Kolovoz 04, 2025, 16:46:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Može pomoć?  (Posjeta: 1546 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline miki255

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Može pomoć?
« u: Rujan 26, 2013, 16:43:21 poslijepodne »
Jutros sam postavio novi akvarij, veličine 180l. Koliko mu je potrebno odprilike da završi cikliranje, tj kada mogu da ubacim ribice u njega?
Ubacio sam podlogu, zasadio bilje, rekli su mi da sačekam dok se bilje neprimi i kada počne da raste da izmenim 70% vode i da je to to.
I još jedno pitanje, na filteru nema onaj nastavak za zrak, pa me zanima dali je i potreban????
Hvala svima.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Može pomoć?
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2013, 16:50:52 poslijepodne »
Ako zelis biti siguran da ce sve biti OK sa ribicama onda ostavi da se ciklira minimum 3 nedelje.
Nastavak za zrak nije neophodan. Dovoljno je da izlaz iz filtera mreska povrsinu vode.
Procitaj ovo: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2013, 17:29:51 poslijepodne »
Hvala, pročitao sam priručnik i nadam se da nisam u ničemu pogrešio.
Stavio sam hranjivu podlogu ispod šljunka jer želim biljni akvarij, moram još kupiti tekući co2..
Imam jedan manji akvarij i sa njim sam pogrešio odmah u startu sa podlogom i bilje mi nije nikako raslo, samo mi je trunilo.
I nadam se da ću izdržati 20ak dana dok nepustim ribice u njega :)
Ako neko ima još kakvih saveta molim vas pišite mi, jer nisam baš neki stručnjak.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2013, 17:48:03 poslijepodne »
koji filter imas? Vidim da se spominje 180l i onda nastavk za zrak. To obicno imaju samo mali filteri koji ti nisu dovoljni za 180l.
I tekuci CO2 ne postoji  ;) Imas tih tekucina koje sluze kao izvor ugljika (easy carbo je najcesci kod nas) ali IMO, nije to to. Ja nikad nisam imao nikakve koristi od toga. I neke biljke ti to ne podnose pa racunaj da trula biljka moze biti i zbog toga.

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Rujan 26, 2013, 18:18:50 poslijepodne »
svoj sam cikliro 4 tjedan

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2013, 20:23:39 poslijepodne »
ne moras mijenjati 70% vode, promijeni nakon dva tjedna jedno 20-25%. napisi nesto o akvariju i filteru, pa ces dobiti odredjenije savjete. a nastavak za zrak ti vjerovatno ne treba. imas na forumu puno linkova o diy varijanti co2, pa prouci. tri tjedna bi trebalo biti dosta cikliranja, koje ribe planiras unutra?

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 27, 2013, 00:52:39 prijepodne »
Akvarij je rio180, sad filter je njegov, nisam ništa dirao, ali vidim da nema nastavak za zrak pa mi nije bilo jasno, prodavač u pet centru kaže da bi trebao kupiti dodatnu pumpu za zrak.  A što se tiče ribica ubacit ću švertove, gupije, neonke, platije, zebrice, čistače...

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 27, 2013, 00:55:50 prijepodne »
I dali vi gasite vaše filtere noću??
I koliko sati dnevno vam rade neonke na akvariju??

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #8 u: Rujan 27, 2013, 01:08:14 prijepodne »
I ja sam početnik pa su mi rekli slijedeće, filter radi cijelo vrijeme osim kada prčkaš po akvariju ili ga čistiš, opasnost od strujnog udara.
Ja svoju rasvjetu prva dva tjedna držim upaljenu po 6 sati, 3 sata radi, pa pauza od cca 2 sata pa 3 sata radi i onda noćni odmor. Zatim se rasvjeta produžuje za još jedan sat slijedeća dva tjedna i tako dok ne dođeš na nekih 8 sati rasvjete, doduše ovo je individualno i ovisi o bilju i razvoju algi.
Ja u svojem akvariju imam nezahtjevno bilje, i nakon sedam dana cikliranja već je počelo puštati zračne korjenčiće.

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 27, 2013, 21:27:28 poslijepodne »
Oke, evo ja sam sada ubacio u akvarij Easystart, to je kao za ubrzani rast pozitivnih bakterija, sa njim valjda neću toliko dugo čekati da se završi cikliranje...

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #10 u: Rujan 27, 2013, 21:54:29 poslijepodne »
Easystart i ja stavljam, 1. 7. i 14. dana, kako piše na bočici. Neovisno od njega ipak pusti akvarij da prođe cikliranje. Ribice tek poslije 3 tjedna cikliranja (neke u akvarij idu još kasnije).
Znam da je duuugo čekati, moj mali odbrojava dane, ali bolje biti malo strpljiviji nego se razočarati uginulim ribicama.

Pozdrav.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Rujan 27, 2013, 22:00:54 poslijepodne »
Easystart i ja stavljam, 1. 7. i 14. dana, kako piše na bočici. Neovisno od njega ipak pusti akvarij da prođe cikliranje. Ribice tek poslije 3 tjedna cikliranja (neke u akvarij idu još kasnije).
Znam da je duuugo čekati, moj mali odbrojava dane, ali bolje biti malo strpljiviji nego se razočarati uginulim ribicama.

Pozdrav.

:up:

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #12 u: Rujan 27, 2013, 22:15:48 poslijepodne »
ne treba ti nastavak za zrak, a ni pumpa. filter gasis samo kada ga cistis, nikako preko noci. u njega ti se naseljavaju korisne bakterije, a bez protoka umiru. ja kada krecem sa akvarijem, stavim svjetlo na 7 sati, u sredini dva sata pauze, tako se sprijecava razvoj algi. a neonke nemoj stavljati odmah u prvoj turi ribice, traze zreliji akvarij...

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 27, 2013, 22:58:26 poslijepodne »
Hvala vam, neću gasiti filter, i probat ću nekim mukama izdržati tih 20ak dana da nepustim ribice u njega, imam ja pored tog većeg akvarija manji od nekih 40ak litara koji je u pogonu godinu dana, ali svejedno treba dočekat da se ovaj isciklira i da maknem taj manji...

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Rujan 29, 2013, 10:15:12 prijepodne »
vrlo je vazno cikliranje koliko je dugo za cekati na kraju imas manje problema
nemoj odjednom stavit sve ribice u akvarij nego postepeno dio po dio prvo stavi ribe dna pa postepeno ostatak
i sto ga cikliras duze bit ce bolje barem 28 dana

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 29, 2013, 15:09:27 poslijepodne »
Dali mogu sada u taj veći akvarij da ubacim malce platija stari su 1,5m, mislim da nece biti nikakvih problema po njih zbog toga sto ih drzim u jednoj tegli i svaki dan im izmenjujem vodu??

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 14, 2013, 22:48:36 poslijepodne »
Može još jedno pitanje, znam da sam dosadan ali vi ste svi iskusni pa me zanima, stavio sam panj u akvarij, stoji u njemu već nekih 15ak dana i vidim da se na njemu uhvatila onako kao neka paučina, ali ne svuda već samo po onim urezima.. dali da vidim panj, i dali je to i vama bilo??
izdržao sam 17 dana cikliranja  :klap: i ribe su ubačene, za sada je sve oke, bilje fino napreduje, nadam se da će tako i ostati....

Offline muku

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #17 u: Listopad 14, 2013, 23:04:59 poslijepodne »
Meni je bio cijeli panj u toj bjeloj sluzi, ali je s vremenom nestala.
U početku sam vadio panjeve i prao ih, a za dva dana bi se sluz vratila na kraju je nestala sama od sebe, a i uz pomoć ancitrusa.

Offline miki255

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 15, 2013, 20:04:30 poslijepodne »
oke, hvala ti, valjda će i kod mene nestati nakon nekog vremena....
Može još jedno pitanje :) dali ovo zračno korenje na bilju odpadne pošto neizgleda baš fino, od pola biljke se proteže do dna a ima ga na svakoj biljci bar 5 komada??