Uhićen Paul Watson

altAKTIVIST PAUL WATSON AKTIVIST I BORAC PROTIV KITOLOVA UHIĆEN U NJEMAČKOJ

Veteran i aktivist, svima poznat i kao osnivač legendarne skupine „Sea Sheperd“ koja se vrlo aktivno bavi borbom protiv kitolova, Paul Watson, je uhićen u Njemačkoj zbog optužbe iz 2002. godine koja se odnosi na incident koji se dogodio kada je njegov brod pokušao zaustaviti krivolovce u ilegalnom ubijanju morskih pasa.

Njegova organizacija je izjavila da je Paul zadržan u zračnoj luci u Frankfurtu zbog naloga za njegovim izručenjem Costa Rici zbog „kršenja pomorskog prometa“. Incident se dogodio deset godina ranije u vodama Guatemale kada je Watsonov brod „Farley Mowat“ naišao na ilegalnu operaciju lova na morske pse kostarikanskog broda „Varadero“. Posada tog broda je izjavila Paula da se pokušao zabiti u njihov brod pa je optužen za pokušaj ubojstva od strane kostarikanskih vlasti. Optužbe su odbačene kada se pokazao dokumentarni video snimak događaja tužitelju no optužnica je ponovno podignuta kada je imenovan novi tužitelj.


„Sea Sheperd“, koju je Paul Watson osnovao i koju podržava mnogo poznatih osoba (Pierce Brosnan, Martin Sheen) je skupina koja sudjeluje u brojnim akcijama protiv kitolova i za zaštitu prirode u međunarodnim vodama. 2006. godine je sudjelovala u zastrašujućoj potjeri kada je tjednima Watsonov brod proganjao japanske kitolovce 4000 milja duž antarktičke obale.
U izjavi za medije je rečeno da će Watson izaći pred sud u utorak ujutro i da nije jasno zašto se optužnica ponovo podignula. „S kostarikanskom bogatom bioraznolikošću, za njih bi bila lakrdija ne zauzeti se za morske pse koji se nalaze na vrhu hranidbenog lanca te su zaslužni
za održavanje ravnoteže među ekologijskim skupinama oceana“, izjavio je Sea Sheperd.
Kako se saznaje, nakon dogovorenog ročišta u utorak, njemački sud je dozvolio da se nastavi s izručenjem no isto tako je odobrio i izlazak uz jamčevinu dok god se njegov slučaj razmatra. Glasnogovornik Peter Hammarstedt je izjavio da zadnju riječ zapravo neće dati sudac već ministar njemačkog pravosuđa koji može odbaciti optužnicu u svako doba. Očekuje se da će Watson izaći, uz jamčevinu od 250000 eura, u ponedjeljak 21. svibnja.


alt


izvor http://www.guardian.co.uk