Svibanj 09, 2025, 18:57:44 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Silva pluvialis  (Posjeta: 27100 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Silva pluvialis
« Odgovori #25 u: Travanj 24, 2013, 11:59:55 prijepodne »
3700k hmmm zanimljivo, njih uopće nisam uzeo u obzir  :) sve u svemu, hvala na odgovoru  :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 24, 2013, 19:24:39 poslijepodne od FixFox »

Offline Lugi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Travanj 24, 2013, 12:27:36 poslijepodne »
Citat:
Jel se vidi razlika, odnosno granica gdje počinje koja boja?

Ne, pošto imam ledice sa lećama od 30 stupnjeva, koristio sam jedan jako zgodni kalkulator.
Ovo su rezultati na zadane vrijednosti visine konzole, dubine akvarija i kuta leća od 45 supnjeva.
30 stupnjeva na 40 cm taman pokrije cijelo dno iz srednjeg reda...

Link na kalkulator:

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #27 u: Travanj 24, 2013, 18:30:32 poslijepodne »
super je složeno. sviđa mi se i led rasvjeta. nedavno je i kod mene ali u kombinaciji s flo. koristio sam puno veći kut.
sad ovo s kelvinima i bojom ... nisam baš sretan s dijelom spektra kojeg 3700 K pokriva. ide u nižim brojevima 600. no podijeli iskustva s rastom - bit će zanimljivo pratiti :-)
uglavnom: postav čista petica  :klap:

Offline Lugi

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 01, 2013, 02:08:35 prijepodne »
Citat:
super je složeno. sviđa mi se i led rasvjeta. nedavno je i kod mene ali u kombinaciji s flo. koristio sam puno veći kut.
sad ovo s kelvinima i bojom ... nisam baš sretan s dijelom spektra kojeg 3700 K pokriva. ide u nižim brojevima 600. no podijeli iskustva s rastom - bit će zanimljivo pratiti :-)

Hvala na komentaru.  :)
Slažem se, i mene  malo brine kelvinaža....imam problema sa rotalom i algama. Moguće je da napravim preinake te da zamjenim 3700K sa 5000K u budučnosti, ali za sad je kako je.
Evo najnovijih slika, spusio sam malo konzolu, pojačao osjetljenje (jer očito rotala raste previše u vis i sitna je) pa ćemo viditi rezultate:

sutra sljedi šišanje i sadnja...  :up:

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #29 u: Svibanj 01, 2013, 10:11:02 prijepodne »
divno  :klap:

Offline slina666

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Podsused
« Odgovori #30 u: Svibanj 01, 2013, 12:11:11 poslijepodne »
Svaka čast,predivno. :up:

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #31 u: Svibanj 01, 2013, 14:33:41 poslijepodne »
Nije li malo presvijetla boja u DC-u :question:
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 01, 2013, 15:48:54 poslijepodne »
da. na rotali vidim da su stabljike preduge. ovo mi opet potvrđuje da crveni dio spektra utječe na rast stabljike i cvijeta a plavi na rast lista i gušči raspored. pokušaj sa 6500 iako ja guram i 10 000 i sve je za 5. no možda i ona druga stvar: gnojenje. nevjerojatno utjeće na veličinu lista, ali nisam prijmjetio da utjeće na gustoću listova.

Offline Lugi

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 02, 2013, 09:26:37 prijepodne »
Citat:
Nije li malo presvijetla boja u DC-u
Je, ali ribice se ne bune tako da sam ostavio kako je.  :up:

Citat:
da. na rotali vidim da su stabljike preduge. ovo mi opet potvrđuje da crveni dio spektra utječe na rast stabljike i cvijeta a plavi na rast lista i gušči raspored. pokušaj sa 6500 iako ja guram i 10 000 i sve je za 5. no možda i ona druga stvar: gnojenje. nevjerojatno utjeće na veličinu lista, ali nisam prijmjetio da utjeće na gustoću listova.

Iznad rotale je 10000K 3w te 6500K 3W LEDica, tako da crvani dio spektra 3500K LED iz centralne konzole ne bi trebao previše utjecati.
Gnojim po EI, 1.5 ppm KH2PO4 i 12 ppm KNO3 što bi trebalo biti dovoljno na ovu manju biljni masu?
Nisam ni sam pametan, sad sa spuštenijom konzolom i večim intenzitetom riskiram veći bum algi ali i to moram probati.

Bit ću malo pametniji za 2 tjedna kad vidim rezultate.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #34 u: Svibanj 02, 2013, 09:41:25 prijepodne »
WOW .... love at first sight ..... kako ovo nisam prije vidio ...  :klap: :klap:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline alensab

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #35 u: Svibanj 02, 2013, 17:56:37 poslijepodne »
covik moj di si ti vidima da pise osjek pa mi nije bas jasno

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Svibanj 02, 2013, 18:04:34 poslijepodne »
neobično da onda tako raste. i listići mi izgledaju nekako maleni. I am puzzled. možda da digneš unos K, i naravno proporcionalno svega drugoga. iako je kod mene bila sva zajapurena, bujna i gusta upravo na tvojim vrijednostima. no tu ne računam raspad otpada koji valjda uvijek zanemarimo: a diskusi su gojeni u tom o kojem govorim pa je bilo svega za bakterije da probave, time i hranjiva za bilje pored gnojenja. 

Offline kova.aq.

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #37 u: Svibanj 03, 2013, 08:53:24 prijepodne »
Morate znati da spektar od 3700 kelvina LED je ravno 5700 kelvina neonske rasvjete što je idealno a led od 6500 kelvina je kao neonka od 10 000 čisto bijelo svjetlo . Jer ako netko uzme 10 000 kelvina LED  dobit će plavo za morski akvarij . I jedna važna stvar da je 1w LED jednako 3 do 4 w neonske rasvjete . Sve u svemu hrabar potez sa led rasvjetom .

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Svibanj 03, 2013, 11:14:29 prijepodne »
ovo mi je novost. je li provjereno da led i neonke imaju tako različite spektre kada ih se definira kroz K???
primjerice, kod mene neonke od 6500 K dopunjujem s led 10 000 K ... kada upalim samo led jest plavije svijetlo ali nije plavo već bijelo.

Offline kova.aq.

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #39 u: Svibanj 04, 2013, 00:35:08 prijepodne »
JEst to je tako definirano ja imam led 6500 k i daje čistu bijelu svjetlost i sam si naveo da ti malo vuče na plavo .

Offline Lugi

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Svibanj 16, 2013, 14:49:09 poslijepodne »
Update...
Maknuo sam rotalu i didplis koje su i pre dugo stagnirale i propale te stavio HM iz manjeg akvarija.
Ostavio sam samo malo zdrave rotale na lijevoj strani koju mislim namnožiti i ugustiti.
Malo doradio desni panj, dodao par kamenja i korjenčića.
Ujedno i dobio nove stanare, Galaxy Rasbore.  :)

Iako sam već mjesec i sitno na EI-u, prije tjedan dana prestao sam kao mikroelemente dozirati ProFito te se prebacio na CSM-B što se pokazala kao odlična odluka.
Od zadnjeg posta sam čak i podšišao cubu i do sad je već prerasla visinu koja je bila prije šišanja.
Izgleda da je cijela stvar sa rastom u vis bila ipak vezana uz pomanjkanje mikroelemenata.

Alge , koje su bile problem od početka, sad se povlače što osim gnojenja mogu zahvaliti i režimu mjenjanja 50% vode svaka 2-3 dana.
Malo sam se preforsirao sa angažmanom, ali baš mi je stalo da se cijeli sistem napokon pokrene.    :cool:

« Zadnja izmjena: Svibanj 16, 2013, 15:05:57 poslijepodne od lugi979 »

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #41 u: Svibanj 16, 2013, 15:11:57 poslijepodne »
super, po rotalu možeš doći do mene, jer mislim za vikend reckat i rezuckat, bit ce oko 5-10 cm, ne znam dal će ti to biti dovoljno visoko?
dobio si strašnu dubinu sa ovom pozadinom,ili bez pozadine :D
i razbore su fakat male  :nerv:

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #42 u: Svibanj 16, 2013, 15:14:43 poslijepodne »
super složeno, jako mi se sviđa kako si posložio panjeve na kamenje...
dobra dubina i super su se galaxyce uklopile...   :up:

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 17, 2013, 08:21:41 prijepodne »
odlično!!!  :klap:

Offline amchudin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #44 u: Svibanj 21, 2013, 12:14:48 poslijepodne »
Update...
Maknuo sam rotalu i didplis koje su i pre dugo stagnirale i propale te stavio HM iz manjeg akvarija.
Ostavio sam samo malo zdrave rotale na lijevoj strani koju mislim namnožiti i ugustiti.
Malo doradio desni panj, dodao par kamenja i korjenčića.
Ujedno i dobio nove stanare, Galaxy Rasbore.  :)

Iako sam već mjesec i sitno na EI-u, prije tjedan dana prestao sam kao mikroelemente dozirati ProFito te se prebacio na CSM-B što se pokazala kao odlična odluka.
Od zadnjeg posta sam čak i podšišao cubu i do sad je već prerasla visinu koja je bila prije šišanja.
Izgleda da je cijela stvar sa rastom u vis bila ipak vezana uz pomanjkanje mikroelemenata.

Alge , koje su bile problem od početka, sad se povlače što osim gnojenja mogu zahvaliti i režimu mjenjanja 50% vode svaka 2-3 dana.
Malo sam se preforsirao sa angažmanom, ali baš mi je stalo da se cijeli sistem napokon pokrene.    :cool:

Nema sta bas mis e svidja ovaj postav, jel te samo mogu zamoliti akda kazes pomanjkanje mikroelemenata, kako mozes biti siguran da su falili i nako ji nacin pls? Drugo, kada kazes mjenjanaje vode svaka dva do tri dana 50% ok , vjerujem da pomaze dosta..ali zar se na taj nacin ne pravi dodatni dizbalans..hvala

Offline Lugi

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Svibanj 21, 2013, 15:00:14 poslijepodne »
Citat:
Nema sta bas mis e svidja ovaj postav, jel te samo mogu zamoliti akda kazes pomanjkanje mikroelemenata, kako mozes biti siguran da su falili i nako ji nacin pls? Drugo, kada kazes mjenjanaje vode svaka dva do tri dana 50% ok , vjerujem da pomaze dosta..ali zar se na taj nacin ne pravi dodatni dizbalans..hvala

Po meni, ne radim disbalans jer svaki dan dodajem mikro i makro prihranu.
Pošto doziram po EI-u, gdje se bilju daje i više nego što mu je potrebno na dnevnoj bazi smatram da ne bi trebalo biti frke...
Do problema može doći jedino ako ne gnojiš svaki dan već par puta tjedno te se onda sa izmjenama vode mjenjaju i paramteri u akvariju.

Iako, to je samo moje skromno mišljenje jer sam relativno novi...

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Svibanj 21, 2013, 15:05:35 poslijepodne »
Citat:

Po meni, ne radim disbalans jer svaki dan dodajem mikro i makro prihranu.
Pošto doziram po EI-u, gdje se bilju daje i više nego što mu je potrebno na dnevnoj bazi smatram da ne bi trebalo biti frke...
Do problema može doći jedino ako ne gnojiš svaki dan već par puta tjedno te se onda sa izmjenama vode mjenjaju i paramteri u akvariju.

Iako, to je samo moje skromno mišljenje jer sam relativno novi...

hvala, novi ne novi..bitno je da svi nesto naucimo iz tudjih iskustava..hvala...dakle mislis da je bolje svaki dan dodavati nego recimo tri puta sedmicno markoelemente?

Offline Microsorium

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Svibanj 22, 2013, 07:29:15 prijepodne »
promjena vode: ja sam dva mjeseca mijenjao 70-80% svaki dan. disbalans = NE. algi nema, osim žuljeva hehe
tek nakon 2 1/2 mjeseca počeo gnojiti.
gnojenje: svaki dan je bolje po mom iskustvu nego tri puta tjedno, ali razlike su minimalne, tu zaista čovjek može prilagoditi kako mu odgovara.
eto to su moja iskustva

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Svibanj 22, 2013, 15:32:57 poslijepodne »
promjena vode: ja sam dva mjeseca mijenjao 70-80% svaki dan. disbalans = NE. algi nema, osim žuljeva hehe
tek nakon 2 1/2 mjeseca počeo gnojiti.
gnojenje: svaki dan je bolje po mom iskustvu nego tri puta tjedno, ali razlike su minimalne, tu zaista čovjek može prilagoditi kako mu odgovara.
eto to su moja iskustva
Hvala, tek sada nisam pametan sta da radim, izvinite na off

Offline kapljica

• Novi član
  • *
« Odgovori #49 u: Svibanj 23, 2013, 13:29:47 poslijepodne »
fora!  :up: