Lipanj 17, 2025, 01:14:27 prijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Vesela ekipa  (Posjeta: 48366 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sonic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Vesela ekipa
« Odgovori #225 u: Srpanj 08, 2016, 13:12:44 poslijepodne »
Ajde...

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #226 u: Srpanj 08, 2016, 13:30:58 poslijepodne »
Jedna posuda sa zemljom u ribnjaku nije močvara , sutra ću ti staviti slike iz moje močvare . Praznio sam ribnjak nakon nekoliko godina i na dnu je bilo mulja do jaja , doslovce do jaja  :D

Ma znam da nije samo sto sam jucer bas komentirala kako sam zadovoljna s vodom sto se tice vidljivosti jer sam dodala jos paketa akvarijske vate u filter i sva sitnarija koja mi je smetala je nestala i onda se one potrude da me u ranu zoru sokiraju  :D

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #227 u: Studeni 11, 2016, 11:52:04 prijepodne »
Evo i nas. Da se malo javimo ekipi i da vidite da smo i mi za zimu spremni :)
Ona juzina u nedjelju ih je bas dobro aktivirala tako da su cijeli dan divljale po jezeru.... na svu srecu kratkotrajno tako da vec sad dosta miruju.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #228 u: Studeni 11, 2016, 19:22:17 poslijepodne »
Kad vidim onog tvojeg maskirnog koića na prvu mi je ružan ko pas ali kad ga promatram malo duže pravi ljepotan  :up:

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #229 u: Studeni 13, 2016, 00:20:00 prijepodne »
Hahaha...imas pravo. Al ima dobu narav zato. Ne radi svinjarije po teglama :D :D

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #230 u: Ožujak 06, 2017, 13:00:14 poslijepodne »
Evo da se i ja javim nakon dužeg vremena i malo razbijem mušku dominaciju  ;) Čitam ja vas redovno a najčešće u nekakvoj pauzi na poslu pa si malo napunim bateriju uz sve vaše ideje, nove projekte i ribeke koji su sad već lijepo porasli.

Moji su uspješno prezimili ovu zimu ali ....naravno da vrag nikad ne spava...Danas smo pokopali jednu moju mezimicu koja je na svim mojim slikama uvijek kao manekenka pozirala. Ne moram ni spomenuti koliko sam i ljuta i razočarana a i žalosna. :'( :'( Zapravo sam najviše ljuta na sebe da nisam ranije promjetila probleme na toj ribi.
Unazad tjedan dana primjetila sam da su mi se kod jedne druge ribe ( Bibe) bočno pojavile crvene žilice i koža je lagano poprimila ruzičastu boju. Uzorak nije ništa pokazao ali je riba ipak izvađena i stavljena u karantenu i za sada je ok i sve pod kontrolom. Voda u jezeru je pokazala nešto veću koncentraciju NO2 tako da je u tri  puta napravljena djelomična izmjena ( 10-30%) tako da je sada koncentracija u onim preporučenim okvirima. Pretpostavljam da bi to mogao biti okidač za ovu promjenu kod Bibe ali i kod ove uginule.
Kod ove uginule  pronašla sam u uzorku Chilodonellu ali je očito šteta bila prevelika jer je u roku 24 h riba otišla. Najviše mi je krivo što ranije nisam preventivno pohvatale sve ribe i detaljno ih pregledala ali s obzirom da su sve manje više još uvijek mirovale i lagano se kretale po jezeru nije bilo nikakve sumnje da nešto nije uredu i nisam vidjela potrebu da ih dodatno uznemiravam....čak nije bilo nikakvih vidljivih promjena na njima. Voda je bistra i zaista se sve vidi. S obzirom da je zadnjih 3-4 dana voda varirala između 10-11C a to je idealna temperatura za ovog nametnika sve se dogodilo jako brzo tim više što sam bila na putu pa nitko nije mogao ni iskontrolirati stanje u ribnjaku ni ponašanje riba. Kad sam se vratila odmah sam vidjela da je ona neobično mirna ( sunce je izmamilo ostale tako da ko hijene kruže već dva dana) i tek kada sam ju digla sa dna sam vidjela da neće biti dobro ...Po glavi joj se stvorio bjeli film, između paučine i sluzi koji se na nekim jestima odvajao od ribe...Uglavnom, lječenje je krenulo odmah ali bezuspješno.
Puno je tu sad pitanja zašto i kako...očito jer kombinacija hladne zime i temperaturnih promjena i nešto veći NO2 inducirao dodatani stres i dogodilo se što se dogodilo. Ribe se još ne hrane, bakterije su dodane u filter prošli tjedan ali trebat će vremena da sve to opet zatvori krug. Iako znam da biološke filtracije prektički nema u zimskim mjsecima tu i tamo se zapitam da li sam baš trebala gasiti sistem preko zime jer ovo je prvi put u sve ove godine da sam to napravila i bum...eto problema...crv sumnje radi i to je normalno i teško je ponekad biti racionalan kad su tvoje ribe u pitanju pa onda pronalaziš stotine razloga.
Jbg, sad šta je tu je...povratka nema...
evo, malo sam vam se izjadala al tu smo da podijelimo i dobre i loše dane, zar ne  :)

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #231 u: Ožujak 06, 2017, 17:53:05 poslijepodne »
Evo da se i ja javim nakon dužeg vremena i malo razbijem mušku dominaciju  ;) Čitam ja vas redovno a najčešće u nekakvoj pauzi na poslu pa si malo napunim bateriju uz sve vaše ideje, nove projekte i ribeke koji su sad već lijepo porasli.

Moji su uspješno prezimili ovu zimu ali ....naravno da vrag nikad ne spava...Danas smo pokopali jednu moju mezimicu koja je na svim mojim slikama uvijek kao manekenka pozirala. Ne moram ni spomenuti koliko sam i ljuta i razočarana a i žalosna. :'( :'( Zapravo sam najviše ljuta na sebe da nisam ranije promjetila probleme na toj ribi.
Unazad tjedan dana primjetila sam da su mi se kod jedne druge ribe ( Bibe) bočno pojavile crvene žilice i koža je lagano poprimila ruzičastu boju. Uzorak nije ništa pokazao ali je riba ipak izvađena i stavljena u karantenu i za sada je ok i sve pod kontrolom. Voda u jezeru je pokazala nešto veću koncentraciju NO2 tako da je u tri  puta napravljena djelomična izmjena ( 10-30%) tako da je sada koncentracija u onim preporučenim okvirima. Pretpostavljam da bi to mogao biti okidač za ovu promjenu kod Bibe ali i kod ove uginule.
Kod ove uginule  pronašla sam u uzorku Chilodonellu ali je očito šteta bila prevelika jer je u roku 24 h riba otišla. Najviše mi je krivo što ranije nisam preventivno pohvatale sve ribe i detaljno ih pregledala ali s obzirom da su sve manje više još uvijek mirovale i lagano se kretale po jezeru nije bilo nikakve sumnje da nešto nije uredu i nisam vidjela potrebu da ih dodatno uznemiravam....čak nije bilo nikakvih vidljivih promjena na njima. Voda je bistra i zaista se sve vidi. S obzirom da je zadnjih 3-4 dana voda varirala između 10-11C a to je idealna temperatura za ovog nametnika sve se dogodilo jako brzo tim više što sam bila na putu pa nitko nije mogao ni iskontrolirati stanje u ribnjaku ni ponašanje riba. Kad sam se vratila odmah sam vidjela da je ona neobično mirna ( sunce je izmamilo ostale tako da ko hijene kruže već dva dana) i tek kada sam ju digla sa dna sam vidjela da neće biti dobro ...Po glavi joj se stvorio bjeli film, između paučine i sluzi koji se na nekim jestima odvajao od ribe...Uglavnom, lječenje je krenulo odmah ali bezuspješno.
Puno je tu sad pitanja zašto i kako...očito jer kombinacija hladne zime i temperaturnih promjena i nešto veći NO2 inducirao dodatani stres i dogodilo se što se dogodilo. Ribe se još ne hrane, bakterije su dodane u filter prošli tjedan ali trebat će vremena da sve to opet zatvori krug. Iako znam da biološke filtracije prektički nema u zimskim mjsecima tu i tamo se zapitam da li sam baš trebala gasiti sistem preko zime jer ovo je prvi put u sve ove godine da sam to napravila i bum...eto problema...crv sumnje radi i to je normalno i teško je ponekad biti racionalan kad su tvoje ribe u pitanju pa onda pronalaziš stotine razloga.
evo, malo sam vam se izjadala al tu smo da podijelimo i dobre i loše dane, zar ne  :)
Bas mi je zao sto to cujem!
Znam da ti je tesko ali ajde molim te ako ti nije problem napisi na koji si je nacin lijecila?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #232 u: Ožujak 06, 2017, 18:27:08 poslijepodne »
Samo da ti potvrdim kako filter preko zime može služiti samo i isključivo kao mehanička filtracija jer sve bakterije nažalost krepaju , ispod 10 stupnjeva dobre bakterije ne rade . Vjerojatno je to bilo njezino vrijeme i tu se nije moglo ništa učiniti .

Offline melek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #233 u: Ožujak 06, 2017, 18:50:30 poslijepodne »
ne vjerujem da bi upaljen filter promjenio nešto  -?  dali ima koja fotkica da vidim kako izlgeda ta Chilodonella ..
kad se već spominju ti neki nametnici moram da pitam dali je neko od vas dodavao sol ?  jel sad vrijeme za to ?
Umovi su poput padobrana - ne služe ničemu ako nisu otvoreni.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #234 u: Ožujak 06, 2017, 19:04:12 poslijepodne »
Ja sam prošli petak solio dravske lignje  :D :D
Ja ribeke "solim" tek poslije mrijesta , ne uznemiravam ih do onda .

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #235 u: Ožujak 06, 2017, 21:58:44 poslijepodne »
Samo da ti potvrdim kako filter preko zime može služiti samo i isključivo kao mehanička filtracija jer sve bakterije nažalost krepaju , ispod 10 stupnjeva dobre bakterije ne rade . Vjerojatno je to bilo njezino vrijeme i tu se nije moglo ništa učiniti .

ma sve ja to znam al to je valjda onaj crv u nama koji ne da mira...svaki dan ideš istim putem i ništa i onda odlučiš prečacom pa te pokupi autobus  :D...i onda ne možeš a da se ne pitaš da li bi bilo bolje da si sve radio kao do sada.

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #236 u: Ožujak 06, 2017, 22:22:00 poslijepodne »

Bas mi je zao sto to cujem!
Znam da ti je tesko ali ajde molim te ako ti nije problem napisi na koji si je nacin lijecila?

Koristila sam serapond omnipur. Imam i medopond plus ali sam se odlučila za ovaj prvi jer je ujedno i za bakterijske infekcije s obzirom da je riba bila jako zahvaćena. U garaži imam složenu kacu od 750 l, temp vode 19-20C ali riba je praktički otišla u dva dana tako da liječenje i nije baš potrajalo. Riba se postepeno privikavala na više temp. vode da ju dodatno ne šokiram, nije išla direktno iz jezera u kacu.  I da sam ranije uočila da ima problema vjerojatno bi koristila isti lijek. Lijek je ok samo je za nju bilo prekasno.
Zapravo sam joj na kraju skratila muke da se ne muči jer bilo samo pitanje sati kada će skroz otići... samo je plutala i jedva disala. Sredstvo koje se koristi za anesteziju riba u slučaju da kada ih treba operirati, čistiti čireve i sl. u nešto jačoj koncentraciji služi i za humano uspavljivanje riba. Vjerojatno bi se mučila satima, ovako je mirno otišla za 30 min.

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #237 u: Ožujak 06, 2017, 22:32:24 poslijepodne »
Melek, chilodonella se ne vidi golim okom, tek mikroskopom a ovako izgleda:

Jedna nije problem ali kada ih je na desetke e onda znaš da nije dobro i da će trebati liječenje. Kažu da se može kontrolirati sa soli ali u pravilu kada se otkrije već se radi o većim količinama jer se brzo razmnožava i jako je pokretna. Svi su ti paraziti manje više prisutni u vodi i u pravilu samo čekaju priliku ( oslabljen imunitet, stres...) pa da buknu.

Ja sol ne dodajem u jezero jer onda u slučaju da moram odmah reagirati i sve ribe liječiti ne mogu stavljati lijek u njega jer se sol zadržava u vodi. U pravilu većina lijekova ne smije se kombinirati sa soli jer je to smrtonosno za ribe.
Solnu kupku će svakako dobit...promatrat ću ih sad neko vrijeme pa ćemo vidjeti

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #238 u: Ožujak 06, 2017, 22:43:02 poslijepodne »
još jedno pitanje  "Sredstvo koje se koristi za anesteziju riba "  kako se zove ?
tražio sam kod nas u veterinarskoj ali nit znaju naziv niti imaju ...

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #239 u: Ožujak 06, 2017, 23:13:31 poslijepodne »
još jedno pitanje  "Sredstvo koje se koristi za anesteziju riba "  kako se zove ?

Kusuri- Masuizai koi sedate. Ja sam taj uzimala preko UK Amazona.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #240 u: Ožujak 06, 2017, 23:16:01 poslijepodne »
Hvala  :up:
Ne trebaju nama prirucnici kad imamo tebe  :)

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #241 u: Ožujak 07, 2017, 20:37:35 poslijepodne »

Kod nas se to zove "baltica" (mala sjekira) i sa njenim tupim krajem uspavljuješ ili eutaniziraš razne biljke ili životinje u ekstremnim situacijama i ljude  :D :D

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #242 u: Ožujak 07, 2017, 20:45:14 poslijepodne »

Kod nas se to zove "baltica" (mala sjekira) i sa njenim tupim krajem uspavljuješ ili eutaniziraš razne biljke ili životinje u ekstremnim situacijama i ljude  :D :D

google kaze da ja baltica neko pivo  :D

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #243 u: Ožujak 08, 2017, 10:02:42 prijepodne »
Ma nema sanse da ju klepnem po glavi...sta ti je....pala bi u nesvjest skupa s njom :D

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #244 u: Ožujak 08, 2017, 12:51:03 poslijepodne »
 :roll: ajoj

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #245 u: Ožujak 08, 2017, 18:17:59 poslijepodne »
Stari mi je po struci mesar , nalupali smo se mi svakakvih živina sa balticom i bez , nekad su živine bježale nekad mi  :D :D
Ribe nismo nikada lupali (premale su za trud) , jednom sam im doma donio živog šarana od 4-5 kg i nisu znali kako ga "eutanizirati" pa su ga poklonili susjedu  :D :D

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #246 u: Ožujak 21, 2017, 09:56:46 prijepodne »
krčka se, krčka...

kupila novi starter za filter i na veselje ukučana  :D :D uzgajam ga sad slijedečih 5 dana u garaži pa onda pravac filter
da li šta valja vrijeme će pokazati...

Offline melek

• Punopravni član
« Odgovori #247 u: Ožujak 21, 2017, 14:54:06 poslijepodne »
i mora se krčkati 5 dana ja sam vidjeo onaj neki starter u prahu , bijeli prah i samo ga pospeš na spužve svuda po filter ništa se ne krčka  :D

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #248 u: Ožujak 21, 2017, 16:21:46 poslijepodne »
i mora se krčkati 5 dana ja sam vidjeo onaj neki starter u prahu , bijeli prah i samo ga pospeš na spužve svuda po filter ništa se ne krčka  :D

koristila sam ja povremeno i  taj od Oase ali sam htjela i nešto drugo isprobati :D

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #249 u: Ožujak 21, 2017, 16:41:03 poslijepodne »
Daj nam malo vise podataka...i koju sliku..😉