Srpanj 29, 2025, 22:44:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koji ciklidi mogu u 180l?  (Posjeta: 2571 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mmadzarac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Koji ciklidi mogu u 180l?
« u: Listopad 11, 2014, 22:55:17 poslijepodne »
Molim za pomoć; nakon 5 godina tropske akvaristike, dosta mi je muke sa biljem, prelazim na ciklide, počeo sam skupljati novce za setup od 500tinjak litara no to će potrajati godinu dvije no što do tada?

Imam RIO 180, trenutno ga čisti Haqos expro 1200 kojeg mislim zamijeniti ili samo pojačati sa Fluvalom FX6 ili nečim sličnim, još se nisam odlučio. Znam da Malawi ne bi išli u 180l, ta priča će pričekati 500litraša no kakve su mi opcije sa ovih 180l? Imajte na umu, molim vas da sam što se tiče ciklida apsolutni početnik pa molim laički riječnik i što je moguće detaljnija objašnjenja :)

Hvala unaprijed!

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Koji ciklidi mogu u 180l?
« Odgovori #1 u: Listopad 12, 2014, 06:49:24 prijepodne »
Možeš malavce u tu litražu sa tim filterom.
Imam kocku 55x55x55(160 litara) sa haqosom 1200 sa tri 6cm i 30-tak 3cm malavaca.
Znači pijesak 0,5-1.0 mm ,kamenje i kombinacija bijele i plave rasvijete.

Offline mirko77

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2014, 12:58:56 poslijepodne »
Imas dovoljno litara za slozit neki fini biotop... Malawi, tanganyika ili j. Amerika... Vidi sta ti najvise odgovara...

Offline mmadzarac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2014, 13:39:17 poslijepodne »
Danas ide sve van iz postojećeg biljnog akvarija pa polako dalje.

Pitanje: ovaj jako sitni pijesak 0,5-1mm gdje ga ima za nabaviti, što preporučate? Jel to mislite na kvarcni pijesak?

Je li problem za vanjski filter ako povuče tog pijeska s obzirom da ove ribe dosta kopaju?

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2014, 17:06:12 poslijepodne »
Ja koristim kvarcni, dobiven od samljevene batude koju melje privatna firma. Bijeli je i gratis.
Moraš ga jako dobro isprati inače će biti maglica. Napuni kantu do pola sa pijeskom i voda do vrha, rukom prevrti
sav pijesak i tada odma odli čim više vode.I tako desetak puta po kanti inače ne valja. Nije to presitno,
onaj sivi iz Peveca i Baumaxa je još sitnije granulacije(0,3-0,6) pa se vremenom zabetonira i zamaže totalno.

Offline mmadzarac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 13, 2014, 12:54:24 poslijepodne »
Ima još koji glas za Malawce u ovakvom malom akvariju? Ja bi najrađe jer su dostupni, Tanganyikaše ne vidim po oglasima.

No, pitanje je kolko vrsti? Dve-tri ili više? Stavljao bi po jednog muškog na 5 ženki...

Recimo sa 2 vrste Mbune: Demasoni i  Caeruleus electric yellow?

Sve skupa recimo 30ak riba?

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 13, 2014, 14:18:00 poslijepodne »
Gledaj to ovako :

ako treba ciklidu 10 litara vode..sad vidi ti koliko ti imaš vodene zapremine....sad neko spominje 30-tak malavca...pa da u tim merama može...ali kad porastu nikako...

Moj glas bi išao za Tanganjika ciklide.

Offline mirko77

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 13, 2014, 18:57:35 poslijepodne »
i ja navijam za tanganyiku.... ;)

Offline mmadzarac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 13, 2014, 20:06:45 poslijepodne »
Ok, po cijele dane čitam o ciklidima i shvaćam da bi za ovakav mali akvarij išli ciklidi iz jezera Tanganyika ali niko ih ne prodaje, bar nisam našao na netu nego samo Malawce pa sam se tako za sad odlučio za Malawce 3 vrste po 5-6 komada, 1 mužijak na 4-5 ženki ako će se moći raspoznati kad ću ih uzimati...

Najviše mi se sviđaju Demasoni i Carleusi, trebam odabrati još treću vrstu ili se možda i predomisliti oko ove dvije.   

Gledam to sve ovako, složim setup koji mogu u taj RIO 180 a kad skupim novce za jedno pola godine uzimam 540l i selim u njega i vodu i ribe...

Offline Andjelija

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Belgrade
« Odgovori #9 u: Listopad 14, 2014, 12:34:08 poslijepodne »
Pozdrav,

ja imam takodje RIO 180, sa Malawijem, pa da ti podelim moja iskustva... Pored Juwel standardnog filtera, imam dodatni kanister filter Atman EF3, i to radi odlican posao... Jedino gde moram dodatno da pocistim (sifoniram pri izmenama vode) je na par mesta gde kamenje ne dozvoljava struji vode da pokupi...
Pesak najsitnije granulacije, kvarcni, em ciklidi uzivaju, em prljavstina se ne zadrzava posto je oni kopanjem stalno podizu... Pesak mi nije pravio problem u kanister filteru, jer ima veliki taloznik u kom se skupi... Na 4 meseca, mozda sam imao 1 cm peska u talozniku...
Sto se tice riba, ja sam isao na opciju ubacivanja malih riba, 3,4 meseca starih... U toj opciji mozes ubaciti 40tak riba bez problema. Pogotovo ako zelis vise zenki na jednog muzijaka, moraces da ubacis vise riba jer se na toj velicini ne prepoznaju uglavnom... I onda vremenom selekcija, ja planiram sa odraslim ribama da ostanem na nekih 25 komada...
naravno, uslov su redovne izmene vode, 30% nedeljno... Ali to kod njih nije problem, jer mozes direktno sa cesme u akvarijum, uz dodavanje acutana ili nekog drugos sredstva za vodu....
Nadam se da sam pomogao

Offline mmadzarac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Listopad 14, 2014, 12:52:56 poslijepodne »
Super, puno ti hvala za info, puno si pomogao!