Srpanj 23, 2025, 22:12:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć  (Posjeta: 1564 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stjepanf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Pomoć
« u: Siječanj 11, 2014, 00:35:50 prijepodne »
Pozdrav! Imam problem sa biljem i algama. Stvara mi se crna čupava po limunu, zelena točkasta po staklu, nekakav sloj alge ili nečega po površini vode, a limnophilija mi je posmeđila kao da trune kao i komadić HM-a koji mi je još ostao u akvariju od cijele košarice a ostatak je nestao. Uz algu po limunu još su i mladi listovi prozirni.
E sad o akvariju; 65 litara, podloga tropica plant growth, osvjetljenje 2 lampe T8 15 W plus štedna žarulja 20 W 6400 K, koristim još i tetrin CO2 depot. Od riba su tu ajmoner, sijamac, pande, pristele i moliji.
Molim pomoc jer više stvarno ne znam šta da napravim

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Pomoć
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2014, 00:59:06 prijepodne »
pa cuj, ako uz toliko svjetla koristis samo CO2, obzirom da drugo nista ne spominjes, nije ni cudo da je sve  :dead:
50W na tu litrazu zahtjeva zestoko gnojenje

Offline stjepanf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2014, 01:20:57 prijepodne »
Nisam napisao da dodajem easy life nitro 1 ml jednom tjedno i svaka 4 tjedna oko 25 ml profita kako pise u uputama.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2014, 03:52:39 prijepodne »
Recimo pomoglo bi svaki dan 10-12 kapi pps pro, svaki treci dan pauza, i taj dan 10 kapi profita. Sve to po mogucnosti pola do sat vremena prije paljenja rasvjete.

Bilju ti fali hranjivih tvari i imas neravnotezu u akvariju.

Ako gnojis, treba redovito mijenjati vodu jednom tjedno recimo 15-20%, osim ako ne znas dobro citati simptome koje bilje pokazuje.

Offline stjepanf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 11, 2014, 10:34:33 prijepodne »
Recimo pomoglo bi svaki dan 10-12 kapi pps pro, svaki treci dan pauza, i taj dan 10 kapi profita. Sve to po mogucnosti pola do sat vremena prije paljenja rasvjete.

Bilju ti fali hranjivih tvari i imas neravnotezu u akvariju.

Ako gnojis, treba redovito mijenjati vodu jednom tjedno recimo 15-20%, osim ako ne znas dobro citati simptome koje bilje pokazuje.
Vodu mjenjam redovito jednom tjedno, ali hoće li to gnojenje pomoći u uklanjanju crne čupave?

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #5 u: Siječanj 11, 2014, 11:03:44 prijepodne »
Ja sam kod sebe primjetio da mi se crna čupava pojavljuje zbog nedovoljnog gnjojenja i nestabilnog CO2. ProFito dodaji više puta po manje, a ne jednom u dva tijedna. Ja dodajem ProFito i makroelemente svako drugo jutro po manje, a ne tjedno.Zelena točkasta ti je vjerovatno zbog puno svijetla i predugačkog perioda dnevno.Smanji period osvjetljenja na max 10 sati i manje. Mijenjaj tjedno 1/3 vode. Ako te baš puno nervira crna čupava tu na forumu imaš temu o uklanjanju pomoću Hidrogen peroksida pa potraži i pročitaj.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 11, 2014, 11:09:24 prijepodne »
Nisam napisao da dodajem easy life nitro 1 ml jednom tjedno i svaka 4 tjedna oko 25 ml profita kako pise u uputama.
uh, profito se dodaje dnevno......... 25ml svaka 4 tjedna nema nikakvog smisla, ali bas nikakvog. Trebas dodavati ~1ml dnevno
takodjer, nitro odnosno nitrati bez kalija i fosfata ti nista ne znace. Zelena tockasta ti je znak da ti fali fosfata. Takodjer, zbog nedostataka fosfata bilje ti ne moze iskoristiti niti ostale elemente bas i onda imas problem sa zelenom algom. Mene je to mucilo mjesecima kako sam presao sa easy life tekucih gnojiva na suha (PPSpro mix). Kad sam iscrpio sve ideje i 2x preslozio akvarij, promijenio podlogu i dalje sve isto poceo sam dodabati jos fosfata i nakon 7 dana je razlika bila ogromna a mjesec dana kasnije vise nije bilo zelene alge nigdje.
Kalij je nesto na cemu ne trebas sparati, ako ga i imas viska, nema nikakavih negativnih posljedica

Uglavnom, imas jaku rasvjetu koja zahtjeva opaki rezim gnojenja i bez toga nece ici.

A crnu cupavu neces rijesiti i nemoj se zamarati s time. Kad postignes neku ravnotezu i primjetis napredak, zdrav rast bilja i stagnaciju cupave onda pristupis mehanickom uklanjanju.

Offline stjepanf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 11, 2014, 11:18:35 prijepodne »

Ja sam kod sebe primjetio da mi se crna čupava pojavljuje zbog nedovoljnog gnjojenja i nestabilnog CO2. ProFito dodaji više puta po manje, a ne jednom u dva tijedna. Ja dodajem ProFito i makroelemente svako drugo jutro po manje, a ne tjedno.Zelena točkasta ti je vjerovatno zbog puno svijetla i predugačkog perioda dnevno.Smanji period osvjetljenja na max 10 sati i manje. Mijenjaj tjedno 1/3 vode. Ako te baš puno nervira crna čupava tu na forumu imaš temu o uklanjanju pomoću Hidrogen peroksida pa potraži i pročitaj.
Osvjetljenje je ukljuceno od 10-13 i od 16:30-23. CO2 mi se cini malo nestabilan ali dok ne skupim lovu za bocu snalazim se sa ovim tetrinim sr... Sad cu promjenit rezim gnojenja pa cemo vidjet.

Offline stjepanf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2014, 11:21:10 prijepodne »
Koliko to suho gnojivo moze stajat pomjesano s vodom prije nego se pokvari ili ishlapi jer koliko sam shvatio to se mjesa su litri vode

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 11, 2014, 11:28:11 prijepodne »
pa ne znam, ja litru potrosim u 6 mjeseci. Ali mozes ti to podijeliti na pola pa mijesati u pola litre.

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #10 u: Siječanj 11, 2014, 11:30:56 prijepodne »
Ishlapiti iz začepljene boce??? -? To nije organskog porijekla da bi se moglo pokvariti. To su samo kemijski elementi. Ja iz velike litarske boce prelijem u malu od 100 ml. i špricom (inekcijom) izvlačim koliko mi treba.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #11 u: Siječanj 11, 2014, 14:56:09 poslijepodne »
Ako je dosta co2 i dobar omjer makroelemenata, crna cupava ce se povuci sama. Kod mene se smanjila za dobrih 80% sama, bez tretiranja peroksidom ili easycarbom.