Srpanj 18, 2025, 06:00:08 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Help... crvene biljke  (Posjeta: 6868 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline _Maniac_

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Help... crvene biljke
« Odgovori #25 u: Siječanj 30, 2014, 21:33:05 poslijepodne »
evo ugljena nema otkad sam rekao, gnojim pps-pro 3ml svaki dan (akvarij 120L), biljaka ima poprilicno dosta... tjedno 2x (utorak petak) dodajem profito po 5ml... tjedno mijenjam 30-35L vode (imam bacvu od 25L i jos kanister od 5L... pa tu i tamo dodam jos jedan takav kanister)...

i sad je opet stvarcica da po onoj slikici u privitku "manjak.gif" fali po4... imao sam crvenih biljaka dosta i sve su propale, jednostavno listovi potruli i poceli se raspadat... dobio od kolege s foruma za zamjenu ludwigiu repens... i sad je ona u akvariju, pa ne bi da i onda popadne... jednostavno nemam ideje sta vise...

ako netko ima testere za nitrate, fosfate i sl, pa da mi da 2-3-4 komada, za nekakvu zamjenu nesto, jer htio bi bas izmjeriti sta fali, pa da mogu dodat, jer kontam da konstantno fali nitrata bez obzira sto gnojim sa pps-pro...
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."

Offline viktori

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #26 u: Siječanj 30, 2014, 22:03:28 poslijepodne »
Ajde napisi sve detalje o akvariju, tj sustavu koji trenutno imas, rasvjetu, biljne i zivotinjske vrste, sve rezime gnojenja, mjenjanja vode, koju vodu koristis, gdje zivis i slicno.

Ja sam imao takvo stanje s crvenima u svom akvariju dok sam bio nov, a isto takvo stanje imam i sad ako dozvolim da mi drugo bilje nadraste alternantheru reineckii, bez obzira sto sve drugo bilje dobro raste.

Evo, vidi kako sve ostalo raste:

To je akvarij od 50 litara bruto, dakle 40-45l neto. Rijecka voda ili odstajala ili tretirana sa dajana start plus, 7 barbusa, 2 ipo ancistrusa, 4 sijamska algojeda, 1 corydoras, 18-tak biljnih vrsta. JBL aquabasis pro podloga i preko sljunak.

Gnojim "samo" pola mililitra (oko 13 kapljica) pps-pro ujutro i svaki otprilike drugi dan 5-6 kapi profito navecer.

Vodu mijenjam svakih otprilike tjedan-dva po 10 litara.

Ako usporedim s tobom, imam 3 puta manje vode, 3 puta vise bilja, a gnojim 6 puta manje nego ti.

Trenutno mi je prvi sumnjivac tvoja rasvjeta.

Viktor

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Siječanj 30, 2014, 22:16:49 poslijepodne »
Filter - Tetratec ex1200 - na 50% protoka cca
Grijac - 300W JBL
Rasvjeta - 2x18W Phillips Aquarelle - nove
Podloga - JBL manado

Sto se tice rasvjete... i meni je to malko premalo...

Co2 sam dosad imao diy kvasac secer... a od sutra/prekosutra ide boca u pogon...

temperatura 26-27C..

p.s.
lijepo gusto zabiljen akvarij...  :up:

p.p.s.

zivine:
skalari x3
sijamski algojedi x4 (1 odlazi uskoro, samo privremeno kod mene)
ancistrus x3
cory pande x12
betta x2

vodu stavljam odstajalu cca 2-3 dana normalnu zagrebacku pipovacu

rezim gnojenja... napisao vec... 1x dnevno 3ml pps pro, 2x tjedno 5ml profito

zamjene vode svaki tjedan do max tjedan i pol (ovisno o uhvacenom slobodnom vremenu) - 30-35L vode

Biljke...
Anubias - x5 komada lijepe velicine
Corymbosa - dosta
corymbosa angustofoila - 2 velike
polysperma - dosta, ali pocela kao propadat
crypta - dosta raznih
ludwigia repens - cca 5 stabljika
microsorum - 2 mala... stagniraju
echinodorus - x3

a ima svega pomalo...

ima hrpetina svrdlastih puzeva...

3 jabucara...
« Zadnja izmjena: Siječanj 30, 2014, 22:28:16 poslijepodne od _Maniac_ »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #28 u: Siječanj 30, 2014, 23:23:04 poslijepodne »

Rasvjeta - 2x18W Phillips Aquarelle - nove

ovo...........

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 31, 2014, 00:04:06 prijepodne »
Polysperma propada??

Daj detaljne slike. Sto blize i jasnije mozes, probaj cijele stabljike i detalje boljeg i losijeg lisca, tj razne razine propadanja.

Ako jos bilja propada, daj probaj i to uslikat.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 31, 2014, 07:35:34 prijepodne »
Probat cu sve uslikat danas kad dodjem s posla... pa da se tocnije vidi sta je problem...

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Siječanj 31, 2014, 19:11:44 poslijepodne »
evo slikice...

ono kod anubiasa vide se ostatci alge sto mi je prije pocela preuzimat biljke, al otkad sam poceo dodavat pps pro i ona se povukla sa gotovo svega osim tog dijela anubiasa...

corymbosa je takva, a ubacio sam ju prekjucer... pretpostavljam da se jos nije prilagodila kako spada, bila je mozda predugo u vrecici, ali dok malo pusti korjenje bit ce ona ok (pretpostavljam)...

Pa moze sad nekakvo objasnjenje i savjet sta dalje...

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 31, 2014, 19:56:53 poslijepodne »
Da rezimiramo, alge se povlace, gnojiva ima, CO2 ima, a bilje propada.

Jedino sto jos ostaje kao sumnjivo je rasvjeta.

30 ili blizu watta na 120l je oko 0.25W/l, sto je dosta malo.

Oni ostaci alge i ovakvo cudno propadanje bilja sam imao ja kad sam na svojih 45 litara neto imao 11w CFL koja je dosla u kitu. To je dosta za nezahtjevne biljke, ali nije dosta za ista ozbiljnije. Ludwigia repens i a. reineckii nece biti sretne, barem kod mene nisu bile. Jesam, tada sam bio dosta neiskusan, pa je mozda bilo tu jos losih parametara, ali rasvjeta od 0.25W/l neonki ili štednih je stvarno malo, koliko god ljudskom oku izgledalo puno.

Kao jos neke mogucnosti, jos dvije stvari...

Hi-Condensed fertilizer sto sam narucivao s ER-a... samo sto ga vise nemaju :(... Dok sam to imao, crvene su rasle ko korov...

Imas mozda neku bocu/naljepnicu sa sastavom? Bilje je raslo kao blesavo i bilo lijepo crveno sa istom rasvjetom, istom podlogom, florom, faunom?

i drugo, daj sliku difuzora i CO2 mjehurica, mozda tu nesto ne stima. Koliko bps trenutno imas?

Pozdrav,
Viktor

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 31, 2014, 20:28:12 poslijepodne »
1. stari co2 prekjucer maknut, danas stavljen u pogon co2 iz boce s bubble counterom... cca 1bps, difuser onaj koji se stavlja na outtake filtera...

http://www.ebay.com/itm/380797506568?var=650186675828&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Evo video mog sistema... znaci ide boca, manometar, em ventil, mikroregulator, bubblecounter, difuser...

2. Koristeno gnojivo prije:
http://www.elegancereef.com/forum/index.php?/topic/7562-hi-condensed-fertilizer/

Akvarij je prije bio skoro sve isto... promijenjena podloga (bio vulkanit s ispod hranjivom podlogom - ali i s tim mi je vec pocelo propadanje, pa kad sam promijenio podlogu, jedno vrijeme je bilo sve super, ali opet pocelo, ali bilo je puno manje biljaka prije)...

Co2 dosad je bio kvasac-secer - 1bps, mozda mrvicu manje, al tu negdje... difuser pravio savrsenu maglicu od co2, tako da je i to 100% valjalo...

Sto se tice biljaka... sve se donekle oporavljaju, vidim i na ovoj polyspermi da polako izlaze lijepi vrhovi, tako da moguce da ce se i ona oporaviti... jedino me sad brine da mi ova nova ludwigia ne propadne...

stvar je mozda i u tome sto ta rasvjeta svakako nije dovoljna, a ja sam jos i filter zapicio u povrsinu da ju treska, pa se tu vjerojatno dogadja i refleksija i vise odbijanja, pa je i zbog toga smanjena rasvjeta...

hm....

Ima ko kakvu ideju kako Cayman 80 Professional 120L prilagodit na vise lampi i koliko vise... nije problem cackat oko struje, taj dio mi je jasan, ali ne kontam gdje bi bas ugurao jos lampi ili mozda da se prebacim na ledice?

ajde primam bilo kakve ideje...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #34 u: Siječanj 31, 2014, 21:04:56 poslijepodne »
...i drop checker nadam se. koliko treba trubiti da nije bitno koliko je mjehurića u counteru, bitna je koncetracija CO2 u vodi.

što se tiče najjednostavnijeg
ovo - http://www.ebay.co.uk/itm/Hagen-Glo-Twin-T5-39W-Electronic-Ballast-lighting-Unit-Starter-Double-/330817546070?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4d06432756
lampe pričvrstiš za poklopac ovim http://www.aquashop.hr/Product-Reflekta-Set-dr%C5%BEa%C4%8Da-T5-dvojni-inox_6689.aspx?gid=167&art=varianta

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 31, 2014, 21:08:30 poslijepodne »
ma dobro se nadas... imam jbl dropchecker... samo to jos nisam stavio... sutra ujutro cu ga ubacit... :)

i da...

koliko dugo dropchecker moze "izdrzati" sa jednom dozom?

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #36 u: Siječanj 31, 2014, 21:15:27 poslijepodne »
Taj JBL oko tri tjedna pa moraš bacit staro i natočit ispočetka.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 31, 2014, 21:19:32 poslijepodne »
Taj JBL oko tri tjedna pa moraš bacit staro i natočit ispočetka.

u biti uzeo sam s njuskala od lika tu tekucinu za dropchecker i kh4 otopinu (pretpostavljam da je i na forumu, al nisam 100% siguran - http://www.njuskalo.hr/korisnik/Bolbi)...

i da... kako znam da je gotova otopina, da vise nije funkcionalna?? :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Siječanj 31, 2014, 21:21:31 poslijepodne »

Ima ko kakvu ideju kako Cayman 80 Professional 120L prilagodit na vise lampi i koliko vise... nije problem cackat oko struje, taj dio mi je jasan, ali ne kontam gdje bi bas ugurao jos lampi ili mozda da se prebacim na ledice?

ajde primam bilo kakve ideje...
zamijenis te T8 od 18W sa T5 od 28W i to bi trebalo biti skroz dovoljno. Ima par stvari na tom poklopcu koje se ne kuze na prvu pa ako se odlucis na to PP pa ti objasnim tocno kako i kaj da ne moras to raditi 2 puta kao ja  :roll:

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #39 u: Siječanj 31, 2014, 21:22:15 poslijepodne »
Paa, u uputama za JBL piše oko 3 tjedna pa promijeniti. Ja tak radim i to funkcionira. Ak ostaviš duže zapravo poblijedi pa je to valjda znak da je potrošena.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Siječanj 31, 2014, 21:27:24 poslijepodne »
vidis vidis... t5 28W isto kao i t8 18W... tj. 1cm krace... ajde da cujem kakav "tip" imas da mi olaksas, al to cu i napravit... zamijenit te dvije sa t5 lampama... hm... samo mi zao sad novih lampi... bezveze sam onda njih uzeo... i jos sam majmun uzeo jednu rezervnu... stare su ono... ni mjesec dana...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Siječanj 31, 2014, 21:53:29 poslijepodne »
kad ces skidati ova T8 grla dolje, obrati paznju kako su "ostecena" na jednom cosku. Donji lijevi odnosno desni. Trebat ces vjerojatno taj isti cosak malo odrezati na ovim T5 jer ce ti inace udarati u onaj glupavi ovalni dio i kad zbrojis tih par mm sto ce ti gurnuti grla sa svake strane taman ces biti prekratak da ti stane lampa. Ja sam mijenjao 15W za 24W i jos sam se trudio da ih razmaknem sto vise mogu, zaljepio plastikom i drzao ih tako rukom  :roll: dok se nije skroz stvrdnulo i na kraju  :-X :-X :-X Morao sam ih skidati dolje i raditi ponovo.
Ljepiti plastikom moras tako i tako jer su T5 uza nego T8 pa se ne drze u tim rupama ali izmjeri si tocno lampe i pripazi na to malo i ne bi trebalo biti problema.
ovo je taj koji sam radio https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91515.msg859548#msg859548
mislim da je on to nesto slikao u fazi izrade pa ga pitaj za fotke. Na kraju je jedna strana ostala malo na knap pa je jedno grlo dosta izgurano na stranu ali obzirom da je lampa usla unutra on nije htio da i to radim ponovo. Ali ako ima slike, vidjet ces tocno na kaj mislim.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Siječanj 31, 2014, 22:10:21 poslijepodne »
ajde to cu vec nekako iskombinirat... morat cu se onda nekako rjesit 3 te phillipsove lampe i imam jos 2 skoro nove za morski - marinestar i coralstar...

hm... morat cu raskopat poklopac, jer ako se dobro sjecam u njemu je nekakva nova prigusnica, nije originalna, i mislim da podrzava cak i t5 lampe... samo to jos moram provjerit...

a vidit cu nekako da to sve iskombiniram... ako nista drugo, izrezat cu si na cnc-u od plexija nekakve djelice i dvokomponentnim bison-om zatvorit te "rupe"... pa cemo vidit... Vec duze vremena razmisljam prebacit se na LED rasvjetu... ali nikako da uhvatim viska i vremena i para... jer ono... kosta to sve poprilicno iako ne bi uzimao gotove, nego pravio nesto svoje da odgovara ovom poklopcu...

a nista... kontam da moram to svjetlo pojacat... mogao bi postavit nekakav projektic pa to odradit kako spada...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #43 u: Siječanj 31, 2014, 22:18:10 poslijepodne »
ma ne treba ti nikakav pleksi niti nista. To je par mm, tekuca plastika je dovoljno gusta da se to sa njom napravi.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Siječanj 31, 2014, 22:25:47 poslijepodne »
ok... svakako cu ja to sebi dokumentirat, da bude lakse nekom drugom ko ubuduce bude to radio... :)

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 02, 2014, 17:42:17 poslijepodne »
Dobio od kolege Ace-a tester za po4... po mom nekakvo gledanju tih boja kako to ispadne... Kolicina fosfata je izmjednu 0.25 i 0.5 ppm...

Tester je Salifert PO4 profi test...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #46 u: Veljača 02, 2014, 19:58:31 poslijepodne »
fosfate bi trebao mjeriti par puta da bi dobio neku referencu zato jer ti bilje to moze jako brzo apsorbirati. Ja ne znam koliko ih imam ali uz duplu dozu PPSa dajem jos i oko 0.1 ppm EL fosfo dnevno.
Uglavnom, slobodno to pojacaj i prati stanje. Do 5ppm ne bi trebao imati nikakvih problema.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 02, 2014, 20:35:25 poslijepodne »
da toliko smijem ici??? moze ici i dupla doza pps-a? hm... a ja se tu bojim ne pognojit da ne bi bilo sta ti ja znam :D... pa onda cu probat tjedan dana to duplat, pa cemo vidit... tek toliko da dodje na normalnu razinu i onda picim kako treba...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #48 u: Veljača 02, 2014, 21:31:18 poslijepodne »
pa gle, 5 ppm-a je puno, ali 0.5 za dobro zabiljeni je malo. PPS mix ti je dosta konzervativan. Ako pogledas bolje to, svugdje ti je doza ista ali ako je jace svjetlo, kraci je foto period.
Ja sam negdje naletio da Tom Barr preporuca dozirati oko 0.4-0.5 ppm fosfata za dobro zabiljeni akvarij. Meni je to isto pomoglo, zapravo rijesilo visemjesecni problem sa zelenom algom koji se javio kad sam presao na PPS sa easylife bocica. Vec nakon tjedan dana se kuzilo da je zelena stala a nakon mjesec dana vise je nije bilo nigdje.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #49 u: Veljača 02, 2014, 23:34:41 poslijepodne »
ja dodajem i četverostruku dozu makro. nakon mutne zelene vode držim ipak na 3x, uz povremeno dodavanje dodatnog kalija i fosfora. mikro ipak ne pojačavam toliko već više gledam bilje (najviše do 2X)