RIP Takashi Amano

Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina Takashi Ammana, oči gledaju ali ne vide, uši slušaju ali ne čuju. Nakon prvog šoka, slijedi tuga koja polako klizi kroz komentare i izraze sućuti, kroz pozdrave i oproštaje. Nižemo riječi po forumima, tek riječi koje čovjek koristi kako bi popunio prazninu, kako bi rasvjetlio onu tamu koju ne razumije.

Ali ništa se ne mijenja. I dalje, zaprepašteni, čekamo da ova obmana prestane i poredak se ponovo uspostavi. Eto, upravo je On bio ona centralna os oko koje sve sve okretalo u akvaristici, tom hobiju kojeg su prigrlili milijuni širom svijeta i kojeg svi mi, akvaristi, toliko strasno volimo.

Oni koji su se željeli dokazati u akvarističkim vještinama upravo su pred njim, u njegovim komentarima i osvrtima tražili onu apsolutnu istinu o nekom svom radu, onu objektivnu procjenu svoje vrijednosti.

A zašto to ne bi bilo tako kada je gospodin T. Amano akvaristiku preobrazio i razvio u samo nekoliko desetljeća. Otkrio je primjenu CO2, razvio suprate u koje se sade biljke, izolirao najpoželjnije sojeve bakterija potrebne za optimalno cikliranje akvarija, otkrio primjenu makro i mirko elemenata, ekperimetirao s vrstom i jačinom svjetla, trajanjem fotoperioda, uveo u hobi nove biljke, ribe i beskralježnjake. Možda griješim, ali njegov doprinos u razvoju današnje akvaristike je jednostavno neprocjenjiv. Možda postoji netko tko zna što to ključno gospodin Amano NIJE otkrio u akvaristici(?). O njegovoj estetici i vještini slaganja Nature aquariuma ne treba niti govoriti. Čovjek je bio učitelj svima, veliki majstor i znalac, istinski revolucionar s dovoljnom količinom inovativnosti i hrabrosti potrebnom da temeljito preobrazi akvaristički svijet.

Sada Takashi Amana više nema, a globalna akvaristička zajednica nalikuje na  sirotište: nemirni smo, zbunjeni i tužni. Tek djeca bez svog učitelja. Trebat će vremena prihvatiti ovaj novi svijet, ovaj akvaristički planet koji više nema svoju os.

Ne sumnjam da će doći neki novi klinci, talentirani, smioni i strastveni. Nadam se da će i oni poštivati velikana našeg doba. Do tada nama ostaju uspomene, lekcije i smjernice, fotografije i filmovi, striktne, ali tople kritike koje je nekima kazao. Ostaje nam 'dedin' duh koji će lebdjeti među nama dok se družimo, natječemo, razmjenjujemo iskustva ili slažemo neki novi postav.
 
 Stoga sretan put Učitelju i veliko hvala na svemu.