno, donekle opasno, a i to kosta. nekazem ja da je to potrebno, daju se organizmi adaptirat na svakakve uvjete, ali trose mnogi ljudi puno novca na svakakvu kemiju, medije, u zelji da poboljsaju kvalitetu vode, pa nevidim zasto nebi bilo djela trzista za ovo. vani je sasvim normalno da mozes kupiti vodu u pet shopu, ili platit da ti naprave analizu vode. mislim da cak i slovenski tukano to radi, prodaje ro i morsku vodu.
druga stvar, neznam koliko bi bilo potrebe za ucestalim tjednim izmjenama ako si ispocetka koristi ultra cista voda, osim ako nije razlog neki rezim gnojenja, ali mogu se kladit da je di voda nakon vise tjedana cisca nego ova iz pipe. a nemoram ja nju uopce ni 'prljat' s pipopvacom, ima i drugi nacina za dizanje kh, gh...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #11 u: Ožujak 02, 2012, 18:02:09 poslijepodne »
Jeftinija je ako kupuješ veće količine.
Bila je tema gdje se more prodavalo 1kn 1l pa nije bilo zainteresiranih da bi to zaživjelo, tako da sumljam da će ovo uspjeti. Premalo smo mi tržište za to da bi bilo isplativo, nažalost.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #12 u: Ožujak 02, 2012, 21:06:11 poslijepodne »

Nema narod para da bi bilo isplativo...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Ožujak 02, 2012, 21:35:02 poslijepodne »
Hm, zašto me ova tema podsjeća na Delboya i epizodu "Peckhamski vrutak"...  :clown:

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 02, 2012, 22:32:22 poslijepodne »
Nego pošto je kubik vode. Za 100l RO sigurno spiskam 300l vodovodne. Znači 300l RO je cca kubik kod vodovoda.  -?
Naučili smo se ponašati kao da je voda besplatna a račun Vodovoda mi je veći od računa Elektre  :roll:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 03, 2012, 14:17:37 poslijepodne »
pa to je istina da narod nema para, ja samo hocu reci da kvalitetna voda ima svoju cijenu. a evo, taj ro bi idealno davao 1/4, znaci 300l bacis, tj, ovisi o uredaju ali to je negdje ideala za sve membrane uz prosjecan pritisak, tako daje maximum cise i najmanje se cepi, duzi zivot ce imati. a i filteri imaju cijenu, kod nas vecina ljudi nema tds metar, barometar...kad bi mjerio kvalitetu vode i stvarno zacepljenje filtera brzo bi ti pao mrak a oci :)
dante, nije to, nemoj odavat tajne ljudima, tajni izvor pored save cemo ostaviti za europsku uniju :D bit ce vise novaca, ljudi ce si vise vjerovat, mislim normalno, nismo neke seljacine balkanci...i tako.. :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 03, 2012, 15:03:47 poslijepodne »
imam ugrađeni TDS metar i već godinu dana mi stoji na oko 15, a svjestan sam da sada nakon 2 godine moram razmišljati o filterima jer mi je sedimentni već sav hrđav, ali to je samo oko 100$ ukupno.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 03, 2012, 16:49:42 poslijepodne »
koliko onda imas rejection rate s 15? oko 95-96%? a za same filtere ti tds nevrjedi puno jer kad se pocne dizati znaci da je membrana otisla, najbolje je taj, ne bar, vec kako se vec mjerac pritiska zove zove na hr, (cesto mi ruka brza od mozga:) onda najbolje vidis koliki pad tlaka imas na filteru. ja koristim smolu iza ro ali puno znaci tih par % razlike za zivot smole.
u usa ti je sediment 1micron oko 3-4$, 0.5 oko 10-12$, za 10'' kapsule. sediment bi se jos isplatio na malo, lagan je i najeftiniji shiping do 2kg ti je oko 15$. vjerojatno bi stalo par komada u 2kg? neznam tocno, ja obicno kad kupujem tako uzimam jedino kad imam veliku narudbu pa da mi se isplati sve zajedno. mislim neznam, ali vidio sam i u njemacim ducanima, ispod 10e i sediment i ugljen, ali je i postarina oko 15ak eura. to bi se najbolje isplatilo uzeti vise komada i natrpati koliko god ide u paket

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 03, 2012, 17:06:59 poslijepodne »
Rejection rate? ne znam ti ja što je to  :D
Što se tiče dizanja TDS-a, vjerovatno je tako a smola je sigurno već zasićena jer je na početku bio 0, a sada stoji tako. Nije mi problem nabaviti smolu ali meni ne treba 0, filteri su već malo veći problem. Moram najprije rastaviti filter da vidim kakvi su točno i kako to ide, ne sjećam se više kad sam ga sastavljao  a mi stariji imamo malo problema s tvrdom vodom u glavi ;)
Najveći problem mi je tlak vode - ako maknem reducir kod sata procuri mi na centralnom grijanju, a ovako mi je iskoristivost vjerovatno slaba, ali mjerit me je strah  :D
Nisam još nabavljao filtere, ako imaš kakve linkove bio bih zahvalan  :)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 03, 2012, 17:55:25 poslijepodne »
pa koliko membrana odbija, mozes za iste novce kupit neku od 600litara na dan pa ima u naboljem slucaju 92-94%, ili neku kvalitetniju ali s manjim protokom. ja sam do sada najbolju nasao od spectrapura, kosta ispod 50$ i ima oko 350l/dan(ima i sporijih iste kvalitete) i rejection od minimalno 98%,mislim da i seachem ima neke takve ali neznam cijenu. u biti, mislim da su oboje filmtekove 96% membrane ali onih ih pojedinacno ispituju, biraju, kazu da neki proces imaju, nemam pojma u biti sta sve rade i onda te dobre prodaju malo skuplje nego ove sto su 94-96. mislim da cak seachem tvrdi 99% ali to je potreban pritisak kojeg bez pumpe nema u stvarnom zivotu i temperatura vode oko 20-25c..znaci opet banana za nas  :)
-a ti imas i smolu? onda ti je debelo otislo, ona mora uvjek pokazivati oko 0, a racunaj da ti je zato vazna i dobra membrana, npr, ako imas 90 ili 98%nu, smola cisti preostalih 10 tj, 2% pa pogledaj koliko je to razlike..
-imas za kupit prilicno povoljno te inline mjerace tlaka, spojis ga isto kao tds metar, ovako izgleda: http://www.ebay.com/itm/Inline-Pressure-Gauge-Meter-Monitor-0-300-psi-RO-WATER-REVERSE-OSMOSIS-System-/380371158597#ht_753wt_1185
nesto slicno imas za spojiti isto kao to, flush valve, ako se ucestalo koristi produljuje zivot membrani, bar tako tvrde, a donekle ispire sediment s nje
-mislim da je klor puno stetniji nego sedimenti talog, sediment ju cepi i smanjuje protok ali nece biti tako drasticno kao kad ti karbonski ulozak nevalja, klor ju moze totalno unistiti, postane neupotrebljiva, tako da bi njega trebao mjenjati sto cesce, barem godisnje a sediment mozes malo felsat

-a imas filtere u zatvorenom potrosnom kucistu ili onom velikom sto se od sarafljuje?
koja od ova dva?
http://www.gettankedaquariums.com/index_file/Double%20RO%20DI%20System%2005%20for%20web.jpg
http://www.easyriff.de/shop/images/product_images/original_images/jbl-sediment-filter-b1.jpg

budem ti poslao na poruku samo da potrazim tocno

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 03, 2012, 18:37:57 poslijepodne »
ja imam ovu:
http://www.osmo-sys.it/2/sys_03_1448698.html

a membrana je Dow Filmtec TW30-1812-75 a u specsima se ne spominje taj rejection rate

Dow Filmtec TW30-1812-75 Reverse Osmosis Membrane Specs:
    Dimensions: 1.75" W X 11.75" L
    Maximum Operating Temperature: 113°F (45°C)
    TW30-1812-36 ΔP (psig) @ Flow Rate (gpd): 50 psig @ 75 gpd (Permeate flows for individual elements may vary +/- 20%)
    Maximum Operating Pressure: 300 psig (21 bar)
    Maximum Feed Flow Rate: 2.0 gpm (7.6 lpm)
    Maximum Feed Silt Density Index (SDI): 5
    Free Chlorine Tolerance: <0.1 ppm
    pH Range, Continuous Operation: 2-11
    (Maximum temperature for continuous operation above pH 10 is 95°F (35°C))
    pH Range, Short Term Cleaning (30 min.): 1-12

Dow Filmtec TW30-1812-75 Reverse Osmosis Membrane Materials of Construction:
    Membrane Type: Polyamide Thin-Film Composite