Rujan 10, 2010, 21:25:52 pmNajnoviji Član: elvis
 Str: 1 [2]  Sve   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: ICH - Medazol da ili ne?  (Posjeta: 262 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Gwyneeth
Punopravni član
Betta Svijet
Dob: 25
Email
« Odgovor #15 : Srpanj 30, 2010, 14:21:14 pm »

Kakve veze ima sol sa cistama mozebitnim u pjesku? Nece ni pomoc ni odmoc sto se toga tice. Osim toga, kada vrati ribe (u zdravom stanju) u glavni akvarij, vracat ce samo vodu a ne i pjesak pa nece prenjeti ciste... barem vecinu.
Evidentirano

Udruga ljubitelja i uzgajivača Betta "Betta Svijet"
"People need friends. Bettas kick their faces"

...Pula...
gstaraz
Punopravni član
**
Koliko još do Amerike tata? ...plivaj sine.
Dob: 38
« Odgovor #16 : Srpanj 30, 2010, 15:59:56 pm »

....Ma nije frka vaditi pijesak  Smiley
U planu iman isprazniti akvarij, ali samo kada ribice potpuno ozdrave.

- Kad budu bez vidljivih znakova icha po sebi, odvojit ću ih na 4 dana u jedan mali akvarij (sa dodanim Lijekom), a one koje ne stanu, u par velikih kanti vode.
-U praznom akvariju ću isprazniti sve (pjesak plastike, kamenčiče... i skroz ga dezinficirati u hypermanganu sa usput svom opremom
-Pjesak ću prokuhati i osušiti u pečnici na 130 C
-Montirati ponovno akvarij i nakon 24 H opet pokrenuti
-Uz malo sreče, bi tank trebao biti čist nakon svega toga, jedino što ću ga trebat ciklirati sa ribicama unutra   Roll
==========================

Zasoliti vodu nažalost nemogu radi Corrirorasa, tako da će morati bez toga...

Ako ima ko kakvu bolju ideju za pokušati dezinficirati tank od ICH-a, ...let know Wink

Cheers
« Zadnja izmjena: Srpanj 30, 2010, 20:01:27 pm gstaraz » Evidentirano
Mins
Punopravni član
I mala riba je - riba.
« Odgovor #17 : Srpanj 30, 2010, 17:59:40 pm »

Sol smanjuje stres i dobro djeluje na riblju sluzokožu te koliko znam gupy žive u takvoj vodi pa je šansa da ne pokupe milijun toga već manje. Zato i na ectopuru piša da je za vanjske nametnike i pomoć uz druge terapije. Druga je stvar što Ick više ne reagira najbolje na sol (tako sam čula).

Kad sam ja trebala ciklirati vodu nabrzinu..uzela sam dio vode iz drugog akvarija (imam ih više), stavila dio spužve iz filtera iz tog akvarija, dodala odstajale vode sa FFM  (dodala u filter neku kulturu bakterija - kupovnu kao nitrivec ili sl) te stavila zeolitha u filter  koji će kupiti amonijak dok se ne zaciklira.

Rezultat je bio dobar, mjerenja NO2 i NO3 zadovoljavajuća i voda bistra bez mirisa.

Ako nemaš iz kojeg akvarija uzeti spužve ili stare vode onda samo nitrivec i zeolith u filter te FFM u pripremi vode.

I brzorastuće bilje tipa rogolista da kupi ono što zeolith nije stigao te smanjuje stres nudeći mjesto za skrivanje.

Pekla bih ja taj pijesak na 250 tj, koliko pećnica ima max  Cheesy
Inače akvarije i staklo te nematalne predmete čistim sa rukavicama i sužvicom sa solnom kiselinom ili jakim octom te dooobro isperem vrućom vodom...mrežice i manje posude otopinom hipermangana gdje ostavim koji sat da odstoji. Kasnije sve ostavim da se potpuno osuši. Inače mi akvariji imaju svaki svoju opremu posebno pa se baš i ne dešavaju prijenosi.
« Zadnja izmjena: Srpanj 30, 2010, 18:11:32 pm Mins » Evidentirano

Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.
gstaraz
Punopravni član
**
« Odgovor #18 : Srpanj 30, 2010, 19:59:47 pm »

Strava!, nisam znao za Zeolith   Thumbs up
(di toga ima?)

-Pošto će cijela operacija uslijediti za neka 2 tjedna, več sam stavio u kantu od 30 litara vodu i bakterije sa čistim filterom i komadom sedre da se zaciklira koliko stigne.

-Nažalost imam samo dva akvarija (10lit i 74lit), tako da nemam od kuda uzeti čistu zacikliranu vodu ili zreli filter bez straha da u sebi ima još cista ili beštija...

-Dignut ću temperaturu u peći  na 250 C   Nuclear   Wink

ps.
koliko vidim bilo bi pametnije Guppye odvojiti u posebni zasoljeni akvarij za ubuduče...
...morat će se strpit dva mjeseca dok ne složim 300 litara, pa će ovaj od 70 litara biti samo za njih...   (ko čeka taj dočeka Smiley ...ak ne umre čekajući  Embarrassed ...)

Pozdrav.
Evidentirano
Mins
Punopravni član
I mala riba je - riba.
« Odgovor #19 : Srpanj 31, 2010, 15:07:34 pm »

Da, primjetila sam da su živorotke najsretnije same (platy, moly, gupy...). Zeolitha ima za uzeti u Petcentru i FFM-a isto (on isto kupi višak loših stvari).
Evidentirano

Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.
gstaraz
Punopravni član
**
« Odgovor #20 : Kolovoz 01, 2010, 00:16:48 am »

Hvala Mins,

Evo išao sam danas kupiti FFM, ali na žalost za zeolith nisam pitao (mislio sam da se to uzima među građevinskom materijalu  Embarrassed ) ... kada odem ponovno ću pitati  (...jel` skupo ?)

FFM još nisam koristio, dali se on mješa sa "sera bio nitravec za pripremu vode" ili je to ista stvar, pa je samo jedan od ta dva dovoljan ?
(piše da je dobar za čuda toga na ambalaži... štima to ili je samo uobičajeni marketing ?)

Što se tiče ribica, sve su se oporavile, samo još jedan Guppyć ima jednu točkicu na repu    a040 a02m6 d074 af2.

..nastavit ću terapiju Contraspotom još 3 dana, a onda svi na fitness Smiley  steroidi, vitamini...  p013

=========================

Več kad smo spomenuli koja riba paše sa kojom, vidim definitivno da je bila geška staviti zajedno Tetre i Guppy-e, Guppy stvarno vole "prljavu vodu" koliko vidim, več nakon sat vremena šta ih prebacim u zasoljenu vodu, mogu se vidjeti promjene u raspoloženju (na bolje).
Tako da ću im stvarno morati pod hitno osigurati posebni tank.

Evidentirano
Mins
Punopravni član
I mala riba je - riba.
« Odgovor #21 : Kolovoz 03, 2010, 12:53:07 pm »

Svi benefiti FFM http://www.elegancereef.com/index.php?option=com_content&task=article&id=106&Itemid=82

Mislim da nitrivec ima biološku kulturu bakterija koje ubrzavaju biološko startanje akvarija (takvih proizvoda ima od više proizvođača u tekućem obliku i kuglicama/tabletama).
Ja sam ga stavljala u kombo sa FFM kad sam ciklirala i nisam imala problema.
Zeolith nije skup, ali i tu se vode dvojbe oko porijekla i kvalitete...ja uzmem koji već ima u dućanu, osim onih velikih pakiranja za vrtna jezerca koja prodaju u vrtnim centrima...malo su prevelike granulacije...a i malo sam skeptična oko porijekla.
 Smiley
Evidentirano

gstaraz
Punopravni član
**
« Odgovor #22 : Kolovoz 03, 2010, 16:08:04 pm »

Evo, uzeo sam danas i Zeolith ... srečom nije skup, tridesetak kuna pola kile u granulaciji prigodnoj za ubaciti u filter (100 grama ide za 50 litara vode, i mjenja se svaka 3 mjeseca).

...uglavnom, malo sam prokopao šta je taj Zeolith i kako šljaka, a poslije pročitao link o "Benefitima FFM-a" ...  Think
-Mislim da je to ustvari ista stvar (Zeolith i FFM), samo što je jedan u kamenčičima a drugi tekući... , osim možda ta neka "profilaksa" koju FFM nudi kao dodatak i neki lagani Ph buffer (koju možda i Zeolith ima)...

...baš sam sad napunio filtere, jedan sa zeolithom i drugi sa samo vatom, i svaki u svoju kantu jupola, sa vodom koju sam jučer promjenio iz akvarija, u kantu sa filterom od vate sam ulio ffm, a u drugu filter sa Zeolithom...baš me zanima šta će testeri sutra reći... Smiley
-Oba su zamutila vodu (neispran Zeolith  Cheesy)  , ali eto več nakon 15 minuta je voda u obije kante relativno čista (bez aktivnog ugljena)

U svakom slučaju, oba bi proizvoda trebala biti čudo po onome što sam uspio pročitati okolo, ali bi se ja ipak mirnijeg srca odlučio za Zeolith, (cijena i prirodnost), a FFM bi možda zadržao za extremne slučaje (kao što je ovaj sada kod mene, poslije ICH-a i raspadanja peraja, i možda za pripremu za mrijest...)

Hvala Mins, Super TIP!  Thumbs up Thumbs up Thumbs up

Evidentirano
Mins
Punopravni član
I mala riba je - riba.
« Odgovor #23 : Kolovoz 07, 2010, 23:58:04 pm »

Ja properem sve filter materijale, osim aktivnog ugljena prije stavljanja u filter...zeolith kada izgubi djelovanje može ostati kao sredstvo za filtriranje jer je pun dobrih bakterija, za razliku od aktivnog ugljena koji sve prikupljeno vraća u vodu pa ga obavezno treba mjenjati.

FFM mi je super jer vrijeme odmućivanja pokaže kakvo je stanje, a i ribe se bolje razmnožavaju (posebno coryiji).
 Smiley

Evidentirano

gstaraz
Punopravni član
**
« Odgovor #24 : Kolovoz 08, 2010, 14:42:43 pm »

Evo, nakon testa sa Zeolithom i FFM, oba su proizvoda mrak

FFM ima nešto brže djelovanje, i vuče Ph prema neutralnim (7)
Zeolithu treba koji sat duže i ne utječe na Ph

Nitritima ni traga u oba slučaja.
Gh nemam mjerač

Što se antibijotskih i ostalih navedenih benefita FFM-a tiče, mislim da su to navedeni samo "indirektno" djelovanje na bakterije, gljivice i parazite, što bi ustvari trebalo biti poslijedica "uredne" vode, a ne neki poseban sastojak u FFM-u, no, pokazati će vrijeme.

--------

Na žalost u filteru nemam dovoljno mjesta za ostaviti čarapu sa zeolithom nakon što se istroši, tako da ću ga upotrijebiti možda za pokretanje kakve nove kante, ili za cviječe Smiley

--------

Što se Korija tiče, dali im simuliraš kišnu sezonu i cijelu  cerimoniju, ili to obave sami od sebe, bez intervencije... ?

Cheers

Evidentirano
Mins
Punopravni član
I mala riba je - riba.
« Odgovor #25 : Kolovoz 08, 2010, 23:20:41 pm »

Nakon veće promjene vode od uobičajene količne, kada se temperatura spusti oko 24 u dobro obraslom akvariju niskih "travnatih" dijelova kreću u akciju. Posebno nakon što sam počela koristiti FFM.

I sklalari isto...samo što coryji imaju sreću da su na dnu sa mjestima za skrivanje i pojave se tek kao ribice pristojne veličine koje ne postaju hrana grabežljivcima.
Evidentirano

Str: 1 [2]  Sve   Gore
  Ispis  

Skoči na: