Daimyo,
što se tiče Vašeg angažmana u pronalaženju atraktivnih stanovnika Jadrana i njihovog predstavljanja ovde na Forumu, moram da napišem: svaka čast! Izgleda kao da ste čitavu ekipu ronilaca – dobrih poznavalaca živog sveta ovog mora angažovali da rade za Vas!
Škarpine, škrpljuni i škrpinice su bez sumnje jako lepe ribe. Međutim, podsetio bih Vas na moj skorašnji savet da bilo najbolje da ih ne nabavljate za svoj akvarij. Ukoliko im se ukaže prilika, ove ribe će u deliću sekunde progutati ribu, raka kozicu ili neki drugi pokretan plen čija dužina iznosi do polovine, a ponekad čak i do dve trećine (!) njihove dužine. Po mom iskustvu, ove ribe se odlično mogu držati sa sesilnim beskičmenjacima različitih vrsta, pošto ih ovi uopšte ne zanimaju.
Rak na fotografiji je pripadnik nadporodice Majoidea. To je Herbstia condyliata, izuzetno atraktivna i živahna kraba, koja po mom iskustvu nije uopšte retka u Dalmaciji. Obitava i u najvećem plićaku, čak i u zoni plime i oseke. Međutim, radi se o noćnom lovcu, koji se zbog toga retko viđa u prirodi uprkos svojoj veličini – prečnik dugih ekstremiteta ove životinje može dostići i dvadesetak centimetara! Ja nemam nikakvih iskustava sa održavanjem ove vrste u akvariju, ali mislim da treba obratiti pažnju na to kako će se ovaj rak odnositi prema sesilnom beskičmenjacima koje budete ubacivali u akvarij.
Poz.