Uzgoj žohara - Blaptica dubia

ImageBlaptica dubia insekti su koji žive u Guyani, Brazilu i Argentini. Maksimalna je veličina odrasle jedinke oko 5cm. Odrasle jedinke žive do 18 mjeseci, a neke čak i više. Spolnu zrelost postižu za 3-5 mjeseci. Tu je vrstu žohara vrlo lako uzgojiti, bez intenzivnih mirisa, a uz to i dobra je hrana za gmazove!


Image

Što je potrebno za uzgoj:
- plastična ili staklena posuda dimenzija min. 40x30x30
- kartoni za pakiranje jaja
- suha hrana (za pse,mačke,ribice...)
- dvije posudice za hranu
- za početni uzgoj min 20-ak jedinki različitih spolova (što više to bolje)

Uzmemo kutiju ili posudu. Kutija može biti plastična ili staklena, važno je da posuda ima poklopac, iako B. dubije ne mogu hodati po glatkim površinama. Na poklopcu treba probušiti ventilacijeske rupe. Te rupe napravimo bušilicom i svrdlom promjera 4 mm. Na poklopcu napravimo 15 - 20 rupica. Bitno je da poklopac ne bude previše prozračan kako posuda ne bi gubila previše vlage. Dubijama je potrebna visoka vlaga - čak 90%. Na manjoj će se vlagi slabije razmnožavati i imati problema pri presvlačenju.

Image

Image

Kartone od jaja stavite tako da samo mala površina kutije (otprilike jedna četvrtina) bude neprekrivena. Također, stavite 2-3 kata tih kartona tako da povećate površinu za kretanje. Žohari će se uvlačiti među te kartone.

Image

Kao hranu upotrebljavamo suhu hranu za pse i mačke. Nije bitno od kojeg su proizvođača. Tu hranu stavimo u posudicu.

Image

Image

U drugu posudu treba staviti voće ili povrće (obožavaju jabuku, bananu, može i breskva, grožđe...od povrća mrkva, blitva, itd..). Osim što služi kao hrana za žohare, biljna hrana podiže vlagu u kutiji. To voće i povrće treba mijenjati svaka 2-3 dana jer se od velike vlage u kutiji na njemu može javiti plijesan i mogu se razmnožiti nametnici i grinje. Ako rabite veću kutiju, može se staviti i neka posuda s vodom (kako biste podignuli vlagu u kutiji) u koju stavimo nešto pamučne vate kako se žohari ne bi utopili.

Image

Kad prođemo sve te prethodne korake, žohare ubacimo u kutiju. Što ih je više- to bolje. Blaptica dubia žohar je koji se ne može penjati po okomitim staklenim ili plastičnim (općenito glatkim) plohama, stoga nema straha da pobjegne ako vam kutija ostane otvorena. Također, nije toliko brz kao neke druge vrste žohara. Postoji lako uočljiva razlika među odraslim mužjacima i ženkama. Spolno zreli mužjak dobije krila (ali ne može letjeti s njima), dok ženka nema krila, već na leđima vidimo nešto nalik zakržljalim krilima. Oplođena ženka nosi mlade oko mjesec dana i leže žive mlade.

Image

Image

Image

Napomene:
Kutiju je potrebno redovito čistiti (svaka 1.5 - 2 tjedna) od izmeta. Kod čišćenja je potrebno sve žohare prebaciti u neku posudu (rukom, jednog po jednog) i toplom vodom oprati kutiju. Bilo bi dobro da se kutija smjesti na mračno mjesto i da temperatura bude 25 - 30 stupnjeva.
Kad to sve napravite preostaje vam samo da čekate mnogobrojni podmladak.

Image

Zadnje na forumu

  • Odg: Pomoć! AQUASAFE
    04 Travanj 2024
    samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
  • Odg: Pomoć! AQUASAFE
    23 Ožujak 2024
    Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
    Znači ti razni...
  • Odg: Pomoć! AQUASAFE
    23 Ožujak 2024
    A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
  • Odg: Pomoć! AQUASAFE
    22 Ožujak 2024
    Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
  • Odg: Pomoć! AQUASAFE
    22 Ožujak 2024
    A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.