Otopine ne bi trebalo shejkati, tako da dolaze do cepova. Jedan od razloga je da se kristali/kapi limunske zaljepe, i onda smetaju brtvljenju, ali, jos gora stvar je da zapravo dodatno unistavaju creva (ako su plasticna), pa prije ispucaju. Dodatna stvar, po meni puno gora je da se tako unistava manometar, a i sigurnosni ventil na njemu, te inicjalno losi iglicasti ventil.
Htio bih se jos osvrnuti na princip rada iglicastog. Iglicasti ventil je samo ventil s finom regulacijom protoka. On ne regulira tlak. Shodno tome, ako napravite da vam ide 1 mjehur u minuti, pri 1 bar tlaku, onda ce se ta vrijednost povecati ukoliko tlak poraste na 2 bara. Iglicasti ventil morate gledati ko i bilo koji ventil, samo ga je lakse regulirati. On otvara odredjenu rupu te ostavlja procjep odredjene povrsine. Ukoliko je tlak razlicit, onda je i protok razlicit (uz to je tu jos i igra s gustocom plina pod tlakom, koji dodatno ekspandira na strani gdje "nema tlaka").
Za regulaciju tlaka postoje reduktori tlaka koji se koriste npr na CO2 bocama. Oni imaju slicnu mehaniku, ali se sastoje od dvije membrane, dva ventila i seta opruga koji reguliraju ukupan tlak na izlazu bez obzira na protok. Tako na njima namjestite da je izlaz 2 bara, bez obzira da li je ulaz 50 ili 10 bara. Na to onda ide iglicasti, te u toj kombinaciji, kada imate konstantna 2 bara, i iglicasti daje konstantan broj mjehurica. Ukoliko na regulatoru tlaka posarafite 4 bara, iglicasti ce promjeniti/povecati broj mjehurica.
Tako da nemojte ocekivati da ce vam iglicasti davati konstantan broj mjehurica.
Naravno, to je teorija. Praksa je pokazala da postoje losi iglicasti, koji se dodatno zacepe s sodom/limunskom, koja se kristalizira te sprijecava finu regulaciju, pa onda krene s jednim brojem, pa tlak poraste, pa se broj mjehurica poveca, pa se dotaljiga kapljica sode, koja se kristalizira, i zacepi iglicasti, pa vi malo posharafite, pa onda radi, dok ne dodje druga kapljica, koja otopi kristal i sve preleti u akvarij...
Eto, ima svakakvih scenarija.
Osobno, koristim ovaj sistem preko godinu dana. Nikad problema. Jednom sam zamjenio creva, jer su pocela biti lagano napukla na spojevima, te sam dva puta ispirao iglicasti.
Smjesu radim tako da stavim suhi dio u bocu preko ljevka, onda zalijem vrelom vodom. Tada, nezacepljene boce muckam tako da natjeram tekucinu da se vrti u boci. Ne shejkanje, ne bacanje. Samo da se vrti. Pricekam da se sva limunska otopi, i tek onda spajam cepove gore. Jakim pritiskom na jednu, pa brzo na drugu bocu, pa tako par puta, dignem tlak na cca. 1.5 bara. Nekad 2. Zavisi kako sam raspolozen. I tako stoji do kraja limunske.
Kada dodje do kraja limunske, onda pozornije pratim manometar, te kad vidim da pada do 1 bar, onda MALO protresem bocu s sodom (sode jos ima malo na dnu). Za par dana ponovim postupak. Ako izmuckate pre jako, onda ce se sve zapjeniti, a tlak ce preci limit (kod mene 3 bara) na sigurnosnom ventilu.
Nadam se da sam pojasnio kako ja to radim i da ce pomoci nekome.