to je to, mislim, nemozes tu nesto extra fulati.
jedan trik, da tocno vidis kako voda cirkulira u praksi (mani teoriju), ubacis komadic stiropora, na kojeg zaljepis ili vezes komadic kamena.
vic je u tome, kamen mora biti dovoljno tezak da povuce stiropor pod vodu, ali opet, mora biti dovoljno lagan da ga ne povuce na dno. popalis pumpe i gledas kuda ide. ako obidje barem 1 krug po cijelom akvariju prije nego se zaljepi ili dodje u blizinu usisa od filtera - to je to.
ili komadic hrane, bilo sto.
ja bih samo pumpu okrenuo prema prednjem staklu, ako je ovo na tvom crtezu zadnji dio prema kome je okrenuta.
TI testeri su ti blago nepotrebni, jer znas koji je redosljed: amonijak-no2-no3. sasvim je svejedno koliko ce koja faza trajati, po meni, eventualno je koristan no3 test, cisto da vidis kad se no2 pocme pretvarati u no3, i da mozes pratiti parametre za ubuduce sto se nitrata tice.
amonijak i nitriti su u principu nebitni, osim ako nisi bas ljubitelj testiranja, muckanja posudica, mjesanja i kapanja. Ionako u stabilnom sistemu, a tvoj ce nadam se takav biti, svaki amonijak koji se pojavi, brzo ce biti razgradjen u no3. ako sve stima. ako ne stima, opet ti ne pomaze saznanje da ne stima, ako me kuzis.

Drugim rijecima, svaka kolicina amonijaka i no2 koju bi tester uopce mogao detektirati ce brzo biti pretvorena u no3. a kolicinu no3 vidis - naravno, no3 testom.
Ako dodje zbog bilo kojeg razloga do gomilanja amonijaka i no2, a da tu kolicinu bakterije ne mogu preraditi u relativno neskodljiv no3, to ces jako brzo primjetiti, nece ti trebati neki test da to utvrdis.
sto se tice poticanja amonijaka, od kemije je daleko bolje rjesenje da ubacis nesta krepano. ili barem hranu koja ce truniti i tako zapoceti cijeli proces.