Srpanj 18, 2025, 18:58:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: apistograme  (Posjeta: 3222 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fxfx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
apistograme
« u: Travanj 13, 2004, 14:15:00 poslijepodne »
Ugibaju mi ribe iz roda apistograma i nannacara,karakteristike bolesti su slijedece:
odbijanje hrane
plivanje gore dolje ili spiralno prema povrsini
ubrzano disanje
nema vidljivih promjena na tijelu,skrgama ni
perajama ribe
nemaju izbuljene oci ili napuhan trbuh
ciklus od pojave bolesti do uginuca 4 dana  
bolest se javlja pojedinacno i traje vec
2 mjeseca
izrazito naglasene boje riba i nakostrijeseno
drzanje(inace riba koja ugiba izgubi boju
a ovdje je upravo suprotno)

temp.vode 27 c,ph 6.3,kh 4,gh 8, no2 i no3 minimalni prema serinim testovima(provjereno nisu pokvareni)

ribe hranim smrznutim chironomusom i serinim granulama za patuljaste ciklide

molim pomoc,unaprijed hvala!!
Zabok

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
apistograme
« Odgovori #1 u: Travanj 13, 2004, 14:17:00 poslijepodne »
Možda su u pitanju škržni paraziti. Ništa, čekamo Hrca..
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline fxfx

• Punopravni član
  • **
apistograme
« Odgovori #2 u: Travanj 13, 2004, 14:24:00 poslijepodne »
da li se ti paraziti vide golim okom,ja sam na uginulim ribama dizao skrzne poklopce i nisam primjetio nista !
Zabok

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
apistograme
« Odgovori #3 u: Travanj 13, 2004, 14:32:00 poslijepodne »
Evo me,pa da pokušamo.
Da li se ribe češu o objekte?
  Nepravilno plivanje i dezorjentacija me asociraju na bakterije,ali ako to sve traje dva mjeseca i nema nikakvih promjena na koži i perajama,bakterije isključujem jer bi već odavno pobile cijelu populaciju.
Da li ribe ugibaju širom otvorenih usta?
Sumnjam na gušenje pod pretpostavkom da ima dovoljno kisika u akvariju,u slučaju infekcije škržnim i kožnim parazitima koji se toliko nagomilaju da blokiraju resorpciju kisika iz vode,te ribe bivaju ugušene,a zadnji stadij prije uginuća je baš dezorjentirano plivanje.Ako je to u pitanju,pokušao bih sa formalinom,2 kapljice na četiri litre vode,pojačana aeracija zbog toga što formalin izuzima kisik iz vode,tri dana.
  Još nešto,da li su ribe izuzetno mršave i duže vrijeme ne uzimaju hranu,te imaju bijeli končasti izmet?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
apistograme
« Odgovori #4 u: Travanj 13, 2004, 14:55:00 poslijepodne »

...samo pomisao...nepravilan transport i skladištenje chironomusa ,nekoliko puta smrzavanje i odmrzavanje- stvaranje ajmo reć otrovnih spojeva i kad pojedu kritičnu granicu - trovanje?

Kaj velite na SF scenarij

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
apistograme
« Odgovori #5 u: Travanj 13, 2004, 15:53:00 poslijepodne »

I ja bih se pre slozio sa konstatacijom da je u pitanju trovanje riba.

E, sad koje trovanje moze biti to ovako na "slepo" ne moze se sa sigurnoscu reci. Moguce je recimo, trovanje usled nedostatka kiseonika O2. Predpostavljam da u akvarijumu nema bilja, jer su u pitanju ciklidi, pa iz tog razloga usled raspadanja hrane ( a vidim da se obilato hrane ribe ) i istrosenosti aktivnog uglja dolazi do manjka kiseonika u akvarijumu. Simptomi su bas karakteristicni kako je i gore opisano, ubrzano disanje, zadrzavanje na povrsini vodei karakteristicno uginuce sa otvorenim ustima. Ponavljam da je ovakvo trovanje usled nedostatka kiseonika bas karakteristicno za cklide ( ovo tvrdim iz svoje prakse i ljudi koji su imali bas ovakvih slucajeva).

Ovde se jedino moze pomoci tako sto cemo promeniti znatno vodu u akvarijumu ( 1/2) i obavezno postaviti dobru aeraciju u akvarijumu. Takodje promeniti aktivni ugalj u filteru i smanjiti ishranu ribama u periodu 2-3 dana.

Moram da kazem da ovo moze da bude a i ne mora. Najsigurnije je proveriti vodu i tako utvrditi da li je u pitanju trovanje ili neko patolosko oboljenje.Vidim da je vodadelimicno testirana, a ne bi bilo lose i da se laboratoriski ispita uzorak te vode i utvrdi prisustvo biolosko-hemijskih primesa.

Offline fxfx

• Punopravni član
  • **
apistograme
« Odgovori #6 u: Travanj 14, 2004, 12:57:00 poslijepodne »
akvarij je gusto zasaden biljkama pa kisika ne fali a osim toga imam dva filtera 3000l/h koji vracaju vodu izvan povrsine pa se voda obogacuje kisikom

trovanje sam iskljucio jer se nije dogodilo da ugine vise riba odjedanput,a onda bi ugibale i ostale ribe(botia,ancistrus,fox,coridoras,diskus)

molim nesto vise o tim skrznim parazitima,kako tretirati akvarij da sprijecim prelazak na druge ribe,da li se mogu vidjeti golim okom

primjetio sam da oboljela riba(nannacara) drzi sirom otvorena usta
Zabok

Offline HRVOJE

• Punopravni član
apistograme
« Odgovori #7 u: Travanj 14, 2004, 14:49:00 poslijepodne »
Ako su Dactylogyrusi,riba ubrzano diše i često otvara samo jedan škržni poklopac,ponekad se može vidjeti i sluz iz škrga,a jedino sa sigurnošću se mogu odrediti mikroskopskim pregledom.Od tih parazita ribe ne ugibaju odmah,odbijaju hranu i mršave i to može potrajati.
 Dakle,da li se ribe češu?Imaju skupljene peraje?

Offline fxfx

• Punopravni član
  • **
apistograme
« Odgovori #8 u: Travanj 15, 2004, 13:09:00 poslijepodne »
ribe se ne cesu i nemaju skupljene peraje,kod uginule ribe ispod skrznog poklopca vidi se neka mlijecno bijela sluz,ali ja neznam da li je to od zapocetog raspadanja ribe ili zbog parazita.

ako izvadim sve ribe iz ukrasnog akvarija i lijecenje provodim u karantenskom akvariju s cim tretirati akvarij a da ne unistim biljke(formalin pogubno djeluje na biljke)
Zabok

Offline HRVOJE

• Punopravni član
apistograme
« Odgovori #9 u: Travanj 15, 2004, 13:23:00 poslijepodne »
Ako izvadiš sve ribe iz akvarija,nemš ga potrebe tretirati jer parazit ugiba bez domaćina,ali ribe ne smiješ vraćati dva tjedna.U karantenskom akvariju se provodi liječenje sa formalinom 2 kapi na četiri litre vode ili kuhinjskom soli,2-5 gr po litri neto vode protiv parazita.Pošto ima sluzi na škrgama,a vjerojatno i na koži,mislim da se radi o patogenim protozooama,Costia sp.koje u slučaju brzog razmnožavanja parazitiraju škrge koje luče sluz i blokiraju resorpciju kisika te se ribe uguše.