Srpanj 18, 2025, 16:16:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: gnojenje savjet...pps ili ei  (Posjeta: 5133 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dane100

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
gnojenje savjet...pps ili ei
« u: Ožujak 15, 2014, 01:21:02 prijepodne »
pozdrav,

danas sam napravio novi setup pa ne znam kako bi gnojio. do sada sam se stalno borio sa algama i propadanjem bilja pa bi volio ovaj puta da stvarno krene kako treba.

Aq je 230L, imam co2 bocu, mikro mix za pps-pro, makro mix za pps-pro, lampe 2x39(nove) + 2x30 (znaci oko 0,7 po litri).

Od biljaka imam:
Ludwigia repens
Alternanthera reineckii 'Mini'
Hydrocotyle tripartita
Microsorum pteropus
Microsorum pteropus 'Windeløv'
Rotala rotundifolia
hrpa kripti
javanska mahovina
neka velika zelena koja jedina kod mene do sad raste (prije novog setupa)

Sve u svemu, ne znam kako da krenem sad gnojiti, koje kolicine, koje metode, da li da palim sve lampe ili samo ove nove 2x39, da li da palim co2 itd. itd.
zadnji put kad sam kupio co2 bocu, nafrljio sam sve lampe i zacas je bio algarij...tako da ove dvije po 30W ne palim mjesecima.

buduci da trenutno imam mixeve za pps, ne znam da li to mogu koristiti za ei, tj. koje kolicine da ubacim i kada?

ima li neka dobra dusa da mi napise raspored gnojenja, koliko cega i kada? znaci koliko ml tih mixeva i kako cesto? znam da je to za svaki aq posebno, ali neka provjerena receptura po kojoj se ne moze previse zeznuti, a da biljke rastu.
da li da palim sve lampe?
co2 pretpostavljam drzim upaljen (mjehur u sek)
vodu mijenjam 20% u 10-ak dana
da li da krenem prema pps-pro jos jednom (ne kuzim u cemu sam fulao zadnji put,sve je bilo po pravilima ali bilje propalo, a alge po svuda) ili prema EI?

hvala

Cayman110, 230L, tropski

Offline dane100

• Punopravni član
Odg: gnojenje savjet...pps ili ei
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2014, 01:54:56 prijepodne »
Pročitaj tekstove sa slijedećih linkova, ako već nisi, i neke stvari će ti biti puno jasnije :)

http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/699-reimi-gnojenja-biljnoga-akvarija
http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/689-zato-gnojiti-biljni-akvarij
http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/673-co2-u-biljnoj-akvaristici
http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/661-rasvjeta-biljnih-akvarija

procitao sam to sve par puta...ali nikako da krene...
ne znam da li su ove moje biljke prenezahtjevne. zadnji put kupio i co2 i mixeve i gnojio svaki dan prema uputama, ali bilje propalo, alge podivljale...
zato bi htio cuti od ostalih kakve oni recepture imaju i kako im raste bilje...
Cayman110, 230L, tropski

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2014, 02:05:41 prijepodne »
Ja baš nemam puno iskustva ali do sada nisam imao većih problema sa algama.

Gnojim po pps metodi (makro dodam 1,8 ml ujutro prije paljenja svjetla), svjetlo imam upaljeno 5 + 2 + 5, dodajem CO2 sa DIY (limunska + soda) - uključim malo prije nego upalim svjetlo i isključim preko noći, navečer poslije gašenja svjetla dodam mikro elemente.
Dva puta tjedno dodam kalija (pošto sam vidio po bilju da ga nedostaje) i vodu mjenjam svaki tjedan cca 20% i to je to.

Kao što si rekao sve je to od akvarija do akvarija.

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2014, 02:11:02 prijepodne »
Ja baš nemam puno iskustva ali do sada nisam imao većih problema sa algama.

Gnojim po pps metodi (makro dodam 1,8 ml ujutro prije paljenja svjetla), svjetlo imam upaljeno 5 + 2 + 5, dodajem CO2 sa DIY (limunska + soda) - uključim malo prije nego upalim svjetlo i isključim preko noći, navečer poslije gašenja svjetla dodam mikro elemente.
Dva puta tjedno dodam kalija (pošto sam vidio po bilju da ga nedostaje) i vodu mjenjam svaki tjedan cca 20% i to je to.

Kao što si rekao sve je to od akvarija do akvarija.

koliko ti ispadne ml po litri makra i mikra? to me u biti najvise zanima. ne znam kad je previse i kad je premalo. a bilje mi tak brzo struli da ne stignem detektirati....
Cayman110, 230L, tropski

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2014, 02:15:20 prijepodne »

Ja makro dodajem po 1 ml na svakih 38 litara vode, znači količina vode u akvariju podjeliš sa 38.

Mikro dodajem prema uputama na bočici.

Offline ZDmarinero

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #6 u: Ožujak 15, 2014, 20:24:22 poslijepodne »
ako nisi pročitaj ovo!
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=47858.msg520499#msg520499

Ei metoda je po meni bolja, najbitnije je dali imaš vremena za izmjenu vode!

tu ti je dobar kalkulator za nutrijenete
http://calc.petalphile.com/

i nemaš što!
nafrlji co2( neka bude konstantan), svjetlo podesi ( visinu od površine, trajanje osvjetljenaja), filtraciju
alge će se pojavljivati o odlaziti i uvjek će biti tu negdje..

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2014, 09:05:46 prijepodne »
Evo još jedan kalkulator
Mislim da te muči filter. Koji filter imaš i imaš li reflektore?

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 16, 2014, 15:24:49 poslijepodne »
Evo još jedan kalkulator
Mislim da te muči filter. Koji filter imaš i imaš li reflektore?

imam reflektore, filter fluval 405, jos jedna DIY filter na zracnoj pumpi...

da li da palim ostale 2 lampe ili da pricekam da pa imam upaljene samo ove 2x39W?
Cayman110, 230L, tropski

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Ožujak 16, 2014, 16:30:27 poslijepodne »
ako mislis ozbiljno onda pali sve obzirom da imas bocu ali pocni sa nekih 6-7 sati. Ili slozi tako da ti jedne rade 10 a druge samo 6 u sredini. Uglavnom, kombiniraj jer samo 80W na 230l i nije neka rasvjeta.
EI ili PPS pro? Pa ono, u principu neces vidjeti razliku ako znas kaj radis. Ja sam na PPS pro iako mijenjam vodu na tjednoj bazi oko 50%.
Racunaj da ti je PPS mix zamisljen za slabo osvjetljene akvarije sa dugim fotoperiodom (12 sati). Kako se rasvjeta pojacava take se i taj preporuceni fotoperiod skracuje. Prema mojem iskustvu sa PPSom i jakom rasvjetom, mjesavina je poprilicno konzervativna tako da sam na duploj dozi i jos fosfati dodatno.
U svakom slucaju, svjetla imas dovoljno, bocu imas tak da ti CO2 nije problem znaci da jedino kaj ti moze stvarati problem sa algama je nedovoljna prihrana sa makro i mikro elementima.

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 17, 2014, 13:57:42 poslijepodne »
ako mislis ozbiljno onda pali sve obzirom da imas bocu ali pocni sa nekih 6-7 sati. Ili slozi tako da ti jedne rade 10 a druge samo 6 u sredini. Uglavnom, kombiniraj jer samo 80W na 230l i nije neka rasvjeta.
EI ili PPS pro? Pa ono, u principu neces vidjeti razliku ako znas kaj radis. Ja sam na PPS pro iako mijenjam vodu na tjednoj bazi oko 50%.
Racunaj da ti je PPS mix zamisljen za slabo osvjetljene akvarije sa dugim fotoperiodom (12 sati). Kako se rasvjeta pojacava take se i taj preporuceni fotoperiod skracuje. Prema mojem iskustvu sa PPSom i jakom rasvjetom, mjesavina je poprilicno konzervativna tako da sam na duploj dozi i jos fosfati dodatno.
U svakom slucaju, svjetla imas dovoljno, bocu imas tak da ti CO2 nije problem znaci da jedino kaj ti moze stvarati problem sa algama je nedovoljna prihrana sa makro i mikro elementima.

budem onda tako probao....2 lampe 10h, druge dvije 6h...
mislim da cu ici na ei metodu. nekako mi se cini sigurnije to sa velikim promjenama vode vikendom.

buduci da imam vec slozene te mixeve za pps-pro, koliko bi trebao mililitara dnevno (ili tjedno) dodavati kojega na mojih 200l vode?
Cayman110, 230L, tropski

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Ožujak 17, 2014, 15:09:18 poslijepodne »
1ml na 38 litara vode iliti ga za 200 litara 5,3ml dnevno.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 17, 2014, 15:36:04 poslijepodne »

budem onda tako probao....2 lampe 10h, druge dvije 6h...
mislim da cu ici na ei metodu. nekako mi se cini sigurnije to sa velikim promjenama vode vikendom.

buduci da imam vec slozene te mixeve za pps-pro, koliko bi trebao mililitara dnevno (ili tjedno) dodavati kojega na mojih 200l vode?
pa ti vodu mozes mijenjati bilo PPS ili EI. Stvar je samo u tome da kod EI moras to raditi jer trpas gnojivo kao sivonja i ako nista drugo, nitrati ti rastu dok kod PPS se u principu dozira toliko koliko bilje i trosi pa ti se to ne akumulira i nije potrebna promjena vode zbog rasterecenja sustava. Ali veca promjena vode je IMO svakako dobrodosla kod nekakvog ajmo reci jako osvjetljenog tanka sa CO2 i redovnim gnojenjem.
Ako ces ici PPS onda trebas nekih 5ml makro (ali ja bih to odmah u startu x2, znaci 10) dnevno i jedno 3ml profita. Makro ujutro, profito navecer.
Za EI vidi ovo https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=92646.msg875723#msg875723

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 17, 2014, 16:20:41 poslijepodne »
znaci sve u svemu to bi bilo ovako nekako:

PODLOGA:
Vulcanit

SVJETLO:
2x39W 12-22 = 10h
2x30W 14-20 = 6h

MAKRO mix: 1ml na 38L
svako jutro 10ml

MIKRO mix: 1ml na 38L
svaku večer 5ml

CO2: od 10-21h (mjehur u sekundi)

jel bi to bilo to ili treba nesto mijenjati?  sad je sve lijepo posađeno, ne bi htio da propadne....opet :-(

Cayman110, 230L, tropski

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #14 u: Ožujak 17, 2014, 17:18:05 poslijepodne »
Uz PPS pro gnojenje se preporuča CO2 0-24

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 17, 2014, 18:55:14 poslijepodne »

PODLOGA:
Vulcanit

SVJETLO:
2x39W 12-22 = 10h
2x30W 14-20 = 6h

svako jutro 10ml

svaku večer 5ml

jel bi to bilo to ili treba nesto mijenjati?  sad je sve lijepo posađeno, ne bi htio da propadne....opet :-(
ne znam kaj ti je ovaj mikro mix. CSM+B? Nisam to nikad koristio pa ne znam koliko ga ide. Ali mislim da ti vulkanit isto ima nesto mikro elemenata pa ako je jos nepotrosen...... Iako, po mojem iskustvu sa vulkanitom, to kaj ima kao da i nema. OK za low light ali nis vise od toga.
Pazi na kalij, ako vidis neke rupice po hygrophilama onda znaci da si kratak. Ako ih imas dosta kao ja, onda ces sigurno biti kratak sa kalijem no to nije problem jer ga ne mozes predozirati i ne bi trebao imati nikakve druge poslijedice osim tih rupica po listovima i to se lako sanira.
Pazi i na fosfate, gledaj da li ti se javlja zelena tockasta ili jos bitnije, kratka i gusta zelena po listovima. To bi ti moglo znaciti nedostatak fosfata. Takodjer, relativno lako rijesiv problem, pojacas fosfate i kroz 2-3 tjedna vecina toga se povuce.

Ako zapne pitaj dalje.

Offline dane100

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 17, 2014, 19:09:37 poslijepodne »

PODLOGA:
Vulcanit

SVJETLO:
2x39W 12-22 = 10h
2x30W 14-20 = 6h

svako jutro 10ml

svaku večer 5ml

ne znam kaj ti je ovaj mikro mix. CSM+B? Nisam to nikad koristio pa ne znam koliko ga ide. Ali mislim da ti vulkanit isto ima nesto mikro elemenata pa ako je jos nepotrosen...... Iako, po mojem iskustvu sa vulkanitom, to kaj ima kao da i nema. OK za low light ali nis vise od toga.
Pazi na kalij, ako vidis neke rupice po hygrophilama onda znaci da si kratak. Ako ih imas dosta kao ja, onda ces sigurno biti kratak sa kalijem no to nije problem jer ga ne mozes predozirati i ne bi trebao imati nikakve druge poslijedice osim tih rupica po listovima i to se lako sanira.
Pazi i na fosfate, gledaj da li ti se javlja zelena tockasta ili jos bitnije, kratka i gusta zelena po listovima. To bi ti moglo znaciti nedostatak fosfata. Takodjer, relativno lako rijesiv problem, pojacas fosfate i kroz 2-3 tjedna vecina toga se povuce.

Ako zapne pitaj dalje.

da, koristim CSM+B mix...
hvala na savjetima....javim rezultate kroz neko vrijeme
Cayman110, 230L, tropski