Lipanj 11, 2025, 09:33:56 prijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Novi Jadranski akvarij 230l  (Posjeta: 32356 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Novi Jadranski akvarij 230l
« Odgovori #75 u: Svibanj 08, 2012, 00:31:22 prijepodne »
i ja bas gledam slike i nemogu vjerovati da toga svega ima u jadranu, stvarno super.. mogao bi ti sebi sloziti lijepi jadranski tank, samo da malo bolje poslozis kamenje u njemu i bio bi vrhunski sa vrhunskim organizmima u njemu.. ajde pokusaj to malo bolje sloziti.. istucaj kamen na vise dijelova i kupi ljepilo za njega i slozi neki scape, proguglaj malo pa pogledaj koji ti se sviđa.. pa slozi to sve kako treba, jer vjerujem da bi izgledalo vrlo zanimljivo..  :up:

Offline Daimyo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #76 u: Svibanj 08, 2012, 11:10:50 prijepodne »
i ja bas gledam slike i nemogu vjerovati da toga svega ima u jadranu, stvarno super.. mogao bi ti sebi sloziti lijepi jadranski tank, samo da malo bolje poslozis kamenje u njemu i bio bi vrhunski sa vrhunskim organizmima u njemu.. ajde pokusaj to malo bolje sloziti.. istucaj kamen na vise dijelova i kupi ljepilo za njega i slozi neki scape, proguglaj malo pa pogledaj koji ti se sviđa.. pa slozi to sve kako treba, jer vjerujem da bi izgledalo vrlo zanimljivo..  :up:

Neda mi se, a kamenje je složeno tako da se ribe imaju gdje sakriti i da im je udobno,  :) a kome je do šminkanja nek se zabavi koliko ga je volja. Ne bi htio napraviti tropski koraljni greben od jadrana.  :roll:

Jedino još da nađem jednu malu auto gumu pa da je bacim naprid na pijesak pa da malo obraste i to je to...  :) :) :)

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Svibanj 09, 2012, 17:49:32 poslijepodne »
Evo još jedne male škarpinice. Vidjet ćemo da li će raditi veliku štetu po riblji fond... za sad su nestala dva mala fratrića, ali nisam vidio osobno da ih je ona pojela pa nemogu biti 100% siguran...

Imam i ovu dolje rakovicu pa ako neko može dati par informacija o njoj... Hvala.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #78 u: Svibanj 09, 2012, 19:33:34 poslijepodne »
koliko sam cuo, zna pomicat kamenje, tako da pazi da ti nepadne koji na staklo.. inace nema cega nemas u svom akvacu.. :up:
« Zadnja izmjena: Svibanj 09, 2012, 19:37:55 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Svibanj 09, 2012, 19:43:15 poslijepodne »
koliko sam cuo, zna pomicat kamenje, tako da pazi da ti nepadne koji na staklo.. inace nema cega nemas u svom akvacu.. :up:

Za sad se odlično ponaša, imam je već više od dva mjeseca u akvariju i ništa ne miče...

Imam mislim i ženku od iste vrste ali je dosta manja i neuglednija (čitaj manje crvena nego on)

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #80 u: Svibanj 09, 2012, 19:55:37 poslijepodne »
Daimyo,
što se tiče Vašeg angažmana u pronalaženju atraktivnih stanovnika Jadrana i njihovog predstavljanja ovde na Forumu, moram da napišem: svaka čast! Izgleda kao da ste čitavu ekipu ronilaca – dobrih poznavalaca živog sveta ovog mora angažovali da rade za Vas!

Škarpine, škrpljuni i škrpinice su bez sumnje jako lepe ribe. Međutim, podsetio bih Vas na moj skorašnji savet da bilo najbolje da ih ne nabavljate za svoj akvarij. Ukoliko im se ukaže prilika, ove ribe će u deliću sekunde progutati ribu, raka kozicu ili neki drugi pokretan plen čija dužina iznosi do polovine, a ponekad čak i do dve trećine (!) njihove dužine. Po mom iskustvu, ove ribe se odlično mogu držati sa sesilnim beskičmenjacima različitih vrsta, pošto ih ovi uopšte ne zanimaju.

Rak na fotografiji je pripadnik nadporodice Majoidea. To je Herbstia condyliata, izuzetno atraktivna i živahna kraba, koja po mom iskustvu nije uopšte retka u Dalmaciji. Obitava i u najvećem plićaku, čak i u zoni plime i oseke.  Međutim, radi se o noćnom lovcu, koji se zbog toga retko viđa u prirodi uprkos svojoj veličini – prečnik dugih ekstremiteta ove životinje može dostići i dvadesetak centimetara! Ja nemam nikakvih iskustava sa održavanjem ove vrste u akvariju, ali mislim da treba obratiti pažnju na to kako će se ovaj rak odnositi prema sesilnom  beskičmenjacima koje budete ubacivali u akvarij.    
Poz.  

« Zadnja izmjena: Svibanj 09, 2012, 20:06:51 poslijepodne od ZorK »

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Svibanj 09, 2012, 20:07:31 poslijepodne »
Daimyo,
što se tiče Vašeg angažmana u pronalaženju atraktivnih stanovnika Jadrana i njihovog predstavljanja ovde na Forumu, moram da napišem: svaka čast! Izgleda kao da ste čitavu ekipu ronilaca – dobrih poznavalaca živog sveta ovog mora angažovali da rade za Vas!

Škarpine, škrpljuni i škrpinice su bez sumnje jako lepe ribe. Međutim, podsetio bih Vas na moj skorašnji savet da bilo najbolje ih ne nabavljate za svoj akvarij. Ukoliko im se ukaže prilika, ove ribe će u deliću sekunde progutati ribu, raka kozicu ili neki drugi pokretan plen čija dužina iznosi do polovine, a ponekad čak i do dve trećine (!) njihove dužine. Po mom iskustvu, ove ribe se odlično mogu držati sa sesilnim beskičmenjacima različitih vrsta, pošto ih ovi uopšte ne zanimaju.

Rak na fotografiji je pripadnik nadporodice Majoidea. To je Herbstia condyliata, izuzetno atraktivna i živahna kraba, koja po mom iskustvu nije uopšte retka u Dalmaciji. Obitava i u najvećem plićaku, čak i u zoni plime i oseke  Međutim, radi se o noćnom lovcu, koji se zbog toga retko viđa u prirodi uprkos svojoj veličini – prečnik dugih ekstremiteta ove životinje može dostići i dvadesetak centimetara! Ja nemam nikakvih iskustava sa održavanjem ove vrste u akvariju, ali mislim da treba obratiti pažnju na to kako će se ovaj rak odnositi prema sesilnom  beskičmenjacima koje budete ubacivali u akvarij.     
Poz. 

Dosta sam često u moru pa nije problem pronaći nešto zanimljivo u njemu za akvarij. Škarpinica je još prilično mala (tražio sam što manju), ali čim primjetim da radi veću "štetu" vraćam je nazad u more.  :up:

I onaj list sam vratio nazad jer mi se činilo da mu fali prostora.

Mislim da jeo ovo ženka:

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Svibanj 09, 2012, 20:11:47 poslijepodne »
Evo još par slika sa trenutnim stanovnicima:

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Svibanj 12, 2012, 22:32:53 poslijepodne »
Evo još jedan rak pronađen danas.  :) pa me zanima zna li neko kako se zove i može li u jadranski akvarij (da li radi "štetu")?

Hvala i pozdrav

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #84 u: Svibanj 12, 2012, 23:53:24 poslijepodne »
Evo još jedan rak pronađen danas..... pa me zanima zna li neko kako se zove......

Galathea strigosa

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Svibanj 13, 2012, 16:05:12 poslijepodne »
Evo još jedan rak pronađen danas..... pa me zanima zna li neko kako se zove......

Galathea strigosa

Hvala Grofe, jesi li ga drža u akvariju? Imaš li kakva iskustva?

Pozz

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Svibanj 13, 2012, 16:26:34 poslijepodne »
Još par slika...

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Svibanj 19, 2012, 22:25:31 poslijepodne »
Update...  :)

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #88 u: Svibanj 19, 2012, 23:48:51 poslijepodne »
koda imaš jadransku nojnu arku od svake vrste po par  :D
inaće ljep akvarij  :up:

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #89 u: Svibanj 20, 2012, 16:35:13 poslijepodne »
e koja je ovo zuta riba na zadnjoj slici?

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Svibanj 21, 2012, 08:51:22 prijepodne »
e koja je ovo zuta riba na zadnjoj slici?

Pavlinka (Symhodus ocellatus), ista vrsta ka i ona narančasta i sivo-smeđa na istoj slici.

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Lipanj 22, 2012, 00:23:23 prijepodne »
Evo mali update... ;)

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Kolovoz 04, 2012, 18:42:04 poslijepodne »
Update...

Par novi riba je u akvariju (trljice i ušate), par riba je pušteno jer su prerasle akvarij (neki picevi i fratri), a i ciplići su sad već narasli pa će i oni doskora umore. Inače odgojeni su od kad su imali par milimetara.  :)

Evo slija.

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Rujan 23, 2012, 14:35:00 poslijepodne »
Evo još par novitadi...  :)

Mala kirnja i vladika arbanaška.... 8)

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Rujan 23, 2012, 19:47:18 poslijepodne »
Još par novih slija...

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #95 u: Rujan 25, 2012, 00:37:36 prijepodne »
Aaa, pojavio se na Forumu i vladika - Thalassoma pavo. Evo par reči o mojim iskustvima sa ovom ribom.…

U najkraćem, to je izvrsna akvarijska riba. Veoma robusna - sjajno se adaptira na život u zarobljeništvu. Eksplozivan je i neumoran plivač. Navikava se na bezmalo svaku vrstu mesnate i suve hrane koju mu ponudite. Izgled ove ribe nije potrebno mnogo komentarisati! Jedna je od najlepših riba koje nastanjuju Jadran. Vladika je tim lepši što je stariji, krupniji - kapitalni mužjaci dužine veće od dvadeset centimetara su najatraktivniji. To se posebno odnosi na varijetet kod kojeg je svetlo plava boja više zastupljena. Moje je iskustvo da se bez ikakvih teškoća prilagođava životu i u tropskom  akvariju – uostalom, radi se o “južnjačkoj vrsti”. Podloga u akvariju mu nije potrebna za prenoćište – koristiće u tu svrhu odgovarajući procep između kamenja.  

E, posle ovih pohvala da okrenemo malo medalju! Aktivnost ove ribe može plašiti sustanare, pa čak i nekom posmatraču akvarija “ići na živce”! Kao i njegovi najbliži tropski rođaci, može biti agresivan (ponekad i ekstremno!) prema drugim ribama – najčešće prema onima sličnog oblika. Napada pokretne beskičmenjake, npr. puževe i sitnije rakove – manje kozice bukvalno “razbija”. Ni pojedini sesilni beskičmenjaci nisu baš sigurni u društvu ove ribe – ako se dobro sećam grize perjaste crve. Prema tome, potreban je određen oprez pri izboru sustanara. Najzad, razumljivo je da je ovakvog plivača stvarno greh ubacivati u akvarij koji nije dovoljno prostran.

U cilju ublažavanja negativnih karakteristika vrste, ja sam za svoje akvarije skoro uvek uzimao sasvim mlade primerke - kod kojih su navedene loše strane logično znatno manje izražene. Ribe sam vraćao u more pri dužini od desetak centimetara – iako bi sa daljim rastom postale još lepše. Ovde bih dodao da sasvim mladi primerci (do par centimetara dužine) imaju kolorit koji se razlikuje i od onog koji karakteriše nedorasle i ženke, kao i od onog koji je tipičan za zrele mužjake (oba su predstavljena ovde na fotografijama). Preovlađujuća boja kod mladunaca je upadljivo, drečavo - smaragdno zelena! Da znate – ako ih neko bude tražio.    
« Zadnja izmjena: Rujan 25, 2012, 00:43:02 prijepodne od ZorK »

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Rujan 25, 2012, 19:35:45 poslijepodne »
Aaa, pojavio se na Forumu i vladika - Thalassoma pavo. Evo par reči o mojim iskustvima sa ovom ribom.…

U najkraćem, to je izvrsna akvarijska riba. Veoma robusna - sjajno se adaptira na život u zarobljeništvu. Eksplozivan je i neumoran plivač. Navikava se na bezmalo svaku vrstu mesnate i suve hrane koju mu ponudite. Izgled ove ribe nije potrebno mnogo komentarisati! Jedna je od najlepših riba koje nastanjuju Jadran. Vladika je tim lepši što je stariji, krupniji - kapitalni mužjaci dužine veće od dvadeset centimetara su najatraktivniji. To se posebno odnosi na varijetet kod kojeg je svetlo plava boja više zastupljena. Moje je iskustvo da se bez ikakvih teškoća prilagođava životu i u tropskom  akvariju – uostalom, radi se o “južnjačkoj vrsti”. Podloga u akvariju mu nije potrebna za prenoćište – koristiće u tu svrhu odgovarajući procep između kamenja.  

E, posle ovih pohvala da okrenemo malo medalju! Aktivnost ove ribe može plašiti sustanare, pa čak i nekom posmatraču akvarija “ići na živce”! Kao i njegovi najbliži tropski rođaci, može biti agresivan (ponekad i ekstremno!) prema drugim ribama – najčešće prema onima sličnog oblika. Napada pokretne beskičmenjake, npr. puževe i sitnije rakove – manje kozice bukvalno “razbija”. Ni pojedini sesilni beskičmenjaci nisu baš sigurni u društvu ove ribe – ako se dobro sećam grize perjaste crve. Prema tome, potreban je određen oprez pri izboru sustanara. Najzad, razumljivo je da je ovakvog plivača stvarno greh ubacivati u akvarij koji nije dovoljno prostran.

U cilju ublažavanja negativnih karakteristika vrste, ja sam za svoje akvarije skoro uvek uzimao sasvim mlade primerke - kod kojih su navedene loše strane logično znatno manje izražene. Ribe sam vraćao u more pri dužini od desetak centimetara – iako bi sa daljim rastom postale još lepše. Ovde bih dodao da sasvim mladi primerci (do par centimetara dužine) imaju kolorit koji se razlikuje i od onog koji karakteriše nedorasle i ženke, kao i od onog koji je tipičan za zrele mužjake (oba su predstavljena ovde na fotografijama). Preovlađujuća boja kod mladunaca je upadljivo, drečavo - smaragdno zelena! Da znate – ako ih neko bude tražio.    

Da ZorK, kao što si napisao, vrlo su prilagodljivi, već su isti dan počeli noramalno jesti i uopće nisu plašljive ribe i ne skrivaju se po kamenjima (osim kad spavaju).

Nego da li si imao iskustva s držanjem malih jera, mislim da im je naziv Apogon imberbis.  To mi je sljedeće u planu za uloviti.  :)

Također sam mislio ubaciti i par papigača.

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #97 u: Rujan 26, 2012, 21:37:20 poslijepodne »
Koliko ja znam, ubedljivo najrasprostranjeniji “narodni” naziv vrste Apogon imberbis uz obalu Jadrana je “matulčić”. Mislim da je riba “jera” (Anthias anthias)  neka sasvim druga priča što se tiče akvaristike, bilo da se radi o malom ili velikom primerku! Imate ovde čitavu temu o ovoj vrsti u podforumu “Jadranski organizmi i ribe”! Kratak opis mojeg akvarističkog iskustva sa Apogon-om imberbis-om isto tako imate ovde na Forumu : https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.msg519362#msg519362. A što se tiče takođe veoma atraktivne jadranske papigače (Sparisoma cretense) - nemam nikakvih iskustava u tom pogledu. Poz.  

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Rujan 26, 2012, 22:14:11 poslijepodne »
Koliko ja znam, ubedljivo najrasprostranjeniji “narodni” naziv vrste Apogon imberbis uz obalu Jadrana je “matulčić”. Mislim da je riba “jera” (Anthias anthias)  neka sasvim druga priča što se tiče akvaristike, bilo da se radi o malom ili velikom primerku! Imate ovde čitavu temu o ovoj vrsti u podforumu “Jadranski organizmi i ribe”! Kratak opis mojeg akvarističkog iskustva sa Apogon-om imberbis-om isto tako imate ovde na Forumu : https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.msg519362#msg519362. A što se tiče takođe veoma atraktivne jadranske papigače (Sparisoma cretense) - nemam nikakvih iskustava u tom pogledu. Poz.  

Da u biti sam mislio na matulčiće... THNX ZorK  :up:

Offline Daimyo

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Rujan 26, 2012, 22:36:53 poslijepodne »
Nego ZorK, nisam našao tu temu u "jadranski organizmi i ribe". Imaš li možda neki link?

Hvala