Srpanj 31, 2025, 13:37:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bach - Jadranski akvarij, 410 L u šanku  (Posjeta: 41333 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Bach - Jadranski akvarij, 410 L u šanku
« Odgovori #75 u: Srpanj 10, 2006, 23:29:00 poslijepodne »

Citat: Bach

Sta da radim s tom izmjenom mora kada su i parametri mora skoro isti kao u akvariju!!!??? Bojim se da je u cijeloj okolici Splita isto sran..!

Traži hitno drugu lokaciju

1. Skimmer je u fazi nabave... po proracunima bi trebao stat... reci sta da tocno trazim? Naravno, ukupna litraza se smanjila od kada je izbacen onaj drugi bazen, sad je oko 350 L... ako imas info, gdje da pogledam na netu, tko ima dobre skimmere, a ako je van granica HR da li ima online placanje i dostavu?

Matida Aquarium, banner je na naslovnici, za 350litara je aquamedic turboflotor1000 dobar, dapače vjerojatno bestbuy... ja sam nekako računao da imate 450-500...nečitam... cijena cca 200jura!

2. Kak izgleda taj aragonitni pijesak i di da ga nabavim? Koja je lova u pitanju i koliko kila mi otprilike treba za nase dimenzije 140 x 40 povrsina dna?

probaj na elegancereef.com shop, netreba ti više od 2cm površine... možeš i 1cm... to ti je meni idealno... sto manje to bolje(PO MENI!)

3. naravno... to i je u planu za dva dana... ma ovo neporozno kamenje je ubaceno jer su na njemu bile alge pa smo htjeli, s obzirom na to da nemamo skimmer, probat isfiltrirat bar malo algama... to kamenje naravno ide van i stize pravo!

Samo se nadam da je bar donekle izljećeno... ovako iz mora u akvarij može samo u malim količinama i to u zaciklan akvarij...bar ja tak smatram.

4. sta znaci lagano koristenje aktivnog ugljena?

A ono... staviš 1dcl aktivnog ugljena i gledaš promjenu na vodi... kako organizmi reagiraju, pa dodaš još... dok ne natrpaš podosta aktivnog ugljena....

Slažem se s Bluereefom da je nezaobilazni segment morske akvaristike.

5. jel ga ima za nabavit u Splitui sta ne moze u sump?

Nemoze u sump, presitne su cestice i mora bit u uporebi aktivno, zasticen sa najfinijom perlon vatom da neidu cestice u akvarij...

Oprezno sa rowom, zbilja jak medij... ja sam zasad odusevljen.

6. mislili smo DIY chiller ali ne znam koliko ce to trajati pa cu se raspitati za kupovinu.... ER shop?

http://www.elegancereef.com ima u ponudi chillere, nisam kupovao nis krupno i skupo preko njih pa neznam koliki je proces cekanja i za dostavu, al mislim da nije bed.

DIY uvijek ide i pozeljan je ako funkcionira za male pare... ako u DIY treba uloziti polovicu novaca kojeg je potrebno izdvojit za novi uredjaj, onda kupi radje original.

Za svoj novac dobijes provjereno, sa garancijom

Bit ce jos savjeta, sad tek vidim problematiku, zbilja ih ima puno raznovrsnih i nisu svi ispravni... mozda cak i ja grijesim, da se razumijemo!

Na tebi je da biras... koji gust...... nebi ti bio u kozi!

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #76 u: Srpanj 10, 2006, 23:40:00 poslijepodne »

na ovom linku ,ako ga vec prije nisi vidjela ,imas dobrih informacija o Jadranskom akvariju ,http://www.guba-mittelmeeraquarium.at/

Chilleri se nabavljaju po naruzbi ,sad sam nabavio ovaj model teco chillera(teco su najbolji ) koji ne treba dodatnu pumpu ,samo se stavi pored sumpa .

Nazalost ,na chiller se ceka oko mijesec dana ,sve ovisi koliko se robe naruci .

Offline Bach

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #77 u: Srpanj 11, 2006, 11:31:00 prijepodne »
Alo ljudi, jel mi moze tko napisati koji skimmer i koji chiller da uzmemo? Frendica mi ideu Svicu pa mi mozda uzme tamo?

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
« Odgovori #78 u: Srpanj 11, 2006, 11:57:00 prijepodne »
zbilja zavisi od toga koliko si novaca spremna potrositi, u svakom slucajku treba ti heavy duty aparat deklariran za puno vece akvarije od tvoga... ATI je izbacio na market modele koji su onako pristupacni i vrijedan nadomjestak za preskupe bubble king skimmere..

uz to mislim da ima i jos nesto na sto trebas obratiti paznju... cirkulacija vode.. sad jurim na posao i nemam vremena protrcat kroz sve 4 stranice topica da mvidim kako je to tocno odradjeno no povucen iskustvima tropskih koraljnih akvarija, akvarij krcat nefotosintetskim organizmima (poput npr. gorgonija, dendronephtya, scleronephthya i njima slicninim organizmima) zbilja treba ima izorkestriraznu cirkulaciju vode na nivou.. U njihovu slucaju vrlo je vazno da voda struji pravilno poput u prirodi stoga sto su o tom ovisni.. U prirodi naime su zahvaljujuci odredjenoj vrsti strujanja vode sposobni loviti plankton svojim polipima, sto nije slucaj u vecini akvarija gdje stoga ne opstaju dugo... Brijem da je to vazno diskusije.. Sad neka kvalitetna strategija Tunze kompleta s dva speed controplable streamera u kombinaciji s waweboxom bila bi idealno rijesenje...

Offline batana

• Punopravni član
    • http://www.humagum.com
« Odgovori #79 u: Srpanj 11, 2006, 13:25:00 poslijepodne »

- skimer turboflotor od Aqua medice je super izbor

- voda je iz mora svugdje dobra samo ne u zatvorenim lucicama i marinama, ili daj nekom ribaru bacvu i da ti donese s otvorenijeg mora ( naj solucija )

- bio ballsi su najbolji izbor i neces imati problema, uz to mozes i alge u samp ali nisu toliko potrebne, s njima samo problemi

cijev od pleksiglassa sa izbusenom pregradom 10 cm od dna i jednom istom 10 cm od vrha di stavis spuzvu i vatu

- pijesak, ko je vidio da se kupuje pijesak za jadran, narocito ako je lokacija split, kantu, lopatu, dva franda i par piva i po plazama trazit

- ovako nekako to izgleda, samo tu je zeolit umijesto bio ballsa jer je taj aq. za nesto drugo i to ti je taj skimer u funkciji, super

racunaj da je tuba oko 20 % zapremnine aq. i nikad neces imati problema, alge znaju krepat ili ovo ili ono i onda i one kvare vodu a ovako sve 5

ja cu vidjet dali ti mogu prodat nesto ballsa, javit cu ako imam na PP

ovakav samp drzi sve pod kontrolom

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Srpanj 12, 2006, 11:31:00 prijepodne »

Evo me... dakle...

Naruceno i dolazi danas :

skimmer: ATI twister

tunze filter + Rowa phos + salifert test...

za pocetak...

Kupila sam jucer u Butige o' beštij bijeli koraljni pijesak sitne granulacije (1-2 mm mislim) i totalno mi se svida... isti je kao kod Arsa u nano reef-u... pa cemo vidjet kako ce to izgledat

E sad... danas ide SVE VAN (osim mora... a i njega cemo dio zamijeniti)... totalno ciscenje akavarija.... sauganje pijeska, kamenje van, ciscenje stakla i cijevi... zamjena postojeceg sump-a s onim drugim (ima manje pregrada i u njega mi stane skimmer bez da moram razbijati pregrade u ovom postojecem)...

Uglavnom u sump ide: "carapica" za mehanicku predfiltraciju, skimmer, filter sa rowa phosom, Caulerpe cu za sada ostaviti za bio filtraciju (da li mi je pametnije osvjetlit ih po danu ili po noci?), bio ballse smo odlucili za sada ne stavljati (jel tko moze u par crta napisat na kojem principutocno rade?)... i jos ostaje ona plava grublja spuzva za razbijanje mjehurica... i to je to. Jel ima jos tko sta za dodat?

E onda, slazemo kamenje, dio starog i novo koje donosi muzic s terena (par dana je stajalo u kanti s morskom vodom koja je izmjenjivana tako da je die off sto je trebalo obavljen) - jedino jos nisam ni sama sigurna, ima vise teorija, meni nekako najprivlacnija je staviti kamenje prvo a onda tek pijesak? Sta vi kazete?

Kada je aquascaping gotov ponovno naseljavanje zivotinjica (probat cemo obratit paznju na blue-ove savjete)

I onda sve ide u pogon...

E sad, par pitanja za pocetak (istina, mi smo slozili neki svoj ritam za to ali vise glava je pametnije):

1.s cim i kako cesto da hranimo zivinice - ribe,rakove i ostale prozdrljivce s jedne strane i filtratore s druge?

2. kako cesto i koliki volumen vode da mijenjamo?

E da, od kupovine chillera smo trenutno odustali jer se na njega treba cekakati do mjesec dana a do onda ce ionako temperature lagano pocet padati, tako da cemo ga nabavljati orididi u zimu (kad se malo sastanemo s parama )

Serrasalmus... ajde ulovi malo vremena pa napisi o toj cirkulaciji sta si mislio... bas me interesira?

U svakom slucaju... onako nabrzinu nacrtano cirkulacija kod nas ti izgleda ovako:

Jel vam jasno?

Primijedbe, savjeti?

Voda koju mijenjamo nije ni iz lucice ni iz marine naravno... medutim, cim je u gradu, a uz obalu koja je naseljena za ocekivat je da kvaliteta mora nece biti dobra .... ne znam, Antimon je poslao Arsu uzorak mora ispred svoje kuce na testiranje pa cemo vidjeti kakvi su rezultati...

Pucajte!!!!

Ciao!Edited by: Bach

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Srpanj 12, 2006, 12:01:00 poslijepodne »
Par savijeta na brzinu ,totalna je guzva pa ne stignem u detalje .
Prvo nadam se da cete biti zadovoljni sa novom opremom ,slobodno pitajte ako gdje bude problema .
Ne znam da li znate koristiti rowaphos ali njega je najbolje staviti u sitnu filtersku vrecicu jer je skoro prah ,zenske najlon carape su sasvim ok za takve situacije ,a zatim ga stavite u debeli sendvic izmedu vata ,dakle prvo debeli sloj vate ,bijele za akvarije ne za kucnu upotrebu ,pa rowaphos ,i onda opet debeli sloj vate .Ako uz rowu mislite koristiti i ugljen ,procedura je slična sa time da se ugljen stavlja prije rowe tako da rowa moze pokupiti eventualne fosfate iz ugljena ,dakle onda ide debeli sloj vate ,ugljen ,vata -rowa vata ,i to je sve sto treba za morski akvarij .
Caulerpu ne razumijem gdje sada mislis koristiti jer u sump ide skimmer?? nemoj je stavljati uz skimmer jer ce zapuniti pumpu a i svijetlo bas nije dobro da svijetli blizu skimera jer ce se u skimeru razvijati alge i trebace ga cesce cistiti .Uvijek se preporuca koristiti ili obrnuti foto period ,dakle kada je u akvariju mrak onda je refugium upaljen ,rad stvaranja kisika i podizanja ph ,ili 24 sata upaljeno svijetlo iznad refugiuma.
Bio bollsi su nepotrebni ,nemaju nikakve funkcije u reef akvaeriju osim stvaranja nitrata te ostalih problema vezanih uz jaku biolosku filtraciju ,jaka bioloska filtracija je nepotrebna u reef akvariju jer je ima na sve strane i cak previse ,naime na svakoj granuli pijeska ,rupi kamenja ,zidovima akvarija ,cijevma ...uglavnom svugdje gdje je cvrsti materijal i pod vodom se stvaraju bakterije koje ciste akvarij ,da ni ne pricam o ugljenu i rowaphosu kojih pola litre ima vecu filtracijsku povrsinu nego 100 litara bio bollsa.U tropskom koraljnom akvariju najbolje je postignuti balans izmedu unosa i iznosa hranjivioh tvari .Najbolji filtratori su naravno koralji i alge koji obraduju sve hranjive tvari ,i fosfate i nitrate ... opet u jadranskom akvariju je to teze postignuti zbog premale količine fotosintetickih organizama u odnosu na nefotosintetičke te pojacanom unosu hrane radi tkz filter feeder rganizama ,koji predstavljaju vecinu u jadranskom akvariju .Zato bi vam trebao pomoci twister koji ce vrlo brzo odstraniti visak otpada.
Cirkulacija je prekompleksna tema da bi je se dalo jednostavno obraditi pogotovo za nefotosintetičke organizme kojima ona predstavlja prvi uvijet prezivljavanja ,ali u kratko ,evo bas sam prije neki dan ronio i nasao jednu dugacku uvalu ,oko 200-300 metara ,sa jakim padom ,skoro kao zid , i na tom zidu je bilo toliko mnogocetinjasa ,onih ukrasnih crva ,sabelastreaa sa mekanim tubama i onih tvrdih sa calicijevom tubom ,ne mogu se sad sjetiti imena ,jednostavno bili su na svakom kamenu ,na milijone .Razlog tome je bila ,naravno osim hrane ,kurenat ili cirkulacija koja je isla iz jednog smijera ,dakle očigledno je da im ta cirkulacija -konstantna iz jednog smijera .savrseno odgovara ,a slična situacija je i kod tropskih aposimbiotičkih koralja ,dakle oni preferiraju relativno jaki ali kompletan kurenat iz jednog pravca koji im donosi hranu i kisik a odnosi otpad co2 .
Eto to je za sada ,na brzinu .

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Srpanj 12, 2006, 12:04:00 poslijepodne »
hhm sa druge strane bio bolsi bi bili dobri bas zbog stvaranja velike količine bakterija na njemu i onda se svako malo bio bolsi protresu da sloj/film bakterija odpadne sa njih i nahrani nefotosintetičke organizme ,naime vecina tih organizama se hrani bacterijama i nano planctonom ,smrvljena hrana je prevelika za njih ,oni trebaju mikronsku i nano hranu .

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #83 u: Srpanj 12, 2006, 12:25:00 poslijepodne »
http://www.northcoastmarines.com/bioballs.htm, ovdje možeš pogledati o učinku BB, a što se Caulerpe tiče, bolje da je imaš. Moj sump je osvijetljen po noči, jer sam negdje pročitao da alge svojom aktivnošću održavaju pH vode, koji po noči naglo pada, što djeluje nepovoljno na invertebrate. Isti proces se događa i u moru, ali je količina vode nešto veča, pa se ne osijeti razlika
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #84 u: Srpanj 12, 2006, 13:27:00 poslijepodne »
more koje mi je Antimon dao nema PO4 i amonijaka kao ovo iz Splita..
vidi se na nema luke i ostalih shranja blizu..

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
« Odgovori #85 u: Srpanj 12, 2006, 23:17:00 poslijepodne »
evo jedan clanak iz favorita, mislim da bi te mogao zanimati, ;)

http://www.advancedaquarist.com/2002/1/aafeature

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Srpanj 14, 2006, 10:16:00 prijepodne »

Dakle ljudi... e sad to vec izgleda kao ozbiljan sump ... jos nemam slikicu ali cim mi se muz vrati iz ZG s polozenim ispitom slikamo i stavljamo na net... dakle sad imamo: carapicu za mehanicku predfiltraciju, skimmer, filter s aktivnim ugljenom i rowa phos-om, spuzvu za razbijanje mjehurica, a stavila sam u prozirnu plasticnu kutijicu s rupama i Caulerpu (bilo mi je zao bacit ju )...

Ali naravno, problem: over skimming (ako se tako kaze)

Dakle, skimmer je slozen tako da mu je rupa za izlaz vode iznad razine mora ali svejedno se casica puni s mokrom pjenom... sta se desava i sta da radim (jos sam napomena jer mi se cini da sam negdje procitala da bi to mogao biti problem - u sumpu je bill potpuno cista morska voda)...

STA DA RADIM!?

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Srpanj 14, 2006, 11:33:00 prijepodne »
To ti je normalno kod skimmera ,pogotovo pri upotrebi pravog mora ,skimmer treba par dana da se stabilizira i počne ravnomijerno raditi .Inace dosta ljudi koji vrse izmjenu mora sa pravim morem prijavljuju takve stvari ,da im skimmer podivlja ,sto moze biti radi vise razloga .Skimer ti zna podivljati nakon upotrebe nekih aditivia ,prvenstveno deklorinatora ,epoxyljepila ,izmjene aktivnog ugljena ..... Dok sa druge strane skiming obicno prestane pri hranjenju akvarija ili ubacivanju specijalne hrane za invertebrate ,nekih aditiva ....
S vremenom ces se nauciti na to ,to je normalan rad skimmera .A ljudi se vecinom zale da im skimmer ne skima a ne da previse skima

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Srpanj 14, 2006, 11:52:00 prijepodne »

UFFF ,

Super, hvala ...

Offline Brada

• Punopravni član
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #89 u: Srpanj 17, 2006, 20:48:00 poslijepodne »
Nit' se hvališ, niti kukaš!!!!Imal' kakvih novosti sa skimmerom i akvarijem općenito?Lijepo si počela, a sada tajac!
Zagreb - Sigećica

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Srpanj 18, 2006, 11:00:00 prijepodne »

Ma evo me ... malo igranja sa skimmerom pa vikend pa cekanje fotica... i evo...

Dakle, prvo, kako sada izgleda sump (ozbiljnije, sta ne ):

Ako nesto u postavi nije jasno, pitajte , sad i ja znam nesto vise o tehnici

E onda, preslozili smo cijeli akvarij... izbacili smo kvarcni pijesak sa Paga i ubacili koraljni. preslozili kamenje i to sada izgleda ovako:

Malo detaljnije svaka hrpica kamenja (moram priznati da bas nisam 100 % zadovoljna s lijevom ali ne znam kako da ju slozim )

(vidjet cete da na prvoj od ove tri slike imamo puno kamenje, nije zivo, medutim, toliko mi se svidalo da mi je doslo savrseno za aquascape, pa neka stoji dok ne dode pravo zivo kamenje)

Malo vise u detalje:

A sad, detalji:

A sad komentari... kako vam se svida, sta ne, zasto... gdje sta premjestiti i sve... pucajte!!!!

Usput, skimmer radi ludilo! Onaj dan kad sam pisala da mi divlja sa pjenom sam ga upalila kad sam dosla doma i radio je skroz normalno, prvih par sek. je nesto pjenio i onda je poceo radit normalno, a izbacio je HRPU smeca!!!!

U nedjelju smo opet izmjenili hrpu mora pa je opet pjenio... pustila sam ga radit preko noci i drugi dan je opet normalno radio... tako da je sve 5!

E sad, rado bi culi vasa iskustva... da ne radimo gluposti, s cim i koliko cesto hranite svoje predatore, a s cim i koliko cesto filtratore? Nikako da nademo pravu mjeru... ne bi htjela da mi zivinice budu gladne a opet nije dobro da ih sopam?

I jos nesto, da li nam trebaju kakvi aditivi? Kada smo u nedjelju izmenili dio mora ubacili smo i par novih ribica (koje su bile u soku pa sam im ubacila malo vitamina (ja sam ih kupila za slatkovodne ali pise da ide u morske akvarije)...

Eto! Edited by: Bach

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #91 u: Srpanj 18, 2006, 11:16:00 prijepodne »
algica je dobro koliko vidim?
ja bi iz sumpa maknuo toliki broj spužvi jedino..
vezano za aquasape.. sviđa mi se i liva i desna strana.. unatoč tome što livo nije live rock sviđa mi se kako izgleda..

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #92 u: Srpanj 18, 2006, 13:30:00 poslijepodne »
Bachica, meni je također setup prva liga!      Vidi se da je život počeo bujati, pa zato dajem glas da ostaviš sve kako je    

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #93 u: Srpanj 18, 2006, 13:33:00 poslijepodne »

Prvo bih rekao da mi je žao što niste odmah u startu ovako napravili, te da ste barem akvarij odgurnuli više desno, tako da vam sump veæi stane...
(znam da ste išli na opciju sa 2 sumpa, al eto...pokazalo se lošim.)

Onda bih rekao da mi se rockscape i sviđa i ne sviđa.
Sa estetske strane, meni je prekrasno i zaslužili ste jedan , no sa filtracijske strane... ... neznam, izgleda mi položeno jedno na drugo sa puno mrtvih zona koje onda rade probleme kasnije.
Slika zna zavarat, ja se nadam da vama neæe radit nikakve probleme, jer mi se uistinu sam izgled akvarija jako sviđa... izgleda tako prirodno...

Što se filtracije tièe, pa super za skimmer, izgleda moæno i ocijenjen je istim, jedino æu ti dat savjet da pripaziš di æe ti se u sumpu detritus akumulirat, pa da eventualno probaš si olakšat nekako put do njega.
Mislim, detritus æe ti se vjerojatno akumulirat, i onda kad radiš izmjene mora, samo ga sifoniraš van iz sumpa, no zbog podosta nagruvanog mjesta, nadam se da to neæe bit problem...

Koliæina spužvi je nepotrebna u smislu filtracije, no ako pomaže u smislu "ubijanja" mjehuriæa i zvuka, svakako bi ju ostavio...

Što se tiæe prehrane... za ribe bi ti savjetovao jednom dnevno i to po malo... neæe umrijet od gladi, a to im je dosta.
Za koralje, pa s obzirom da imaš veæinu nefotosintetièkih, možda bi bilo dobro da ubacuješ fitoplankton koji možeš od veselog nabavit, iako ima i polemika oko vrijednosti tog fita u morskim akvarijima...

Što se pak anemona i moruzgvi tiæe... jednom tjedno komad lignje uvrh glave.

Eto, sve pohvale za trud i oèekujem nove slike za 2 tjedna... da vidimo kako situacija napreduje!

Ha ha, nek ti to bude domaæa zadaæa!

P.S. rasvjetu neću komentirat, ova folija izgleda katastrofa al da je jeftina solucija - je!

Edited by: Stina

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Srpanj 18, 2006, 14:42:00 poslijepodne »

Citat: Ars
algica je dobro koliko vidim?

Je je... ludilo... mislila sam da je gotova ali izgleda da je samo bila "u soku"

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Srpanj 18, 2006, 14:43:00 poslijepodne »

Citat: Irusnjak
Bachica, meni je također setup prva liga! Vidi se da je život počeo bujati, pa zato dajem glas da ostaviš sve kako je

Ajde super... drago mi je da vam se svida ...

... ma i meni je O.K... ali nekako mi s one lijeve strane nesto bode oci, a jos uvijek ne mogu skuziti sta

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Srpanj 18, 2006, 14:54:00 poslijepodne »

Ej Stina!!!! A jesi se raspisao... bit ce da sam vas sve zarazila ... neka, neka!!! Meni draze!

Ajde sad ja :

Da, isli smo na sump s lijeve i refugium s desne strane... po svoj logici prica je trebala funkcionirati - ali nije, i jos uvijek nemamo pojma zasto... ali nema veze jer ce sad umjesto refugium gdje je trenutno samo pumpa koja tjera more stajat chiller, tako da je i opet to mjesto popunjeno...

U principu je kamenje slozeno tako da ima HRPA rupa izmedu njih... a s obzirom na to da nisu ocite, bravo za mene .... jupiiiii....uostalom, svrati do nas na kahvu pa vidi sam, uostalom, u zivo se bolje vide i prednosti i mane, ces?

Ajde malo bolje objasni ovo s detritusom u sump-u, moze?

I da, imas potpuno pravo... spuzve sluze upravo za to... ona iznad pumpe za razbijanje mjehurica, a ona ispred skimmera za "usutkivanje" zuborenja dok ne nabavimo cijev za izlaz iz skimmera.. i funkcionira...

Što se ticeprehrane... da li moze za ribe smiksana lignja, dagnja i sl.? Ili ima neka gotova, kvalitetnijakupovna hrana?

Za filtratore... tko je veseli?

A sto se rasvjete tice... mafolija je samo privremeno, da nam neonka ne bljesti u oci (iako u zivo ne izgleda tako katastrofalno ), ubrzo se cijela konstrukcija zatvara u knauf i gore ide drvena ploca u koju ce se userafiti neonke!

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #97 u: Srpanj 18, 2006, 17:30:00 poslijepodne »

... akvarij sada izgleda fenomenalno...

...šta ti je sad sa Caulerpom,ne vidim je,nadam se da je nisi bacila,meni bi trebalo malo.

...mislim da ti ženka Symphodus ocellatusa i nije neki izbor uzevši u obzir njenu neobojenost i ljepotu ostatka akvarija,ali tu će sigurno doći do zamjene....

Edited by: GROF

Offline Bach

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Srpanj 18, 2006, 20:05:00 poslijepodne »

Ej Grof!!!!

Tu je Caulerpa, tu... samo smo je malo skucili ... stavila sam ju u kutiju za kekse koja se lose zatvara (citaj: kad zatvoris poklopac ima rupe sa strane) i ima rupice na poklopcu tako da voda cirkulira, a nalazi ti se na slici u sumpu desno od lampe, ispred onog malog crnog filter...

Je, je Symphodus ocellatus, bravo ja .... ma to sam ovaj vikend malo ronjala na dah i lovila ribice i ove dvije su jedino sto sam uspjela uloviti malom mrezicom... i totalno sam bila odusevljena, napokon nesto sto pliva ... a daaaaaaaaaajjjjj, pa skroz je slatka .... no dobro, vidjet cemo s vremenom kako ce se mjenjati riblji fond ...

Edited by: Bach

Offline Brada

• Punopravni član
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #99 u: Srpanj 18, 2006, 20:47:00 poslijepodne »

Jeste li razmišljali da napravite "Hang on" refugium na sump. Ima ih Blue, a možeš napraviti i sama (ili netko drugi) da radi kao AquaClear filteri. Refugium treba visiti na rubu pomoču preljeva , a potrebna je jedna pumpa za vodu da diže vodu u refugium (izlazi slobodnim padom). Profa ima refugium na polici pokraj i iznad akvarija, ali isto se može obaviti na sump-u. Pogodno bi bilo da bude tamne boje (zbog svijetla) a rasvjeta da radi po noći, zbog držanja pH.
Isto bih ti predložio "keramiku" od Blua, jer je sterilna, a preuzima život iz okoline, tako da ti ne če narušiti biotop, a možeš postiči aquascape kakav želiš. Akvarij izgleda super i ovako, ali češ dobiti na kvaliteti filtriranja. Veseli me da ti "ide"!!!
Zagreb - Sigećica