Srpanj 29, 2025, 21:23:08 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć - odabir vanjskog filtera  (Posjeta: 3781 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Akviziter

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Pomoć - odabir vanjskog filtera
« u: Kolovoz 16, 2012, 14:16:09 poslijepodne »
Halo,

Uzeli smo rabljeni 180L akvarij te bi, za razliku od prijašnjih, u ovo sve krenuli planski - odnosno, htijeli bi srediti unutrašnjost akvarija da na nešto i liči. Danas smo izvukli unutrašnji filter, te bih htijeli isprobati neki vanjski. Da li imate preporuka? Treba uzeti u obzir da će akvarij biti unutar spavaće sobe, pa bi trebao biti ŠTO TIŠI, ali i kvalitetan. Naime, čitalo smo da neke verzije vanjskih ili bučne, ili imaju problema sa propuštanjem vode, ili im se neki dijelovi jako brzo pokvare (dobar primjer toga je bila jedna EHEIM verzija ~ sada se ne mogu sjetiti koja).

Unutra bi stavili puževe, neke Corydorase (još se trebamo odlučiti ali ćemo ih sigurno uzeti - ovisi o apetitu prema puževima >_<) i manje ribe. Pa me isto tako zanimaju filteri koji su, možda, napravljeni da se ne treba previše mučiti i kemijati oko istih a da bi male životinje bile sigurne, odnosno ne-usisane. (nemam pojma da li takve serije uopće postoje).

Razmišljali smo uzeti veći filter (za veće kapacitete), kako bi ga čistili rijeđe (nije da smo lijeni, ali mislim da je dobro imati što manji broj intervencija po filteru).
« Zadnja izmjena: Kolovoz 16, 2012, 14:19:25 poslijepodne od Akviziter »

Offline Dhoraso

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Pomoć - odabir vanjskog filtera
« Odgovori #1 u: Kolovoz 16, 2012, 14:19:24 poslijepodne »
koliko vidim ovdje je dosta hvaljen ovaj Haqos, pa si možeš malo detaljnije pročitati ovdje

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23222.0

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Kolovoz 16, 2012, 14:21:01 poslijepodne »

Ma kaj bu uzimao Haqos kad živi u njemačkoj di je sve puno jeftinije :))

Uzmi si EHEIM-a tu nemožeš fulati 2073 će odrađivati posao i više nego dovoljno, ja ga imam sa diskusima u 180L i radi odličan posao.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Kolovoz 16, 2012, 14:33:17 poslijepodne »
Moja preporuka vanjskog filtera je JBL e1501 GL.
Kvalitetan, velikog volumena, sa bioloskim filter materijalom, garancija 4 godine, super tih pri radu.

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=128355&t=temartic_e&userid=X74eLvyJMLdfnAJR81DScy8HlczdpOZPYv7
- na to popust 3% i besplatna dostava u Njemackoj.

Na usis od filtera stavis neku spuzvu ili kupis neki predfilter (npr. Eheim prefilter).

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=400432&t=temartic_e&userid=X74eLvyJMLdfnAJR81DScy8HlczdpOZPYv7

Lp, Sasa
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline merlin

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Kolovoz 16, 2012, 14:36:31 poslijepodne »
Malo je prejak JBL za 180l ili ....

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 16, 2012, 14:42:37 poslijepodne »
Malo je prejak JBL za 180l ili ....

Po meni je taman.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 16, 2012, 14:48:44 poslijepodne »
Kada si spomenuo prefilter, da li to znači da se može začepiti jako brzo ili to radiš jer ti je jednostavnije izvući prefilter, očistiti ga i vratiti nazad u funkciju? Koliko često prtljaš po filteru onda? (jednom\dva\tri\četiri puta godišnje)

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 16, 2012, 15:07:16 poslijepodne »

predfilter staviš da ti većina smeća ostane na njemu, da nemoraš filter non stop otvarati i zatvarat.  Ja sam ga stavio i mogu napisati same riječi hvale .

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 16, 2012, 15:13:46 poslijepodne »
Ja sam stavio spuzvu (Eheim prefilter kupljen i stize) zbog malih kozica, ali definitivno smanjuje potrebu za otvaranjem i ciscenjem filtera jer zadrzava vece necistoce (kao sto kaze Filip), a i bez problema se skida i ispire. Cistim spuzvu 1 u 10 dana, a filter 1 u 2-3 meseca.

Lp, Sasa

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 16, 2012, 15:19:01 poslijepodne »
Kada si spomenuo prefilter, da li to znači da se može začepiti jako brzo ili to radiš jer ti je jednostavnije izvući prefilter, očistiti ga i vratiti nazad u funkciju? Koliko često prtljaš po filteru onda? (jednom\dva\tri\četiri puta godišnje)
ja nemam predfilter pa fluval 405 otvaram 2x godisnje  :D

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 16, 2012, 16:55:08 poslijepodne »
Ja sam stavio spuzvu (Eheim prefilter kupljen i stize) zbog malih kozica, ali definitivno smanjuje potrebu za otvaranjem i ciscenjem filtera jer zadrzava vece necistoce (kao sto kaze Filip), a i bez problema se skida i ispire. Cistim spuzvu 1 u 10 dana, a filter 1 u 2-3 meseca.

Lp, Sasa

: ) Upravo ove "male kozice" su problem. Mi bi htijeli izbjeći stres bilo koje životinjice da bude uvučena unutar filtera. Ako je to ikako moguće (a da je rješenje osmišljeno unutar samog filtera; znači, ne bi htijeli navlačiti najlonke ili bilo što drugo na cijev) : D?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 16, 2012, 17:02:32 poslijepodne »
To sam ti i predlozio - Eheim prefilter.

Pogledaj link u gornjem postu.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 16, 2012, 17:07:16 poslijepodne »
Ma da, znam : ), ali sam rekao da ne bih htio ni da uđu u tu komoricu. No vidjet ćemo! Hvala na odgovorima.

Na kraju ćemo to riješiti vjerojatno na način da ćemo staviti prefilter a prije filtera spužvu na koju ćemo postaviti neku vrstu mahovine (vjerojatno ćemo naći sretno rješenje : D) - još ništa nije sigurno. Već vidim da ćemo pretjerati sa nečime : P

Hvala!

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 16, 2012, 17:23:34 poslijepodne »
Sretno i javi sta ste napravili!

Lp, Sasa

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 16, 2012, 19:18:22 poslijepodne »
Tetra EX, za tvoju litražu 700. Imam ga 5 godina i apsolutno nikakvih problema nisam imao osim što sam jednom promjenio brtvu glave. E da i tih je ustvari nečujan.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 18, 2012, 14:00:53 poslijepodne »
Gledamo i dalje što su ljudi rekli. Nekako mi se sve čini da je odabir filtera kao i loto... Neki ljudi imaju problema s verzijama a neki nemaju. Tko laže, tko govori istinu?

Nego, pitanje vezano uz ovaj GreenLine,.. kaže da je pump output adjustable, no negdje sam da JBL ne preporuča smanjenje rada pumpe iznad 30% jer pumpa uvijek radi na 100%, iako se smanji protok. Stoga, za razliku od EHEIM rješenja, JBL smanjuje protok kada se smanji dotok vode ali pumpa radi i dalje na 1oo%. Da li je to istina? Jer bi taj protok vjerojatno bio možda prejak za akvarij. Možda sam ja krivo shvatio^^.

Offline merlin

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 18, 2012, 14:17:36 poslijepodne »
Koliko ja znam svi tako rade.
Ne smanjuješ rad pumpe nego samo prigušiš protok što je po meni mučenje pumpe.
JBL e1501 GL je za akvarije od 200l do 700l tako da procjeni da li ti je previše
Ja imam 240 i nisam požalio.
Kad ga uključiš prvih par tjedana je mali tornado u akvariju ali to je samo dok se ne zasiti.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 18, 2012, 14:23:20 poslijepodne »
Ma da, znam : ), ali sam rekao da ne bih htio ni da uđu u tu komoricu. No vidjet ćemo! Hvala na odgovorima.

Na kraju ćemo to riješiti vjerojatno na način da ćemo staviti prefilter a prije filtera spužvu na koju ćemo postaviti neku vrstu mahovine (vjerojatno ćemo naći sretno rješenje : D) - još ništa nije sigurno. Već vidim da ćemo pretjerati sa nečime : P

Hvala!

Mislim da malo previse kompliciras sebi zivot i filteru protok,  koze koje izvadis iz filtera su 90% zive i zdrave
Ja sam i znao 20 izvaditi iz filtera i sve zive i zdrave plivaju dalje. Poslje predfiltera nema niti jedne u filteru

Offline merlin

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 18, 2012, 14:25:58 poslijepodne »
A zakaj ne bi na ulaz stavio najlonku i ušedio novce.
Zasadiš nešto ispred i ne vidi se ništa.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #19 u: Kolovoz 18, 2012, 14:28:59 poslijepodne »
za razliku od EHEIM rješenja, JBL smanjuje protok kada se smanji dotok vode ali pumpa radi i dalje na 1oo%. Da li je to istina?

Ne znam na koje Eheim rješenje misliš, ali svima  Eheim osim "electronic" serije pumpa radi na 100% a protok se regulira ventilom na ulazu i izlazu. U biti tvrdi se da ako se priguši ulaz - a moj filter ima ventil koji istovremeno zatvara i ulaz i izlaz, da pumpa troši manje struje
Skoro sve te rotacione vodene pumpe koje se koriste u akvarijima na istom principu i sve su posve jednake osim u kvaliteti i izboru materijala, neke imaju zaštitu do pregrijavanja.
Prejaki protok možeš ublažiti postavljanjem većeg spraybara, pa čak i više njih ako je potrebno.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 18, 2012, 14:32:09 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline rus

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 18, 2012, 15:34:51 poslijepodne »
A dal je nekom palo na pamet spojit pumpu preko potenciometra? To su neki radili za brusilice ili druge elektromotore kad im je trebao manji broj okretaja

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 18, 2012, 15:46:16 poslijepodne »
za razliku od EHEIM rješenja, JBL smanjuje protok kada se smanji dotok vode ali pumpa radi i dalje na 1oo%. Da li je to istina?

Ne znam na koje Eheim rješenje misliš, ali svima  Eheim osim "electronic" serije pumpa radi na 100% a protok se regulira ventilom na ulazu i izlazu. U biti tvrdi se da ako se priguši ulaz - a moj filter ima ventil koji istovremeno zatvara i ulaz i izlaz, da pumpa troši manje struje
Skoro sve te rotacione vodene pumpe koje se koriste u akvarijima na istom principu i sve su posve jednake osim u kvaliteti i izboru materijala, neke imaju zaštitu do pregrijavanja.
Prejaki protok možeš ublažiti postavljanjem većeg spraybara, pa čak i više njih ako je potrebno.

Da i mislio sam na electronic. Ma samo pitam jer prvi puta čitam o tim pumpama i sve mi se čini da je nasumično. Ne sviđa mi se to što se smanjuje protok a rad pumpe ostaje isti. Kao što rekoh, trebat ću još puno toga pročitati pa vidjeti što se sve može.

Offline merlin

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 18, 2012, 15:51:11 poslijepodne »
Ma ne moraš smanjivati protok.
Kao što gore piše, veći spraybar i problem riješen.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 18, 2012, 15:54:14 poslijepodne »
He he : ).

BTW; hvala, svima, na inputu.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #24 u: Kolovoz 18, 2012, 16:21:31 poslijepodne »
[Ne sviđa mi se to što se smanjuje protok a rad pumpe ostaje isti.

Nije to baš tako jednostavno. Za razliku od nekih drugih pumpi ovaj tip se vrti čak i bez protoka - voda se jednostavno samo vrti zajedno sa rotorom, neka druga bi se mogla i polomiti ako se začepi odvod. A ako je dotok vode manji, pumpa mora zavrtiti manje vode pa znači i da je manje opterečena i ima smisla tvrdnja da onda troši manje struje - to ću baš provjeriti ovih dana. Kako smanjivanje protoka djeluje na visinu dizanja vode je vjerovatno opet posebna priča...