Evo mog recepta...
Srednje do jako ubiljen akvarijum, koji je sazreo i radi više od godinu dana, ribe koje ne prave velike otpatke - neonke, nanostomusi, rodostomusi (menjanje vode 1/3 do 3 puta mesečno), obavezno bez komunalaca koridorasi, torokatumi i bez muljara i živorodki. Alge rešavamo kozicama, a čišćenje podloge sam rešio sa malezijskim truba puževima. Znači napravimo idealne uslove za rotatoriju (ako ima mogićnosti i idealne uslove za ribe), nešto što živi tu i hrani se i ona se verovali ili ne sama pojavi. Ukoliko neko ima sličan akvarijum (može imati i nešto od "zabranjenih" riba) neka se zagleda po lišću, korenčićima koji izlaze iz rizoma, a nisu ukopani, staklu pod odeređenim uglom. Rotatorija bi bili malecki sitni kristalčići u obliku belih iglica manjih od 0,5 mm (zapravo to bi bila cela kolonija rotatorija), koje se nalaze na malim odstojanjima, ili su kao malecka vatica kristalno bela i čista. Na staklu se isto mogu videti te iglice, one su idealno čisto bele kristalne, morate se dobro zagledati i kad budete imali rotatoriju sigurno nećete promašiti. Ja se nadam da ću naći vremena i adekvatan aparat koji bi to uslikao, a dotle kome je zaista potrebno može probati i sa sušenom. Naravno da je živa bolja, ali kako kod nas kažu, kad nema Đure, dobar je i Andrija... I svakako da je je ova iz akvarijuma jeftinija

.. Evo sad prepisa od jednog prodavca pošto ne znam da li je linkovanje dozvoljeno, cena je ovde oko 40 evra, samo mislim da kutiju deset ljidi na može da potroši, jer se koristi bukvalno samo za prvi obrok (ili nekoliko prvih obroka) sitnih riba... Svakako da sitna artemija od 350000 komada jaja po gramu može da podigne neonke i ramireze, ali mislim da je recept sa rotatorijom i krupnijom artemijom puno delotvorniji. Podvlačim da ide prepis od jednog prodavca, za podatke ne smem da garantujem (ali valjda prodavac sme...)
O.S.I. Artificial Rotifer Plankton je mikrokapsulirana hrana koju možemo da upotrebljavamo kao potpunu zamenu za rotiferu Brachionus plicatilis. Sa svojom visokom količinom masti i masnih kiselina izuzetno je primerena za hranjenje larvi kozica i mlađi riba.
Veličina komada hrane je 100 mikrona. O.S.I. Artificial Rotifer Plankton je testiran na hidrostabilnost.
Ako hranimo riblju mlađ potrebno je najpre 1 gram praha zmešati sa 15 ml vode tako, da stvorimo emulziju.
Hranite u manjim količinama 4 do 6x dnevno.
Analiza:
Proteini: 44,5 %
Masnoće: 39,4 %
Ugljenii hidrati: 8,8 %
Pepeo (minerali): 4,6 %
Vlaga: 2,2 %
Vlakna: 0,4%