Evo da se i ja javim nakon dužeg vremena i malo razbijem mušku dominaciju

Čitam ja vas redovno a najčešće u nekakvoj pauzi na poslu pa si malo napunim bateriju uz sve vaše ideje, nove projekte i ribeke koji su sad već lijepo porasli.
Moji su uspješno prezimili ovu zimu ali ....naravno da vrag nikad ne spava...Danas smo pokopali jednu moju mezimicu koja je na svim mojim slikama uvijek kao manekenka pozirala. Ne moram ni spomenuti koliko sam i ljuta i razočarana a i žalosna.

Zapravo sam najviše ljuta na sebe da nisam ranije promjetila probleme na toj ribi.
Unazad tjedan dana primjetila sam da su mi se kod jedne druge ribe ( Bibe) bočno pojavile crvene žilice i koža je lagano poprimila ruzičastu boju. Uzorak nije ništa pokazao ali je riba ipak izvađena i stavljena u karantenu i za sada je ok i sve pod kontrolom. Voda u jezeru je pokazala nešto veću koncentraciju NO2 tako da je u tri puta napravljena djelomična izmjena ( 10-30%) tako da je sada koncentracija u onim preporučenim okvirima. Pretpostavljam da bi to mogao biti okidač za ovu promjenu kod Bibe ali i kod ove uginule.
Kod ove uginule pronašla sam u uzorku Chilodonellu ali je očito šteta bila prevelika jer je u roku 24 h riba otišla. Najviše mi je krivo što ranije nisam preventivno pohvatale sve ribe i detaljno ih pregledala ali s obzirom da su sve manje više još uvijek mirovale i lagano se kretale po jezeru nije bilo nikakve sumnje da nešto nije uredu i nisam vidjela potrebu da ih dodatno uznemiravam....čak nije bilo nikakvih vidljivih promjena na njima. Voda je bistra i zaista se sve vidi. S obzirom da je zadnjih 3-4 dana voda varirala između 10-11C a to je idealna temperatura za ovog nametnika sve se dogodilo jako brzo tim više što sam bila na putu pa nitko nije mogao ni iskontrolirati stanje u ribnjaku ni ponašanje riba. Kad sam se vratila odmah sam vidjela da je ona neobično mirna ( sunce je izmamilo ostale tako da ko hijene kruže već dva dana) i tek kada sam ju digla sa dna sam vidjela da neće biti dobro ...Po glavi joj se stvorio bjeli film, između paučine i sluzi koji se na nekim jestima odvajao od ribe...Uglavnom, lječenje je krenulo odmah ali bezuspješno.
Puno je tu sad pitanja zašto i kako...očito jer kombinacija hladne zime i temperaturnih promjena i nešto veći NO2 inducirao dodatani stres i dogodilo se što se dogodilo. Ribe se još ne hrane, bakterije su dodane u filter prošli tjedan ali trebat će vremena da sve to opet zatvori krug. Iako znam da biološke filtracije prektički nema u zimskim mjsecima tu i tamo se zapitam da li sam baš trebala gasiti sistem preko zime jer ovo je prvi put u sve ove godine da sam to napravila i bum...eto problema...crv sumnje radi i to je normalno i teško je ponekad biti racionalan kad su tvoje ribe u pitanju pa onda pronalaziš stotine razloga.
Jbg, sad šta je tu je...povratka nema...
evo, malo sam vam se izjadala al tu smo da podijelimo i dobre i loše dane, zar ne