Kolovoz 26, 2025, 00:28:05 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Identifikacija pauka.  (Posjeta: 3687 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Kamozy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Identifikacija pauka.
« u: Srpanj 22, 2012, 22:25:37 poslijepodne »
Pozz. Ovog malenog sam našao jutros u kuhinji. Prije 2 godine je isti ili sličan pauk ujeo mog komšiju dok je ovaj nosio lubenicu iz prodavnice :D  U kratkom vremenu mu je otekla ruka i otišao je u bolnicu.. valjda je dobio neku injekciju nisam siguran. Uglavnom interesuje me koja je ovo vrsta i kojoj porodici pripada. Da li je otrovan i ako jeste u kojoj mjeri. Obično ga nalazim ovako ljeti.. kad su topliji dani. Sry zbog loše rezolucije.. ništa mi nije drugo bilo pri ruci da napravim bolju sliku.Hvala

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
Odg: Identifikacija pauka.
« Odgovori #1 u: Srpanj 23, 2012, 15:47:54 poslijepodne »
To je kirakanti (Chirachantium punctorium) i u Hrvatskoj je po jačini otrova odmah iza crne udovice. Nije toliko opasan, ali njegov ugriz dosta boli, nešto kao ubod ose. Evo ulomka iz jednog teksta:

"Chirachantium punctorium i kirakantizam
Iako je mnogo manje otrovan i otrovnost mu je sasvim drukčijeg tipa, po važnosti nakon latro-dektusa treba spomenuti kirakantija (Chirachantium punctorium) iz obitelji Slubionidae. Zbog ostrugastih izraslina na nožicama dobio je još i naziv bodljikasti ostrugar. Nalazimo ga u srednjoj i južnoj Europi i u nekim dijelovima Azije. Tijelo mu je dugo oko l0 mm, jajolikog je zatka i žućkasto smeđe boje. Štipaljke su mu velike i čvrste, a noge vitke, duge i dlakave. Živi u travi i grmlju, ali za razliku od latrodektusa, često se nađe i u kućama. Otrov vrlo brzo ubija male kukce.
Ujed kirakantija uspoređuje se s ubodom ose. Bol ponekadol prati opće loše stanje i povišenje temperature. Na mjestu ujeda su ponekad osjetne promjene kao utrnulost, preosjetljivost, neosjetljivost i bolnost, može se javiti i manja odumrlost tkiva. Bol kasnije prelazi u svrbež, a limfni čvorovi su često povećani i osjetljivi na pritisak. Ponekad bolesnici mogu imati i lak pritisak u grudima praćen lošim osjećajem. U liječenju su potrebna sredstva protiv bolova koji uz ostale smetnje za koji dan iščeznu. Treba istaći da su otrovi kirakantija i latrodektusa različiti, tako da serum protiv toksina latrodektusa nema učinka na simptome kirakantizma."

Tekst je uzet sa stranice: http://www.turistplus.hr/hr/otrovni_pauci_jadran/161/

Offline filipfyxy

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 31, 2012, 23:43:23 poslijepodne »
trabam pomoc ulovio sam ovog pauka u ljeto...mislim da je tarantula ali nemogu naci ni koja je vrsta ni naziv ni ništa....htio bi ga zadrzati kao egzoticnog ljubimca ali su mi potrebne informacije o njmu....pomozite mi...... :'( :'( :'( :'(

Offline croatia0man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #3 u: Kolovoz 01, 2012, 00:12:47 prijepodne »
Mislim da je to wolf spider. Sta god da je vrati ga nazad i ako  bas zelis tarantulu nabavi si neku brahypelmu ili gramostolu.

Offline filipfyxy

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 01, 2012, 14:16:49 poslijepodne »
pa i mislim si tako nešto... hvala na odgovoru... :klap:
...brahipelma je prekrasna.... ;)