Srpanj 18, 2025, 23:09:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Malawi čudo  (Posjeta: 1580 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lika_boy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ex samsungbmw
Malawi čudo
« u: Rujan 23, 2012, 15:30:06 poslijepodne »
ovako..akvarij je 225 litara i u njemu ima jedno 25-30 malawaca..
prije nekih 15-tak dana sam primjetio da red zebra(Pseudotropheus estherae red zebra) neće jest,skriva se i skužio sam da je mrijest u pitanju..i tako bi nekoliko dana,kad ono mala opet poče normalno jest..čitam po forumu da ako počne jest ili je pojela ikru ili je izbacila..ajde reko ništa od mladih,kad prije par dana vidim ispod usta oteklo žešće,i kad otvori usta vide se malci unutra..nebi mi bilo čudno da ona ne jede..ona hranu uzima,ne puno ali uzme par komada..
Sad,jel to normalno ili je moja fenomen? :D :D
I šta da radim s njom?da je vadim u drugi aq ili ostaviti u ovome?
Danas gledam,malci koda hoće van,ona otvara usta i kao da ih vraća unutra..
svi malawci su unutra od 2-3cm do 7-8cm...nema agresivnih vrsta osim jednog demasona ali je još mali,nekih 4-5cm..
HITNO trebam pomoć,savjet,bilo šta..
Malawi 225l

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Odg: Malawi čudo
« Odgovori #1 u: Rujan 23, 2012, 16:46:55 poslijepodne »
ma normalno je da uzima malo hrane to večina radi, ako znaš datum kada se mrjestila ako je prošlo 20 tak dana uhvati ju i malce iscjedi u neki manji aq ako ih ona ispusti u aq sama nevjerujem da če preživjet od ostalih riba
Virovitica - Brezovica

Offline lika_boy

• Punopravni član
  • **
  • ex samsungbmw
Odg: Malawi pomoć
« Odgovori #2 u: Rujan 24, 2012, 12:00:08 poslijepodne »
ekipo..jučer sam odvojio ribicu u poseban kanister od 5l i isti stavio u akvarij..danas ujutro je izašlo 13 malaca...
e sad..šta mi je dalje činiti,pošto mi je ovo prvi put i neznam baš puno o ovome :D
malci su na dnu i ne miću se..mamu sam pusti natrag u veliki akvarij..
ŠTA SAD?  :rolleyes: dal da ih ostavim tu di jesu,čime ih hraniti,kako se ponašati?
molim pomoć...hvala
« Zadnja izmjena: Rujan 24, 2012, 12:03:21 poslijepodne od lika_boy »
Malawi 225l

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 24, 2012, 12:03:47 poslijepodne »
Koja ti ej voda u kanisteru?
Meri svakodnevno paramtere ipak mali su ciklidi najosetljivi u tom periodu.
Imaš li tamo barem spužva filter?
Imaju li malci još žumančevu kesu - ako je imaju ne hraniš dok je ne potroše
Ako nemaju žumančevu kesu hrani jih sitnim hranom, najbolje da je kupiš...ili sitno smrviš onu koju hraniš i odrasle ciklide.No najbolja hrana ti je artemija...jako brzo napreduju...

Offline lika_boy

• Punopravni član
  • **
  • ex samsungbmw
« Odgovori #4 u: Rujan 24, 2012, 12:08:31 poslijepodne »
plastična posuda je aq i voda je ista kao u aq..mali su na dnu te se nikako ne miću..dal je to normalno?
Malawi 225l

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 24, 2012, 12:14:09 poslijepodne »
A imaš ti tu koju filtraciju?
Pa imaju li žumančevu kesu, to je žuto na sredini njihovog tijela, ako to imaju neče se ti micati, i da ionako se prvih nekoliko dana ne miči.Možda bi ti bilo dobro, da jih staviš u kotilicu pa u glavni akvarij, samo je moraš dobro zaštitit, da ti odrasli ciklidi ne pojedu ili ubiju male ciklidiče.

Offline lika_boy

• Punopravni član
  • **
  • ex samsungbmw
« Odgovori #6 u: Rujan 24, 2012, 12:21:00 poslijepodne »
A imaš ti tu koju filtraciju?
Pa imaju li žumančevu kesu, to je žuto na sredini njihovog tijela, ako to imaju neče se ti micati, i da ionako se prvih nekoliko dana ne miči.Možda bi ti bilo dobro, da jih staviš u kotilicu pa u glavni akvarij, samo je moraš dobro zaštitit, da ti odrasli ciklidi ne pojedu ili ubiju male ciklidiče.
pa sad žena svako malo promijeni pola vode(svakih par sati) dok sam na poslu..čim dođem doma preselit ću ih u mali akvarij..
naravno da ima filtracija,atman883,i malci su unutar glavnog akvarija u zasebnoj posudi kroz koju cirkulira voda...imaje žutu "kesu"...
Malawi 225l

Offline lika_boy

• Punopravni član
  • **
  • ex samsungbmw
« Odgovori #7 u: Rujan 24, 2012, 12:25:28 poslijepodne »
promjeni pola vode u plastičnoj posudi pošto se bojim da slabo cirkulira..da nebi bilo zabune
Malawi 225l

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 24, 2012, 12:29:04 poslijepodne »
Sačekaj, da potroše tu kesu, par dana če to trajati.Onda jih hrani recimo 5 puta na dan....
A u odvojeni akvarij jih stavi, ali pažljivo.
Voda u malom akvariju takoreči treba biti identička onoj u glavnome akvariju.U akvariju najbolji ti je spužva filter, jer taj ne oštečuje malce i grijač.Ako viška imaš zračnu pumpu, možeš i mjehuriče da napraviš.U svakom slučaju moraš vodu u tom akvariju svakodnevno mjeriti i obično i promena vode.Ja bih ti preporučio, da vodu menjaš nekih 20-30 %.
Zašto treba to tako raditi?.Kao što napiso več jednom, u toj su dobi ciklidići najosetljivi.Ako bude sad sve po PS ciklidi če biti zdravi, veseli i garant dugog vijeka, bude li se to zaboravilo, ciklidiči če biti zakržljani rastom, imat če možda i deformiranu kičmu, neče bit prirasta nit dugog života.

Offline lika_boy

• Punopravni član
  • **
  • ex samsungbmw
« Odgovori #9 u: Rujan 24, 2012, 12:35:24 poslijepodne »
ok zahvaljujem na savjetima i odgovorima...napravit ću sve kako si napisao.. ;)
Malawi 225l

Offline collins22

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 26, 2012, 22:42:59 poslijepodne »
moj savjet bi ti bio da uzmes onu plasticnu kotilicu (cca 25 kn)
i ubacis u ovaj akvarij pa si bez brige sto se tice parametara vode i izmjena iste...  ( dok te zena ne ubije sto ona mora mijenjati vodu dok si ti na poslu :)  )

samo napravi par modifikacija na njoj...
1. u one utore gdje ide zrak koji je drzi na povrsini vode, stavi stiropor da je bolje odrzava na povrsini i da bude stabilnija
2. na one rupice sa strane samo dodaj jedan sloj mrezice za komarce, malo je udalji od stijenke kotilice da drugi ciklidi ne bi "usisali" malce kroz te otvore
3. mozes i zatamniti dno kotilice pa da se ne vide od ispod...i eventualno malo je fiksirati sa necim da ne pluta svud okolo

ja sam napravio ove prve dvije izmjene ( zahvaljujuci savjetu kolege Alena  :klap: ) i sve 5

vidi sto ti je najbolje.....pa odaberi...
uzivaj u malcima

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 26, 2012, 22:49:53 poslijepodne »
Ako ti ih je vec zenka sama ispustila, nisi je trebao odmah isti tren micati od malaca. ja sam zenku znao ostaviti i po par dana u istom akvariju s bebama, bez ikakvih problema.

Kad skuzis, a nemozes da ne primjetis, da malci bjeze od zenke koja ih pokusava uhvatiti u usta, ili suprotno, da se zenka odvaja od malih - onda je mices, do tada su malci vec po ponasanju tipicni malawci, nema problema s hranjenjem ni nicime. Dobra filtracija, ali ne prejako strujanje, 3-4 puta dnevno hranjenje i izmjena vode jednom tjedno (uz dobru filtraciju) je recept kojeg sam se ja drzao, i nikad problema s malcima.

Offline lika_boy

• Punopravni član
  • **
  • ex samsungbmw
« Odgovori #12 u: Rujan 26, 2012, 22:57:53 poslijepodne »
zahvaljuem još jednom savjetima ali malci nažalost nisu preživjeli..izgleda ih je prerano izbacila van iz nekog razloga..bilo je 13 komada i svi mrtvi..moguće i da je prvi mrijest u pitanju pošto je ribica došla kod mene prije 15-tak dana,tako da nisam ni znao koliko dugo nosi..sve u svemu,zahvala još jednom :'(
Malawi 225l

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 26, 2012, 23:11:17 poslijepodne »
iako iskusni majstori sami procjene i "iscjede" zenku, ja sam je uvijek odvajao u zaseban akvarij. I to na sistem, od dana kad skuzim puna usta, 2 tjedna je ostavim jos u glavnom akvariju. I onda vadjenje i seljenje. i nikad problema.

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #14 u: Rujan 27, 2012, 07:05:38 prijepodne »
zahvaljuem još jednom savjetima ali malci nažalost nisu preživjeli..izgleda ih je prerano izbacila van iz nekog razloga..bilo je 13 komada i svi mrtvi..moguće i da je prvi mrijest u pitanju pošto je ribica došla kod mene prije 15-tak dana,tako da nisam ni znao koliko dugo nosi..sve u svemu,zahvala još jednom :'(
ako su imali veliku žumanjčanu vrećicu..onda je prerano...ako nisu...onda to nije razlog zašto nisu preživjeli!
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.