Kako da ja sebi u 54l aquastar eheim 15 wati poboljšam rasvjetu, bijkice mi bas ne uspjevaju. Sto mogu napraviti..hvala...odgovori slobodno na PP.
Imam isti akvarij i imao sam isti problem. Uglavnom, Eheim je to sve polijepio, tako da je teško bez razbijanja poklopca napraviti išta pametno:-(
Za početak, bilo bi dobro da na dnu ispod šljunka imaš supstrat. Ako nemaš, uvijek možeš upiknuti hranjive tabletice u šljunak ispod korijenja. Uz to, jednom tjedno (nakon izmjene vode) dodajem 15ml Tetra PlantaMin gnojiva za biljke, a jednom na dan 0,5 - 1 ml EasyCarbo zbog CO2.
Uz ove preduvjete, svo nezahtjevno bilje će rasti bez većih problema. Savjetujem slijedeće bilje:
- Ceratophyllum demersum (Rogolist)
- Ludwigia glandulosa (Red Star Ludwigia)
- Alternanthera reineckii (Roseafolia)
- Vallisneria gigantea (Valisnerija)
- Vesicularia montagnei (mahovina)
- Ludwigia glandulosa je prekrasna crvena biljka koja traži dosta svjetla, ali iz iskustva znam da ako je postaviš u srednji ili stražnji plan, po sredini akvarija (gdje je svjetlost najjača), da joj je 15W dosta. Kod mene je u 3 tjedna narasla 10cm?!
- Rogolist možeš ostaviti da pluta na lijevom i desnom rubu akvarija kako ne bi stvarao sjenu za ostalo bilje. Možeš ga kamenčićem učvrstiti na dno, pa da ide u vis.
- Valisneriju sadi također uz lijevi i desni rub, pa neka listovi (koji izrazito brzo rasu) plivaju po sredini akvarija.
- Mahovine vezuj krenom za panj, kamenje i sl.
Sa originalnom rasvjetom ovo bilje je kod mene raslo kao ludo. Kasnije sam uspio u stražnji dio poklopca staviti jednu kanalicu sa 6 bijelih LED-ica. Nije to neko svijetlo, ali uz ovih 15w u T8 cijevi, sve raste kao ludo. Evo pogledaj i na slikama da se može i bez puno svjetla imati kakav-takav biljni akvarij:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91639.msg860459#msg860459