ja sam probao do sada 3 setupa i stvari ovako stoje.
U velikom akvariju zemlju imam sada skoro 3 godine i imala je svojim prednosti i mana. Mislim da je trenutno u potpunosti inertna i stoga ovako dugoročno nema neke koristi staviti zemlju, čak mislim da je bolje staviti običan šljunak.
ukartko moja iskustva.
Zadnji put sam pripremio mineraliziranu zemlju i u početku sam imao odlična iskustva. Nakon preživljavanja dječjih bolesti u obliku algi kod cikliranja, prvih godinu dana nije bilo večih problema. u četvrtom ili petom tjednu sam imao bum diathome, ali to su ancići riješili vrlo brzo. Detaljnije koga zanima ima u dnevnicima mojih akvarija. Nakon toga stvari su ok funkcionirale dugo vremena, ali postoji nekoliko zamjerki.
1. i najbitnija jest da poućen ranijim iskustvom da ću sigurno preslagivat kamenje u postavu dok ga stvaram, zemlju sam stavio u čarape kako ne bi prilikom preseljavanja izašla u vodeni stub. Čarapa je ok za radit uzvisine, ali korijenje biljaka u nju ne probija, tako da u principu biljku ne hrani preko korijena, što je cilj hranjive podloge. Nadalje nakon nekog vremena cca godina dana, u zemlji se počinje stvarati sumporovodik i tu počinju problemi. Od hrpa algi do neugodnog smrada, pa do propadanja kamenja i sl. U nemogućnosti da riješim alge, većinu čarapa koje sam mogao, sam izvadio van iz akvarija.
2. stvar zbog koje neću više stavljati zemlju jest nemogućnost kontrole makroelemenata osim izmjenama vode. A kad imaš akvarij od 300L bome ti se ne mijenja voda svaka 3 dana. Ovo i nije takav problem kada znaš balansirat sa svijetlom i co2, tako da nisam imao problema s algama, ali početnicima vrlo vjerojatno zadaje 300 muka.
3. upravo zbog povišenih nitrata nemoguće je postići crvenilo kod biljaka, što zna biti jako frustrirajuće i stoga nisam nikada uspio napraviti postav onako kako sam ga zamislio.
4.prilikom generalke i totalnog mjenjanja postava zadaje 1000 muka za vađenje iz akvarija. Miris je u najmanju ruku jednak tome ko da čistiš kanalizaciju, a dok sve to izvadiš van poželiš razbit akvarij.
eto nadam se uključit i ostali sa svojim iskustvima.