Dodajem u dnevnik tužnu vijest da su biserne guramije, najvažnije planirane ribe u mom akvariju, došle i otišle (nisu još, ali poklanjam ih). Razlog je to što su mi bette bile sretne dok nisu došle guramije. Bettan je stalno jurio po prednjem staklu i bio kričavo plav. I onda su došle dvije guramije. Od tog trena bettan je sav posvjetlio, ženke više ni ne vidim. Ma uopće ne vidim nikakve ribe u akvariju, sve se posakrivalo od njega (muške guramije). I nije mi bilo jasno, pratila sam danima (ok, većinu dana me nema doma) mlati li te druge ribe i nikako da ga ulovim u nedjelu. Čak ni kad sam ih hranila nisam primjetila da ikome išta radi, nekad je samo znao potjerati manju guramiju, ali bette nije dirao. I onda jučer vidim da bettan ima potrgane peraje, nekako raskupusane, nije da dijelovi fale i odlučih da guramija ide baj baj. Premda nisam sigurna da je to riblje zlodjelo. Ne kužim kad bi ga napadao, u mraku kad svjetlo ne gori?? Stvarno se imaju kuda ribe sakriti, nije da je goli akvarij. Pomislila sam čak i da je to neka bolest peraja, ali ipak mi je prečudna podudarnost da je sve krenulo nizbrdo od kad su guramije tu. Odjednom je bettan pobijelio, svi se sakrivaju od guramije, nasjeckane peraje, baš čudno kako je ta "bolest" izbila u isto vrijeme.
Molim vas da mi kažete kolika je vjerojatnost da guramijan maltretira ribe samo kad ja ne gledam?? Pa kaj nije najočekivanije da ih gnjavi za vrijeme jela?