Aiptasia pallida & Aiptasia pulchella

Sinonimi: Glass Anemone, Aiptasia
Rasprostranjenost: nalaze se u tropskim i subtropskim oceanima širom svijeta
Stanište: u plitkim vodama
Jakost svjetla: vrlo prilagodljiva, može rasti i sa malo svjetla
Hranjenje: Zooxanthellae, ali i hranjive tvari iz vode
Preporučene vrijednosti vode: vrlo prilagodljiva

Kraljevstvo: Animalia
Koljeno: Cnidaria
Red: Actiniaria
Porodica: Aiptasiidae
Rod: Aiptasia

Opis

Aiptasia su male svjetlo smeđe anemone. Anemone su obično velike 3-4 cm, polutransparentne, odatle i zajednički naziv staklene anemone. Ako su bliže svjetlu, budu gotovo smeđe, a ako su u tamnijem djelu sve su svjetlije i svjetlije. Tijelo im se kao i kod svih anemona većinom sastoji od vode (mora). To su fotosintetičke životinje, ali su i mesožderi pa će jesti i komadiće hrane koji su dovoljno mali da ih mogu uhvatiti. Stapka (stopalo) je uvijek uhvaćena za čvrstu podlog (kamen), najčešće u pukotini, što im omogućava da se povuku, sakriju kada osjete opasnost. Tada se u potpunosti ispušu i uvuku u pukotinu. 

Razmnožavanje

Cijeli je niz načina na koji se ova anemona može razmnožiti, seksualno i aseksualno:
Aseksualno:
-okomitom ili poprečnom fisijom
-odvajanjem sitnih komadića tkiva stopala iz kojih brzo izrastu i sazrijevaju u potpunosti funkcionalne minijaturne anemone
-našim pokušajima fizičkog uklanjanja; iz svakog ostavljenog sitnog komadiće narast će nova jedinka
Seksualno: aiptasije su odvojenih spolova, a oplodnja i razvoj novih jedinki odvijaju se izvan tijela. Larve aiptasie imaju planktonsku razvojnu fazu prije nego li se negdje nastane (tj. padnu na dno ili budu, nošene strujom, ubačene u pukotinu kamena i sl.)

Komentar

Svim akvaristima dobro poznata anemona, svi je se akvaristi pribojavaju upravo zbog gore navedenih načina razmnožavanja te vrlo brzo može preuzeti glavnu riječ u akvariju. Jako je otporna i preživljava u svim uvjetima, a nemojmo zaboraviti, to je uvijek anemona koja svojim žarnjacima (acontia) pali sve koralje koje dodirne i na taj način radi štetu. Ono što će nas sve više interesirati od samog opisa anemone, zasigurno je način na koji ih se riješiti.
Uz mnoštvo kemijskih preparata koje neću navoditi, uvijek sam pobornik alternativnih rješenja, a to bi bili prirodni predatori. U prvi red tu treba spomenuti Berghie(Berghia Nudibranchs ) – puževe koji se hrane isključivo aiptasijama, nakon toga Chelmon rostratus , prekrasnu ribu koja vam može pomoći u rješavanju problema aiptasija. Mnogi u toj funkciji spominju i Peppermint Shrimp (Lysmata wurdemanni). No naravno, sve zavisi od jedinke do jedinke i nitko ne garantira uspjeh.

Napomena: Nitko nije sretan kad ih vidi u akvariju (mogu doći kao hitchhiker-i na kamenu) ali na ovaj ili onaj način, svi ih se na kraju uspijemo riješiti. Zato, polako i bez panike.

Ugroženost

Aiptasije definitivno nisu ugrožena vrsta

Fotografije: Zoran Dedić