Srpanj 12, 2025, 09:20:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pro DIY kit co2 sistem  (Posjeta: 142571 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vidopulos

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Pro DIY kit co2 sistem
« Odgovori #650 u: Ožujak 14, 2014, 11:39:00 prijepodne »
Evo, 7 dan uporabe mogu izvijestiti da sam poprilično zadovoljan. Na 120 litara DC držim na svijetlo zelenom lagano prema žutom, a na ribama ne vidim nikakav utjecaj (no zato vidim na bilju). Difuzor sam napravio od medicinske šprice i onih tufera od vate. CO2 izlazi doslovno u obliku mjehurića nalik na finu prašinu. Isprva me zabrinulo što tlak u bocama nije bio veći od 1.2 bara no kako mi treba vrlo nizak tlak i ikineski gličasti je skoro zatvoren zadovoljan sam. Tek mi je jučer tlak porastao na 2, a potom i do 3 bara i tako stoji. Probao sam na kratko povući sigurnosni koji brzo reagira da budem siguran (da nije nešto zapečeno zbog kiseline ili sl.) i ostavio ga na miru. Limunske imam još cca. 150-170ml (!). Interesantno, povjeovao sam kinezu koji je pogrešno preveo na engleski. Moj Kinez kaže uzmi 600ml vode i 400ml stavi u limunsku, a 200ml sa bikarbonom. Vidim da svi spominjete kako stavljate limunsku u 600ml, a bikarbonu u 200ml. Znači imam jaču koncentraciju i bržu reakciju, a manji volumen pa samim time i 200ml više volumena za plin?
Ne znam odg na tvoje pitanje. A koliko imas mjehurica po sek?

Sent from my HTC Desire X using Tapatalk

Offline Boetongo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Dob: 109
  • sadim travu - ali u akvariju
« Odgovori #651 u: Ožujak 14, 2014, 11:44:43 prijepodne »
ja sam uvijek drukao na malo iznad 1 bar, čim uđe u zeleno to je dovoljno.
što se tiće smjese,
boca A 600ml vode i 200g limunske, boca B 200ml vode i 200g sode.
ja sam još složio nepovratni u bocu B i nisam imao skok tlaka, od početka do kraja tlak je varirao od 1 do max 2 bara.

Offline Veky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #652 u: Ožujak 14, 2014, 12:44:13 poslijepodne »
Ma više je retoričko pitanje.
Redovno sam postavio između 1 i 2 mjehurića / sec. Jučer je porastom traka otišlo na 3 mjehurića.
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline Boetongo

• Novi član
  • *
  • Dob: 109
  • sadim travu - ali u akvariju
« Odgovori #653 u: Ožujak 14, 2014, 13:01:52 poslijepodne »
e to ti je sada do igličastog koji je katastrofa, naravno ako je kinez orginalni?
ja sam svoj zamjenio sa poštenim igličastim i drži mjehuriće uvijek isto, nevezano za tlak.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #654 u: Ožujak 14, 2014, 13:22:54 poslijepodne »
+1
taj iglicasti je vise plosnati nego iglicasti i zato je regulacija ziva  :-X i cim dodje do promjene tlaka mijenja se i broj mjehurica.

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #655 u: Travanj 13, 2014, 19:34:14 poslijepodne »
Evo meni je sustav prestao sa naglim skokovima u tlaku...promjene koja sam napravio: sada pri pripremi smjesa samo lagano miješam boce, ne "šejkam" ih bjesomučno kao prije i obrišem/operem vrh boce tamo gdje je navoj jer mi se nekako čini da je prije tamo ostajalo malo kristalića limunske ili sode na drugoj boci pa nije dobro dihtalo kad bi zašarafio boce i možda ključna stvar pri pokretanju sustava samo stisnem par puta dok više nemogu stiskati rukom i onda otvorim igličasti ventil...znači ne otvram i zatvaram ga kao što je to po uputstvima slučaj.. eto toliko...

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #656 u: Travanj 15, 2014, 08:24:34 prijepodne »
Otopine ne bi trebalo shejkati, tako da dolaze do cepova. Jedan od razloga je da se kristali/kapi limunske zaljepe, i onda smetaju brtvljenju, ali, jos gora stvar je da zapravo dodatno unistavaju creva (ako su plasticna), pa prije ispucaju. Dodatna stvar, po meni puno gora je da se tako unistava manometar, a i sigurnosni ventil na njemu, te inicjalno losi iglicasti ventil.

Htio bih se jos osvrnuti na princip rada iglicastog. Iglicasti ventil je samo ventil s finom regulacijom protoka. On ne regulira tlak. Shodno tome, ako napravite da vam ide 1 mjehur u minuti, pri 1 bar tlaku, onda ce se ta vrijednost povecati ukoliko tlak poraste na 2 bara. Iglicasti ventil morate gledati ko i bilo koji ventil, samo ga je lakse regulirati. On otvara odredjenu rupu te ostavlja procjep odredjene povrsine. Ukoliko je tlak razlicit, onda je i protok razlicit (uz to je tu jos i igra s gustocom plina pod tlakom, koji dodatno ekspandira na strani gdje "nema tlaka").
Za regulaciju tlaka postoje reduktori tlaka koji se koriste npr na CO2 bocama. Oni imaju slicnu mehaniku, ali se sastoje od dvije membrane, dva ventila i seta opruga koji reguliraju ukupan tlak na izlazu bez obzira na protok. Tako na njima namjestite da je izlaz 2 bara, bez obzira da li je ulaz 50 ili 10 bara. Na to onda ide iglicasti, te u toj kombinaciji, kada imate konstantna 2 bara, i iglicasti daje konstantan broj mjehurica. Ukoliko na regulatoru tlaka posarafite 4 bara, iglicasti ce promjeniti/povecati broj mjehurica.

Tako da nemojte ocekivati da ce vam iglicasti davati konstantan broj mjehurica.

Naravno, to je teorija. Praksa je pokazala da postoje losi iglicasti, koji se dodatno zacepe s sodom/limunskom, koja se kristalizira te sprijecava finu regulaciju, pa onda krene s jednim brojem, pa tlak poraste, pa se broj mjehurica poveca, pa se dotaljiga kapljica sode, koja se kristalizira, i zacepi iglicasti, pa vi malo posharafite, pa onda radi, dok ne dodje druga kapljica, koja otopi kristal i sve preleti u akvarij...

Eto, ima svakakvih scenarija.

Osobno, koristim ovaj sistem preko godinu dana. Nikad problema. Jednom sam zamjenio creva, jer su pocela biti lagano napukla na spojevima, te sam dva puta ispirao iglicasti.
Smjesu radim tako da stavim suhi dio u bocu preko ljevka, onda zalijem vrelom vodom. Tada, nezacepljene boce muckam tako da natjeram tekucinu da se vrti u boci. Ne shejkanje, ne bacanje. Samo da se vrti. Pricekam da se sva limunska otopi, i tek onda spajam cepove gore. Jakim pritiskom na jednu, pa brzo na drugu bocu, pa tako par puta, dignem tlak na cca. 1.5 bara. Nekad 2. Zavisi kako sam raspolozen. I tako stoji do kraja limunske.
Kada dodje do kraja limunske, onda pozornije pratim manometar, te kad vidim da pada do 1 bar, onda MALO protresem bocu s sodom (sode jos ima malo na dnu). Za par dana ponovim postupak. Ako izmuckate pre jako, onda ce se sve zapjeniti, a tlak ce preci limit (kod mene 3 bara) na sigurnosnom ventilu.

Nadam se da sam pojasnio kako ja to radim i da ce pomoci nekome.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #657 u: Travanj 27, 2014, 12:07:40 poslijepodne »
Jel netko planira napraviti coporativu s sodom i limunskom?

Citat: Lamba
možete kupiti kod nas limunsku kiselinu i sodu bikarbonu. Ne znam jeste li kupovali kao fizičko lice ili na firmu? Više ne smijemo prodavati privatnim osobama.
Cijene su sljedeće:

1. Limunska kiselina monohidrat
    Pakiranje : vreća 25 kg
    Cijena: 8,00 kn/kg

2. Soda bikarbona
    Pakiranje: vreća 25 kg
    Cijena: 3,00 kn/kg
U cijene nije uračunat PDV.

FCO naše skladište na Robnim terminalima Žitnjak
Način plaćanja : avansno ( po ponudi).

Ima tko ko bi mogao uzeti kao pravna osoba? Pa da napravimo čoporativu

Offline marinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #658 u: Travanj 29, 2014, 22:45:46 poslijepodne »
Ja sam isto zainteresiran za 5/5 kg

Offline sasam1400

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #659 u: Svibanj 08, 2014, 02:22:11 prijepodne »
Pozdrav svima.
Novi sam na forumu. Imao sam AQ 7-8 godina do havarije koja se desila, i onda par godina nisam.
Sad sam odlučio da ga opet formiram. Sastavio sam ga prije par mejseci.
Napravio sam (kao i ranije) DIY sistem sa kvascem i šećerom za CO2...
I onda sam naišao na ovu temu.
Super je zanimljivo, pročitao sam sve. Super je logika.
Sad... naišao sam na jednu zanimljivost... inače sam uvijek imao 5 iz hemije :D
Kad sam na papiru napisao hem. rekaciju koja se dešava između sode bikarbone i limuntosa, i izračunao molekulske mase, zaključio sam da nema smisla da se stavlja 200 gr sode i 200 gr limunosa.
Da li se još neko bavio ovom računicom?
Prema mojoj računici odnos je 1:1,3125 tj. na 200 gr limuntosa trebalo bi 262 gr sode, ili na 200 gr sode treba oko 150 gr limunotsa (nisam tačno računao ovu drugu varijantu, ali nadam se da hvatate logiku - limunots je skuplji).
Još uvijek nisam napravio ništa od ovoga, sve je još na papiru. Imam još pitanja, ali zanima me ima li iko komentar na ovo.
Pozdrav!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #660 u: Svibanj 08, 2014, 13:40:10 poslijepodne »
nisam se bavio racunicom, ali u praksi se pokazalo da mi ne ostane nista sode. Obzirom da soda nije bas nesto topiva u vodi nego je natalozena na dnu i na nju kapa otopljena limunska nekako mi se cini da bi onda trebalo ostati sode na dnu.

Offline sasam1400

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #661 u: Svibanj 08, 2014, 16:00:34 poslijepodne »
Pa da, tako nekako sam i ja mislio: ne ostane sode, nego limunske kiseline u rastvoru ostane u višku.
Na 200 gr lim.kis. može ići 262 gr sode, a ne samo 200 gr i sve će se potrošiti: sva soda i sva lim.kis. I teoretski za iste pare napraviti više CO2.
Naravno, lim.kis. se bolje rastvara i bezbojna je, pa se ne vidi da je ostane, ali prakično nakon svake reakcije vi bacite oko 25% neodreagovane limunske kiseline.
Tako bar teorija kaže :D
Kakogod, zanima me da li još uvijek koristite te sisteme i da li ste zadovoljni?
Ja sam ranije za šećer/kvasac kupio ove kineske čepove što vi koristite, pa sam skoro spreman za prelazak na sodu/lim.kis. samo dok završi ova tura sa kvascem. Vidim da ste skoro svi imali problem sa igličastim ventilom iz kineskog seta, pa me zanima je li neko našao bolje rješenje (ja ću za početak korisititi crijevo za infuziju).
Da li je manometar neophodan?!

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #662 u: Svibanj 08, 2014, 17:03:44 poslijepodne »
Ja sam zadovoljan i nikad nisam imao problema s iglicastim.
Istina je da je "osjetljiv" ali kada sam ga narihtao, onda je drzao (naravno, zavisno od tlaka u bocama).
Vjerujem da su ljudi imali problema zato jer su muckali boce tako da im je dio tekucine zavrsio u iglicastom, pa se iskristaliziralo/osusilo sve skupa, pa je bilo problema.

Ako ne muckas tako da sprica po cepovima (da ne zavrsi u manometru i iglicastom), te ako pazis na gumice u cepovima, ne bi trebao imati problema.

Meni je to svakako super nacin za CO2 proizvodnju. Jeftiniji od "boce", a bolji od kvasca.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #663 u: Svibanj 18, 2014, 12:14:40 poslijepodne »
Jel netko planira napraviti coporativu s sodom i limunskom?

Citat: Lamba
možete kupiti kod nas limunsku kiselinu i sodu bikarbonu. Ne znam jeste li kupovali kao fizičko lice ili na firmu? Više ne smijemo prodavati privatnim osobama.
Cijene su sljedeće:

1. Limunska kiselina monohidrat
    Pakiranje : vreća 25 kg
    Cijena: 8,00 kn/kg

2. Soda bikarbona
    Pakiranje: vreća 25 kg
    Cijena: 3,00 kn/kg
U cijene nije uračunat PDV.

FCO naše skladište na Robnim terminalima Žitnjak
Način plaćanja : avansno ( po ponudi).

Ima tko ko bi mogao uzeti kao pravna osoba? Pa da napravimo čoporativu

Kako vidim ništa od ovoga pa da upitam ekipu s co2 limun+soda sistemom gdje kupujete sodu i limunsku?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #664 u: Svibanj 18, 2014, 14:48:59 poslijepodne »
sodu u metrou a limunsku u obliznjoj poljoapoteci. Imaju pakiranje po 1kg/15kn, kad imaju. Onda uzmem 5-6 komada pa sam miran neko vrijeme.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #665 u: Svibanj 18, 2014, 19:09:27 poslijepodne »
U metro-u još uvijek samo pravne osobe mogu kupovati ili?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #666 u: Svibanj 18, 2014, 19:36:39 poslijepodne »
da, ali uzmes karticu od nekoga, nije da ih nemaju ljudi. Ali u metrou nemas limunske, odnosno ima, ali je 15kn 500g. Soda je mislim 6kn/kg.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #667 u: Svibanj 19, 2014, 21:02:51 poslijepodne »
Nemam karticu nit znam nekoga tko ima, morat ću se nakako drugačije snaći...

Offline RedFish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #668 u: Svibanj 19, 2014, 21:10:14 poslijepodne »
Probaj zamoliti cure na info pultu na samom ulazu za dnevnu karticu.
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #669 u: Svibanj 19, 2014, 21:16:37 poslijepodne »
Dnvena kartica..kaj to mogu uzeti kao fizička osoba?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #670 u: Svibanj 19, 2014, 21:30:34 poslijepodne »
ne mozes, naravno. Gle, ako zalazis ili jesi na istoku, nije problem, rijesit cemo to. Ali vjerujem da sodu mozes kupiti bilo gdje kao i 500g limunske za 15kn. Ovo od 1kg kaj ja inace kupujem trenutno nemaju, odnosno nisu imali prije nekih 10 dana kad sam bio. Zadnju sam uzeo.

Offline RedFish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #671 u: Svibanj 19, 2014, 21:51:15 poslijepodne »
Dnevnu možeš dobiti kao zamjensku (ako inače imaš Metro karticu) ako si zaboravio svoju prilikom kupovine. Probaj pitati, ništa ne košta.
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #672 u: Svibanj 19, 2014, 21:56:43 poslijepodne »
ne mozes, naravno. Gle, ako zalazis ili jesi na istoku, nije problem, rijesit cemo to. Ali vjerujem da sodu mozes kupiti bilo gdje kao i 500g limunske za 15kn. Ovo od 1kg kaj ja inace kupujem trenutno nemaju, odnosno nisu imali prije nekih 10 dana kad sam bio. Zadnju sam uzeo.

Hvala ..ali nisam na istoku već na zapadu :)
Budem se već snašao nekak treba mi veća količina sode i limunske neda mi se stalno hodati po to :)

Offline student

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #673 u: Svibanj 21, 2014, 11:31:45 prijepodne »
U koliko netko ide u mag commerce i ima volje uzeti regulator protoka i iglicasti ventil, uplatio bi novce na racun ,a preuzimanje bi mogao dogovorit negdje u Zg ili slanje postom .. ako je netkom usput nek se javi na pp

Osijek prosao uzduz i popreko i nigdje nista .. a iglicasti sa e-bay-a (jeftinija verzija) propusti i smjesa bude gotova za 3,4 dana ..
..postoji posebna vrsta ribica ,zovu ih corydorasi..

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #674 u: Svibanj 21, 2014, 20:01:24 poslijepodne »
Nemam karticu nit znam nekoga tko ima, morat ću se nakako drugačije snaći...

Imaš u Mercatoru (na Zagrebačkoj aveniji) limunsku od 0,5 kg po 15 kuna (vidio danas), ista je cijena i u Metrou a nemaš gnjavaže sa karticama.
Sodu nisam stigao potražiti.