Srpanj 24, 2025, 13:30:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij...96l...tropski...moj i meni najdraži...  (Posjeta: 17291 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Frenki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
Odg: Akvarij...96l...tropski...moj i meni najdraži...
« Odgovori #50 u: Ožujak 21, 2014, 22:54:52 poslijepodne »
Oprosite što smetam , malo sam guglo i naišao na nekolkio zanimljivih stvarčica o protoku vode u akvariju. Kolega Varan mi je nešto o tome govorio i ja sam amlo proguglo. Nisam baš previše shvatio  :D. U biti , što mene mući je to da želim napraviti dovolju cirkulacju vode u akvariju, samo što neznam pozicionirati filter i grijač ,neznam jer mi trebaju pumpe. Našao sam ovu sliku http://www.americanaquariumproducts.com/images/graphics/uvflowdiagram.jpg . Što mislite o ovome ? Gdje bi se ovdje mogo staviti grijač ?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #51 u: Ožujak 29, 2014, 22:09:55 poslijepodne »
Evo "mali" update. Ovako, došlo je do "malih komplikacija". Dakle, nakupilo mi se toliko smeća u podlozi , a podloga mi je toliko sitna da voda skoro uopće ne curi kroz nju, tako da kad sam usisavo dno sve se to smeće diglo i zatrovalo vodu. Rezultat = Corydorasi  :dead: . Ok, pretjerujem, jedan Corydoras  :dead:. Ovi ostali su sada u karanteni i sve je u redu. One bijele fleke po njima je talog od FFM (kada plivaju to pada s njih).Akvarij je raskopan i prazan i čekam da dođe manado da ga mogu složiti.  Ok, idemo dalje. Nabavio sam Eleocharis parvulu ! Eleocharis=tepih od bilja. napravio sam generator, gas seprator i difuzer za DIY CO2. I to je to. Sada čekam da dođe Manado i počinjem sa sadnjom Evo slike:

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #52 u: Ožujak 30, 2014, 10:04:39 prijepodne »
Uh. Jadan cory. Ali dobar novi pocetak. Budi strpljiv i biti ce sve ok. ;)

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Travanj 01, 2014, 16:24:03 poslijepodne »
Jedno pitanje. Stavljam filter. Spray bar mi je na desnoj bočnoj strani , a cijev koja izvlači vodu iz akvarija (ispričavam kaj neznam kak se to zove) je na stražnjoj strani u lijevom kutu. Gdje ide grijač (štapni) ?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Travanj 01, 2014, 16:25:32 poslijepodne »
Ispričavam se , gdje i pod kojim kutem ide grijač * .

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #55 u: Travanj 01, 2014, 16:27:20 poslijepodne »
Stavi ga na zadnje staklo. Možeš i onako poprečno. Znači negdje gdje je protok dobar (ne mora biti savršen, samo da nije u nekom čošku)  a opet da ga sakriješ biljem :)

Što se kuta tiče samo provjeri na grijaču da li može cijeli pod vodu, ako da slobodno ga stavi onako dijagonalno.

i nemoraš se ispričavati stalno ;)

Offline Desiderata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
« Odgovori #56 u: Travanj 01, 2014, 17:38:12 poslijepodne »
Ja sam grijac stavila okomito do usisne kosare jer s visokim biljkama skrivam i njega i usis skupa pa se ne vide, a protok u tom kutu je dobar jer usis vuce.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #57 u: Travanj 01, 2014, 17:38:36 poslijepodne »
glede grijaca, bilo gdje otraga.
Nego, jel ti imas onu verziju sa 2 lampe ili onu prvu sa jednom?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Travanj 01, 2014, 21:09:21 poslijepodne »
S dvije lampe, dvije T5-ice, svaka po 24w

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #59 u: Travanj 01, 2014, 22:02:19 poslijepodne »
OK, da ne bi bilo da to sve pokusavas s onom jednom T8 18W   :D

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Travanj 10, 2014, 19:40:24 poslijepodne »
VIJESTI : 1. Evo sve raste, a i ribe su dobro  :)
             2. Crkla plava lampa  :D . Imam ju već osam mjeseci . Ostala je jedna bijela,a plavu sam zamijenio s rezevnom bijelom. Primjetio sam da su mi se na bilju stvorile neke nakupine nekakvog smeća. Sličnu situaciju ej imao kolega Kinggo , pa je promejnio rasvjetu na jače, tako da mislim da mi je to od toga kaj je lampa crkla  :D.
             3. Došli kalij i nitrat ! Od Easy life-a su , a kada nađem nekoga ko smije prodavat spojeve, radit ću svoje otopine. Koliko često da doziram trećinu doze nitrata i fosfata ? Da to podijelim još na 7 dijelova pa svaki dana kao kalij i ProFito ili ?
            4. Dođo difuzer (DIY nien šljako  :D), sve radi savršeno već tjedan dana.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #61 u: Travanj 10, 2014, 21:02:02 poslijepodne »
2. Gle, ja nemam pojma kaj je to kod mene bilo, ja sam imao 24W na 54l i sve je bilo OK dok sam koristio easylife gnojiva no prelaskom na pps se pojavila zelena.....Onda sam presao na 72l i manado i zelena me mucila i dalje pa sam dodao jos jednu 24W i przio 48W 10 sati i onda se pocelo javljati ovo...

... sto meni niti danas ne lici na cijano kao sto su neki ovdje rekli kad sam pitao. Tu sam nakon nekog vremena prepravio drugu lampu tako da radio samo 5 sati i to se onda povuklo. Tak da prije da je bilo zbog previse svjetla a premalo gnojiva (jer tad me jos uvijek mucila zelena i jos uvijek nisam davao ekstra fosfate) nego da ti je zbog premalo, ali opet....
3. ne kuzim kaj je pisac htio reci. Osim da si nabavio kalij i nitro  :) Zasto bi dozirao trecinu doze bilo cega? Ja se ne sjecam vise koliko sam toga tocio u 54l....... Ali u principu se drzis toga kaj pise na bocicama.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Travanj 14, 2014, 13:09:15 poslijepodne »
2. To ne izgleda tak...Moje je ko nekakve smeđe mrvice po listovima. Mislim da se malo povuklo, a tata mi kaže da se nejmu čini ta je to tak uvijek bilo malo kada se cikliro (ja neznam baš, ali davno je to bilo...)
3. E tu sam se ja malo zeznuo  :D. To su trebala biti tri pitanja:
                                                                                 1. koliko da kojeg gnojiva (Easy Life Fosfo,Nitro,Potasium i Profito) dnevno dodajem u mililitrima. Prodavač mi je reako da je ono što piše na bočici malo previše, pa da dodajem trećinu od toga i to podijelim sa 7 (jer piše koliko da tjedno dodajem) da dobijem dnevnu dozu. Kupio sam u Zoo Viliju.

2. da to gnojim odmah, da dodajem manje ili da uopče ne dodajem kada se akvarij ciklira. To se pogotovo odnosi na fosfate i nitrate jer znam da oni sami nastaju kad se akvarij ciklira pa onda nedznam kako da postupim.

3. na bočici Fosfa i Nitra piše "dodavati po potrebi". Što to znači ? Koliko da često dodajem i koliko ta dva gnojiva ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #63 u: Travanj 14, 2014, 18:03:47 poslijepodne »
1. Ne kuzim i dalje zasto bi to smanjio na 1/3. Ako se ne varam imas samo manado, cemu sparati na gnojivu?
2. Ako se ciklira, znaci da nemas riba. Ne vidim problem da se zamaras previse sa nitratima.
3. Pa ono, trebas znati kako se bilje ponasa i izgleda kad mu nesto fali. Nitrata ces uvijek imati u vodi zbog riba i otpada i zato ti pise da dodajes po potrebi jer tesko je reci koliko ce ti trebati a sa nitratima ti je daleko najveca sansa da potrujes ribe. Ovisi o tome koliko imas bilja koje ih trosi, ovisi o tome jel imas dosta fosfata da bilje moze trositi nitrate. Sa 2ml dnevno ti bi dizao nitrate za ~2ppm i mislim da ti je to prilicno sigurno za pocetak.

Ako mislis redovito mjenjati vodu, drzi se toga kaj pise na bocicama. Od nekud trebas poceti da bi znao kako dalje.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Travanj 18, 2014, 13:51:33 poslijepodne »
Ovo zvuči malo glupo, ali svejedno ću pitat  :D . Jer bi kad se akvarij ciklira u podlozi (Manado) , trebalo biti nešto smeča (većinom trlulo bilje) ? Neznam zašto to pitam , ali ja sam paničar pa...  :D .

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #65 u: Travanj 18, 2014, 15:57:40 poslijepodne »
pa ako mislis na to ta bi ti trebao ubaciti nesto smetja unutra, ne. Ako nesto padne gore OK. Ali u principu sve smetje (lisce) koje padne i vidis ga slobodno pokupis. Uvijek ce biti dovoljno toga sto ne vidis pa ostane.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Travanj 18, 2014, 16:21:59 poslijepodne »
Ma ne to  :D , mislim , jučer sam nešto presložio i vidio sam da mi je u Manadu nešto smeća, pa me zanima jer to normalno. Akvarij se još nije ciklirao do kraja.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #67 u: Travanj 18, 2014, 17:43:06 poslijepodne »
a mozda ga nisi oprao bas najbolje. Ono kaj bih ti preporucio je da ga malo ispikas sa stapicem za raznjice jer sigurno imas zracnih djepova ponegdje pa da to rijesis prije nego se unutra krenu stvarati neki plinovi koji mozda ne bi trebali.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Travanj 22, 2014, 19:24:43 poslijepodne »
Evo , OPET NISAM ZADOVOLJAN KAK AKVARIJ IZGLEDA ! Sada sam nabavio lozu od jedne kolegice iz razreda čiji tata ima akvarije. Ja sam pito za špricanje i rekao mi je da je to već godinu-dve vana osušeno i stoji na kiši, a dok je bilo živo špricalo se sa modrom galicom. Tu istu lozu čovjek ima u svoji  akvarijima. Jer dobra tavkva loza i koja je preporuka kako da je pripremim ?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #69 u: Travanj 22, 2014, 22:25:21 poslijepodne »
Oprosti što smetam, granu dobro iskuhaj u nekoliko voda,ostavi neko vrijeme,pet,šest dana potopljenu u vodi da se napije vode.kad je iskuhaš,oguli koru sve do zdravog drveta.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Travanj 30, 2014, 17:49:25 poslijepodne »
Kvragu ! Alge se "nakotile" ! Hrpa nekakve tamno smeđe koja se relativno lako skida + hrpa jako dugačke zelene koja odurno izgleda. Presto sam gnojit da vidim jer če mi nestat ono malo alga kaj sam imo (zelena), ali se stanje pogoršalo  :nerv: . Ova prva slika je kako ova tamnosmeđa izgleda , a ova druga kako to NE izgleda. Obje su na internetu navedene kao black bear alge ali ne izgledaju baš slično. Molio bi da mi netko da moguće uzroke tog problema i da mi kaže koja je ovo alga na prvoj slici. Hvala unaprijed.
P.S. treća slika je ona dugačka zelena.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Travanj 30, 2014, 18:25:23 poslijepodne »
Akvarij je na dva tjedna cikliranja (ostavit ću ga još dva tjedna), pa jer to mogući uzrok ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #72 u: Travanj 30, 2014, 18:36:18 poslijepodne »
nije.... ovo kod tebe je vec epidemija. Ustvari, daj slike akvarija jer ove slike s neta mi nis ne znace. Mozda uopce nije tak dramaticno samo kaj se tebi cini.
Ne kuzim zasto si smanjio gnojenje??? Gle, imas 48W na bruto 96l (70-75 l vode) i to treba hraniti inace imas to kaj imas. I mislim da ti ona jedna DIY boca nije dosta.

prva ti je staghorn a druga je BBA.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Travanj 30, 2014, 22:55:39 poslijepodne »
Drugu ja nemam, imam ovo prvo i treće (i nekaj kalo kratke zelene na anubiasu).

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #74 u: Travanj 30, 2014, 23:04:53 poslijepodne »
gle, kad si u fazi cikliranja, nemas riba, nemas ostataka hrane sto znaci da nemas izvor nitrata i fosfata koji je inace prisutan u svakom akvariju. A ti jos smanjis i gnojenje koje ti je trenutno jedini izvor nitrata i fosfata. A kad bilje stagnira onda alge napreduju.