Lipanj 15, 2025, 19:37:41 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: filter materijal  (Posjeta: 10139 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: filter materijal
« Odgovori #25 u: Lipanj 06, 2012, 13:20:59 poslijepodne »
A di vi nabavljate spuzvu i jeli je kako tretirate prije stavljanja u akvarij? ili odmah u akvarij!?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #26 u: Lipanj 06, 2012, 13:23:40 poslijepodne »
Dobro, komora s crvenim ne treba, ali dali smeta? Odnosno dali je pogresno i tako napraviti, pa poduplati kolicinu filter materijala?

Igor> cek, ako stavim komad "necega" u onu prvu ulaznu komoru, on ce kupiti vecinu necistoca, koje onda nece ni doci do glavne komore. Zar u tom slucaju nije bolje ipak slagati grublji na vrh, finiji na dno? I onda samo po potrebi vaditi i cistiti tu spuzvu, ili vatu, ili stovec, iz ulazne komore, ostatak se ne dira?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #27 u: Lipanj 06, 2012, 13:28:56 poslijepodne »
Dobro, komora s crvenim ne treba, ali dali smeta? Odnosno dali je pogresno i tako napraviti, pa poduplati kolicinu filter materijala?

Igor> cek, ako stavim komad "necega" u onu prvu ulaznu komoru, on ce kupiti vecinu necistoca, koje onda nece ni doci do glavne komore. Zar u tom slucaju nije bolje ipak slagati grublji na vrh, finiji na dno? I onda samo po potrebi vaditi i cistiti tu spuzvu, ili vatu, ili stovec, iz ulazne komore, ostatak se ne dira?
mozes sloziti i 2 komore i dodeš na isto. Ko da si napravio i jednu veliku komoru, zapremnina filter materijale je ista a mislim da i efekat.
slaze se od finije (na vrh) prema grubljoj(dno). ovako čistiš samo taj gornji sloj (vrh) jer zaustavi 99% nečistoća.
da staviš obrnuto 99%nećistoča bi se nakupilo u svemu, a donja najfinija spuzva bi zadržala ostalo. s time da bi u tom slučaju morao prati i čistiti tjedno puno veču količinu filter materijala nego kad slazeš onako kako sam rekao. shvačaš?
tjedno usišem samo tu gornju spuzvu jer se na njoj nakupe nečistoće. jednom mjesećno je skroz isperem u akvarijskoj vodi, a jednom godišnje operem cijeli spremnik filter materijala u akvarijskoj vodi.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #28 u: Lipanj 06, 2012, 13:31:06 poslijepodne »
odlična stvar je još u tome što su komore (2. i 3.) pregradom odvojene od komore 1.
pa se lako očisti komora u kojoj je filter materijal i nečistoće a da te nećistoće ne završe u akvariju.
uglavnom mehanizam je brutalno jednostavan i toliko i efikasan!
po meni najbolja filtracija!

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #29 u: Lipanj 06, 2012, 13:31:31 poslijepodne »
komoru s crvenim- uopče ne postojati.
može ti doći do toga da kada se filter materijal previše zmaže, da ne propušta dovoljno vode koliko bi pumpa htijela izbaciti.

teško če ti biti čistiti.
ja idem u smijeru kako je napisao Therion- da što manje diram ostatak filtera, a pereš samo dio.

Offline Cvele

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #30 u: Lipanj 06, 2012, 13:32:49 poslijepodne »
sve si to dobro objasnio igor8.

idem vidjeti imali neko kakve spužve za mijenjati.
samo moram doma prvo izmijeriti koliko mi je velika komora.

P.S. imam viška plave vrlo propusne spužve. treba netko???

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #31 u: Lipanj 06, 2012, 13:35:56 poslijepodne »
Ovako to izgleda kod mene:

ultra gusta spužva

biofibra

keramika

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #32 u: Lipanj 06, 2012, 13:49:44 poslijepodne »
Spužve su ove http://www.aquashop.hr/Product-Biom-filter-spu%C5%BEva-PPI-20_8799.aspx?gid=426&art=varianta , prilagođene veličini komore, da tijesno uđu unutra. Ja sam isto pokušavao usisavati spužvu ali je prva dosta visoko pa brzo ostanem bez vode, eventualno izvadit prvu pa usisavat drugu.
Prilikom čišćenja cijelog je prednost što se smeće ne može nikako vratiti u akvarij, jednostavno ga odvojim od akvarija i na dvorištu operem sve po redu! ;)
Sve u svemu, stvar radi savršeno! Jedino što moram imati dvije usisne cijevi, jedna ne može povući koliko pumpa 1200 l/h izbaci.

Cvele -  :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #33 u: Lipanj 06, 2012, 14:41:46 poslijepodne »
Uvijek je bolje imati u srednjoj komori gore(pričamo o kl 3komornom filteru)finu spužvu,zašto?
Tu se 90%nečistoće zaustavi,pošto je na vrhu,najdostupnija je za čišćenje,pa nećeš imati dole,ko bi raskapao filter non stop?
Znači finija na vrh,pa od najgrublje prema najfinijoj do dole,pa valjčići,pićići,điđemiđe i svaštanešta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Lipanj 06, 2012, 15:49:43 poslijepodne »
Ok, ima smisla. Znaci jedna komora, najfiniji materijal ili u prvu komoru, ili na vrh druge, i to bi trebalo funkcionirati bez greske onda?

A ako je vanjski pregradni, kako to onda fukncionira?

Mislim, moze li biti u ravnini akvarija, kako se voda preljeva i slicno?

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #35 u: Lipanj 06, 2012, 16:51:12 poslijepodne »
DRC VZ- vidio to sam trebao. koliko češto to čistiš

imam dva filtera svakih dva mjeseca cistim po jedan filter tako da je uvijek jedan 100% zacikliran i perem prve dvije spužve i vatu , prvu komoru ostavi praznu nije ti dobro stavit keramiku jer ces imat puno prljavštine u njoj da sve ovisi o velicini filtera meni sve funkcionira ok a voda kristal ako budes stavio dvije spuzve onda kupi jos jednu i ti stavi u trecu komoru pa pumpu iznad nje i tu spuzvu ne vadis van nikad a u drugu stavi te dvije koje imas jednu na dno pa keramiku pa vatu pa spuzvu , zasto vatu pa spuzvu da ti vata ne pliva po povrsini i onda samo cistiš vatu i spužvu a mozes i stavit u drugu komoru na dno keramiku ( ako budes imao u trećoj spužvu da ti ne usisa pumpa slučajno koji komadić keramike) pa gore spužvu , vatu i spužvu

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Lipanj 06, 2012, 16:53:52 poslijepodne »
sve si to dobro objasnio igor8.

idem vidjeti imali neko kakve spužve za mijenjati.
samo moram doma prvo izmijeriti koliko mi je velika komora.

P.S. imam viška plave vrlo propusne spužve. treba netko???

spuzve ti ima aqua terra pitaj Ondreja

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Lipanj 06, 2012, 17:35:55 poslijepodne »
Ok, ima smisla. Znaci jedna komora, najfiniji materijal ili u prvu komoru, ili na vrh druge, i to bi trebalo funkcionirati bez greske onda?

A ako je vanjski pregradni, kako to onda fukncionira?

Mislim, moze li biti u ravnini akvarija, kako se voda preljeva i slicno?

Vanjski pregradni je odličan i funkcionira vrlo jednostavno. Visine i širine je kao akvarij, a treću dimenziju odabereš sam. U prvu komoru idu 2 cijevi jer jedna ne može povući koliko pumpa izbacuje (barem ne moja, 1200 l/h). Površina filtera je jako velika i ne znam koliko bi morao ne čistiti da bi se zaštopalo, a ako bi se nekim čudom zaštopalo (ali to mora biti POTPUNO zaštopavanje!) samo bi pumpa crkla jer bi ostala na suhom. Nestanak struje nije problem (izjednače se nivoi vode), čišćenje ekstra lako. Kod izmjene vode niti ne moram ići u akvarij (osim eventualnog usisavanja), izvlačim vodu iz filtera, isto tako novu vodu lijem u filter.
Zapravo jedina mana je mjesto koje zauzima, sve ostalo 5+!
Vizualno sam riješio tako da sam na prednju stranu filtera zalijepio karton sa popisom i opisom riba koje se nalaze unutra!  :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Lipanj 06, 2012, 17:39:49 poslijepodne »
Zvuci jednostavno. Jedino, kako pokreces sistem? Odnosno, kako voda, ako je sve u ravnini, i identicnih dimenzija sto se visine tice, uopce dodje iz akvarija do filtera?

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Lipanj 06, 2012, 17:49:11 poslijepodne »
Zvuci jednostavno. Jedino, kako pokreces sistem? Odnosno, kako voda, ako je sve u ravnini, i identicnih dimenzija sto se visine tice, uopce dodje iz akvarija do filtera?

Spojeno je sa U cijevi, ja potopim cijelu cijev da izađe zrak i onda prstom držim jedan kraj dok ga prebacim u filter (drugi je kraj cijelo vrijeme u akvariju, jel  ;) ), kad su posude "spojene" fizika radi dalje!  ;)

EDIT: naravno, filter je UZ akvarij!  :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Lipanj 06, 2012, 17:51:39 poslijepodne »
aaaa, fizika...sto odmah nisi rekao, o tome nemam pojma bas.... :D :D :D

ali, probat cu, trebat ce mi filter nekakav, a vanjski mi se bas opet ne pravi.

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Lipanj 06, 2012, 17:58:36 poslijepodne »
Ma full je jednostavno, i meni je u početku to bilo sve nejasno ali kad shvatiš princip stvar radi ko urica. Tu je dobro što ako ti usis povuče neku malu ribicu nije tragedija, ili će ostat u prvoj komori ili će se prelit u drugu i tu plivat nad spužvom, možeš to čak koristiti i kao kotilicu!  :D :D :D

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #42 u: Lipanj 06, 2012, 18:01:14 poslijepodne »
ja sam iz svojih vanjskih filtera izbacio keramiku i biobalse, i nakrkao samo spuzvu iste gustoce u sve komore jer u mom slucaju fina ne dolazi u obzir jer bih morao cesto dirat filtere a ovak 2 puta godisnje

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #43 u: Lipanj 06, 2012, 18:03:17 poslijepodne »
Je,pogotovo ako imaš fi 32,pa ti na kraju cijeli akv zapliva u prvoj komori. :D :D :D

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Lipanj 06, 2012, 18:22:41 poslijepodne »
Je,pogotovo ako imaš fi 32,pa ti na kraju cijeli akv zapliva u prvoj komori. :D :D :D

moram priznati da nisam shvatio što si htio reći, kako bi "akvarij zaplivao" u prvoj komori?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Lipanj 06, 2012, 18:31:29 poslijepodne »
valjda se odnosilo na ribe?

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Lipanj 06, 2012, 18:36:45 poslijepodne »
valjda se odnosilo na ribe?

je, točno, sorry jurica...  :-[ :-[ :-[

kod mene je na cijev nataknuta košarica, tako da stvarno samo jako male ribe može usisat!

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Lipanj 06, 2012, 19:20:27 poslijepodne »
samo bi nadodao da vata nije baš najbolje riješenje na vrhu, brzo se maze i zastopa se. puno bolja mi se pokazala guuuusta spužva!
u potpunosti se slazem sa tobom  :up: ..tako sam ja napravio i hebeno sljaka ..uzeo komad spuzve koje sluze kao podmetaci za guzicu na stolicama ..cca 2 cm ( ta dimenzija mi je bas pasala u pregradni, moze bitii i deblja  ) i nema stopanja kao sa vatom .. gore na vrh, koja prva dolazi u dodir sa necistocama

Offline hrhonda

• Punopravni član
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
« Odgovori #48 u: Lipanj 06, 2012, 20:37:35 poslijepodne »
Evo kako sam ja rijesio svoja dva pregradna .( na slici je jedan no oba su ista). Slozio sam najfiniju vatu gire zatim valjcice pa biobolse i dole dvihe grube spuzve koje nikad ne planiram vadit. Sti da sam nakbadno poslihe sto se ne vidi na slici komoru sa pumpom cijelu napunio valjcicima i dodao jos jednu finu spuzvu na vrh. Tako da za sada mislim odrzavati samo nju. No kako sam si s boka od crnog forexa napravio vrata za pogled u filter uvjek mogu vidjeti u kakom je stanju koji materijal... Za sada nista ne vadim nego samo usisem gornju spuzvu kad izbacujem vodu i ona bude cista mozda s vremenom budem morao i izvadit no za sad mi se usisavanje pokazalo super materijali cisti protok super. Zato je na vrhu fina spuzva...sve ostane na njoj nista ne ide dalja a kad praznim akvarij praznim ga usisavanjem filtera odozgo po spuzvi. No evo slike.

Offline KovaOS

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Lipanj 06, 2012, 21:04:41 poslijepodne »
Ne kužim zašto si komoru sa pumpom popunio,u njoj bi trebala biti pročišćena voda,jedino zbog biiolološke filtracije!?
Inače jako pedantno si to odradio,svaka čast!!!  :klap: