Rujan 11, 2025, 07:03:42 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Moj tek formirani akvarij  (Posjeta: 25264 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Moj tek formirani akvarij
« Odgovori #50 u: Veljača 11, 2006, 08:31:00 prijepodne »
pripazi da ti nitrati ne predju 25 ppm
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #51 u: Veljača 11, 2006, 10:13:00 prijepodne »
meni ova biljka izgleda kao moja - anubias barteri var. angustifolia. nisam siguran - anubias mora imati čvrste, mesnate listove. ako je anubias mora se malo izvaditi iz podloge - preduboko je zakopan - ili možda pričvrstiti ga za panj

Offline damac

• Punopravni član
  • **
    • http://dnovakovic.pincable.net/
« Odgovori #52 u: Veljača 13, 2006, 00:17:00 prijepodne »
Veceras mi se sav akvarij zamutio, mutan, jucer sam odlio 30l vode i
ulio 30 litara destilirane vode. Co2 sam vceras iskljucio. Sve ribe
ukljucujuci i ajmonere citace su na povrsini, hvataju zrak, imam
osjecaj da do ujutro nece biti ni jedna ziva. Samo coridorasi se
ponasaju normalno za sada. Neznam sta se desava. Ima li pomoci ovdje
ikakve.

Damac
Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ophoðenje prema životinjama!!!

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Veljača 13, 2006, 08:10:00 prijepodne »
mislim da si pretjero sa CO2. definitivno.. voda se zamuti obicno u pocetku kad se akvarij ciklira...Makni CO2 i ubaci pumpu za zrak.. nek mijesa vodu da CO2 izadje van i da ribe dobe kisika...
(Koprivnica)

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #54 u: Veljača 13, 2006, 11:41:00 prijepodne »

Definitivno je CO2 cim su ribe na povrsini. Za sada makni CO2 i nemoj ga koristit do daljnjega. 70% ljudi ti uopce nema CO2 sistem i svejedno imaju prekrasno bilje. Ako si pravi pocetnik neka ti pocetak bude jednostavan: grijac, filter, pumpica, lampa, puno literature i ribe zivorotke.

Sretno dalje

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #55 u: Veljača 13, 2006, 11:51:00 prijepodne »
previse CO2 sigurno...

ali kao sto i karlo kaze-vecina ljudi nema CO2 i bilje im raste... tako da ne vidim rrazloga zasto komplicirati jednostavne stvari...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Veljača 13, 2006, 12:07:00 poslijepodne »
sad da se ne uvrijedis.. kod nas kazu.. kad budala ima para i trgovci prodaju... sto ce rec da nemoras kupiti sve sto ima veze s akvaristikom samo zato jer si mozes priustiti....(nesto mozes kupiti tak da meni das :))
(Koprivnica)

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
« Odgovori #57 u: Veljača 13, 2006, 12:32:00 poslijepodne »
Ovu novu biljku tj. anubias odkopaj jer si je preduboko zakopao,rizom mora biti van podloge da nebi trunula.
maca mi je savršena!
A za co2 ako češ ga držati daj još biljaka i svijetla unutra u protivnom ti nije potreban.
Desno sprijeda ova trava je terarijska biljka(ophipogon).
Dubrovnik

Offline damac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #58 u: Veljača 13, 2006, 13:30:00 poslijepodne »

Pozdrav svima:

Sinoc mi se
akvarij komplet zamutio. Imam cayman 120 litara. Formiran je 4.2.2006. Iz podloge je
izbijala neki kao bijeli gas. Citav akvarij je pobijelio. Sve ribe ukljucujuci
i cistace su izasle na povrsinu, samo koridorasi nisu. Svim ribama je falilo
zraka, akmoneri su ubrzano disali i takoder non stop na povrsini. Posto sam
imao nekoliko dana ukljucen co2, 15 baloncica po minuti, odmah iskljucujem co2,
dan prije sam odlio 30l vode i nasuo 30 litara destilirane vode. Po nekoj logici
kojom ja idem, destilirana voda je smanjila PH a co2 je i dalje radio tako da
je i on jos vise smanjivao PH i vjerojatno je doslo do trovanja s CO2. odu sam
redovno testirao i PH mi nije pokazivao da je puno smanjen, bio je oko 8. Sam
neznam do cega je doslo. I onda pocinju muke. Praznim 30 l vode i sipam cesmovacu tu
istu noc.Ribe se odmah normalnije ponasaju. Za otprilike 2 sata opet isto
stanje opet je sve na povrsini i opet vidim nemaju zraka, opet odlijevam oko 30 litara vode i sipam
cesmovacu. Idem spavati, Jutros akvarij jos uvijek mutan bijel ali puno manje
nego sto je bio kad je stanje bilo najgore, ribe izgledaju normalno. Jutros tj. Prije tri sata idem i
kupujem Bacterial Activator dvije tablete i stavljam ih u filter, 04.02.2006.
sam takoder stavio dvije. Ovako sam razmisljao, posto sam promjenio u dva dana
skoro 90 litara
vode, ja sam ponovo zasadio te aktivne bakterije, neznam jesam i dobro uradio. Filter
mi non stop radi, i stanje je koliko vidim sve bolje i bolje. Molio bih Vas da
mi napisete vase misljenje, jesam li trebao ponovo stavljati korisne bakterije,
jesam li sada sve upropastio, po vasem misljenju do cega je doslo, kakva je
sudbina 25 ribica koje su akvarijumu i sve sto mi mozete savjetovati. Odlucio
sam mjesec dana ne drati vise nista, samo cu svakih 7 dana usisati dno. Da li
vise da palim co2 barem malo po danu ili ne. Molim vas novi sam u akvaristici,
imam veliku volju da uspijem, napisite mi sta vi mislite o svemu ovome, sta ce
se sada desavati. Parametri vode nocassu bili NITRATE=0 NITRITE=O GH=10
KH=17 PH JE BIO VEÆI OD 8

Hvala vam svima
unaprijed

Damac

Edited by: damac

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #59 u: Veljača 13, 2006, 14:03:00 poslijepodne »

take it easy!

sve je OK - ovo s bakterijama je ok potez - co2 je vjerojatno pokokao i bakterije pa otuda mutna voda. co2 ne uključuj više barem jedno mjesec dana - do onda malo prouči podatke vezane uz co2. provjeri dali ti filter nije zaštopani, kupi pumpicu za zrak i dobar raspršivači šibaj jedno vrijeme zrak kroz cijeli dan, poslije pređi na noć (nekoliko sati). ako ribe prežive prati kako se ponašaju - ako nisu dvodihalice, a uzimaju zrak s površine - nemaju o2 - dakle pumpica i djelomična izmjena vode. no, ali sad polako stani s izmjenama vode - treba se sve skupa zaciklirati (vjerojatno) - prčkaj samo ono nužno i čim manje. svakako promjeni oko 20 litara vode tjedno - uzmi vodu iz pipe, ne smeta, samo nek odstoji nekoliko dana i dodaj neki aquatan ili već koji pripravak koristiš kod izmjene vode - sve će to za koji mjesec biti samo rutina

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Veljača 14, 2006, 07:48:00 prijepodne »
uzmi nest za smaniivanje pH... ako je preko 8 to ti vec vuce na luznato.. a to ribe ne vole...
(Koprivnica)

Offline damac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #61 u: Veljača 14, 2006, 11:44:00 prijepodne »

Pozdrav svima, akvarij jutros kao kristal, ribice sve na broju nisam imao gubitke.
Zahvaljujuci forumu puno sam toga naucio, Polako ulazim u ovo. trebam jos dosta uciti, ali sam do sada prezadovoljan.
Evo pogledajte kako jutros izgleda moj kavarij.
Damac

Offline asterix

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Veljača 14, 2006, 12:25:00 poslijepodne »
Gotov si,spremaj novce za barem 500 lirata

Offline damac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #63 u: Veljača 17, 2006, 12:09:00 poslijepodne »
Pozdrav svima, evo jedno pitanje.
Imam dva ciklusa paljenja svijetla u akvariju, i sve mi to odraduje elktricni digitalni tajmer kojeg imam, Sigurno znate o cemu govorim. E sada me zanima da li postoji nesto sto bi se moglo ugraditi tako da svjetlo kada se pali , da se pali postepeno i isto tako da se gasi postepeno a ne u jednoj sekundi da nestane kao kod mene sada, ali opet da sve bude automatski da ja ne brinem o tome.
Hvala
Damac

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Veljača 17, 2006, 14:15:00 poslijepodne »

E ovako slušaj me sada pozorno!

Svi smo mina početku bavljenja akvaristikom radili ne namjerno pogreške ipropuste, i morali smo se učiti na vlastitim pogreškama. Govorim o vremenu prije 10 godina kad sam ja počeo. Tada nije bilo ni Interneta ni foruma ni literature ni dostupne opreme itd. Dakle i za neke sasvim jednostavnestvari mi je trebalo dugo vremena da ih otkrijem i usvojim. Tako sam do puno akvarističkih zakonitosti morao doći sam iz vlastitog iskustva.

No što se sad događa? Došli smo u eru kompjutera kad su sve moguće relevantne i nerelevantne informacije dostupne u velikom broju, i to koliko je dobro, toliko zapravo stvara i određenu konfuziju i pomutnju.

Moglo bi se reći da početnici koji dođu na ovaj forum "od šume ne vide drvo". Najme svatko tko se zaista zagrije za ovaj hobi ovdje na ovom vrijednom forumu može dobiti sve informacijei pokupiti sva znanja i vještine za par tjedanakoje smo mi stariji akvaristi stjecali godinama.

Ali tu onda dolazi do problema; jer početnici ne znaju razabrati na što se treba fokusirati i sve bi odjednom željeli znati, naravno to je pozitivno, no to tako ne ide. "Ne može se upisati fakultet ako se nije završila ni osnovna škola".

Dakle početnik ne bi smio preskakati faze i stadije napredovanja u akvarističkom znanju, jer će u protivnom doći do problema kakve i ti imaš.

1. Kao prvo bilje ti je puno puno preduboko zasađeno i to je glavni razlog zašto trune. Odmah bi trebao sve ali sve bilje iz svog akvarija ponovo presaditi puno pliće. Neka ti orijentir bude taj da je biljka dobro zasađena onda kad sam korijen viri iz podloge oko 1 milimetar. To pravilo ne vrijedi samo za stabljikaste biljke koje možeš rezati i kad ih zasadiš one same formiraju novi korijen (mada i takvih ima dosta).

Dakle problem broj 1. je da ti je bilje preduboko posađeno.

2. Mislim da mutna voda nije posljedica dodavanja co2 jer u toj količini nekih 15 mjehurića na 120 l vode ne bi nikako moglo uzrokovati velike koncentracije co2, samim time što ti i tester ph pokazuje da ti je ph oko 8.Primjer: ja u svom malom akvariju od 30 litara imam negdje oko 20 mjehurića u minuti i s takvom količinom dodanog co2 mi je tek onda koncentracija co2 u vodi negdje oko 20 mg/l, a u većim akvarijima niti nisam u stanju izbrojiti koliko mjehurića u minuti izlazi iz reaktora u akvarij.

Kad smo već kod togaza potrebnu koncentraciju co2 u vodi bi trebalo poznavati kolika je KH (karbonatna tvrdoća) i ph, i na temelju tih parametara smanjiti ili povećati dotok co2 u akvarij. Na to naravno utječeooogroman broj ostalih faktora od:jačine rasvjete, vrste rasvjete, broju bilja, broju riba, podlozi, kemijskimparametrima vode,DH (viši DH viši KH i obrnuto), veličina akvarija, itd. itd.. No sve ovo spada u domenu više akvaristike koja je za sad pre komplicirana i nepotrebna za tvoje znanje.

Dakle co2 i cijelu tu priču pusti za malo kasnije.

Bitno ti je pravilno i redovno gnojenje biljaka i naravno da ih posadiš kako treba, redovna izmjena dijela vode, pravilna rasvjeta itd. A za sve ostalo pričekaj dok se malo ne ufuraš u problematiku. Vidim da si po
Varaždin / Hrvatska

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #65 u: Veljača 17, 2006, 18:38:00 poslijepodne »
Citat: rozma

E ovako slušaj me sada pozorno!

Svi smo mina poèetku bavljenja akvaristikom radili ne namjerno pogreške ipropuste, i morali smo se uèiti na vlastitim pogreškama. Govorim o vremenu prije 10 godina kad sam ja poèeo. Tada nije bilo ni Interneta ni foruma ni literature ni dostupne opreme itd. Dakle i za neke sasvim jednostavnestvari mi je trebalo dugo vremena da ih otkrijem i usvojim. Tako sam do puno akvaristièkih zakonitosti morao doæi sam iz vlastitog iskustva.

No što se sad događa? Došli smo u eru kompjutera kad su sve moguæe relevantne i nerelevantne informacije dostupne u velikom broju, i to koliko je dobro, toliko zapravo stvara i određenu konfuziju i pomutnju.

Moglo bi se reæi da poèetnici koji dođu na ovaj forum "od šume ne vide drvo". Najme svatko tko se zaista zagrije za ovaj hobi ovdje na ovom vrijednom forumu može dobiti sve informacijei pokupiti sva znanja i vještine za par tjedanakoje smo mi stariji akvaristi stjecali godinama.

Ali tu onda dolazi do problema; jer poèetnici ne znaju razabrati na što se treba fokusirati i sve bi odjednom željeli znati, naravno to je pozitivno, no to tako ne ide. "Ne može se upisati fakultet ako se nije završila ni osnovna škola".

Dakle poèetnik ne bi smio preskakati faze i stadije napredovanja u akvaristièkom znanju, jer æe u protivnom doæi do problema kakve i ti imaš.

1. Kao prvo bilje ti je puno puno preduboko zasađeno i to je glavni razlog zašto trune. Odmah bi trebao sve ali sve bilje iz svog akvarija ponovo presaditi puno pliæe. Neka ti orijentir bude taj da je biljka dobro zasađena onda kad sam korijen viri iz podloge oko 1 milimetar. To pravilo ne vrijedi samo za stabljikaste biljke koje možeš rezati i kad ih zasadiš one same formiraju novi korijen (mada i takvih ima dosta).

Dakle problem broj 1. je da ti je bilje preduboko posađeno.

2. Mislim da mutna voda nije posljedica dodavanja co2 jer u toj kolièini nekih 15 mjehuriæa na 120 l vode ne bi nikako moglo uzrokovati velike koncentracije co2, samim time što ti i tester ph pokazuje da ti je ph oko 8.Primjer: ja u svom malom akvariju od 30 litara imam negdje oko 20 mjehuriæa u minuti i s takvom kolièinom dodanog co2 mi je tek onda koncentracija co2 u vodi negdje oko 20 mg/l, a u veæim akvarijima niti nisam u stanju izbrojiti koliko mjehuriæa u minuti izlazi iz reaktora u akvarij.

Kad smo veæ kod togaza potrebnu koncentraciju co2 u vodi bi trebalo poznavati kolika je KH (karbonatna tvrdoæa) i ph, i na temelju tih parametara smanjiti ili poveæati dotok co2 u akvarij. Na to naravno utjeèeooogroman broj ostalih faktora od:jaèine rasvjete, vrste rasvjete, broju bilja, broju riba, podlozi, kemijskimparametrima vode,DH (viši DH viši KH i obrnuto), velièina akvarija, itd. itd.. No sve ovo spada u domenu više akvaristike koja je za sad pre komplicirana i nepotrebna za tvoje znanje.

Dakle co2 i cijelu tu prièu pusti za malo kasnije.

Bitno ti je pravilno i redovno gn

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Veljača 17, 2006, 23:26:00 poslijepodne »

Ne mjerim je testerom nego je približno odredim poznavajući vrijednosti KH i ph pomoću tablice.

Varaždin / Hrvatska

Offline damac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #67 u: Veljača 20, 2006, 21:17:00 poslijepodne »

Pozdrav svima.
Imam mali problem.
Akvarij napadaju zelene alge.Ne u tolikim kolicinama koje bi bile zabrinjavajuce, ali svaka tri do cetiri dana se alge pojave na staklima i to se golim okom odlicno vidi. E onda ih cistim. magnetom ili stapom na kojem je nesto slicno magnetu.
Pitanje br.1 kako mogu smanjiti algiranje na koji nacin, imama cayman 80 120l da li bi mogao probati promjeniti svjetla u poklopcu jer koliko sam procitao jedna neonka je za bilje druga za ribe bi li koristilo zamjeniti im mjesta.
Pitanje br.2
Kako cistiti alge koje su se skupile pri dnu stakala uz samu podlogu, kako vi to radite, bojim se da mi pod magnet ne uleti komadic kvarcnog pjeska.

Inace akvarij fino napreduje, danas sam kupio dvije botie koje su za mene jedne od najljepsih ribica, predivne. Sve se stabiliziralo i mislim da ce uspjeti.
Hvala puno na odogovorima koji slijede
Damac

Edited by: damac

Offline damac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #68 u: Veljača 21, 2006, 23:51:00 poslijepodne »
Pozdrav svima
Veceras sam gledao vodu i stanje je ovakvo.
Nitrate 10
Nitriti 0
GH 10
KH 10
PH 8.5
Mozete mi reci sta mi govore ovi parametri je li stanje ok i sta trebam poduzimati
Hvala

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Veljača 22, 2006, 00:12:00 prijepodne »

Ovi parametri su zadovoljavajući samo što prema ovim pokazateljima fali co2.

No kako sam rekao bez žurbe sa co2 jer tu treba iskustva da se pogodi pravilno doziranje. Jedino mi je čudno da je KH jednak DH! Obično biKH trebao biti upola manji. Možda ti testeri nisu najprecizniji. Uz ove parametre bilo bi dobro da znaš i kolika ti je koncentracija Fe(željeza) i PO4(fosfata) u vodi pa da imaš kompletan uvid u stanje stvari kad već analiziraš vodu.
Varaždin / Hrvatska

Offline damac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #70 u: Veljača 22, 2006, 00:20:00 prijepodne »
rozma mislim da parametri mi nisu u redu u t sam siguran , ali ovdje kod nas nemam drugih testera da nabavim, gdje bi mi savjetovao da uzmem testere i preporuci mi koje , ako imas koju web stranicu o tome javi mi, savjetuj koje testere
Hvala

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Veljača 22, 2006, 08:27:00 prijepodne »

Ja osobno koristim Hagen Nutrafin testere, a možeš koristiti i Tetrine ako ti ih je lakše nabaviti.U svakom slučaju najbolje bi bilo kad bi tester nakon otvaranja potrošio u roku od godinu dana jer su u tom razdoblju rezultati najprecizniji, a kasnije može doći do pogrešaka jer se reagens tekućina uslijed dugog stajanja u dodiru sa zrakom, svijetlom itd... zna pokvariti pa se dobiju čudni i netočni rezultati mjerenja.

A gdje da ih nabaviš, e pa to bi ti trebao znati bolje od mene, ako kod vas nema za kupiti testere probaj naručiti iz Hrvatske iz nekog akvarističkog dućana ako je moguće. Raspitaj se!

Evo linka: HAGEN NUTRAFIN Test kit
Varaždin / Hrvatska

Offline Toto

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #72 u: Veljača 22, 2006, 14:00:00 poslijepodne »

Polako ide ti super, više se brineš neko velika večina ljudi, nitko se nije rodio pametan, svaka čast na trudu

Što se algi tiće svijetlo kupovno na akvariju može trajati do max 1 godinu onda gubi svrhu, što uvjek kažem jer sam se ja opekao pazi da ti vanjsko svijetlo ne tuče u avarij to je ta alge raj, a alge po kamenu se jedino mogu četkati ali ako nemaš veliki problem sa algama probaj prvo sa nekim preparatom da ne razvališ tank
NO REMORSE

Offline damac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #73 u: Veljača 22, 2006, 21:22:00 poslijepodne »
Molim sve koji imaju akvarij cayman 80 od 120 litara i imaju u njemu filter bluwave 05. Ponekad mi pocme da izbacuje mjehurice zrakai ja onda ugasim filter da se napuni vodom pa opet upalim i onda je neko vrijeme sve ok, ali opet dodu ti mjehurici zraka, pa sam onda probao da otvorim filter i polako izvucem spuzvu plavu, filter se napuni vodom i polako opet spustim spuzvu i bude sve ok, kako vi rijesavate ovaj problem i jos nesto je li u vas filter kad radi suh gore, zapravo kad ne radi filter je puno vode kad ga upalim pumpa svu vodu izvuve iz njega do onih kutija u kojima su mediji, mislim da me razumijete. Inace da ne bude nejasnoca filter mi radi 24 sata
Damac

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 58 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
« Odgovori #74 u: Veljača 22, 2006, 23:32:00 poslijepodne »
Nemam takav filter ali reci gdje je ulaz vode?
Ako je odozgo može biti da je zato jer je pao nivo vode.
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!