Srpanj 18, 2025, 19:33:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi akvarij, u potrazi za biljkama  (Posjeta: 2605 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline gregibela

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Novi akvarij, u potrazi za biljkama
« u: Listopad 21, 2014, 18:52:16 poslijepodne »
Evo, konačno sam krenula s novim akvarijem :)
Podloga postavljena, hardscape namješten (osim jednog panja koji nikako da se natopi i prestane plutati, pa ako tko ima savjet, slobodno dojavite), bakterijice ubačene i sad su došle na red biljkice. Prije odlaska u pet shopove sam detaljno pročitala opise biljaka, zahtjeve i napisala si popis onih koje mi dolaze u obzir. Međutim, uslijedilo je razočarenje prilikom obilaska pet shopova. Biljke su u poprilično jadnom stanju a i izbor nije baš nešto.
Uzela sam za prednji plan Hemianthus calitrichoides Cuba, te za srednji i stražnji dio akvarija Alternathera reineckii Purple i Bacopa lanigera.
Na popisu su mi bile još:
 - Crinum calamistratum
 - Cyperus helferi
 - Heteranthera zosterifolia
 - Pogostemon helferi
 - Vesicularia dubyana
Nisam mislila sve te bilke stvaiti u akvarij, ali bih njih par iskombinirala.
Molim vas ako znate gdje bih mogla nabaviti zdrave biljkice ili ako tko od vas ima za prodati, pokloniti?
Stvarno sam očajna nakon što sam vidjela kakve bilke prodaju po dućanima, molim vas pomagajte...

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Novi akvarij, u potrazi za biljkama
« Odgovori #1 u: Listopad 21, 2014, 18:58:00 poslijepodne »
najbolje pogledaj tu u oglasniku, ima bilja za poklon i za prodaju...

Offline DaZip

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Listopad 22, 2014, 14:50:20 poslijepodne »
Isto sam nedavno bila u potrazi za biljkama i obišla sam dosta pet shopova i Zoo Vili u Utrinama ima definitivno najveći izbor i biljke su im u dobrom stanju. Samo nisu baš jeftine.
Također, Hortilab u Velikoj Gorici ima velik izbor in vitro biljaka.

Tako da mislim da preko foruma i oglasa možeš ipak naći biljke po dosta povoljnijoj cijeni.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Listopad 22, 2014, 15:07:25 poslijepodne »
ne znam..ja bih se odlučio za hortilab..kvaliteta i cijena i više nego fer ...

ono što bih pitao, odnosi se na sam akvarij..dal je opremljen dovoljno da bi ove vrste bilja dobro rasle ? ovdje mislim na svjetlo, co2, podloga, dodatna prihrana ?
zašto pitam..ljudi većinom koji počinju s akvaristikom, vide toliko dobrih akvarija s različitom vrsta bilja i misle si..e tooo ja moram imat, a nit ne znaju da bilje zahtjeva svoje..u suprotnom, ako se ne pripreme kvalitetno dolazi do poštenih frustracija, zatim nerviranja, i na samom kraju gašenje svega..
sretno sve u svemu  :up:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #4 u: Listopad 22, 2014, 17:48:25 poslijepodne »
- Crinum calamistratum - to ne budeš nigdje našla, a ako nađeš odmah mi javi di ima :D Ustvari, imali su u aquashopu jednom i može se od njih naručiti, ali je cijena malo jača od uobičajene
- Cyperus helferi - imali su prije tjedan dana u Viliju 10 košarica, ja sam uzeo zadnje 3...ali ako si strpljiva vjerojatno će imati opet
- Heteranthera zosterifolia - Hortilab, ne sjećam se da sam ju vidio u Viliju, ali moguće da ju i oni imaju
- Pogostemon helferi - možeš naručiti u Aquashopu, ali možda ima i u Hortilabu, znam da su imali neko vrijeme
- Vesicularia dubyana - Vili
- Hemianthus calitrichoides 'Cuba' - Hortilab
- Alternathera reineckii 'Purple' - Hortilab, Vili isto, sad ne znam dal je baš Purple ili neki drugi varijetet (kultivar)
- Bacopa lanigera - konkretno tu vrstu nisam vidio, ali često zna biti B. monnieri ili B. caroliniana u Viliju

Uglavnom, najbolja ponuda biljaka je u Viliju, nedavno su dobili novu pošiljku i često dobivaju nove biljke, cijene su 30 kn većinom. Imaju čak ponekad i neke "egzotičnije biljke", samo treba naletiti. Npr. Aponogeton madagascariensis sam našao tamo jednom, onda Barclaya longifolia, sve biljke koje su tek dolazile na tržište (tipa Staurogyne prije godinu-dvije, Pogostemon prije toga...) sam prvo viđao tamo.

Hortilabove biljke su isto vrhunske, ali je ponuda nešto manja zasad i varira. Prednost je kaj su njihove biljke sterilne jer rastu in vitro u gelu i brže se prilagode na vodu od biljaka iz pet shopa jer su uglavnom zdravije (ako ne stoje dva mjeseca u pet shopu opet). I ponuda će biti sve bolja jer su se prije ljeta preselili u novi lab :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 23, 2014, 21:48:36 poslijepodne »
Hvala vam svima na korisnim informacijama  :)
Baš sam mislila otići do Vilija. Bila sam u Petrinjskoj ali oni gotovo da ništa nemaju, tako da ću morati u Utrine.
Već sam jednom imala akvarij od 75 l koji je ok funkcionirao. Zbog selidbe sam ga poklonila (sa kompletnom postavom) i koliko čujem još uvijek je ok :) U njemu nisam dodavala CO2 ni dohranu ali sam imala samo jednu vrstu biljke koja nije bila nešto zahtjevna pa nije ni bilo većih problema, tako da se ustvari ipak još uvijek smatram početnikom u akvaristici :)
U novi akvarij sam stavila kvalitetnu podlogu (pomiješala sam Vulcanit i još neki supstrat baš za podlogu), preko nje šljunak. Akvarij je Juwel Rio 180 l sa svojom standardnom opremom. Znam da bi lampe mogle biti i jače...... Mislila sam dodavati CO2 pa tko ima koristan savjet i o tome rado ću ga čuti. Znam da ću za crvene biljke morati dodavati željezo, no nije mi jasno kako znate koje druge elemente treba dodati i u kojim količinama? Da li se to skuži tek kad na biljkama vidite neke poteškoće ili se dodaje unaprijed preventivno? Voda je sad jedno tjedan dana u akvariju i znam da će trebati još jedno 3 tjedna prije nego ubacim ribice. Od ribica sam htjela 2-3 skalara u kombinaciji sa neonkama kardinal. Znam da to možda i nije pametna kombinacija ali sam čula da bi mogla proći ako prve ubacim neonke i to malo veće jato, a nakon njih skalare. Jel ima tko iskustva s tom kombinacijom?
Čim uspjem potopiti ovaj panj koji mi pluta stavim koju slikicu. Sviđa mi se za sada kako sam ga uredila, a vidjet ćemo što će biti kada biljke malo porastu.... Još mi fali 1-2 biljke i nadam se da ću ih naći u Viliju.

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 23, 2014, 21:56:56 poslijepodne »
- Crinum calamistratum - to ne budeš nigdje našla, a ako nađeš odmah mi javi di ima :D Ustvari, imali su u aquashopu jednom i može se od njih naručiti, ali je cijena malo jača od uobičajene
- Cyperus helferi - imali su prije tjedan dana u Viliju 10 košarica, ja sam uzeo zadnje 3...ali ako si strpljiva vjerojatno će imati opet
- Heteranthera zosterifolia - Hortilab, ne sjećam se da sam ju vidio u Viliju, ali moguće da ju i oni imaju
- Pogostemon helferi - možeš naručiti u Aquashopu, ali možda ima i u Hortilabu, znam da su imali neko vrijeme
- Vesicularia dubyana - Vili
- Hemianthus calitrichoides 'Cuba' - Hortilab
- Alternathera reineckii 'Purple' - Hortilab, Vili isto, sad ne znam dal je baš Purple ili neki drugi varijetet (kultivar)
- Bacopa lanigera - konkretno tu vrstu nisam vidio, ali često zna biti B. monnieri ili B. caroliniana u Viliju

Uglavnom, najbolja ponuda biljaka je u Viliju, nedavno su dobili novu pošiljku i često dobivaju nove biljke, cijene su 30 kn većinom. Imaju čak ponekad i neke "egzotičnije biljke", samo treba naletiti. Npr. Aponogeton madagascariensis sam našao tamo jednom, onda Barclaya longifolia, sve biljke koje su tek dolazile na tržište (tipa Staurogyne prije godinu-dvije, Pogostemon prije toga...) sam prvo viđao tamo.

Hortilabove biljke su isto vrhunske, ali je ponuda nešto manja zasad i varira. Prednost je kaj su njihove biljke sterilne jer rastu in vitro u gelu i brže se prilagode na vodu od biljaka iz pet shopa jer su uglavnom zdravije (ako ne stoje dva mjeseca u pet shopu opet). I ponuda će biti sve bolja jer su se prije ljeta preselili u novi lab :)

Stvarno ti hvala na detaljnom odgovoru :)
Nažalost, teško da ću uspjeti do V. Gorice, ali svakako ću ići do Utrina.
Ove zadnje 3 koje si naveo sam nabavila u Pet centru. Uslikam Bacopu lanigeru (tak je bar pisalo na deklaraciji), lijepo izgleda. Nego, jel znate što je s ovim gelom koji dolazi uz in vitro biljkice. Nisam ga uspjela 100% odstraniti pa me zanima da li može loše utjecati na vodu?

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #7 u: Listopad 23, 2014, 22:44:55 poslijepodne »
Pa može se i naručiti bilje koliko mi se čini tako da ne moraš u Veliku Goricu

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 24, 2014, 18:14:33 poslijepodne »
Gledala sam njihovu stranicu i nisam skuzila on line shop ili nesto slicno...

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #9 u: Listopad 24, 2014, 19:41:54 poslijepodne »
Gledala sam njihovu stranicu i nisam skuzila on line shop ili nesto slicno...
Pa zato postoji kontakt tako da za sva pitanja se tamo obratiš, znam za neke da su naručivali i tamo dobiješ i popis bilja.