Svibanj 01, 2025, 21:21:14 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Anketa

Dakle, što mislite o držanju extremno otrovnih životinja

time bi se smjeli baviti samo profesionalci/iskusni biolozi
2 (3.2%)
To je opasno i ne bi se smjelo prakticirati
8 (12.7%)
Osobe koje drže potencijalno smrtonosne životinje su glupe
5 (7.9%)
Prijavio bi ih inspektoratu za njihovo dobro
4 (6.3%)
Ništa posebno bitno,pa  ne doživljavam ovu anketu
5 (7.9%)
Držim smrtonosno otrovne životinje i baš sam si faca
1 (1.6%)
time bi se smjeli baviti samo profesionalci/iskusni biolozi
38 (60.3%)
0 (0%)

Ukupno Glasova: 0

Autor Tema: Što mislite o držanju extremno otrovnih ž  (Posjeta: 6945 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Što mislite o držanju extremno otrovnih ž
« Odgovori #25 u: Ožujak 29, 2006, 16:47:00 poslijepodne »
ja ozbiljno razmišljam o zaključavanju, ali imam vjere u vas....

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #26 u: Ožujak 29, 2006, 16:50:00 poslijepodne »
Nema te teme koja na akvarij.netu nije otišla u nježnik, a osobno sam kumovao nekolicini njih

Ok, hočemo li mi više čut ko je to, pa da krene drvlje i kamenje ili se rulja može razić sa neutaženom željom za krvi?

Offline Barba

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Ožujak 29, 2006, 17:27:00 poslijepodne »
Citat: Saša
Citat: Barba

Što mislite o držanju neeksplodirane nagazne pjesacke mine u djecjoj sobi?

....ovo je jedna jako loša i glupa usporedba!!!

....opasno je i na moru hodati bos....moš se na iglu nabost.. pa ipak svi hodaju bosi....
...već sam rekao....ova tema je otišla u nježnik!
< id=kpfLog style="DISPLAY: none; WIDTH: 9px; HEIGHT: 8px" src="http://127.0.0.1:44501/pl.?START_LOG" onload=destroy(this)>

Mislim da je ovo jako dobra usporedba. Razmisli malo.

Od uboda morskog jeza, igle, stakla i sl. ne mozes umrijet za 15min, osim ako nisu umoceni u nesto kao zmijski otrov od kojeg umres za 15min

Imati takvu zmiju u kombinaciji sa kucnom djecom sitnijeg zuba garatira ekskluzivu u Crnoj kronici dnevnog tiska, RTL-a...
< =text/>

Zagreb/Maksimir

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #28 u: Ožujak 29, 2006, 18:28:00 poslijepodne »

Citat: Stina
Nema te teme koja na akvarij.netu nije otišla u nježnik, a osobno sam kumovao nekolicini njih

Ok, hočemo li mi više čut ko je to, pa da krene drvlje i kamenje ili se rulja može razić sa neutaženom željom za krvi?

Ono, Stina, šala ili ne , meni recimo fckn nije smiješno.. Jel to jedino bitno? Moralna odlika našeg sjebanog društva u cjelini-- ajmo nekog za danas imenom i prezimenom pribit na stup srama i pljuvat po njemu i na kraju zaključit ništa... sutra će naletit druga žrtva..nisam napisao ni neću o kome se radi (mogao bi saznat al ne želim, već sam rekao ) , jer postoji realna šansa da nije jedini slučaj... znači , ovdje se radi o mladiću bez puno godina , a s godinama dolazi i iskustvo,koji drži opasne životinje u ne baš odgovarajućim uvjetima čime izlaže opasnosti prvenstveno sebe i to jako, a onda i druge... Ako jednog dana pročitamo da ga je ugrizla zmija jer mu je recimo popustila pažnja jednu milisekundu ( o da, dosta je) , pa je zmija malo zabrijala po vani i ganjala decu po cesti , onda ćemo se zamisliti i nad ovom temom , ali ne predugo, jer, ako se ne dogodi nama nije bitno, jel da? Novine će imati ekskluzivu par dana i napraviti paniku do granica histerije, vlasti će zbraniti držanje i otrovnih i neotrovnih ljubimaca da se stvori privid da nešto rade, neki ljudi će i dalje kao i u ovom slučaju švercati takve zveri, iz svojih čudnih osobnih poriva i razloga i opet smo gdje smo i sad... jbmu, mogu nama opasne živine imponirat ili nas impresionirat, ali moramo OSIGURATI sve da ne ugrožavamo sebe i druge! Sama moja ideja je bila da se s ovim postom pokuša utjecati na svijest ljudi da su takve stvari opasne i da se potakne određena edukacija na temu, a jedino čemu se teži je ime i prezime da se dobije definirana meta za par dana ciljanog razapinjanja... evo ti mete - SVI koji se igraju sa opasnim životinjama u NEODGOVARAJUĆIM uvjetima ..to je najbitnije--UVJETI držanja u što spada i odgovarajući terarij, protuotrovi, odgovarajuća oprema , ne znam ni sam što sve ne... ovdje uvjeta NEMA i zato sam pokrenuo temu... ZNAM da nije razrađena, ZNAM da si ni sam sebi nisam skroz jasan u nekim stvarima u ovoj temi jer sam već napisao- još sam konfuzan, zbunjen, u raskoraku, ali ono...ejj... nema smisla

I nije bed što dosta tema na sajtu ode u zafrkanciju, jer ipak je bit cijele priče i opušteno druženje uz pomoć onima koji to trebaju, bed je kad određeni pojedinci ne prepoznaju temu u kojoj zafrkanciji baš i nije mjesto...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #29 u: Ožujak 29, 2006, 19:24:00 poslijepodne »

Vedran je dobro rasčlanio problem i slažem se s njim. Ukoliko nisam bio jasan u svom prvom postu reći ću ponovo:

neodgovoranvlasnik smrtonosne životinje = razmaženi balavac od 15 godina u pijanom stanjuza volanom BMW-a

Postoji minimumzakonskih uvjeta koji nam, ako ih zadovoljimo,omogućuju da upravljamo motornim vozilom. Postoji minimumzakonskih uvjeta koji nam, ako ih zadovoljimo,omogućuju da držimo u kući vatreno oružje. Sve što želim reći jest da sličan model treba primjeniti i na vlasnike potencijalno opasnih životinja.

ČINJENICE:

Činjenica je da osoba fasciniranih otrovnim životinjama ima i da će ih uvijek biti.

Činjenica je da ih nitko i ništa ne možespriječiti da posjeduju takve životinje.

Činjenica je da su otrovne životinje lako dostupne po relativno niskim cijenama u neposrednoj blizini Hrvatske, i u samoj Hrvatskoj.

Čini mi se da je osuda i linč takvih ljudi skrivanje glave u pijesak. Naša moralna obveza je da razumnim i dobronamjernim pristupom uvjerimo Zakonodavca da takve slučajeve regulira zakonskim aktima. Velika Britanija ima "Dangerous wild animals act" još od 1976 kojim se, između ostalog,regulira držanje opasnih reptila: red Crocodillia (krokodili, kajmani, aligatori, gavijali), rod Elapidae (kobre, mambe, koralne zmije, itd), rod Viperidae (ljutice i zvečarke), te rod Helodermatidae (otrovni gušteri bradavičari). Većina članica EU ima slične zakonske akte - Hrvatska kao zemlja u pregovorima za priklučenje EU morat će u dogledno vrijeme riješiti i ovo pitanje. Ne mislite li da je razumnije reći: "Možeš držati otrovne životinje, ali uz takve i takve uvjete" nego "Zabranjeno je držati otrovne životinje"? Ako netko žarko želi uzgajati otrovnice morat će se pomiriti s činjenicom da će ga terarij/oprema koštati 10x više nego da drži neotrovnu zmiju, da ga niti jedno osiguravajuće društvo neće htjeti osigurati, da će biti predmet stalne kontrole Republičke inspekcije, itd, itd. Vjerujte mi, bit će ih koji će biti spremni i na to. Ali na taj način ćese osigurati da drže svoje ljubimce pod uvjetima koji isključuju rizik po njih i okolinu. Oni koji će kršiti zakon bit će podvrgnuti prekršajnom/krivičnom gonjenju i snositi posljedice. Na ovaj način isfiltrirat će se iz hobija većina neodgovornih držaoca po smrt opasnih životinja (na žalost ne svi) i omogućiti istinskim ljubiteljima da uživaju u ovim, htjeli to priznati ili ne, fascinantnim životinjama.

Bježanje od problema ne rješava problem, a linč pripada u 19 stoljeće. Nadam se da svi imamo dovoljno razuma to uvidjeti.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #30 u: Ožujak 29, 2006, 20:08:00 poslijepodne »
Ma je dobro se zbori, a moja poruka se malo krivo protumačila... no što
jest jest, nekim temama humor baš i ne leži najbolje, a ovo je jedna od
njih.

Zato isprika s moje strane

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #31 u: Ožujak 29, 2006, 20:40:00 poslijepodne »
I Vedran I Nino dobro zbore. Slažem se da takvim situacijama(namjerno na kažem problemima) trebamo pristupiti sa razumom. I ja bi držao svašta ali ja za to nem uvijeta pa ne mogu. Ali da imam zasebnu,odnosno odvojenu prostoriju od prostorija gdje se živi....
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Zir

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Udruga RiBA
« Odgovori #32 u: Ožujak 29, 2006, 22:54:00 poslijepodne »
ja povlačim paralelu s ekstremnim sportovima, ili bilo čime ekstremnim... ako su ljudi svega svjesvi -ko voli nek izvoli, a dal ću se ja nać u blizini tih životinja - možda
Zagreb - Blato

Offline Barba

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Ožujak 30, 2006, 14:40:00 poslijepodne »

Citat: Zir
ja povlačim paralelu s ekstremnim sportovima, ili bilo čime ekstremnim... ako su ljudi svega svjesvi -ko voli nek izvoli, a dal ću se ja nać u blizini tih životinja - možda

Ekstremni sportovi su vecini slucajeva individualni. Ak se zeznes, ko ti kriv.

Osoba koja drzi u kuci smrtonosno otrovne zivotinje vjerojatno zna rukovati njima, ali opasnost je u tome sto postoji vjerojatnost da u dodir sa tom zivotinjom dodje ukucan koji ne zna time rukovat, recimo, mala djeca kojatak i tak guraju prste svugdje di ne treba.
Zagreb/Maksimir

Offline Kimo

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 30, 2006, 15:11:00 poslijepodne »
Pa to su ti uslovi koji se trebaju stvpriti da nebi deca dolazila u dodir sa takvim zivotinjama.Naravno da neces drzati otrovnicu u dnevnom boravku...
Čovek se uči dok je živ!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #35 u: Ožujak 30, 2006, 15:38:00 poslijepodne »

Citat: Barba

Citat: Zir
ja povlačim paralelu s ekstremnim sportovima, ili bilo čime ekstremnim... ako su ljudi svega svjesvi - ko voli nek izvoli, a dal ću se ja nać u blizini tih životinja - možda

Ekstremni sportovi su vecini slucajeva individualni. Ak se zeznes, ko ti kriv.

Osoba koja drzi u kuci smrtonosno otrovne zivotinje vjerojatno zna rukovati njima, ali opasnost je u tome sto postoji vjerojatnost da u dodir sa tom zivotinjom dodje ukucan koji ne zna time rukovat, recimo, mala djeca koja tak i tak guraju prste svugdje di ne treba.

A tko je rekao da su takve životnje na dostupnom mjestu?!?

Kako je rekao, kolega mi, u postu prije... to nisu životinje za dnevni boravak kao ribe!

Nije sad da branim takve činjenice i držanje otrovnica, i suprotno,ali zašto ih netko ne bi držao, ako im osigura sve potrebno i osigura sebe i ostale ukučane (protuotrovom)  od mogučeg neslutečeg dodira sa istima.

Po meni bi takve životinje trebale biti u posebnim prostorijama da ih djele minimalno dvoja fiksna vrata od vanjskog svijeta i to vrata sa ključem..... u to ne uključujući vrata terarija. Uz to da su i sami teraiji pod ključem.

Recimo jedan gospodin u nama susjednoj Austriji, je... kaj ja znam mogu ga nazvati profi uzgajivaćem otrovnica.... on recimo ima po cijeloj kući i prostoriji sa zmijama tzv. gljive(prekidaći - dojavljivaći) koji su direktno spojeni sa Vatrogascima, Policijom i Hitnom. I ukoliko dođe do ugriza on stisne gljivu podveže mjesto ugriza i sjedne na pod i čeka. Jel ukoliko dođe do ugriza nije se dobro kretati jel se tako ubrzava protok krvi tjelom, a time i veće širenje otrova...pa je zato najbolje mirovati. Ili ako je netko još u blizini da donese protuotrov, još bolje.

... i mislim da nije potrebno dramatizirati i napadati imaoce istih, nego to lijepo zakonski regulirati držane istih. Jer kako je Nino u par postova prije rekao, kad se granice otvore, u velikoj blizini Hrvatske ima za nabaviti otrovnica i to onih malo jačih u dučanima za nekih 10-20€... pa ti vidi..
...mi kao udruga već radimo na sastavljanju prijedloga o izmjeni zakona o držanju baš toga o čemu se tu prića.... ali mi trenutno ne pada na pamet nikome soliti pamet i tužiti ga inspaktorima, jer kako je već 1000 puta rećeno..zakonom to nije skoro nikako regulirano i tu bi se u pitanje se moglo svašta dovesti. Zato za sada takve beštije prepuštam njihovim vlasnicima i želim im svu sreću da ih se njihovi ljubimci ne dičekaju zubima. Edited by: Saša
Tu mi se možete javiti

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
« Odgovori #36 u: Ožujak 30, 2006, 19:28:00 poslijepodne »

Osobno se ne slažem sa držanjem smrtonosno otrovnih zivotinja iz toga razloga ako slučajno neko "nastrada" naši mediji su u tolikoj banani da će okrenuti nož na neke egzotične životinje koje nemaju vezu sa otrovom ,a zatim naši "pametni" političari donose zakon.

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 30, 2006, 20:10:00 poslijepodne »
Vrlo diskutabilna tema. Svi znamo kako opasnost privlači ljude,no mišljenja sam kako ipak ne treba pretjerivati. Pozdrav !
M

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #38 u: Ožujak 30, 2006, 21:08:00 poslijepodne »
Držanje smrtonosno otrovnih životinja je manje opasno od držanja vatrenog oružja u kući (tako ja mislim)! Meni su od takvih s*anje poginula dva prijatelja, a od otrovnoh životanja za sad niti jedan!
..a koliki je omjer držanja vatrenog oružja i otrovnica?!  
...sve je to jako relativno.Edited by: Saša
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #39 u: Ožujak 30, 2006, 21:44:00 poslijepodne »

pozdrav

- evo našao sam nešto korisnih linkova o "otrovima"
http://www.hzt.hr/Arhiva/Bilten/kopnene.htm
((neke info će većini biti nove))
http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=h&c at=w&id=3007&show=1

i na engl.
http://www.exn.ca/snakes/story.asp?id=1999090852
http://en.wikipedia.org/wiki/Antivenin

ovo su cjene za koliko sam shvatio dehidrirani otrov.
http://www.venomsa.com/prices_list/index.htm
((a onda si možete misliti koliko košta protuotrov))

ovo je toliko zanimljivo ali ... ipak neke stvari su pretjerane do bola...
http://www.ebeltz.net/column/vivarium/vivavol5.html

a budući da sam Velebitski planinar cjena protuotrova za naše "dvije vrste" košta između 100-200 kn ... no nije termo stabilan pa se treba čuvati na hladnom i mračnom mjestu a čak' i onda vjek trajanja mu je ako se ne varam oko 3 - 6 mjeseci...mislim...pa se ne preporuća da ga planinari nose sa sobom nego ako' je već' nekoga i "maznula" da ga se dopelja do najbliže prve pomoći glup ali Hr nije baš' tak' velika....

pa neki zaključak se navodi sam po sebi...
mislim da nitko ne bi imao ništa protiv takvih životinja, ispravak' "protiv" ljudi koji drže takve životinje u terarijima) da postoje protuotrovi serumi koji se proizvode za oderđene zmije ili čak' kokteli seruma koji djeluju na nekoliko vrsta ((otrovnica)) a i svka zmija ima nekoliko komponenta koktel otrova u jednom ubrizgavanju.
- prem da je ispuštanje otrova voljni čin i može vas ugristi a da ne ispusti otrov.

------------------------------------------------

zapravo ovo nije uopće delikatna Tema...
meni je sve jasno...ako želiš' imati tako nešto doma dužan si osigurati protuotrov i "siguran terarij" tako da nemoraš' nikada ni iskoristiti protuotrov ((znam neki slučaj gdi je stanoviti lik' primio preko 30 - ak doza seruma, za samo jedan ugriz))
a da bi se društvo osiguralobitno je daekipa zna što imaš',jel' da ti se kaj desi ilidođe do' nedaj bože neke kataklizme potres i sl' ...
ljudi znaju kaj mogu očekivati.
-----------------------------------
pitanje je:
ko' misli da je nešto od ovoga gore previše ili možda nije neophodno

a to sve je potrebno da bi se dobila uredna dozvola....
prema tome nitko nije u prekršaju niti ga itko osuđuje....
i naravno ima moj blagoslov (da se tak' izrazim)
ostali koji nemaju takve uvjete nebi ni trebali imati takve životinje...
odnosno osuđujem držanje takvih životinja kao i nabijenogilegalnog oružja.....doslovno

pozdrav icek

Saša mala digresija frend je dobio u guzicu s magnumom 44. (odvalilo pola guzice od frenda imali su 14 god.)
- još' jedan frend se ubio jel' je bacio nabijenu sačmaricu dok' je preskakao ogradu.

nikakva korist od toga samo moguća sr*anja.....

Edited by: icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #40 u: Ožujak 30, 2006, 22:06:00 poslijepodne »
Icek fakat si si dao truda , svaka cast

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Ožujak 30, 2006, 22:43:00 poslijepodne »

evo danas je kontiniuum naklonjen

pa sam pogledao jedan dokumentarac o ugrizima Crnih Maba
uglavnom protuotrova seruma gotovo da i nema...

a čovjeka su spasili na naćin da su ga priključili na respirator i umjetno srce i "kotrljali" 12 sati i ovaj se bez ikakvih posljedica probudio....
kao otrov se "raspao" i sad nek' netko kaže da ti treba serum.
(sarkastično) ...ludnica.

pozdrav icekEdited by: icek

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Travanj 06, 2006, 17:07:00 poslijepodne »
Administrator je napisao '' ...se radi o agresivnim zivotinjama koje napadaju DA UBIJU i kada nisu izazvane''. Diplomirao sam zoologiju u inozemstvu i profesionalno se bavim otrovnim zmijama. Tijekom svog studija sam lovio razne vrlo opasne otrovnice u Europi i u Americi. Nikad, ama bas nikad, nisam naisao na vrstu koja ''napada da ubije'', samo sam vidio da se brane kad se osjete ugrozene, isto kao sto bi se vi ili ja branili kad bi nas netko udario sakom. Ovakvom neprimjerenom izjavom koja nema veze sa istinom potice se bezrazlozna mrznja i ubijanje zivotinja koje imaju vrlo vaznu ulogu u ekosustavima.
Medjutim, izjave ovog tipa nisu ni najmanje iznenadjujuce. Hrvati nemaju gdje nauciti o otrovnim zivotinjama. Hrvatska je vjerojatno jedina drzava na cijeloj zemaljskoj kugli koja u zooloskim vrtovima nema otrovne zivotinje pa nije ni cudo da su ljudi totalno neobrazovani. Otrovne zivotinje su vrlo fascinantne i prekrasne i definitivno bi preporucio ljudima da ih drze, promatraju i proucavaju u akvarijima i terarijima. Puno cete o njima nauciti i njihove spektakularne boje i ponasanje ce biti prava atrakcija u vasem domu. MEDJUTIM, morate znati da su otrovne zivotinje divlje. Dakle, nikad ih ne mozete pripitomiti kao sto mozete pripitomiti pasa ili macku. Ovo se ne odnosi samo na otrovne zivotinje nego i na mnoge druge. I obicne ribice u akvariju nisu klasicni kucni ljubimci jer ih ne mozete pripitomiti. Vrlo je vazno da saznatesve o vrsti koju nabavljate, ne samo iz knjiga nego i od ljudi koji imaju iskustva sa drzanjem te vrste. Drugo, morate poduzeti sve mjere opreza da vi ili vasi ukucani ne dodjete u doticaj sa otrovnicom jer vas ubod ili ugriz moze napraviti invalidom ili mrtvim. I trece, ako se ugriz ipak dogodi, morate znati kako doci do pomoci. Imati serum nije dovoljno jer u slucaju alergijske reakcije na serum mozete umrijeti za par minuta (puno brze nego od otrova). Dakle najvaznije je da u vasem gradu postoji lijecnik koji se razumije u lijecenje otrovnih ugriza i koji ce vam ubrizgati adrenalin i antihistaminike u slucaju da ste alergicni na serum.
Ljudi u zapadnoeuropskim drzavama pa cak i u vrlo konzervativnoj Velikoj Britaniji smiju drzati otrovnice ali procedura je ovakva. Postoji specijalna inspekcija koja dolazi u vas dom i kontrolira je li soba u kojoj drzite otrovnice dobro izolirana (npr. jesu li svi otvori i pukotine u zidovima zatvoreni pjenom) i jesu li kavezi sigurni. Ako zadovoljite uvjete, dobijete dozvolu. Nazalost, u Hrvatskoj ne postoji ni ovakav zakon, a i kad bi se donio, u drzavnim uredima su zaposlene lijencine i nesposobni ljudi kojima treba puno vremena da izdaju dozvole (U Americi se dozvole dobivaju za par dana). Zbog takve zalosne situacije u Hrvatskoj i balkanskog mentaliteta i primitivizma, teraristi su opravdano prisiljeni sakrivati svoje spektakularne kolekcije.
Upoznat sam sa slucajem decka koji je nabavio vrlo opasnu zmiju za svoju kolekciju. Taj decko je punoljetan i zmija se nalazi u sigurnom kavezu u zakljucanoj sobi i nikoga ne ugrozava. Ovo se ne moze reci za motoriste jer oni osim sebe izlazu opasnosti i druge ljude, pa se opet nitko ne buni.Decko voli zivotinje i prirodu i izabrao je jedan od najzanimljivijih hobija i svaka mu cast. Slazem se da je trebao nabaviti serum prije nego sto se odlucio nabaviti tu zmiju (iako je jedan Nijemac prije par tjedana uspio preziviti ugriz te iste

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #43 u: Travanj 06, 2006, 17:51:00 poslijepodne »
Prije svega dobro nam došao!

Drago mi je da ima i "obrnuto" mišljenika! Ovo sve prije pisano je baš kako si naveo, zbog ne educiranosti. Spomenuo si ako se varam da su otrovnice fascinantne i lijepe... e i tu se slažem sa tobom...i ja sam njima fasciniran,od kada sam se rodio....uvijek su mi govorili da sa menom "nekaj ne štima".....
...a buka, nazovimo je tako se je digla baš zbog te ne educiranosti i vjerojatno baš zbog te zmije u terariju(ne u kavezu!!) iza dvije brave...znam sve...vidio...preljepo,predivno.... ali po meni, za sada malo pre extremno! Baš zato kako si rekao:"Zbog takve zalosne situacije u Hrvatskoj i balkanskog mentaliteta i primitivizma, teraristi su opravdano prisiljeni sakrivati svoje spektakularne kolekcije."

To je sa jedne strane žalosno, ali sa druge strane može se reći da takva situacija podiže dodatnu dozu adrenalina .....zar ne?

.....jedino što mene kod takvih stvari brine su potresi....

i......jedino se ne slažem sa ovim ( Napadi na ovog decka od strane ljudi koji nisu profesionalni biolozi su u najmanju ruku smijesni i nisu nista drugo nego isfrustriranost i zavidnost koji su tipicni za balkanski mentalitet.)

..... nije stvar zavidnosti, pogotovo kod fobičnih ljudi o kojima je tu rijeć...a ti svi fobisti, nazovimo ih tako, znaju gdje se takve životinje i po koliko malo novaca mogu nabaviti.

...nadam se da češ ostati na ovom forumu i kako si se nazvao zoologom, podjeliti neki savijet onima kome bude trebalo!

Pozdrav Saša.
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Travanj 06, 2006, 18:29:00 poslijepodne »
hu...

uvaženi zoolog.

nadam se da nikad neću dokazati da nije Balkanski mentalitet . . . .
i nadam se da si u pravu nek sam 1000X balkanac samo da je "subjekt" živ.

budući da "odobravaš"držanje takvih životinjauuvjetima "kakvim se drže", i da si odgovorio FA da nije istina da zmije napadaju "da ubiju", onda isto tako znaš' da neke smrtonosne zmije "teže" kontroliraju "volju" ispuštanja otrova ili ne...????

isto takopodsvjesno sam svijestanda ako' se i desi da nekoga takva zmija mazne, baš' zbog toga što živimo na brdovitom Balkanu pomoć neće doći za 5 min. niti će jedna doza seruma biti dovoljna i samo se nadam da ćeš' imati mob' upaljen ako se nedaj Bože dogodi i da ćeš znati objasniti lječnicima koji je postupak' pomoći.
((što će morati biti nevjerojatno brzo mislim max 15-ak min.))
a recimo da znamo da su konkretne zmije izuzetno agresivne i teritorijalne.
drugo a ne i nebitno da zmije nemaju nikakvu mimiku kojom bi se dalo "pročitati" kako' je raspoložena.
i treće ... daj zamisli na kakav će glas doći cijeli "hobi" nakon takvog događaja.

Takve zmije odn' sve životinje su predivne i imaju svoje mjesto u ekosustavu to nitko ne osporava nitko nema ništa protiv držanja takvih zmija na "ispravan" način i naravno birokracija je takva kakva je...
osobno mi je filozofija "sve za znanost"...no
no isto tako nadam se da nikada nećeš' imati iskustvo HITNE intervencije zbog takvog "mogućeg" događaja ili pisati o nesposobnosti lječnika i cjelog sustava.

živimo tu gdje živimo i "sustav" poznajemo, pa znamo što možemo očekivati od njega....

pozdrav icek

BTW.
pozdravljam što si se uključio na forum, i možemo koristiti tvoje dragocjeno znanje i iskustva.
pogotovo glede tvojeg mišljena i iskustva u drugim zemljama na trenutne zakonske formulacije...vezane za "Teraristiku"

između ostalogne treba se pomiriti sa situacijom u sustavu s kojom se ne slažemo treba se boriti da se neke stvari promjene na bolje naravno.
glavno je da je sustav "slobodan" i ovdje smo da bi ga "unaprijedili" koliko god ovo u ovom trenutku izgleda uzaludno .

Edited by: icek