Srpanj 27, 2025, 17:22:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tarantule  (Posjeta: 4825 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Loki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Tarantule
« Odgovori #25 u: Veljača 09, 2006, 06:45:00 prijepodne »

Ne, nije živa... paucima ne treba puno svjetlosti a po mom iskustvu to je premalo biljci bilo kojoj... probali smo s scindapsusom ( imam ga doma u tegli) ali nije išlo, pa s zelenolisnim chlorophitom ali ni to nije bilo ok, pa ne kraju umjetnjak... da se dezinficirati, oprati, presložiti, ne pati se a ni pauk se ne buni...

pozdrav!

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Tarantule
« Odgovori #26 u: Veljača 09, 2006, 10:14:00 prijepodne »

dakle tebi se svidjaju umjetnjaci. ajde dobro

pa ja svoje terarije drzim po danu na dnevnom svijetlu. to sto njima ne treba puno svijetla, stavis im zaklon pa kad im je puno svijetla oni se sakriju. danje svijetlo je za biljke optimalno. dakle.... ja sam stavio puzavicu kod avic ali je pocela venuti kako sam spricao previse terarij (moram jer imam previse ventilacije pa..)

† BLACK RAIN †

Offline Kimo

• Punopravni član
Tarantule
« Odgovori #27 u: Veljača 09, 2006, 19:35:00 poslijepodne »
To je ono sto sam ja pricao...imao sam super ventilaciju dijagonalnu i opet je od previse spricanja(za 80% vlage) sve krenulo da vene...
Čovek se uči dok je živ!

Ana 157

• Gost
Tarantule
« Odgovori #28 u: Veljača 13, 2006, 13:04:00 poslijepodne »

Evo malo i ja da se uključim...

Planiram da uzmem brachypelmu smithi, što manju (isto kao Fronsoa) pa ako sve bude prošlo kako treba - sledeća je chromatopelmica i avicularia

To mi je prvi pauk i evo šta mi nije jasno: Nakon jedno 10-ak google stranica (i isto toliko virusa) zaključila sam da se podaci kod pojedinih odgajivača (ili samih vlasnika) drastično razlikuju. Pa me interesuju vaša iskustva. Na primer - temperatura: od 22-27; 24-30; 27-28 C... A ovo su samo neki od raspona na koje sam nailazila.

Čišćenje: jedni kažu da je izmet biorazgradiv, te se ne mora čistiti uopšte, već samo jednom godišnje dok drugi skupljaju pincetom na svake dve nedelje...

Grejanje: opet jedni predlažu podno grejanje ili grejače koji se zalepe za staklo; ili lampu od 60 wati.

E sad, ono što me posebno zanima jeste - kako ste fiksirali poklopac.

Imam akvarijum (40x30x40) ali mi je vrlo važno da se poklopac ne može pomeriti tek tako, obzirom da imam 3 mačke i ne želim da ijedna strana bude povređena...

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Tarantule
« Odgovori #29 u: Veljača 14, 2006, 11:50:00 prijepodne »

Citat: Ana 157
..i evo šta mi nije jasno: Nakon jedno 10-ak google stranica (i isto toliko virusa) zakljuèila sam da se podaci kod pojedinih odgajivaèa (ili samih vlasnika) drastièno razlikuju. Pa me interesuju vaša iskustva. Na primer - temperatura: od 22-27; 24-30; 27-28 C... A ovo su samo neki od raspona na koje sam nailazila.

...temperature... to je dosta komplicirano pitanje... pošto ima više tipova tarantula, one koje žive na drveću, one koje žive na tlu i one koje žive ispod zemlje; sad... nijedna od tih vrsta ne živi pod direktnom sunčevom svjetlošću..

vrste koje žive na drveću žive u rupama, ispod kore, između grana u mrežama... i to na drveću u šumama/đunglama do kojih sunce slabije dolazi...

vrste koje žive na tlu, žive u rupama glodavaca, ispod kamenja i korijenja, lišća i sličnih zaklona...opet.. sunce do tla slabo dolazi...

vrste koje žive pod zemljom, koje kopaju tunele, ili žive u tunelima iskopanim od drugih životinja... na mjestima do kojih sunce dolazi ili ne dolazi (ovisi o lokacijama i vrstama paukova)...u kojima su temperature znatno niže nego na površini...

uglavnom, na svim tim mjestima tarantule nisu izložene velikim temperaturama jer su tokom dana u zaklonima, a tek po noći kad temperatura padne izlaze van, a jutro dočekaju na otvorima svojih skloništa da uhvate malo jutarnje topline i povlače se nazad u sigurnost...

"rađena" su neka istraživanja "na terenu", mjerene su temperature u tlu i u samim skloništima tarantula... i primjećeno je da su temperature niže nego što se mislilo... temperature u tim skloništima su bile oko 23 ili 24 stupnja (istraživanja nisu bila vođena tokom cijele godine,već samo neko kraće vrijeme) tokom dana, a tokom noći otprilike ista temperatura (ili koji stupanj viša) iznad površine skloništa...

tako da su te "više temperature" u terarijima i uzrok "problematičnog" uzgoja nekih vrsta u zatočeništvu... jer nitko nije radio toliko sa tim životinjama u prirodi da se vide točno potrebne temperature i vlažnosti tijekom parenja tih vrsta i održavanja kokona do izlijeganja...

Èišæenje: jedni kažu da je izmet biorazgradiv, te se ne mora èistiti uopšte, veæ samo jednom godišnje dok drugi skupljaju pincetom na svake dve nedelje...

pa izmet mislim da i nije problem... problem su ostatci hrane, dakle one kuglice koje pauci smotaju i odbace u neki dio terarija... ti ostatci se trebaju vadit van ako ih ima... zbog spriiječavanja nastanka gljivica i zbog spriječavanja pojave nametnika...

Grejanje: opet jedni predlažu podno grejanje ili grejaèe koji se zalepe za staklo; ili lampu od 60 wati.
grijanje...
grijači se ne stavljaju ispod terarija da nebi došlo do prevelikog isušivanja podloge, ako je prevelika temperatura tarantule se mogu i "skuhat" pored grijača instinktivno mu prilazeči dok pokušavaju se još dublje zakopati u podlogu kako bi pobjegli od velike temperature... a ako je ta temperatura u nekim normalnim razmjerima...22 do 27'C onda se može i tako grijati... al opet ostaje pitanje isušivanja podloge..tako da je grijanje terarija od ispod previše komplicirano i totalno nepotrebno..i može samo loše završit...

lampe... one previše isušuju vlagu zraka... iako...ako se nema izbora i grije se sa lampom.. (bolje i to neg nikaj...) se mora paziti na vlagu, pogotovo za vrijeme procedure presvlačenja... iako..neznam zašto baš lampa od 60W?! al ajde...

što se općenito grijanja tiće..najbolje je grijati cijelu prostoriju, a onda ako je još potrebno pojedinačno grijanje kabelskim grijačima koje postavite na stranice terarija...

uf... pa netko bi trebo platit cugu za ovoliko texta...

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Tarantule
« Odgovori #30 u: Veljača 14, 2006, 12:07:00 poslijepodne »
a ja pozorno čitam!

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Tarantule
« Odgovori #31 u: Veljača 14, 2006, 12:29:00 poslijepodne »
...ih... zaboravio jednu od bitnih stvari...

na višim temperaturama... 28'C recimo... pauci jedu puno više...puno brže rastu... al i puno brže umiru.... tak da i to treba uzet u obzir....

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Tarantule
« Odgovori #32 u: Veljača 14, 2006, 14:30:00 poslijepodne »
da li je 20 PRENISKA? mislim meni grijalica radi dan noc i to one 2 cijevi sto rade ali opet ne mogu vise zagrijati jer je soba dosta cvelika za tu grijalicu.... a da stavim 3 grijalice:) ne znam bas kako bi stari reagirao....
† BLACK RAIN †

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Tarantule
« Odgovori #33 u: Veljača 15, 2006, 23:49:00 poslijepodne »
20'C je na donjem rubu...
pauk će preživit ...al bolje ti je da kupiš jedan kabelski grijač... i sa njim griješ 5 terarija...

Offline lkbfreak

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • I like chicken!
Tarantule
« Odgovori #34 u: Veljača 24, 2006, 07:50:00 prijepodne »
Uzmi ti kaj ti dođe pod ruku, naravno nećeš uzeti poecilotheriu ili cornuatuse ili pterinoschiluse al ako imaš imalo strpljenja i respekta prema beštiji sasvim je svejedno koje je vrste. Geniculata nije loš izbor al izbjegavat stavljat ruku u terarij (inače ode 2-3 prsta za hranu he he).

Brachypelme idealne za počet - al ak imaš vremena čekat 5 godina da ti imalo naraste.
Jel ove kornjače jedu samo vodu ili...(jedan od bolnih bisera iz lokalnog pet shopa)

Offline low-budget

• Punopravni član
Tarantule
« Odgovori #35 u: Veljača 26, 2006, 18:42:00 poslijepodne »

Citat: lkbfreak

Brachypelme idealne za počet - al ak imaš vremena čekat 5 godina da ti imalo naraste.

istina. al zato geniculate rastu ko lude. puno jedu i puno rastu. moja je sa 4 cm dosla do 14 cm u tocno godinu dana, i sad je opet zrela za presvlacenje.

Offline st-zero

• Punopravni član
Tarantule
« Odgovori #36 u: Veljača 26, 2006, 19:09:00 poslijepodne »
Pterinochilusi rastu najbrze...meni se usumbara presvukla  2 puta u tjedan dana...zvuci nemoguce ali je istina... i svaku put izadje duplo veca...