Dakle... imam akvarij godinu i pol... sve je bilo super, akvarij cist kao suza, ribice zadovoljne, jedva da sam nesto trebala cistiti... i onda su se pocele stvarati smedje alge - prvo po dekoracijama, ali nikada nije bilo izvan kontrole - onak, na par mjesta samo. Cak mi je u jednom trenu to sve izgledalo simpaticno za ribice - kao da su u prirodnom okruzenju - cistaci redovno prolaze bas ta mjesta. E, onda sam bila kupila 4 udovice (tak su mi rekli da se zovu - plosnate, srebrno sive ribe), jer su mi bile lijepe, i nisam puno znala o njima, nisu bile agresivne prema drugim ribicama, i sve je funkcioniralo ok... prije 3 mjeseca, a mjesec dana nakon sto su se one "uselile" u akvarij, te smedje alge su doslovno preuzele akvarij. Filter je pun smedjeg "mulja" i moram ga cistiti svaka 2 tj. Otisla sam u pet shop pitati akvaristu i on sumnja da se radi o tome da mi udovice zagadjuju akvarij svojim "otpadom" tj da se pare sto na sat, i kad izbacuju jajasca da mi se to talozi po dnu i zagadjuje. Ja cu se rijesiti udovica - preuzet ce ih prijateljica koja ima vec par i nisu joj "naskodile" za sada. I zelim ocistiti akvarij, preurediti ga malo cak - staviti novu zemlju, novi sljunak, nove biljke... malo to sve obnoviti... da bude lijepo kao prije. E, sad, znam da bi trebala sacuvati dio stare vode, no bojim se da ce mi ta stara voda unijeti te alge ponovo u akvarij i da ce se one razmnoziti te da necu nista postici. A ako stavim novu vodu koja nije odstajala neko vrijeme, da ce mi sve ribe pocrkati od soka... pa ako ima tko kakvu ideju kako da to izvedem na najsigurniji nacin... bila bih zahvalna...