Srpanj 27, 2025, 20:04:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: uzgoj neonki?  (Posjeta: 5272 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hulk

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
uzgoj neonki?
« u: Travanj 19, 2012, 22:12:40 poslijepodne »
Imam zajednički akvarij od 120 l u kojem su među ostalim i neonke. htio bi pokušati uzgojiti male neonkice. pročitao sam na netu da bi trebao imati i drugi tank pa sam nabavio jedan od 25l. kupio sam artemije za male a sad pitanje: kako mrijestiti neonke? cuo sam da trebam koristiti kišnicu kao vodu za mrijestni aq. Kako da uhranim odrasle neonke da budu spremne za mrijest? dali mi može pomoći ono plutajuće rodilište? dali da stavim dve neonke u to rodilište i uhranim ih pa da ih onda stavim u onaj manj jer sam cuo da se ribe nesmiju hreniti u mrijesnom aq? s :AkTer:

Offline dossier

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: uzgoj neonki?
« Odgovori #1 u: Travanj 19, 2012, 23:24:07 poslijepodne »
jooooj.. :D dobar si s ovim rodlilistem i dve neonke  :D ne ide ti to bas tak..imas dosta na forumu o tome al vidim da si pocetnik i daj rađe probaj s necim puuuno jednostavnijim,ne odmah na neonke!

Offline AhJaK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Sveta Nedelja
« Odgovori #2 u: Travanj 19, 2012, 23:58:14 poslijepodne »
Fala što se me tak lijepo nasmijao u ove sitne sate  :D :D :D :D :D
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=160&Itemid=124

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #3 u: Travanj 20, 2012, 09:14:12 prijepodne »
Nabavi si bolje zebrice i njih probaj mrijestiti..tako češ barem imati šanse da nešto i othraniš.Neonke nisu baš tak jednostavne za uzgoj.
Ja sam dugo vodio borbu sa njima i imao sam mrijestove plavih neonki, dva tjedna malci su mi plivali i počeli jesti artemijuni nakon toga su pocrkavali samo tako  :dead:  Nemam pojma zašto.
tom82

Offline Shone

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Travanj 20, 2012, 15:12:37 poslijepodne »
zato što je nisu mogli progutati jer je bila vwelika i pocrkali od gladi. Trebao si pokušati sa nekom rotatorijom možda, a ima atremije koja je oko 60-80 evra i jako je sitna 350.000 jaja po gramu, ima i one koje ima oko 450000 ali nije baš ta potrebna...
Ja ti savetujem da ne pokušavaš sa zebricama, jer nisu ni nalik, bilo bi dobro da probaš sa nekim tetrama, na primer gracilis, one su mnogo jednostavnije...

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Travanj 20, 2012, 20:23:11 poslijepodne »
Hulk, jel imaš iskustva sa mrijestovima bilo kakvih ikrašica? Ako nemaš bolje odmah odustani od neonki i praksiraj se na nekim jednostavnijim vrstama. Evo navest ću ti primjer kod kolege Daro28. Razmnožio je puno vrsta različitih tetri uključujući  plave i crvene neonke. Koje kakve tetrice bez problema razmnoži i othrani. Ali neonke su sasvim druga priča. Dosta teško ih je "nagovoriti" na mrijest iako im je omogućio idealne uvijete. A kad dođe do mrijesta koliki je postotak preživljavanja, koliko truda i energije... tako gledajući na kraju baš se i ne isplati iako je ta riba najtraženija na tržištu. -?

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 20, 2012, 23:03:11 poslijepodne »
Ja sam mu predložio zebrice zato jer su zbilja jednostavne za mrijestiti i za othraniti i paše im bilo kakva voda,obična tvrda pipovača ,a ako bude probavao sa tetrama treba mu mekana voda..

Shone: dao bi im ja i rotatoriju ali nemam pojma šta je to,čitao sam tvoje postove gdje pišeš o njoj i nisam mogao uopće shvatiti gdje da ju nađem..i na koji način ju davati. Pa ako možeš malo još pojasniti o tome?!
tom82

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Travanj 20, 2012, 23:11:50 poslijepodne »
goglaj "uzgoj infuzorije"

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Travanj 21, 2012, 00:27:56 prijepodne »
Shone, da li bi ovo bile te rotatorije koje spominješ: http://www.beke.co.nz/threads/rotifere.3034/

Nešto sam još malo googlao, koliko sam shvatio infuzorij nije problem dobiti, ali za čistu kulturu rotatorija ipak treba i startna kultura!? -?

Offline hulk

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Travanj 21, 2012, 00:46:28 prijepodne »
Lako se vama zaje.... nisam ja kriv sta neznam. :'( Zato sam došao ovamo da naucim... a kad naučim,e onda cu vam se krvi napit!! :punch: Dobro šalu na stranu... Nikad u životu nisam probao sa ikrašicama. Jedino sam razmnožio guppyje.... doduše same su se... na meni je bilo samo da ženku stavim u rodilište. imam još zebrice, corydoras, plati, i one dijamantne tetre(mislim da se zovu) i anubisa. to su varijante s kojima raspolažem(muško-žensko) s kojima bi probao!! Znam tipa koji uzgaja diskuse s kojim ser već 2 mj dogovaram da se nađemo da mi pokaze..al stalno radimo kontra smjene pa sad pitam vas :-[

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Travanj 21, 2012, 01:31:58 prijepodne »
Lako se vama zaje.... nisam ja kriv sta neznam. :'( Zato sam došao ovamo da naucim... a kad naučim,e onda cu vam se krvi napit!! :punch: Dobro šalu na stranu... Nikad u životu nisam probao sa ikrašicama. Jedino sam razmnožio guppyje.... doduše same su se... na meni je bilo samo da ženku stavim u rodilište. imam još zebrice, corydoras, plati, i one dijamantne tetre(mislim da se zovu) i anubisa. to su varijante s kojima raspolažem(muško-žensko) s kojima bi probao!! Znam tipa koji uzgaja diskuse s kojim ser već 2 mj dogovaram da se nađemo da mi pokaze..al stalno radimo kontra smjene pa sad pitam vas :-[
Ma nitko se ne zaje...., ali uzgoj guppyja nije nešto što ti je moglo dati dovoljno znanja i iskustva. Ako postoji neka ljestvica težine uzgoja onda su valjda guppyiji sam početak, a neonke su tamo na drugoj strani pri kraju! A ima još puno riba između, zar ne? :-[ A naravno da nisi ti kriv što ne znaš, zato su ti iskusniji članovi i predložili da se ne upuštaš u mrijest neonki. Uzmi neku od tih drugih vrsta koje imaš po pokušaj prvo s njima. A jednog dana ćeš onda i do neonki doći! Neonke su za sada prevelik zalogaj ne samo za tebe, nego i za iskusnije od tebe! ;)

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 21, 2012, 09:12:24 prijepodne »
Marko_Sp : znam šta je infuzorij i kako se pravi..jer ga koristim po potrebi..ovdje je riječ o rotatoriji,a koliko sam shvatio to nije isto.
 O tome nisam nigdje čuo osim od Shone-a ,da je prijeko potrebna za uspješno othraniti malce ramireza,a pošto moji malci od 12 mjeseca već bacaju ikru pa da to iskoristim.  :)
Sorry  hulk što sam skrenuo sa teme o uzgoju neonki.  :-[
tom82

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Travanj 21, 2012, 10:38:32 prijepodne »
Tom 82, ma neće se hulk ljutiti za taj mali off topic, trebat će mu i rotatorije za mrijestove kad tad! :)

Ja sam shvatio ovako, u infuzoriju ima rotatorija kao što ima i papučica i hrpe drugih jednakostaničnih mikroorganizama, ali ono o čemu je ovdje riječ je čista kultura u kojoj su samo rotatorije a ne svi mikroorganizmi koji su inače u infuzoriju. I koliko se sjećam poanta je bila u tome da malci rotatorije lakše konzumiraju jer nisu tako brze i pokretne. Isto se tako može nabaviti i čista kultura papučica kojih ima i u infuzoriju, ali ako je riječ o čistoj kulturi onda su u njoj samo papučice.

Sad je Shone "na potezu", a možemo i otvoriti novu temu o rotatorijama da ne skrećemo s teme previše... :-[

Offline hulk

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 21, 2012, 17:32:34 poslijepodne »
A sa zebricama?? sta je njima ikra isto fotosenzibilna ili? sta ih isto stavljam u mrijestni aq? kad da ih stavim? volio bi upute u kratkim crticama ako nije bed :-[

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 23, 2012, 08:09:42 prijepodne »
Shone, da li bi ovo bile te rotatorije koje spominješ: http://www.beke.co.nz/threads/rotifere.3034/

Nešto sam još malo googlao, koliko sam shvatio infuzorij nije problem dobiti, ali za čistu kulturu rotatorija ipak treba i startna kultura!? -?
Jesu...

Werther:
Nisam čuo da iko ima startnu kulturu i da je iko uspešno gajio rotatoriju. Kod mene se u akvarijumu nekad pojavi, a nekad je nema. Može se izdvojiti u koliko se primeti u akvarijumu i staviti u poseban akvarijum i hraniti šećerom, ali ipak mislim da niko nema pravi recept kako da je uvek ima i kako da je uspešno kultiviše i odgaji. Upravu si da je lakša za konzumiranje zbog nepomičnosti, odnosno slabe pomičnosti.

Offline Shone

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 23, 2012, 08:25:31 prijepodne »
Evo mog recepta...
Srednje do jako ubiljen akvarijum, koji je sazreo i radi više od godinu dana, ribe koje ne prave velike otpatke - neonke, nanostomusi, rodostomusi (menjanje vode 1/3 do 3 puta mesečno), obavezno bez komunalaca koridorasi, torokatumi i bez muljara i živorodki. Alge rešavamo kozicama, a čišćenje podloge sam rešio sa malezijskim truba puževima. Znači napravimo idealne uslove za rotatoriju (ako ima mogićnosti i idealne uslove za ribe), nešto što živi tu i hrani se i ona se verovali ili ne sama pojavi. Ukoliko neko ima sličan akvarijum (može imati i nešto od "zabranjenih" riba) neka se zagleda po lišću, korenčićima koji izlaze iz rizoma, a nisu ukopani, staklu pod odeređenim uglom. Rotatorija bi bili malecki sitni kristalčići u obliku belih iglica manjih od 0,5 mm (zapravo to bi bila cela kolonija rotatorija), koje se nalaze na malim odstojanjima, ili su kao malecka vatica kristalno bela i čista. Na staklu se isto mogu videti te iglice, one su idealno čisto bele kristalne, morate se dobro zagledati i kad budete imali rotatoriju sigurno nećete promašiti. Ja se nadam da ću naći vremena i adekvatan aparat koji bi to uslikao, a dotle kome je zaista potrebno može probati i sa sušenom. Naravno da je živa bolja, ali kako kod nas kažu, kad nema Đure, dobar je i Andrija... I svakako da je je ova iz akvarijuma jeftinija ;).. Evo sad prepisa od jednog prodavca pošto ne znam da li je linkovanje dozvoljeno, cena je ovde oko 40 evra, samo mislim da kutiju deset ljidi na može da potroši, jer se koristi bukvalno samo za prvi obrok (ili nekoliko prvih obroka) sitnih riba... Svakako da sitna artemija od 350000 komada jaja po gramu može da podigne neonke i ramireze, ali mislim da je recept sa rotatorijom i krupnijom artemijom puno delotvorniji. Podvlačim da ide prepis od jednog prodavca, za podatke ne smem da garantujem (ali valjda prodavac sme...)

O.S.I. Artificial Rotifer Plankton je mikrokapsulirana hrana koju možemo da upotrebljavamo kao potpunu zamenu za rotiferu Brachionus plicatilis. Sa svojom visokom količinom masti i masnih kiselina izuzetno je primerena za hranjenje larvi kozica i mlađi riba.
Veličina komada hrane je 100 mikrona. O.S.I. Artificial Rotifer Plankton je testiran na hidrostabilnost.
Ako hranimo riblju mlađ potrebno je najpre 1 gram praha zmešati sa 15 ml vode tako, da stvorimo emulziju.
 Hranite u manjim količinama 4 do 6x dnevno.

Analiza:

Proteini: 44,5 %
 Masnoće: 39,4 %
 Ugljenii hidrati: 8,8 %
 Pepeo (minerali): 4,6 %
 Vlaga: 2,2 %
 Vlakna: 0,4%
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2012, 08:28:54 prijepodne od Shone »