Lipanj 29, 2025, 23:42:19 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Anketa

Koji motor kupiti 50-125ccm? (u obzir cijena)

Yamaha aerox
2 (13.3%)
Gilera Runner
6 (40%)
Piaggio NRG
3 (20%)
Aprilia sr50
1 (6.7%)
Drugi
3 (20%)

Ukupno Glasova: 15

Autor Tema: Kupovina skutera 49-125ccm  (Posjeta: 7550 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Kupovina skutera 49-125ccm
« Odgovori #50 u: Srpanj 04, 2013, 11:04:21 prijepodne »
e da vam čiko objasni ... (čiko=striček=barba... :D )

brzina od 80km/h će na tehničkom predstavljati veliki problem i neće proći tehnički ako ga budu vozili na valjke (a 99% će ga voziti osim ako nepoznate nekoga tamo tko će vam progledati kroz prste) ... to se vrlo jednostavno i brzo rješava postavljanjem privremene blokade na variomat (cca 15ak minuta za staviti i toliko za maknuti, ako znaš šta radiš i imaš potreban alat) ... ali tu i dalje nisi riješio problem jer je policija počela zaustavljati skutere i tjerati na vanredni tehnički ako posumnjaju na skinutu blokadu ... pa si onda u još većem qurcu .. :D .. no, kao i za sve i tu postoji rješenje, a to je ugradnja elektoničke blokade koja se pali i gasi na daljinski (recimo), pa sve i da te uhvate, ne mogu na tehničkom ništa otkriti i možeš dalje.. :D (ali košta)

što se tiče ulja, ... hm ... tu ima i za i protiv ovakvog načina, ali nije rijetka pojava kod ljudi koji su nekad davno vozili TOMOSE i slične 2T motoriće...

ako sipaš ulje u rezervar predviđen za ulje imaš kontroliranu potrošnju ulja i optimalno podmazivanje u svim režimima rada osim u praznom hodu.... (treba dobro poznavati princip rada 2T motora, a to mi se neda objašnjavati, pa mi vjerujte na riječ .. :D ), ali postoji mogućnost otkazivanja pumpe i onda si u govnima
 ... a ako sam praviš mješavinu (2%, to je onih 1dcl na 5litara) i sipaš u rezervar za gorivo dobivaš nešto veću potrošnju ulja što se vidi i po dimu na auspuh, ali si 100% i apsolutno siguran da će mašina uvijek biti podmazivana jer nema šanse da nešto otkaže pri distribuciji ulja
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #51 u: Srpanj 04, 2013, 14:27:35 poslijepodne »
Sad ne znam jesam te dobro skužio. Ako sam radiš mješavinu i sipaš ulje u gorivo (dakle deci na 5L), jel onda isto moraš sipat ulje i u rezervoar za ulje ili ne?

Što se tiče tehničkog, nije prošao motorić, Nekih 70tak km/h su izmjerili da ide, odvezli ga u servis i naštimali su mu ga tamo na 50km/h, a poslije tehničkog su vratili nazad. A sad koliko će biti problema s policijom zbog toga to će sam vidjet...

Iskreno meni bi to bila tlaka za vozit uopće, kad bi na svakom zavoju morao razmišljat hoće me na vanredni tehnički slat i nabit kaznu. Kolike jesu uopće kazne za to?
« Zadnja izmjena: Srpanj 04, 2013, 14:38:10 poslijepodne od Nuclear »

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Srpanj 04, 2013, 14:38:00 poslijepodne »
Kazne za tehnicki neispravno vozilo kreću se od pet do 20 tisuća kuna (neznam dali je isto za skutere i motore)
Ako posumnja na neispravnost, skida tablicu i salje na izvanredni tehnicki + kazna

Ako pravis mjesavinu onda je logicno da mjesavinu sipas u rezervoar od goriva, a takvi onda nemaju dodatno rezervoar za ulje posebno (tomos "gasac" itd).
Ako imas 2 rezervoara....jedan za benzin drugi za ulje onda sipas svaki tekucinu u njegov rezervoar...ali mozes i malo ulja u benzin kako je strasilo napisao jer onda ocuvas motor jedino imas onda dim na auspuhu

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Srpanj 04, 2013, 14:39:27 poslijepodne »
dobro si shvatio, ako sam praviš mješavinu benzina i ulja onda NE sipaš ulje u posudu .... isto i obrnuto, ako sipaš ulje u posudu onda NE praviš mješavinu ulja i benzina.. ili/ili ...

samo vidi prvo da prethodni vlasnik nije počeo praviti sam mješavinu iz razloga jer je krepala pumpa... ;) pa da ne sipaš ulje u posudu a ono ne radi i zariba ti motor ..

Inače, za taj motor je preporuka FULL SYNT ulje za mješavinu ... NAJBOLJI je castrol TTS, ali je litra preko 100 kuna ... ali i svi ostali renomirani proizvođači ulja imaju vrlo kvalitetno ulje, samo kako sam rekao dobro pazi da je full synt.... (Motul, Selenia, repsol, total, liqui moly, ... )

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Srpanj 04, 2013, 14:46:38 poslijepodne »
Ma susjed je utrpao neko STIHLovo ulje za motorku  :D :D :D

Uglavnom nasipao je i u rezervoar za ulje, a i pomješao gorivo s uljem i to nasuo u rezervoar za benzin  :D

Sve u svemu bum ga preusmjerio tu na forum pa nek sam pročita što ste napisali.

Hvala na pomoći  :up:

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Srpanj 04, 2013, 14:59:16 poslijepodne »
Štilovo ulje za motorku je ODLIČNO ulje ali SAMO ako se pravi mješavina sa benzinom ... NIKAKO ga ne sipati u posudu za ulje...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Srpanj 04, 2013, 15:11:00 poslijepodne »
Štilovo ulje za motorku je ODLIČNO ulje ali SAMO ako se pravi mješavina sa benzinom ... NIKAKO ga ne sipati u posudu za ulje...

Ma u posudi za ulje nije STIHLovo nego je već neko drugo bilo, samo je mješavinu s njim radio.

Al koja je onda fora što je taj bivši vlasnik sipao ulje u svoju posudu, a i mješavinu je radio i sipao u rezervoar za gorivo. Pretpostavljam da se na taj način motor malo zaguši jer omjer nije dobar, ali da ne može bit neke štete?

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Srpanj 04, 2013, 15:21:05 poslijepodne »
ne može biti veće štete osim zaštopanog auspuha... ali s obzirom na kilometražu, ne može ni to biti .. :D