Capnella imbricata

ImageSinonimi: Kenya Tree
Rasprostranjenost: Indijski i Tihi ocean
Jakost svjetla: srednja - jaka
Struja vode: srednja - jaka
Hranjenje: fitoplankton i manjim djelom zooxantele
Preporučene vrijednosti vode: sg: 1.023-1.025, pH: pH 8.2-8.4, dKH: 8-12

Razred: Anthozoa
Red: Alcyonacea
Porodica: Nephtheidae
Rod: Capnella

Ovaj koralj u prirodi nastanjuje grebene Indijskog i Tihog oceana, spada u mekane koralje, vrlo je jednostavan za održavanje i jedan od koralja koje možete među prvima staviti u akvarij.

Kenya tree se odlikuje bijelom bojom “stabljike” i svjetlo smeđim polipima, ponekad zavisno o svijetlu može dobiti i ružičastu nijansu. Liči na Litophyton arboretum, i teško ih je razlikovati, a kako spadaju u istu porodicu sličnih su i zahtjeva.

Hrani se jednim djelom simbiotskim algama zooxantelama, a većim djelom fitoplanktonom i ostalim mikroorganizmima koje hvata svojim polipima.

Što se tiče smještaja u akvariju nije zahtjevan, tako da će rasti, u gornjim i donjim djelovima akvarija, na jačem, i na slabijem protoku, iako je bolje da se nalazi na umjereno jačem protoku zbog bolje dostupnosti hrane.

Prilično je agresivan i preporuča se smjestiti ga tako da ne dolazi u kontakt sa drugim koraljima.

Zbog aseksualnog načina razmnožavanja može se vrlo lako rasprostraniti po cjelom akvariju, naime matični koralj odbaci izdanke koje poslije cirkulacija nosi, najčešće u zone sa manje protoka gdje se male kenye vrlo brzo uhvate za podlogu, bila ona pijesak, kamen, ili čak staklo. Odbačene izdanke je najbolje odmah pokupiti i zalijepiti ih cijanofiksom za frag rock, ili još bolje uhvatiti ih gumicom za frag rock. Nakon što se izdanci “uhvate” za frag rock lako im je odrediti smještaj u akvariju, jer u protivnom završe na mjestima koja nam ne odgovaraju. Inače sam proces odbacivanja izdanaka traje i nekoliko dana. Matični koralj u to vrijeme izgleda kao da se raspada, i nije baš reprezentativnog izgleda, ali ne brinite, to je normalan proces i matična kenya će ubrzo ponovo zasjati u punom sjaju.

Izrazito je jednostavan za fragiranje, rezanjem “grančica” i već spomenutim učvršćivanjem za neki manji kamen dobivamo novi koralj.

Zahtjevi za svjetlom nisu veliki, tako da će dobro gotovo jednako dobro rasti na jačem, ili srednjem svjetlu.

Image

 

Image