Kolovoz 12, 2025, 01:09:25 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoc oko rasvjete?  (Posjeta: 753 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Peras

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
pomoc oko rasvjete?
« u: Listopad 30, 2012, 20:01:40 poslijepodne »
pozdrav svima!

imam mali problem sa rasvjetom, nema je... imam akvarij 95x45x45, od prije nekih 5 dana se ciklira voda, sljedece sto moram napravit je poklopac, a prije toga bi htio kupit rasvjetu kako bi mogao napravit adekvatan poklopac.

htio bi staviti t5 2x39w, ako moze mala pomoc gdje bi mogao kupit kit ili sto mi je sve potrebno da sam sklepam koja prigusnica, grla i ostalo, i naravno gdje bi mogao to sve nabavit (bauhaus??) ???
i da li je mozda bolje stavit odmah 4x39w jer mislim sa vremenom ipak ukrasit akvarij nekim zahtjevnijim biljem, u tom slucaju sto mi je sve potrebno
ako itko zna red velicinu cijene za obje kombinacije, puno bi pomoglo

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: pomoc oko rasvjete?
« Odgovori #1 u: Listopad 30, 2012, 20:03:46 poslijepodne »
emgd, aquashop i sl.

..u bauhausu neces naci sto trazis, posebice ne akvaristicke lampe.

4x39 ce ti biti previse na taj akvarij, tu bi morao ubacivati gnojivo sleperom, 2x39, ili eventualno 3x39 je i vise nego dosta.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 30, 2012, 20:17:00 poslijepodne »
hahaha  :D sleperom :)
dobro da znam, onda ipak mozda samo 2

a kaj se bauhausa tice, mislio sam tamo prigusnicu i sto mi vec treba, a lampe znam da nema tamo...
na zalost aquashop mi ne odg nitko na mail 2 dana... -?
da malo sad emgd proucim...
hvala puno :)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Listopad 30, 2012, 20:29:14 poslijepodne »
Damire_Sl, dok šleper ni gnojivo nije tvoja briga, a čovjek želi zahtjevnije bilje daj se smiri. 4x39 je tek 0,8W/litri što ne bi trebalo biti previše. Uostalom tko kaže da će sve 4 biti upaljene svih 24h?

Poklopac u samogradnji nije teško napraviti ali je teško naći materijal. Forex se spominje kao najpogodniji materijal, o tom je već napisano brdo postova pa malo koristi tražilicu.

Bauhaus je najgori dućan kojeg sam vidio po pitanju samogradnje neonske rasvjete. Skoro pa da nisu čuli za T5 lampe  >:( Probaj se raspitati u Kalistu ili http://shop.emgd.hr/zarulje/petcare.html
Uključi se u slične rasprave https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79560.msg769913#msg769913

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Listopad 30, 2012, 20:34:29 poslijepodne »
tko kaze da lampe uopce trebaju biti upaljene 24sata dnevno?

ali kuzim sto si htio reci.  ;)

smiren sam ja, njegova stvar, hoce li imati 2x39 ili 18x39, stvarno nije moj problem. ja sam samo rekao svoje misljenje.

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 30, 2012, 21:32:28 poslijepodne »
pronasao sam vec nes u kalistu prije par minuta pa cu sutra skocit do ducana vidjet... a poklopac bi dao izradit od aluminija, zato mi treba prvo rasvjeta kako bi mogao ukomponirat to nekako i osmislit poklopac da mi bude funkcionalan i estetican
cijenim oba misljenja i zahvaljujem :)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Listopad 30, 2012, 21:57:36 poslijepodne »
Ne treba ti rasvjeta za sad. Ljudi obično montiraju fluorescentne cijevi na aluminijsku kvadratnu cijev u koju ide i pripadajuća prigušnica - na koncu je slično npr. Juvelovoj ili Wave rasvjeti. Ta cijev stoji na utoru na poklopcu tako da se može pomicati naprijed natrag, a cijev je na krajevima zabrtvljena plastičnim čepovima.
Na onom linku koji sam ti dao spominjem poklopac gdje je samo eloksirani aluminij  bio  cca1700kn. Ali to nije sve - svaka stranica je sastavljena od cca 8 profila koji su onda lijepljeni skupa - zato jer kod nas nema odgovarajućih profila. Onda je tako složena letva rezana pod 45° a ne sjećam se više kako su stranice spojene. Genijalno i prekrasno, ali vrlo skupo. U prvi mah pomislio sam da je poklopac Giesemann-ov  :buw:

Offline Peras

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 30, 2012, 22:16:00 poslijepodne »
procitao sam bas kako tece ta rasprava...upravo sam zato i uzeo akvarij 95x45x45 da stane t5 39w jer me forumas Damir_Sl upozorio na duzine cijevi...
kad osmislim dizajn poklopca cu vidjet koliko bi me to moglo kostat pa odlucit dal cu sam napravit nekako ili od aluminija...