Kolovoz 04, 2025, 01:37:12 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Preuredjenje akvarija  (Posjeta: 2242 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MarijanaWood

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 48
Preuredjenje akvarija
« u: Kolovoz 11, 2014, 15:25:32 poslijepodne »
Dakle... imam akvarij godinu i pol... sve je bilo super, akvarij cist kao suza, ribice zadovoljne, jedva da sam nesto trebala cistiti... i onda su se pocele stvarati smedje alge - prvo po dekoracijama, ali nikada nije bilo izvan kontrole - onak, na par mjesta samo. Cak mi je u jednom trenu to sve izgledalo simpaticno za ribice - kao da su u prirodnom okruzenju - cistaci redovno prolaze bas ta mjesta. E, onda sam bila kupila 4 udovice (tak su mi rekli da se zovu - plosnate, srebrno sive ribe), jer su mi bile lijepe, i nisam puno znala o njima, nisu bile agresivne prema drugim ribicama, i sve je funkcioniralo ok... prije 3 mjeseca, a mjesec dana nakon sto su se one "uselile" u akvarij, te smedje alge su doslovno preuzele akvarij. Filter je pun smedjeg "mulja" i moram ga cistiti svaka 2 tj. Otisla sam u pet shop pitati akvaristu i on sumnja da se radi o tome da mi udovice zagadjuju akvarij svojim "otpadom" tj da se pare sto na sat, i kad izbacuju jajasca da mi se to talozi po dnu i zagadjuje. Ja cu se rijesiti udovica - preuzet ce ih prijateljica koja ima vec par i nisu joj "naskodile" za sada. I zelim ocistiti akvarij, preurediti ga malo cak - staviti novu zemlju, novi sljunak, nove biljke... malo to sve obnoviti... da bude lijepo kao prije. E, sad, znam da bi trebala sacuvati dio stare vode, no bojim se da ce mi ta stara voda unijeti te alge ponovo u akvarij i da ce se one razmnoziti te da necu nista postici. A ako stavim novu vodu koja nije odstajala neko vrijeme, da ce mi sve ribe pocrkati od soka... pa ako ima tko kakvu ideju kako da to izvedem na najsigurniji nacin... bila bih zahvalna...

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Preuredjenje akvarija
« Odgovori #1 u: Kolovoz 11, 2014, 15:47:53 poslijepodne »
Nisi navala glavne stvari u svom postu,a to je:dimenzije akvarija,koji filter imaš,kakva je rasvjeta,koliko i kojih ribica osim udovica imaš unutra,kako često i s kojom količinom hrane hraniš ribe,koliko ti je upaljeno svjetlo i dali i kakvo bilje imaš u nutra.Navedi nam te podatke i sigurno ćemo ti pomoći.Ja bi da sam na tvom mjestu ribice privremeno skućio kod prijateljice i krenuo sve iznovo.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Kolovoz 11, 2014, 15:48:40 poslijepodne »
Dakle... imam akvarij godinu i pol... sve je bilo super, akvarij cist kao suza, ribice zadovoljne, jedva da sam nesto trebala cistiti... i onda su se pocele stvarati smedje alge - prvo po dekoracijama, ali nikada nije bilo izvan kontrole - onak, na par mjesta samo. Cak mi je u jednom trenu to sve izgledalo simpaticno za ribice - kao da su u prirodnom okruzenju - cistaci redovno prolaze bas ta mjesta. E, onda sam bila kupila 4 udovice (tak su mi rekli da se zovu - plosnate, srebrno sive ribe), jer su mi bile lijepe, i nisam puno znala o njima, nisu bile agresivne prema drugim ribicama, i sve je funkcioniralo ok... prije 3 mjeseca, a mjesec dana nakon sto su se one "uselile" u akvarij, te smedje alge su doslovno preuzele akvarij. Filter je pun smedjeg "mulja" i moram ga cistiti svaka 2 tj. Otisla sam u pet shop pitati akvaristu i on sumnja da se radi o tome da mi udovice zagadjuju akvarij svojim "otpadom" tj da se pare sto na sat, i kad izbacuju jajasca da mi se to talozi po dnu i zagadjuje. Ja cu se rijesiti udovica - preuzet ce ih prijateljica koja ima vec par i nisu joj "naskodile" za sada. I zelim ocistiti akvarij, preurediti ga malo cak - staviti novu zemlju, novi sljunak, nove biljke... malo to sve obnoviti... da bude lijepo kao prije. E, sad, znam da bi trebala sacuvati dio stare vode, no bojim se da ce mi ta stara voda unijeti te alge ponovo u akvarij i da ce se one razmnoziti te da necu nista postici. A ako stavim novu vodu koja nije odstajala neko vrijeme, da ce mi sve ribe pocrkati od soka... pa ako ima tko kakvu ideju kako da to izvedem na najsigurniji nacin... bila bih zahvalna...
jbt, taj je akvarista koliko i ja neurokirurg  :roll:
gle, moze biti da su ti te 4 ribe viska i da su stvarno preopteretile sustav, samo kaj to nema veze sa parenjem.
Daj nekakve podatke o velicini akvariji, broju stanovnika, podlozi, filteru....... da ne pogadjamo bzvz. I slika bi pomogla, mozda je samo diatoma. Ako se odlucis na generalku, svakako ostavi cim vise vode mozes

Offline MarijanaWood

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 11, 2014, 16:11:05 poslijepodne »
OK, akvarij je AquaSzut 54l, Svjetlo 11W, Filter Mini 360, doslo sve u paketu. Slike su u privitku... (nisu idealne, al mislim da se vidi dovoljno). Svjetlo gori od 9h ujutro do 18h navecer. Ribice hranim jednom dnevno, ujutro, mala kolicina, tek toliko da sve nesto pojedu (tetra mini menu - s 4 vrste pahuljica). Ima jedna biljka za sada.

Imam jedno 6 cistaca, 3 male zmijice (neznam kak se zovu) a sve ostalo su male ribice, tipa neonke i sl. (nekih 15ak sveukupno).

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 11, 2014, 16:21:01 poslijepodne »
Bilo bi dobro napraviti slijedeće.Povaditi sve ove ukrase i posaditi što više ali opet ne pretjerano bilja jer ovo što imaš je jako malo.Rasvjetu obavezno pojačati.Filter ti je minimalan i svakako nabaviti veći,na primjer tetratec400 ili Eheim 2010 bi bili negdje na granici zadovoljavanja tvojih potreba.Polovicu vode možeš ostaviti i novi filter staviti da radi paralelno sa ovim dok se ne zaciklira.To će ti sigurno pomoći i riješiti te dugotrajno problema.Za bilje se javi.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 11, 2014, 16:22:14 poslijepodne »
I svakako stavi nekakav papir kao pozadinu.Biti će puno bolje.

Offline MarijanaWood

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 11, 2014, 16:26:03 poslijepodne »
Pa da, plan je i bio posaditi puno vise bilja tijekom renoviranja... za rasvijetu - koliko W je dovoljno? Ja sam ustvari uzimala jacinu onog svjetla s kojim je doslo, jer sam se bojala da nesto ne sje... Za filter nema frke, namjeravala sam kupiti jaci svakako.

Kako da to izvedem? Da stavim ribe u neku kantu sa starom vodom, grijacem i filterom dok ne sredim akvarij (i koliko dugo?) - ili? Bojim ih se ostaviti kod frendice jer ona ima vecih riba koje bi mogle pojesti moje male...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 11, 2014, 16:31:47 poslijepodne »
uh........... algarij  :D
ne znam od kuda poceti a da te to ne obeshrabri skroz...... taj "komplet" je sve samo ne komplet, sve imas a osim stakla nista nemas.
Ovak, ove "umjetnine" su ti za baciti, tu ima toliko algi da ne znam sa cime bi se to ocistilo a i nije ti neka ideja imati takve stvari unutra jer se alge uvijek vole hvatati na te plastike a i zauzima mjesto za pravo bilje.
Kad smo vec kod pravog bilja, ti ga niti nemas osim onog echinodorusa cini mi se. A bilje ti takodjer sluzi kao filter, rasterecuje akvarij jer trosi nitrate. I to ti treba obzirom da ti je taj filter puno premali za tih 54l.  Obzirom da rasvjetu imas samo 11W sto je jako malo nije bas da mozes birati bilje jer bilje treba svjetlo kojeg nemas. Ali mozes staviti nekakve cryptocoryne, rogolist i slicno nezahtjevno bilje. Ali bilo bi dobro da podloga ipak bude neki substrat. Moze i nesto hranjivo pa preko sljunak ali ja preferiram jednolicne podloge jer se onda moze kopati po akvariju koliko hoces a nista se nece izmjesati.

Prvo bi ti trebao bolji (veci) filter jer bez toga nista. A onda nabaviti nesto za podlogu pa to presloziti.

EDIT:
gle, kad nabavis filter, ostavis da rade oba kao sto je receno. Nakon 2-3 tjedna ce ti se ovaj drugi zaciklirati pa mozes sve presloziti. Ribe za to vrijeme i dalje drzis unutra. Na slikama mi se cine skroz OK. Kad se odlucis na generalku, ribe i cim vise te vode u neku kantu, staklo oprati, unutra nova podloga, bilje, stara voda i dopunis koliko fali, vratis ribe i to je to.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2014, 16:37:05 poslijepodne od kinggo »

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 11, 2014, 16:35:59 poslijepodne »
Možeš u kantu.Prije pripremi vodu koja će odstajati i koju ćeš stavljati u akvarij.Zatim uzmi kantu,napuni je što čišćom vodom iz akvarija,bilo bi je dobro procijediti kroz gazu.Uzmi tako barem dvije kante jer bi to bilo polovica vode.Ostala polovica će biti ona odstajala.Zatim povadi ribice pažljivo mrežicom i prebaci ih u kantu.To radi pod prigušenim svjetlom kako bi ribe bile što manje izložene stresu Ovaj filter i grijač stavi u tu kantu i tako ti ribe mođu biti do 2 dana.Zatim očisti akvarij i sve u njemu i posadi bilje.dolij polovicu nove pripremljene vode,dodaj vodu iz kanti koju si sačuvala,pričekaj sat,dva i dopuni akvarij i vrati ribice.Ne zaboravi staviti pozadinu.

Offline MarijanaWood

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 11, 2014, 17:31:08 poslijepodne »
Zapravo, znam da onaj paket nis ne valja, al tada nam je to bila jedina opcija, jer posto nismo nikad imali ribice, nismo htjeli ulagati puno u to sve (i ovako nas je kostalo preko 1200kn), ukoliko se ispostavi da sve zeznemo... na kraju je zapravo ispalo i dobro, jer evo, preko godinu dana je sve radilo kao urica...
Sad eto znamo puno vise, no za sada ostaje isti akvarij, a sve drugo mijenjamo... dakle, umjesto plasticnih ukrasa bi htjeli staviti ono drveno kao deblo unutra, prirodno uglavnom... isto tako s biljkama, imamo samo dvije, malu i veliku, a sada planiramo zasaditi par visljih odozada, i par niskih naprijed.
Isto tako, prije smo stavili sljunak, pa sloj substrata, pa opet sljunak, al smo kasnije skuzili da smo trebali staviti deblji sloj substrata jer nam se neke biljke nisu mogle primiti zbog manjka pa su na kraju ostale samo ove dvije... Kakva je to jednolicna podloga?
Inace, ribe su ok, prezivljavaju sve ovo s algama, nemamo smrtnih slucajeva  ;)
Brinulo me samo da sa starom vodom ne unesem ponovo te alge unutra, ali procijedit cu pa se nadam da ce biti ok...

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 11, 2014, 17:51:00 poslijepodne »
Popuni svoj profil da znamo otkud si.Sigurno u susjedstvu imaš akvarista za koje ni neznaš a oni uglavnom bilje bacaju kada šišaju.Ja ću koncem tjedna praviti malo reda u akvariju pa možeš dobiti Limnophilije sesiliflore i još ponešto.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 11, 2014, 19:12:53 poslijepodne »

Brinulo me samo da sa starom vodom ne unesem ponovo te alge unutra, ali procijedit cu pa se nadam da ce biti ok...
gle, alge se ne razmnozavaju bas tako. Razlog je taj sto kod tebe je slabi filter a imas dosta riba i onda od njihovog otpada i ostataka hrane rastu alge jer bilja nemas da to potrosi. I da imas, pod 111W bi to tesko islo sa tako malim filterom. Da iz ne znam kako algama obraslog akvarija prebacis vodu u neki stabilni gdje bilje ima sve uvjete za rast nista strasnoga se ne bi dogodilo. A spore algi su tak i tak prisutne svugdje i svaki akvarij ima nesto nekakvih algi negdje. Bitno je samo da su pod kontrolom.

Offline MarijanaWood

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Kolovoz 11, 2014, 22:31:43 poslijepodne »
Super, hvala na info!

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #13 u: Kolovoz 12, 2014, 17:59:52 poslijepodne »
Prilikom generalke, probaj dio podloge preprati u akvarijskoj vodi i vratiti u akvarij, makar i preko hranjive podloge, pa preko toga novi pijesak/šljunak ako ćeš ga koristiti. U podlozi je najveći broj dobrih bakterija, a samo mali postotak u vodi.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #14 u: Kolovoz 12, 2014, 18:06:40 poslijepodne »
Kada ćeš trebati bilja pošalji poruku, susjedi smo :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 12, 2014, 18:17:34 poslijepodne »
Prilikom generalke, probaj dio podloge preprati u akvarijskoj vodi i vratiti u akvarij, makar i preko hranjive podloge, pa preko toga novi pijesak/šljunak ako ćeš ga koristiti. U podlozi je najveći broj dobrih bakterija, a samo mali postotak u vodi.
obzirom da je podloga sljunak onda svako pranje u bilo kojoj vodi opere skoro sve. Sa nekakvim poroznim podlogama to ima smisla ali sa sljunkom bas i ne. Ja sam ga uvijek bacao i stavljao drugi jer mi ga se nije dalo ispirati od hranjive podloge.
2 pive na obliznjoj separaciji su uvijek bile najbrze i najjeftinije rijesenje  :D

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #16 u: Kolovoz 12, 2014, 18:21:57 poslijepodne »
Mislim da je nemoguće isprati sve bakterije blagim mehaničkim postupcima.