javim čim saznam....
- e sad redom nemoj mi spominjati nikakv ventilatore jel' nikakve koristi od toga samo sranja. . . . full sam protiv bilo kakvog "ruženja" ili el. statskog zračenja', i imam traume od jednog dečka koji je postavljao ventilatore u terarij'
- Fogger, nisam ga konstruirao ali mislim da sam shvatio princip'
uglavnom to radi na principu membrane' šalje ultrazvučne sonične valove koji titraju izazivaju rezonancu i na taj ("hladan") način daju vodi energiju koja joj je potrebna da ishlapi, nije sad točno kako je rekao Saša da je na tom dijelu temp 0C nego nema zagrijavanja ko' kod pegle'.....
ne znam kak' da ti to objasnim ali ako si gledala podvodne eksplozije atomskih bombi i onu shemu kako se voda nakon eksplozije digne s površine'

jooojjj

ne znam kak' da ti to objasnim zamisli da imaš' jogurt čašu i da jako brzo lupkaš' po dnu ko' da imaš' neku membranu. i na površini voda jako titra tim titrajem voda se nešto ali jako slabo grije i hlapi odn' stvara se ta magla'...
inaće to je prvenstveno zamišljeno za kameleone jacksonove kameleone koji dolaze iz prašuma visoravni Konga gdje se svako jutro stvara magla i obavezno je niska temeratura, sad nisu mogli ni na koji način razmnožiti te Kameleone pa su eksperimentirali, ((uglavnom ti kameleoni su živorodni znaći ženka rađa žive mlade ne nese jaja.))
gdi' sam stao'.....
prije su postojali ti fogeri koji su ko' kod pegle isparavali vodu ali onda se dobio kontra efekt' sparine i visoke temp' .....
a traži se niska temp' i visoka vlaga i to je bio jedini način da se to postigne'...
ti fogeri nisu isto ko' one dim mašine u disko klubovima jel' one rade na posebnu vrstu ulja tzv"haze"koji izgara na grijačima (slično fenu)i na taj način dimi' (rastavio samjednu haze mašinu

)
evo toliko o genezi nastanka fogera . . .
((veliš' dobro da nisam počeo od 1x10na -24sek. prije velikog praska)

))
primjena u teraristici je vrlo ograničena jel' foger jako šprica iradi dok' god se pov' vode ne spusti ispod neke razine (mislim 1cm) od pov' te membrane.
prema tome natapaju tlo' pod terarija s vlagom koja zbog te magle nemože ispariti (kasnije objašnjeno u akvarističkoj primjeni) i postaje savršena atmosfera za razvoj pljesni i gljivica koje mogu čak' naškoditi i ljudima'
pa imate "mucice" od tih pljesni kojih se kasnije dugo rješavate.
inaće danas se ti fogeri koliko sam čuo od akvarista koriste i u Akvaristici i to na način da se pusti da taj foger isparava po površini vode i na taj način sprječava hlapljenje (vode u akvarijupa nema nadoljevaja jel' ta magla sadrži pre zasičenukoncentraciju vlagezraka) no to će Akvaristi bolje znati objasniti.
zabrijao sam' sorry ekipa nadam se da vam je barem bilo zanimljivo'
pozdrav icek
ovdje sam opisao "lošje" karakteristike fogera naravno da ima i dobrih karakteristika
pogotovo kod vrsta davždenjaka i žaba (vodozemaca opčenito)koje se u principu nemogu držati bez takvog uređaja. . . . naravno Jacksonove kameleone je bez njega nemoguće uzgojiti....a oni su meni najljepši' kameleoni ko' mali tricerotropsi....
sad je stvarno too much.
moram se ispričati ako sam pisao neke nebuloze jel' tel' mi je zvonio tri puta i mobitel' još' više i nekaj su me starci zvali i Jehovi' svjedoci na vratima'...
Edited by: icek