Lipanj 22, 2025, 22:36:07 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: nadzemno jezerce od 20000 lit. sa staklom  (Posjeta: 16628 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline DADOUMAG

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: nadzemno jezerce od 20000 lit. sa staklom
« Odgovori #25 u: Svibanj 22, 2015, 22:38:28 poslijepodne »
 :klap:
Zato sam i otvorio ovu temu tako rano,da pokusam izbjec neke pogreske ako je to moguce,ipak ce to kostat puno  :icon-money:
Zato jedva cekam da bacis taj dio na papir i istreses na stol.

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #26 u: Svibanj 22, 2015, 22:51:17 poslijepodne »
evo kako je bilo  kod mene zimi preko filtera i vodopada ,vuce vodu sa dna  iduce zime cu postaviti da vuce  par cm ispod  povrsine

uglavnom kad je bio najgore nije zaledilo ..
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #27 u: Svibanj 22, 2015, 22:54:22 poslijepodne »
Potraži negdje na početku moje teme "ribnjak sa staklenim zidom " tamo sam stavio okvirni troškovnik . Samo osnovne stvari koje trebaju da bi ribnjak proradio i bio dobar za život riba , ove ostale popratne stvari se mogu i ne moraju staviti .

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 22, 2015, 23:07:26 poslijepodne »
Budite pažljivi sa slapovima preko zime , meni se je na početku moje priče sa ribnjakom kada sam imao samo zlatne ribice desilo da se slap koji je ostao raditi preko zime zaledio na čudan način , tako da je led promijenio tok vode preko slapa i voda je odlazila van ribnjaka . Pumpa je pumpala dok je mogla usisavati vodu a dalje je radila na suho , koiko dugo ne znam jer je na površini ribnjaka bio led dovoljno čvrst da se nije urušio kada je voda nestala . Zaključak , ribe preživjele u 5-6 litara vode koju pumpa nije mogla povući (da su bili koići  :dead:) pumpa je radila izvrsno još godinama tako da je ta avantura dobro završila . Poslije toga niti jednu zimu nije radila pumpa  :D :D kaj je sigurno je sigurno . Da ne zaboravim pumpa je bila Pontec/Oase

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Svibanj 22, 2015, 23:21:28 poslijepodne »
evo kako je bilo  kod mene zimi preko filtera i vodopada ,vuce vodu sa dna  iduce zime cu postaviti da vuce  par cm ispod  povrsine

uglavnom kad je bio najgore nije zaledilo ..
hvala melek,jos jedna potvrda.Definitivno idem na tu varijantu,ali imam neke ideje...
O tome cu sutra.
Potraži negdje na početku moje teme "ribnjak sa staklenim zidom " tamo sam stavio okvirni troškovnik . Samo osnovne stvari koje trebaju da bi ribnjak proradio i bio dobar za život riba , ove ostale popratne stvari se mogu i ne moraju staviti .
Nemas troskovnik(barem ga ja ne mogu nac),ali kad zavrsis svoje jezerce hocu svaku stavku napisanu :D
Budite pažljivi sa slapovima preko zime , meni se je na početku moje priče sa ribnjakom kada sam imao samo zlatne ribice desilo da se slap koji je ostao raditi preko zime zaledio na čudan način , tako da je led promijenio tok vode preko slapa i voda je odlazila van ribnjaka . Pumpa je pumpala dok je mogla usisavati vodu a dalje je radila na suho , koiko dugo ne znam jer je na površini ribnjaka bio led dovoljno čvrst da se nije urušio kada je voda nestala . Zaključak , ribe preživjele u 5-6 litara vode koju pumpa nije mogla povući (da su bili koići  :dead:) pumpa je radila izvrsno još godinama tako da je ta avantura dobro završila . Poslije toga niti jednu zimu nije radila pumpa  :D :D kaj je sigurno je sigurno . Da ne zaboravim pumpa je bila Pontec/Oase
Sutra cu opisat jos jednu moju ludu ideju vezano za to,bas me zanima da li ce to funkcionirat.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Svibanj 22, 2015, 23:29:55 poslijepodne »
Neko mi je maznul troškovnik  :D :D

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Svibanj 22, 2015, 23:35:08 poslijepodne »
                                      Troškovnik
Mreža rebrasta                                                                                        800-kn
Željezo rebrasto                                                                                       400-kn
Beton   -šoder                                                                                          600-kn
              -cement                                                                                  1200-kn
Metalni okvir za staklo                                                                              150-kn
Kaljeno staklo                                                                                        1100-kn
Jelova građa (letve ,daske)                                                                      1400-kn
Filter set za ribnjak                                                                                 2500-kn
Stiropor                                                                                                  300-kn
Ljepilo za stiropor                                                                                     100-kn
Sikasil sg 18  (silikon za ljepljenje stakla za metalni okvir)                              200-kn
Sikalastic-1K (premaz za vodonepropusnost spremnika pitke vode)                 1000-kn
Gajba pive i malo za roštilj te dobra ekipa                                 neprocjenivo

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #32 u: Svibanj 23, 2015, 01:04:34 prijepodne »
Znaci da rezimiramo,aerated bottom drain nije solucija?

Je, ali ne za zimu, nego za ljeto

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #33 u: Svibanj 23, 2015, 07:13:33 prijepodne »
Ako cemo o tocnom polozaju pumpe u jezeru onda je to sredinja dubina vode. Tako da uzima vodu i sa dna i sa povrsine i mjesa je.
Polozaj pumpe u zimskom periodu prije svega ovisi o kolicini vode u jezeru i obliku jezera. Kod mene je jezero 8x3m i dva metra dubine, pravokutnog oblika. Pumpa je vodu sa dna dizala u gornje jezerce (dubine cca 70 cm) iz kojeg se je preko slapa voda vracala nazad. Protok vode je preko slapa bio puno veci nego na snimci kod Meleka ( max kapacitet pumpe je 16 000l).
Potisna cijev je bila uronjena u gornje jezerce tako da voda nije imala previse kontakta sa hladnim zrakom osim u djelu gdje prelazi preko slapa. Kada se je uhvatio led na oba jezera samo je dio oko slapa ostao nezaledjen ( oko m2 povrsine).  Ovo sve ostalo je bilo pod ledom koj inace sluzi kao izolator, stiti vodu od hladnoce.
Mislim da sam dva puta uklanjao led koj se je poceo raditi na slapu bas iz razloga da se nebi desilo ono sto je Max dozivio. Kakvo god vrijeme bilo ja svaki dan obidjem jezero pa bili to i na 5 minuta bas iz razloga da se ne desi nesto ...

Nije ista stvar dali voda miruje dva mjeseca preko zime ili cilkulira cijelo vrijeme. To se svatko sam uvjeri jel ipak mi volimo sve sami isprobati pa makar to bilo i ... :D
Ti si u Istri ako sam dobro shvatio tako da zbog visih temp nego ovdje u kontinetalnom dijelu se ne moras previse bojati zime.
Dali netko ima podatak koja je bila naj niza temp ove zime? Mislim da je to bilo za Novogodisnju noc.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #34 u: Svibanj 23, 2015, 10:06:53 prijepodne »
tad sam koristio akvarijsku pumpu 1200 l/h   
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 23, 2015, 10:14:02 prijepodne »
Hvala Tomislav na iscrpnom izvjescu,mislim da sad znam kako cu to odradit.
Ljeti ce bit kako sam prvotno zamislio(aerated bottom drain),a zimi jedna jaca zracna pumpa i kamen ili dva ili vise na povrsini ispod dijela di je bio-filter(onaj dio di su drvene grde)
Tomislave,vjeruj mi,znaju i ovdje zime bit jaaako ostre,ne kao u kontinentalnom dijelu,ali...

Offline erorr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #36 u: Svibanj 23, 2015, 12:16:31 poslijepodne »
Imam ja pitanje koliko ces ga ukopati jer po slici vidim da ce dosta biti vani... radi stakla, a koliko vidim da si na mjestu gdje bura piri  da ti se voda nece brzo hladiti.... jer nije isto ukopani kojega grije zemlja i tako nadzemno.....  ja sam prije 1 mjesec bio radio jezero i isto napravio zidic trebao biti oko 50 cm i sve i onda mali potok za biljke sa jos jednim malim jezercem, ali mi onda sve to ispalo nekako visoko...ono kada sjednem vise gledati zid nego jezerce.... tako da sam ga rusio pa jezero podignuto nekih 10cm, a potok i to malo jezerce, oko 40cm.....  i da jos jedno pitanje, e sada neznam jer nisam bas radio slap na kako ti planiras, neznam oces moci dobiti da ti tako curi kako mislis , da ti se nebi spustao po tim gredama samo dole jer jezerce to gore vidim nije jako duboko itd.... da ima pritisak vode..... a druga stvar, malo je zahtjevno pogoditi koliko litrazu pumpe i slapa, jer recimo da ti iz slapa iscuri 5000 litara po satu a pumpa je 6 000 litara, jezerce ce ti se prepuniti i voda ce ici preko ruba ili ako je slabije da ti voda iscuri a pumpa nemoze napumpati toliko... zato moj savjet je da napravis klasicni slap od vrha jezerca....
« Zadnja izmjena: Svibanj 23, 2015, 12:21:29 poslijepodne od erorr »

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #37 u: Svibanj 23, 2015, 12:49:58 poslijepodne »
Mislim da ne valja pretjerivati s konceptom uzdignutog ribnjaka, to su specificne konstrukcije koje funkcioniraju u odredjenim situacijama. Ne znam kakva je situacija kod tebe ali dobro razmisli kako ces najcesce gledati ribe.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Svibanj 23, 2015, 14:03:10 poslijepodne »
Imam ja pitanje koliko ces ga ukopati jer po slici vidim da ce dosta biti vani... radi stakla, a koliko vidim da si na mjestu gdje bura piri  da ti se voda nece brzo hladiti.... jer nije isto ukopani kojega grije zemlja i tako nadzemno.....  ja sam prije 1 mjesec bio radio jezero i isto napravio zidic trebao biti oko 50 cm i sve i onda mali potok za biljke sa jos jednim malim jezercem, ali mi onda sve to ispalo nekako visoko...ono kada sjednem vise gledati zid nego jezerce.... tako da sam ga rusio pa jezero podignuto nekih 10cm, a potok i to malo jezerce, oko 40cm.....  i da jos jedno pitanje, e sada neznam jer nisam bas radio slap na kako ti planiras, neznam oces moci dobiti da ti tako curi kako mislis , da ti se nebi spustao po tim gredama samo dole jer jezerce to gore vidim nije jako duboko itd.... da ima pritisak vode..... a druga stvar, malo je zahtjevno pogoditi koliko litrazu pumpe i slapa, jer recimo da ti iz slapa iscuri 5000 litara po satu a pumpa je 6 000 litara, jezerce ce ti se prepuniti i voda ce ici preko ruba ili ako je slabije da ti voda iscuri a pumpa nemoze napumpati toliko... zato moj savjet je da napravis klasicni slap od vrha jezerca....
Ovako,nacrtao sam ga da ide od zemlje,znaci da nije ukopan nista.Ja bi ga volio cijelog ukopat ali nazalost ispod parcele se nalazi ziva stijena koja je visoka,po procjeni geodeta,120 metara.Tako da neznam kolkko cu duboko moc ic.
Bura je velkko zlo za takve stvari aliprobat cu to rijesit sa izolacijom(stiropor),po uzoru na maxa.
Sto se tice slapova,mislio sam urezat utor u gredu kroz koji bi tekla voda.Ako bude previse vode prosirit cu malo rupu,uglavnom krenut cu sa malom rupom pa prosirivat dok ne dobijem ono sto sam htio.Ako bude sami curilo po gredi stavit cu komad inoxa po kojem ce onda curit voda u jezerce.
https://www.google.hr/search?q=slapovi+za+bazene&rlz=1Y3XIUG_enHR536HR537&espv=1&source=lnms&tbm=isch&sboxchip=Slike&sa=X&ei=KmpgVaQByJuyAbHYgYAK&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=360&bih=559#imgrc=tYI6H9FJu2_kuM%253A%3BJApExsh0N2-e1M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bazenska-trgovina.hr%252Fimages3%252F214_2.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bazenska-trgovina.hr%252Ftrgovina%252Fslapovi%252Fugradbeni-slap-za-stijenku-v4a-poliran%3B600%3B601
Taj dio me ne zabrinjava previse,to ce bit po sistemu pokusaja,pogresaka.
Kako mislis da ako mi je mala pumpa da ce voda iscurit?

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 23, 2015, 14:12:44 poslijepodne »
Mislim da ne valja pretjerivati s konceptom uzdignutog ribnjaka, to su specificne konstrukcije koje funkcioniraju u odredjenim situacijama. Ne znam kakva je situacija kod tebe ali dobro razmisli kako ces najcesce gledati ribe.
Dobro pitanje.Sto se tice konstrukcije tu se ne brinem,imam jaku podrsku,frend zidar koji je napravio masu bazena,sto uzdignutih sto ukopanih.Napravio je i jedan u dimenzijama 20mx10mx2m potpuno uzdignut,bez da se voda prazni iz njega,ostaje i zimi.
Sto se tice pogleda to mi je najveci problem(uz prezimljavanje),tu moram vidjet koliko cu ga moc ukopat pa onda razmisljat sta dalje.
Ako ga ne budem mogao puno ukopat onda ide ili varijanta sa vecim staklom ili izrada nekakve uzdignute terase,ali otom potom.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Svibanj 23, 2015, 14:22:24 poslijepodne »
Malo tehnikalija...
Na brzinu sam nacrtao kako sam ja to zamislio.
pumpe vuku vodu iz bdrainova te ih salju kroz filtere i slapove natrag u jezerce.
Za zimu sam zamislio da kompresorska pumpa tjera zrak do kamenja koji se nalazi ispod slapa na povrsini vode.
Da li bi to moglo funkcionirat?

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 23, 2015, 15:03:40 poslijepodne »
Pa ako ti rupa bude veca na toj gredi nego sto pumpa moze napuniti imati ces vodu do pola jezera toga, jer koja god uđe u njega ce ti iscuriti, a recimo stavis crijevo i koliko je crijevo izbusis takvu rupu i voda ce ti se preljevati jer pumpa ipak nabija pritisak i salje vodu, a ovdje je slobodan pad...  ili recimo pumpa ti uhvati list ili nesta i smanji protok malo i vise rupa nestima...... i onda ono glavno.... nestane struje voda iscuri.... biljke izgore itd... i onda kada dođe posto ti je namjesteno koliko vode dođe toliko ode opet moras rucno puniti to jezerce ili neki cep...... zato rekao da ono mozda bolja opcija..... e sada ako ga nemozes ukopati imati ces zid sa prozorom, jer ipak 2 metra..... i onda na tih 2 metra ododaj bar 50 cm to 2 jezerce.....  dobijes 2,5metara visine.... e sada oko izolacije nemogu ti to reci ovako, ali imas za racunati oko koef. izolacije....  da ti se nece voda lediti iznutra oko zida... to bi trebao pitati u onoj drugoj temi, jer koliko sam skontao imao je neko vrijeme isto podignut....

uostalom da sada ne kompliciramo reci cu ti ovaj primjer dolazi zima, dignes pumpu prema povrsini, i povecas joj protok i rupa vise ne odgovara... ulazi vise vode......jedino da probas jos gore napraviti neki utor ili nesta, da visak vode se slijeva..... recimo ja bi napravio sa zadnje strane na zidu mozda mali potok... da visak vode ide tamo, samo to bude stvarno mali.... ono neku cijev sakrijes da ide po zidu i onda da ti se slijeva u jezerce...
« Zadnja izmjena: Svibanj 23, 2015, 15:07:33 poslijepodne od erorr »

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Svibanj 23, 2015, 15:09:44 poslijepodne »
evo sada sam pogledao i te slike , razlika je sto je to voda pod pritiskom, mozes i ti tako, ali onda da ti voda iz pompe ide direkt u taj prorez na gredi i onda nemas frke...

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 23, 2015, 16:19:48 poslijepodne »
I kod mene ce voda ulazit u to malo jezerce pod pritiskom i onda slobodnim padom kroz tu rupu u jezero.Zimi slap nece bit u funkciji,samo kompresor za zrak koji nema veze sa tim malim jezercem.
Imam u planu napravit i bypass izmedju malog i velikog jezerca za svaki slucaj(buraz vidoinstalater,nesto cemo iskombinirat.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Svibanj 23, 2015, 16:22:53 poslijepodne »
Ne razumijem di ce voda koja pod pritiskom ide u to malo jezerce koje ce bit izolirano(folija) moze iscurit.jedino di moze izac je otvor za slap ili ako se zacepi preko jezerca(to rijesavam sa bypassom)?

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Svibanj 23, 2015, 16:31:01 poslijepodne »

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Svibanj 23, 2015, 16:35:07 poslijepodne »

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #47 u: Svibanj 23, 2015, 17:02:20 poslijepodne »
Ma funkcionira ti to bez problema  :up:

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Svibanj 23, 2015, 21:18:33 poslijepodne »
Dok ja šljakam po ovoj kiši vi se dobro razkokodakali  :D :D
Neke stvari ćeš morati naučiti iz vlastitih pogrešaka ali to je tako , samo se ne daj smesti u naumu . I moj projekat je bio osmišljen na papiru do sitnoga detalja ali sam u hodu dosta toga promijenio , što pod prisilom što dobrovoljno  :up:

Offline erorr

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Svibanj 23, 2015, 22:13:07 poslijepodne »
Evo,ovo je isto sto bi trebalo bit kod mene
http://www.oaza-projekt.co.rs/wp/wp-content/uploads/slapovi11.jpg

to da iscuri mislio sam preko jezera, ili kroz otvor taj, i na slici nije bas kao tvoje jer ja bi rekao da je to zatvoreno.. posto gore ima ono grmlje.... a vidis da ima i lim....ali cuj kako kaze max-max isprobas vidis promjenis...kazem ti ja sam prvo pravio zid od grana, ono zabijao ih da napravim zidic okolo, i kada sam dosao do pola skontao sam da bi da dođem do kraja morao porusiti sve drvece u dvoristu :O , i nista sve povadio i krenio zidic... i kada njega napravio potok bi morao dici 1 metar (sazidati) i onda normalno sve rusi, hahahahhaha i na kraju vidim ti sutra dati sliku koju...ali ukratko 3 puta vise na izmjene i rusenja potrosio vremena nego na ostalo...