Srpanj 27, 2025, 15:37:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: T5 Rasvjeta  (Posjeta: 3252 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sterymar

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • Nano ZD
T5 Rasvjeta
« u: Travanj 27, 2014, 21:17:57 poslijepodne »
Malo mi je dosadila moja T8 pa mi se pružila prilika i nabavio sam 4*24W T5.Nekako u akvariju preferiram crvenkasti sjaj pa bi volio koj savjet oko odabira lampi.Mogu se palit dvi po dvi odvojeno,u akvariju nemam nešto extra bilja i ne mislim ni stavljat,vecinom je mahovina za kozice rogolist.Znači zanimaju me T5 lampe s crvenim sjajem,gledam tu http://www.gle-shop.com/petcare.html pa se ne snalazim baš u tim krivuljama  :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: T5 Rasvjeta
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2014, 21:27:29 poslijepodne »
gro-lux trazis, nema crvenije od toga  :D

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2014, 21:32:07 poslijepodne »
Sylvania Grolux je dosta crvena, Aquastar baca više na ljubičasto. Pazi jedino na duljinu, od 24W T5 lampe imaš od 549 mm (uobičajeno) i 438 mm (Juwelovi akvariji)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2014, 21:33:40 poslijepodne »
jel bi bilo dobro malo iskombinirati da ne budu sve  4 crvene,svjetlit ce mi soba ko da sam kod tete sumnjivog morala >:D:))

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2014, 21:37:15 poslijepodne »
Sylvania Grolux je dosta crvena, Aquastar baca više na ljubičasto. Pazi jedino na duljinu, od 24W T5 lampe imaš od 549 mm (uobičajeno) i 438 mm (Juwelovi akvariji)
kaze covjek od kog sam nabavio da su standardne,znaci 549!

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2014, 22:02:02 poslijepodne »
Ne znam koliko ti je velik akvarij, ali pretpostavljam da nije duži od 60-70 cm s obzirom na duljinu lampi. Tak da ako misliš imati samo mahovinu i rogolist nije baš pametno da ti sve 4 lampe gore jedino ako akvarij nije visok ili ako konzola nije visoko iznad akvarija. Ja bi stavio samo dvije da rade
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #6 u: Travanj 27, 2014, 22:07:44 poslijepodne »
Ne znam koliko ti je velik akvarij, ali pretpostavljam da nije duži od 60-70 cm s obzirom na duljinu lampi. Tak da ako misliš imati samo mahovinu i rogolist nije baš pametno da ti sve 4 lampe gore jedino ako akvarij nije visok ili ako konzola nije visoko iznad akvarija. Ja bi stavio samo dvije da rade
tako sam i mislio ne vise od dvije.mislim se u budučnosti poigrat s morskim tako da ce rasvjeta dobit priliku. uglavnom i sad se vidi ogromna razlika T5 i T8,nebo i zemlja

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 27, 2014, 22:09:10 poslijepodne »
jel bi bilo dobro malo iskombinirati da ne budu sve  4 crvene,svjetlit ce mi soba ko da sam kod tete sumnjivog morala >:D:))

gle, ja ne bih stavio vise od 2 nikako. Problem groluxa je to sto zapravo jako slabo svjetli i lampa sama po sebi je skroz bzvz vizualno. Kad se kombinira sa nekom "bijelom" onda to sve skupa izgleda puno bolje.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Travanj 27, 2014, 22:41:55 poslijepodne »
ako su poanta crvenije lampe, a koristit ces max 2, power glo su dosta crvene lampe, u odnosu na npr. aquastar. slicinije groluxu, ali puno jace, odnosno vise lumena, pa ne pretjeruj s njima, 1 ta i jedna aquastar bi ti bile sasvim dovoljne.

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #9 u: Travanj 28, 2014, 08:02:08 prijepodne »
ako su poanta crvenije lampe, a koristit ces max 2, power glo su dosta crvene lampe, u odnosu na npr. aquastar. slicinije groluxu, ali puno jace, odnosno vise lumena, pa ne pretjeruj s njima, 1 ta i jedna aquastar bi ti bile sasvim dovoljne.
Pobat cu tako  :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #10 u: Travanj 28, 2014, 11:12:03 prijepodne »

Ček malo, otkad su Power glo "dosta crvene lampe", "sličnije groluxu"?!? Pobrkao si dosta....

Power glo je daylight lampa punog spektra sa znatnim učešćem i plavog i žutog dijela spektra što u konačnici daje BIJELO svijetlo sa jakim intenzitetom. Dakle, nema veze s grolux ili drugim crvenim lampama... Baš radi toga Power glo treba koristiti uz lampe drugačijeg spektra odnosno boje - crvenije ako idemo na biljke ili blue/marine ako idemo na morski akvarij.

"The Power-GLO T5, linear fluorescent aquarium bulb delivers a super bright, bluish white light with a high-colour temperature (18000K). The bulb is great for simulating open water lighting conditions as well as for providing a beneficial spectrum for a variety of freshwater and marine aquariums. The super bright light has a strong blue spectral range that intensifies fish and coral colours. It is ideal for supporting photosynthetic corals, invertebrates and other marine life as well as for marine and African cichlid aquariums. The normal output bulb fits all suitable standard and electronic ballasts."

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #11 u: Travanj 28, 2014, 13:32:27 poslijepodne »
e sad više ništa ne znam >:D zanimalo me koje imaju crveni sjaj.znači grolux i aquastar,nema druge nego probati par kombinacija samo što me te probe uvjek opale po đepu.

« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2014, 13:37:34 poslijepodne od sterymar »

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 28, 2014, 13:42:51 poslijepodne »

Grolux i aquastar su lampe sa značajnim crvenim odnosno žutim dijelom spektra ali ima ih još...Arcadia, JBL.. Davno smo pisali tu na forumu te teme, provjeri u tražilici, sam sam pisao postove s naznakom specifikacija lampi...kad sam imao slatkovodne akvarije...prije par godina.

Koristi tražilicu, ima jako dobrih starih tema. :122:
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2014, 13:48:59 poslijepodne od Renta »

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #13 u: Travanj 28, 2014, 14:18:20 poslijepodne »

Grolux i aquastar su lampe sa značajnim crvenim odnosno žutim dijelom spektra ali ima ih još...Arcadia, JBL.. Davno smo pisali tu na forumu te teme, provjeri u tražilici, sam sam pisao postove s naznakom specifikacija lampi...kad sam imao slatkovodne akvarije...prije par godina.

Koristi tražilicu, ima jako dobrih starih tema. :122:
  često mi tražilica na forumu ne radi kako treba,jedan dan radi jedan ne radi obično moram preko googla napisat pojam+akvarij.net  ,potražit cu ;-) inače sam jedan od onih koji više  čita-traži nego sto pita ali moras koj put i pitati :-)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 28, 2014, 14:24:45 poslijepodne »

Ček malo, otkad su Power glo "dosta crvene lampe", "sličnije groluxu"?!? Pobrkao si dosta....

Od kada, neznam. A pobrkao prakticki nista, jer sam dugo koristio bas te lampe, i power glo i aquaglo. Aquaglo je jako jako slicna sylvania aquastaru, powerglo je puno crveniija, i ne daje nimalo bijelo svijetlo.

Istina, nisam napomenuo, radilo se o T8 lampama, mozda sam pogresno pretpostavio da je i kod t5 ista stvar, ali sumnjam da su nesto drasticno mjenjali. kako god, meni to nikako nije bilo bijelo svjetlo, cak negdje mislim da i postoje slike nekih starih akvarija gdje je koristena upravo kombinacija aqua i powerglo, a najcesci komentar je bio da izleda precrveno....

no mozda se i varam.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 28, 2014, 14:33:21 poslijepodne »
Imao sam i ja T8 i ne radi se o nimalo "crvenoj" lampi. Dovoljno je pogledati kartu spektra gore - čim ima ovoliko jako izražen plavi dio spektra lampa daje BIJELU svijetlost...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 28, 2014, 16:43:25 poslijepodne »
Ok, mozda sam ja imao lampe s kojima nesto nije bilo u redu...tko ce znati.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 28, 2014, 17:19:10 poslijepodne »
FloraGlo je crvena. Iako u odnosu na grolux izgleda da ima barem 10000K  :)

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #18 u: Travanj 29, 2014, 09:55:34 prijepodne »
evo ih GLO  :) svi na okupu

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #19 u: Travanj 29, 2014, 17:44:46 poslijepodne »
Eto malo sam guglao i najbolje se vidi na slikama  :up: jedno su krivulje i dijagrami a drugo "pali kume" pa evo par slika za buduće naraštaje  :)
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2014, 18:00:11 poslijepodne od sterymar »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 29, 2014, 22:20:58 poslijepodne »
nazalost, ovo je samo kako foto aparat dozivljava pojedinu lampu, nikako ne kako ona stvarno svjetli, jer boja i svjetlost vecine lampi koje su ovdje prikazane nemaju veze s onim kako one ustvari izgledaju i kakvu svjetlost daju, odnosno kako ih oko vidi.

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #21 u: Travanj 30, 2014, 09:44:13 prijepodne »
istina,ali moje je pitanje bilo koja ima najcrveniji sjaj a gledajuci slike i dijagram sto se tice ovih GLO definitivno aquaGLO. uskoro cu je kupiti pa cu vidjet jel to ono sto tražim ;-)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 30, 2014, 12:37:52 poslijepodne »
bojim se da neces rjesiti problem s time, grafovi su jedno, a u praksi je meni ta lampa jako jako jako slicna aquastar lampi, tesko sam uocavao ikakve razlike. A kosta (ili je barem kostala) drasticno vise od sylvanie.

Neznam dali si uzeo u obzir mozda JBL ultra color? (tj., mislim da je ta, provjerim sto tocno pise na lampi), jer ona je poprilicno crvena, i ima puno "toplije" boje nego aquaglo.

I meni vrlo slicna grolux lampama, ali puno jacih, intenzivnijih i ostrijih boja, mozda nije toliko crvena, ali svakako crvenija od ostalih.

A jesi razmisljao mozda o crvenom ledu?

Offline sterymar

• Punopravni član
    • Nano ZD
« Odgovori #23 u: Travanj 30, 2014, 13:41:11 poslijepodne »
ima ponude na tržištu da glava zaboli ;-) imao sam JBL T8 e sad koja ne znam ni sam i bila je odličnog crvenog sjaja,provjerit cu i ja jos malo a s LED se nebi sad zezao nesto posebno. rasvjeta je 4*24 T5 i na njoj ima več ugrađeno orginal 8 LEDica za moonlight koje za sad odrađuju odličan posao.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 30, 2014, 17:26:30 poslijepodne »
gle, ako dobro vidim ove tvoje slike su sve T8 lampe. A tebi treba T5 koji izgleda drugacije.
gle kako juwel prezentira svoju colour lampu

A u praksi meni ta lampa nema niti trunke crvenog, ljubicastog, stogod vec. Ja sam ju dugo imao kao jedinu lampu (24W na 54l) i ima mi odlicne boje, fino se istice crvena na neonkama, ali sam lampa uopce nije crvena. Niti malo. Sad uz nju imam i aquastar i kad ih gledas upaljena, prije bi rekao da aquastar sa 10000K ima crvenkasto svjetlo nego juwel.